HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 68

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-04-07

Mi kommunista ifjak...II/12, 13.

II/12.

Kamilla a Lövölde téren lakott. Aki ismeri Pestet, az tudja, hogy a Lövölde tér nem is igazi tér, abban az értelemben, ahogy általában egy teret elképzel az ember: nagy park, árnyas fák, padok, gondosan nyírt bokrok, virágágyás, sövény meg e félék, - inkább csak egy tágas útkereszteződés, mint Rómában a Piazza del Popolo, ám annak eleganciája, szökőkútjai és nagystílűsége nélkül. Ha az ember az óra járásával megegyező irányban járja körbe, azt látja, hogy a Rottenbiller utca, a Majakovszkij utca, a Felső-erdősor utca és a Gorkij fasor fut itt össze egyetlen széles csomópontba. Forgalmas kereszteződés, troli és busz jár erre, s rengeteg autó minden irányból, a Városliget felől a Belváros felé és fordítva, s erre merőlegesen, kelet-nyugati irányban, összekötve a Rudas László utcát és a Baross teret.
A tér sarkában legbelül, a Felső-erdősor utcával szemben volt egy koszlott, szegényes kis játszótét, hinta, homokozó, néhány régi, rozoga pad, e mögött áll az a ház, amelynek a második emeletén Csoknyainé lakott a férjével.

A lelkes és felhevült KISZ fiatalok a Hivatal előtt fogtak egy taxit. A pasas nem akarta elvinni őket, mondván mondta, hogy a kocsi öt személyes, amibe az ő személye is beleszámolandó, de a fiatal, csinos ifjúkommunista vezető csábmosolya, és egy előhúzott és meglobogtatott százas, amit a viteldíjon felül ígért célprémiumként, végül meggyőzte.
-Valamelyik úr vegye ölbe azt a nyiszlett kisasszonyt - mutatott rá Székely Hajnalkára - s húzza le a saját fejét, hogy ne látszódjon, ha jönne a jard.
Kamilla előre ült a sofőr mellé, a többiek hátra telepedtek. A sofőr mögött Barna Roland, középen Tandem Balu és az ülés jobb sarkában Csepregi János mélyen lecsúszva, ölében Székely Hajnalkával.
Na most egy ilyen utazás bizonyos részleteiről kínos beszámolni, nem is ecseteljük különösebben. Vonzó csinos nő a fiatal férfi ölében, akinek tetszik ez a szép fiatal nő, mint ahogy már az, az előzményekből nyilvánvalóan az olvasó számára kiderült. Eláruljuk, e sorok írója volt ilyen helyzetben, s most feszengve beszél róla, mert olyan dolgokról kell, vagy inkább kellene beszámolnia, amikről nem illendő beszélni, de hát az írónak kutyakötelessége, hogy mindenről beszámoljon, különben az észlelés, és az ebből levonható következtetések hiányosak maradnak. Kérdés azonban, hogy feltétlenül így van-e? A regényírók állandó harcban állnak önmagukkal a tekintetben, hogy mit mondjanak el, s mit hagyjanak az olvasó fantáziájára. Hol a határ a között, amit kimond az ember, és amit elhallgat, és az olvasó képzeletére bíz? Azt lehetne mondani, -maradva most az előbbi dilemmánál - hogy a határ a jó-ízlés adott korban, adott társadalmi viszonyok között elfogadott mértéke. Igen ám, de ez a mérték nagyon is változó valami, más volt tegnap, más ma, és más lesz holnap.
Csinos, fiatal lány a fiatal tetterős férfi ölében. Legyen elég most ennyi, húzzuk meg itt a jó-ízlés határát, s ne kezdjük feszegetni, hogy az ember biológiai lény, akinek akaratlan testi reakcióit kémiai folyamatok irányítják. Tételezzük fel jóindulatúan, hogy semmi zavaró nem történt. Erre utal az is, hogy amikor jó negyedóra múltán a Lövölde téren kiszálltak végre a taxiból, -az óra fenn a Majakovszkij utca és a Lövölde tér sarkán negyed 11-et mutatott - Székely Hajnalka nem ütötte pofon Csepregi Jánost, -ez tény, és, mint kiindulási alapot el kell fogadni írónak, olvasónak!

A társaság messze nem volt totál-részeg, viszonylag keveset ittak, sokat táncoltak ez előző órákban, némi szalonspicc azonban érezhető volt rajtuk: hangosan nevetgéltek, jókedvűen viccelődtek, míg felértek a második emeletre. Kamilla lakása teljesen ledöbbentett mindenkit, sem a ház általános kinézetéből, sem a lépcsőház, vagy a gang állapotából nem lehetett következtetni arra, mi fogadja ajtón belül őket. A nagyjából négyzet alakú előszobában fogasok, tükrös-akasztós szekrény, kisasztal voltak elhelyezve, egyszínű, halványbarna erezett bútorok. Jobbra-balra ajtók nyíltak. Szemben magas, széles ajtószárny, ólomüveggel mindkét oldalon. Minden elegáns, diszkrét, harmonikus, de ahogy Kamilla nyomában beléptek a nappaliba, az igazi csoda ott várta a társaságot. Könyvek mindenütt. Rengeteg könyv, a könyvespolcokon, és a vitrin polcain. Az ajtóbejárattól balra üvegezett könyvszekrény padlótól a mennyezetig tele könyvvel. Az utcára nyíló ablakok mellett baloldalt a sarokban tündéri szép kis karácsonyfa, telipakolva szaloncukorral, ezüst-angyalkákkal, színes gömböcskékkel és minden egyéb kütyüvel.
-Csüccs le - mondta Kamilla nevetve, mint aki jól szórakozik az elvtársak ámuldozó arckifejezésén. -Oda!
Két kényelmes bőrfotel és egy széles kanapé vette körül a takaros kis zsúrasztalt. Kamilla térült, fordult, apró színes pohárkákat tett ezüsttálcán az asztalra, likőrt és bejglit hozott, kávét főzött. Egyetlen zavaró momentum volt csak az ifjú-kommunista KISZ vezető példásan baloldali lakásában. A karácsonyfa mögötti falon fa-feszület, és Szűz-Mária kép volt látható, ami nyilvánvalóan nem illett oda, nem illett a könyvekhez, amelyek között megtalálhatóak voltak Marx, Engels, Lenin művei, Lukács János, Bíbó István, ámbár a Biblia is, - jó a Biblia még csak hagyján, mert kell tudni miről papol az ellenség - és nem illett Kamillához, aki KISZ vezető volt és nemrég kérte felvételét a Pártba.

Ittak egy kis likőrt, megitták a kávét, aztán Kamilla francia konyakot hozott, azt is meg kellett kóstolni. Bekapcsolta a zenegépet, régi kedves karácsonyi melódiák csendültek fel. Iszogattak, eszegettek, kezdtek elázni élükön Kamillával, aki a társasággal szemben ült egy puffon, s alaposan a pohár fenekére nézett.
Barna Roland is ittas volt már egy hangyányit, véreres szemekkel méregette a keresztet. Szájába tömött egy mákos bejglit.
-Mi a fene az ott? - mutatott rá a keresztre tele szájjal, és tapintatlan buzgalommal. -A férjed talán vallásos?
-Ő aztán nem - mosolygott fanyarul Kamilla.
-Akkor ki? Mama, papa, nagyszülők? Ők is veletek laknak?
-Én vagyok vallásos - mondta a fiatal nő. Be volt ő is rúgva, mint a többiek és őrült volt egy kicsit. Nem, nem is kicsit, Kamilla komolyan egy egzaltált őrült totálképét mutatta.
-Figyeljetek, azért hívtalak ide titeket, hogy elmondjam. Már nem bírok ezzel a teherrel élni. Bennetek megbízom, tudom, hogy ti nem fogtok elárulni. -Váratlanul sírva fakadt.
-De azt se bánom, ha igen! Köpjetek csak be. Nem élet ez így. Nem vagyok kommunista, csak megjátszom, hogy az vagyok, az előrejutásért, a hivatali karrierért. Akasszanak fel, lőjenek főbe, csukjanak börtönbe! A férjemet nem szeretem, elhidegültünk, akit szeretek, annak meg én nem kellek, jobban ragaszkodik a családjához, mint ahhoz a tiltott szerelemhez, amit én tudok nyújtani! -Előrehajolva sírt, köhögött, öklendezett, könnyei az ölébe potyogtak.

Őszinte döbbenettel néma csendben ülték körül az asztalt néhány percig. Ittak, jobb híján. Ki tudja mi kavargott bennük? Nem mondta e magában Székely Hajnalka, és Barna Roland, a két, kétségkívül, igaz ember, hithű kommunista az egész társaságban: Istenem, hova keveredtem, mi ez itt?
De mondta, Roland tényleg ezt mondta: "lehullott a lepel, íme egy áruló, íme az ellenség, és én is az vagyok e perctől kezdve, mert, ahogy Babits írja: vétkesek közt cinkos, aki néma!
Tudta, ugyanis, hogy képtelen megtenni, amit meg kellene tenni, most azonnal felugrani és azonnal hívni a rendőrséget, vagy a pártbizottságot. Érezte, hogy később sem lesz képes feljelenteni Kamillát, ő nem egy feljelentgetős fajta! Legszívesebben felugrott volna és kiszalad, ki a szobából, ki a házból, ki a világból. A szégyenérzettel párosuló tehetetlenség érzése úgy zúdult rá, mintha egy vödör jéghideg vízzel öntötték volna nyakon.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
II/13.

A fiatal nő lassan összeszedte magát, felemelte a fejét, letörölte a könnyeit, ivott még egy pohár konyakot. Megrázta hullámos, vörös-szőke fürtjeit. Római feje volt, nemes metszésű etruszk fej, nagy vastag száj, előreugró merész orr, erős arccsontok: mint egy Calpurnia, vagy mint Octavius húga Octavia, akit politikai okokból hozzá kényszerítettek Antoniushoz, aki pedig Kleopátrát szerette. Csakhogy kiélt, kimustrált volt ez az arc, a sok átélt szenvedély, szenvedés, hiába való küszködés az élet pitiáner dolgai közt, na és az ital és a szex, átmulatott éjszakák árulkodó nyomokat hagytak az egykor nemes, szép vonásokon.
-Gyergyószentmiklós mellett születtem Erdélyben egy néhány tucat lelket számláló kis hegyi-faluban -kezdte halvány, reszelős hangon. Lesütötte a szemét, nem-mert a többiekre nézni. Nem könnyű egy ilyen vallomás, különösen akkor, ha a szobában megfagy az ember körül a levegő. A bőrkanapén Székely Hajnalka ült s Csepregi János, jó messzi egymástól egyik az egyik végében, másik a másikban, az ablak felőli fotelben Tandem Balu, a másikban meg, a Jézus szenvedését jelképező corpus delictivel pont szemben Barna Roland.
-45 után, már szolgaföldön -tette hozzá - rab-Magyarországon, a szabadságot, boldog életet, amit Nagy-Magyarország jelentett, nem ismertem, csak apám-anyám elmondásából. Nekik még mindaz élő volt, testközeli valóság, nekem mese. Nekem csak a dalok voltak valódiak, amiket esténként énekeltünk titokban: a Székely himnusz, és az irredenta-nóták, olyanok, például, hogy "Erdély felől süvít a szél, árva magyar panaszokról mesél, kalász, kalász, árva magyar kalász, ezért sír a könny a búzaszemeken". Apámat Szarka Áronnak hívták, magas erős, csontos férfi volt, az a fajta, akire azt mondják: legyőzhetetlen, elpusztíthatatlan. A románoknak azonban mégis sikerült elpusztítaniuk. Kántortanító volt a faluban, de állandóan nyüzsgött, szervezkedett, kereste, kutatta a lehetőséget, mit lehetne tenni. Még kislány voltam, 12-13 éves, amikor egyszer hajnalban, nagy fekete kocsival érte jöttek a román csendőrök, és elvitték. A kolozsvári prefekturára hurcolták, soha többet nem láttuk élve, állítólag rövid úton agyonverték. A hivatalos jelentés szerint a halálát szívinfarktus okozta. A csendőrök feldúlták a házunkat, elvitték ez összes könyvet, apám iratait, iskolai bizonyítványokat, keresztleveleket, mindent, ami írott papír volt. Beköltöztünk Gyergyóba a rokonainkhoz, anyám testvérénél éltünk, 5 felnőtt, 7 gyerek, olyan elképesztő nyomorban és nyomorúságos körülmények között, hogy azt el se tudom mondani. A sátoros cigány hozzánk képest dúsgazdag Krőzus volt. 1970-ben kimentünk Magyarországba. Nevet változtattunk, akkor lettem Szarkából Szegedi. Anyám félt, rettegett, hogy utánunk jönnek, megtalálnak, ezért kellett nevet változtatnunk. A gimnáziumot és az egyetemet Pesten végeztem. Beléptem a KISZ-be, vezetőségi tag lettem, majd, már itt a Hivatalban alapszervi KISZ titkár. Nem akartam többé félni, boldog akartam lenni, előre akartam jutni az életben, a hivatali ranglétrán.
Elhallgatott, felemelte a szemét, a többiek tekintetét kereste. Sorra szembenézett mindenkivel, Csepregi Jánossal, Székely Hajnalkával, Tandem Baluval, Barna Rolanddal.
-Nos- fűzte hozzá, most már erős, szilárd hangon, -ennyi az élettörténetem. Ítéljétek meg magatok.

Senki nem szólt egy árva büdös szót sem, ami, ha jól belegondolunk nem volt meglepő. Eléjük tárult egy igazi dráma, egy zsákutcába futott élet, egy erdélyi székely lány története, aki vallásos, Istenhívő, és nagy-magyar érzelmű, de színleg kommunista lesz, mert azzá kellett lennie, ha élni akart. És most sír rí, és veri a mea-culpát, a mea maxima culpát. Tegye a szívére a kezét, aki közhelyeken kívül tudna ilyenkor bármi érdemlegeset mondani!

-Ismerlek benneteket, mint a rossz pénzt - folytatta Kamilla, kicsit lehiggadva, halvány mosollyal az arcán. Nem neheztelt a hallgatás miatt, arra semmiképpen nem számíthatott, hogy a nyakába ugranak.
-Láttam mindannyiótok káderlapját, tudok életetek minden apró részletéről, még azt is, mit suttogtok a folyosón, vagy a mellékhelyiségben, ahol azt hiszitek, senki nem hallja. Tudom, hogy Roland és Hajnalka elkötelezett kommunisták, János karrierista, mint én, Balu reakciós. És, főleg azt, hogy ezen felül rendes, becsületes, megbízható emberek vagytok, akikre lehet számítani. S amit tudok, az alapján most egy kötést ajánlok: köztetek és köztem, legyen örökidőkre szóló véd és dacszövetség, soha egymást el nem hagyjuk, mindig minden bajban egymást megsegítjük, egy mindenkiért, mindenki egyért! Mit szóltok hozzá? A barátság erősebb kötelék mindennél, erősebb a családi, rokoni szálaknál, mert a rokonát az ember nem maga választja, de a barátját igen, -a barátság erősebb a szerelemnél, a világnézeti meggyőződésnél, Istennél és a Pártnál.

Hajnalka megmoccant, kisimított egy rakoncátlankodó gesztenyebarna tincset a homlokából. Arca zavart volt, a tekintete azonban tiszta, mint a hegyi-tó vize.
-Kérdezhetek valamit?
-Persze.
-Roth Emil tud erről?
A nő farkasszemet nézett a lánnyal.
-Tud -mondta. -Ő találta ki az egészet!
-Akkor én a magam részéről benne vagyok - mondta Székely Hajnalka. -Akárki vagy, s akárkik a többiek.

Emil neve varázsszó volt, most már Barna Roland se kételkedett. Ha ez az egész dolog Emiltől indult ki, gondolta, akkor csakis valami jó sülhet ki belőle, még, ha én nem is értem!
Így jött létre 1987. december 24-én éjfél előtt 13 perccel az a baráti közösség, vagy, ha Kamilla szavaival akarunk fogalmazni: véd, és dacszövetség, ami sok, sok éven keresztül kitartott, s talán a mai napig működik más nevekkel és más formában.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-09-28 09:35:56

válasz T. Pandur Judit (2018-09-27 15:41:14) üzenetére
Szia Judit! Igazad van a Szv utcval kapcsolatban! s abban is, h ekkor mr puhult a rendszer. Trtnetnk szereplire azt hiszem mgis nagy hatssal lehetett Kamilla bejelentse. rla senki nem gondolta volna, hogy kakukktojs :) Ksznettel: n
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2018-09-27 15:41:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

A Lvlde-trre fut utck sorbl a Szv utca kimaradt. Tudom, mert n ott /is/ laktam gyerekkoromban.
Azon a kis koszlott jtsztren n nagyon is jl reztem magam gyerekknt.
Persze amikor a trtneted jtszdik mr nem voltam gyerek.
1987 karcsonyn mr nem volt annyira meglep, hogy valaki a lelke mlyn vallsos, kzben meg KISZ/prt vezet. Mg az 50-es, 60-as vekben ezt titkoltk, de addigra mr nem volt rdekes. 1988-ban Paskai Lszl mr II. Jnos Pl ppt hvta meg Magyarorszgra, az llami vezetk beleegyezsvel.
Akkorra mr nem volt megrz, hogy valaki csak azrt lp be a prtba, mert mskppen nem lpegethet elre a rangltrn. Osztlyvezetn alul csak az lpett be a prtba, aki szimpatizlt a marxizmus eszmivel, vagy elbbre akart jutni. De aki osztlyvezet lett, attl elvrtk, hogy tagja legyen a prtnak, ami mr nem volt annyira vakhiten moszkovita. Ne feledjk, hogy 1985-ben mr a Szovjetuniban is peresztrojkt hirdettek.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-09-12 08:18:13

Szia Ildik! Szmomra megtisztel, hogy az estdet velem tltd! Nagyon ksznm! J olvasst, remlem a folytats sem okoz majd csaldst! Sok szeretettel dvzllek: n
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2205
Időpont: 2016-09-10 19:16:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Arrl mr hallottam, hogy a fontos dolgok, informlis helyeken, cigiszneteken,tenisz s golfplykon, vadszaton dlnek el, de hogy karcsonyi ad hoc hzibulin, azt nem gondoltam volna.
De nem is ez a lnyeg hogy hol, hanem hogy eldlnek.
A taxizs szexulis tartalmaz feszltsgt, ponosan brzoltad.
Azt hiszem, el leszek ma este a trtneteddel, kedves Bdn.
Folytatom az olvasst.
Szia.
Ildik
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-05-11 22:12:59

Kedves Laci!
rtem n s azt is, amit vlaszoltl. gy iga a trtnet, hogy az valban megtrtnt, ha msokkal is, nem azokkal, akit elkereszteltl. Abban az idben igen is, el lehet kpzelni, hogy sok minden gy volt, ahogyan Te lefestetted igazn jl s lethen. Nem akartam, s nem is gondoltam arra, hogy csak a kpzelet szlemnye. De ha az is lenne, akkor is a trtneteid jk, st, egyre jobbak! lvezettel lehet olvasni.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-05-07 17:43:39

válasz Finta Kata (2016-05-07 17:07:30) üzenetére
egy sz sem igaz belle, az ri fantzia szlemnye. DE a regny mgis igaznak hat s igaz is, mert ms a regny igazsga, s ms a val let "igazsga", - ennek az utbbinak taln nincs is "igazsga" Ezt Te sztem nlam is jobban tudod! A Te trtnelmi regnyednek az a varzsa, h amit lersz benne, az valban megtrtnt. Tnyleg simogattad a kisnyulakat az udvaron, s tnyleg a vasti kocsi tetejn utaztatok, amikor menekltetek. Ettl j, ettl hiteles. Mint ahogy egy kitallt trtnet meg attl, hogy igaznak hat, br nem az! Minden esetre nekem ehhez a trtnethez voltak mintim s modelljeim. gy, mint Leonardo Da Vincinek a Mona Lishoz. Az, az ismeretlen n, akit lefestett, persze messze nem Mona Lisa volt, M. L. -v a fest tette! Sok szeretettel ksznm rtkes hozzszlsaidat, vrlak mskor is! -n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-05-07 17:42:42

válasz Finta Kata (2016-05-07 17:07:30) üzenetére
Kedves Kata! Azt rod, igaz trtnetnek hangzik, annak ellenre, hogy ott van az n megjegyzsem: a trtnet s a szereplk a fantzia szlemnyei. Hogy lehetsges, hogy egy trtnet igaz, de egyttal mgis kitallt? Vagy fordtva: kitallt de mgis igaz? Nos, olyan mdon, mint pl. az Egri csillagok. Eszem gban sincs magamat Grdonyihoz mrni, csak azt szeretnm rzkeltetni, hogy szletik - msoknl - egy igaz-kitallt trtnet. Mit tudunk Eger ostromrl, gy rtem a trtnelmi tnyekrl? Keveset. Jttek a trkk, ostromoltk a vrat, Dob s hs trsai pedig vdtk, s vgl gyztek. Leegyszerstve ennyit. Grdonyi ebbl a nhny tnybl kiindulva, krelt egy trtnetet, Vicuskval, Ceceivel, Trk Jancsival, s a szultn felrobbantsnak ksrletvel. Hamuba slt pogcsa,
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-05-07 17:07:30

Kedves Laci!
Ez a rsz is, egy nagyon jl megrt trtnet, igaz trtnetnek hangzik. n azon gondolkodtam, hogy valban igaz-e, vagy a Te fantzid szlttje? Az elbbit knnyebb lerni, hiszen taln tltk, vagy tapasztaltuk, de ha csak kitallt trtnet, az nehezebb, mivel mgis letszer, lehetsges. Ezeket a gondolatokat sajt letembl vettem, amit taln knnyen paprra vetni. n ltalban megtrtnt eseteket rok. Szmomra ezrt bmulatosan j ez a trtnet, mert teljesen valsgosan hangzik.
Egy tny: nekem nagyon tetszett, kicsit elmaradtam, mert a gpem vacakolt, tbbszr be sem tudtam ide lpni. Most megint elmaradtam azokat ptolni kell.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-05-07 17:07:30

Kedves Laci!
Ez a rsz is, egy nagyon jl megrt trtnet, igaz trtnetnek hangzik. n azon gondolkodtam, hogy valban igaz-e, vagy a Te fantzid szlttje? Az elbbit knnyebb lerni, hiszen taln tltk, vagy tapasztaltuk, de ha csak kitallt trtnet, az nehezebb, mivel mgis letszer, lehetsges. Ezeket a gondolatokat sajt letembl vettem, amit taln knnyen paprra vetni. n ltalban megtrtnt eseteket rok. Szmomra ezrt bmulatosan j ez a trtnet, mert teljesen valsgosan hangzik.
Egy tny: nekem nagyon tetszett, kicsit elmaradtam, mert a gpem vacakolt, tbbszr be sem tudtam ide lpni. Most megint elmaradtam azokat ptolni kell.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-05-06 08:59:14

Igen, az emberi kapcsolatok nagyon bonyolultak! Csak a tettek mutatjk meg, mit jelent egy bartsg! Sokszor tnyleg mindent, tbbet esetleg, mint egyb ms kapcsolat a szerelmet is belertve. A szerelem elmlik, de az igaz bartsg soha! A szerelembl megunt, terhes kapcsolat lehet egy id utn, mg az igazi bartsg a megprbltatsokban csak mg ersebb vlik, s kitart egy leten keresztl. Ksznm, h itt vagy, h kveted. Vrlak a folytatsokhoz is! dvzlettel: n
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2016-05-05 16:47:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Lassan berlek az olvasssal.

A bartsg, s bartsg kzt is vannak mlyrehat klnbsgek. Akkor is, s mostansg is.

Szeretettel:Marietta
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-04-14 09:16:27

válasz eferesz (2016-04-13 16:02:34) üzenetére
Kedves Szabolcs! Erdly s a Szkelyfld mindig is egy Tndrbirodalom volt. Lehet, h el se kltztek a tndrek, csak elbjtak a hegyek kz, szurdokokba a romnok ell. Csoda ennek a hrom npnek, a szkelynek, az erdlyinek s a magyar npnek a trtnelme, s csodsak a legendk, amelyek hozzfzdnek. A szkelyek hun-eredete, Csaba kirlyfi s a Csillagsvny, a csodaszarvas trtnete. Micsoda tragdia, vgzetszersg az egsz, ami trtnt ezzel a hrom nemzettel, ami klns mdon mgis egy: magyar! A trtnelmi sorscsapsok...az egykori diadalmas, hdt np hogyan knyszerlt rabigba. "Mr a szkely alig gyzi, mr veszlyben a nagy zszl, de felharsog a kilts, Uram Isten, s Szent Lszl! Mint oroszln v a szkely, megszortva, nem megtrve..." (Arany: Szent Lsz) Bartsggal: n
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3657
Időpont: 2016-04-13 16:02:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-04-13 10:32:18) üzenetére
Kedves Bdn!
Rszemrl semmi kritika, mert nagyon szeretem vnd gymlcseit.
:)
Van tbb hegyi falucska, erre ppen csak rkrdeztem.
:)
Ha mg nem jrtl arra, akkor mr nagyon itt az ideje, fleg most, amikor a tndrek elkezdtek visszakltzni a tjra.
Ha a romnoknak be szeretnl szlni, akkor mondd ezt: Noroc! rteni fogjk, mert nagyon j emberek.
Lehet, hogy ismerem Kamillt, br nem hinnm, s ksznm, hogy az letnek, hogy abban a korban is lhettem.
Ksznm szpen a fny jelzt, mindannyian onnan jvnk.
:)
Egyltaln nem tallom sttnek ezt a trtnetet, rmmel olvasom ezt a vallomst.
Aprop gyntatszk: milyen rdekes, hogy gymond stt dolgainkrl egy stt helyen beszlnk. Ezt inkbb nem egy fnyes csarnokban kellene megtenni, hogy tnyleg azt rezze az ember lelke, hogy valban megtisztult? Ksznm, mert ihletet adtl.
Nan, hogy megtalljuk a fnyt!
:)
Szeretettel!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-04-13 10:32:18

válasz eferesz (2016-04-12 17:37:15) üzenetére
Kedves Szabolcs! Tudtam, h valahonnan onnan szrmazol csak azt nem, h pont Gyergyszentmiklsrl. Titokban tartottam tle, h ezt a rszt majd megkritizlod, hogy nem is gy van, ahogy rom. Csak a sttben tapogatztam, fogalmam sem volt arrl, van-e ott egy kis hegyi falu, aminek Gdc a neve? Ha megengeded, beleveszem . Soha nem jrtam mg arra, pedig szerettem volna. Taln az tartott vissza, h fltem, beszlok a romnoknak. Kamillt nem ismered? Egybknt ez a trtnet Rlad szl s rlam, s mindazokrl, akik akkor mr ltek. Te verseid alapjn a Fny gyermeke vagy, lehet, h tl sttnek tallod ezt a trtnetet. Az is: tkre egy nvalloms a stt cselekedeteimrl s lelkemrl. Mintha gynna az ember. A gyntatszkben is stt dolgokrl beszlnk. Olyan, mint ngerek jszaka az alagtban. De az alagt vgn mindig fny van! Remlem, h Ti olvask ebben is megtalljtok majd, mg ha rejtetten, tvolrl vilgt is! Ksznm, h olvasod, s a hsz-t.! dv: n
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3657
Időpont: 2016-04-12 17:37:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bdn!
Annyira szeretem e szles nagy vilgot, mert olyan kicsi.
:)
Krds: a Gyergyszentmikls melletti kis hegyi falu neve Gdc?
n gyergyszentmiklsi vagyok.
:)
Lehet, hogy n is szereplje vagyok a regnyednek?
Nagyon tetszett mind a kt rsz.
Szeretettel!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-04-09 20:53:06

válasz Ylen Morisot (2016-04-09 16:20:10) üzenetére
Szia Ylen, ksznm a jkvnsgokat, s, h olvasod. rlk, h letszernek tartod. Akkor trtnt dolgokat prblok megrni, persze mindent megvltoztatva, neveket, esemnyeket, h ne lehessen rismerni. Egszben vve kitalci, a rszletek azonban sok esetben valban megtrtnt esemnyeken alapulnak. dvzlettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-04-09 20:47:14

válasz oroszlán (2016-04-09 14:01:03) üzenetére
Kedves Ica, ksznm! Sok ilyen eset ltezett! Csak azrt lptek be, h elrejussanak! Vgl is a tlls....???!!! Te nagyon btor s karakn voltl, meg is lett az eredmnye. Az egyik bartom is ellenllt, amikor megkrdeztk be akar-e lpni a Prtba, visszakrdezett: melyikbe? Tbbet nem krdeztk, csak az els adand alkalommal elbocstottk. Kamilla alakjt egy igazi szemlyrl mintztam, persze minden krlmnyt megvltoztattam. egy sznes egynisg.) Szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-04-09 16:20:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Micsoda meglep fordulat! De ha jl belegondolok, nem is meglep, hisz az letet rod. s azt nagyon jl! Olvasom!
J egszsget kvnok neked!
dv:
Ylen
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-04-09 14:01:03

rlk elszr is, hogy kztnk vagy kedves Laci, remlem nem is lesz semmi baj!

Remekl megfogalmazott rsod utn nem lepdtem meg nagyon. Sokan voltak akik a karrierjk rdekben lettek prttagok s kihasznltk az adott lehetsgeket. Szemly szerint eltltem, de ez az eset teljesen ms, h. szinte legyek egy kicsit megsajnltam Kamillt.

(vekig gyzkdtek, h. lpjek be a prtba, nem tettem, ezrt maradtam kzpvezet. Hossz lenne elmeslnem, mit kellett eltrnm az elttem trtet prtelvtrstl...vgl felmondtam)

Szeretettel dvzllek: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-04-09 07:33:22

válasz sailor (2016-04-08 18:50:27) üzenetére
Szia Sailor! Ksznm az aggdst, s a bztat szavakat! Rajta leszek!!!! Taln tl vagyok rajta:) dvzlettel: n
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2016-04-08 18:50:27

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

...most a legfontosabb,hogy mielbb minden ok legyen nlad!
"Kpzeld kiengedtek, itthon vagyok. Csak azt nem tudom ez jt jelent-e vagy rosszat: :) Mindenesetre lbadozok...."

Krlek gyelj magadra!
A LEGJOBBAKAT!!!!!!!!

d:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-04-08 18:27:21

válasz oroszlán (2016-04-07 23:06:13) üzenetére
Ksznm kedves Ica! Kpzeld kiengedtek, itthon vagyok. Csak azt nem tudom ez jt jelent-e vagy rosszat: :) Mindenesetre lbadozok....Szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-04-07 23:06:13

Szia Laci!

Mielbbi gygyulst kvnok,vigyzz magadra, siess vissza!!!
Szeretettel vrlak: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-04-07 21:02:59

Kt rszt tettem fel egyszerre, bocsnat, ugyanis holnap krhzba megyek, s ki tudja mikor engednek el:)

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023