HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 8

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52876

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-04-21

Mi kommunista ifjak...III/2.

De kik is voltak azok a reform-kommunisták, akikről Dombi elvtárs és Farkas elvtárs szót ejtett, s mit akartak? Ahhoz, hogy a kérdésre válaszolhassunk, vissza kell nyúlnunk a 60-as évek közepéig. Erre az időre már nyilvánvalóvá vált, hogy a világhegemóniáért egymással versengő két nagy világhatalmi formáció, a szocialista tábor és a nyugati típusú szabad-versenyes kapitalizmus között melyik lesz a befutó. A piacgazdaság nyert, aminek mélyreható okai voltak, konkrétan a befektethető pénz, a tőke. A nyugati-világ gazdasági teljesítménye messze meghaladta a szocialista szektorét, és a különbség egyre nőtt, marxi szóhasználattal élve: " magasabb-szinten újratermelődött". A Szovjetunió, akire a gaz imperialisták rákényszerítették az iszonyatos költségekkel járó fegyverkezési hajszát, nem tudott kétfelé hadakozni: rakéták, lövegek, bombák, repülőgépek terén még csak-csak állta a sarat, amit a szputnyikok fellövése is jelzett, gazdasága azonban a század második felére a szétesés határára került. Úgyszintén a többi csatlós országé, akiknek nyugati bankkölcsönöket kellett felvenniük, hogy viszonylagos kirakat-jólétüket fenntarthassák.

Magyarország vonatkozásában ezt az időszakot később találóan "gulyáskommunizmusnak" nevezték el. Jöttek a nyugatnémetek ezrével a pusztai romantika kedvéért, na meg főleg azért, hogy keletnémet rokonaikkal találkozzanak a Balaton kies partján. Az emberek viszonylag jól éltek, volt autójuk: Trabant Wartburg, Skoda, kis-Polski, nagy-Polski, Lada, Zsiguli, volt lakásuk, tévéjük, hűtőgépük, mosógépük, Hifi-tornyuk, takarékbetétkönyvük, biztos, megingathatatlan megélhetésük, nyugdíjuk. Üdülhettek a Balatonon szakszervezeti beutalóval, vagy kiválthatták háromévente a turista útlevelüket és az ehhez járó kevéske valutát, s mehettek Jugóba, Olaszba, vagy Spanyolba, s hozhatták haza a csomagtartón a Gorenjét. A szocialista országokba Jugoszlávia kivételével "piros" útlevéllel, korlátlanul utazhattunk, nyugatra azonban csak "kékkel", a valuta-keret kiváltásával. Azok, akik külföldi rokonsággal rendelkeztek, akár kétévente utazhattak nyugatra látogató útlevéllel, feltéve, hogy költségeiket a jó rokon finanszírozta. Egyszóval baba volt minden, sínen volt az ország, egyszerűen jobban teljesített. A szocialista építőmunka sikere meghozta a gyarapodás gyümölcsét.
Ebben az időben nem puszta jelszó volt az a piros-betűs felirat, amit a nagyvállalatok étkezdéiben, és a vállalati üdülőkben láthattunk, míg stílszerűen kanalaztuk a gulyáslevest:

NÁLUNK A MUNKA A BECSÜLET ÉS A DICSŐSÉG DOLGA

és:

A SZOCIALIZMUSBAN A LEGFŐBB ÉRTÉK A DOLGOZÓ EMBER

Akinek volt munkahelye, számíthatott rá, hogy lesz is élete fogytáig, akinek még nem volt, arra, hogy talál. A szocializmusban megvalósult a teljes foglalkoztatás, nem volt érdekes mibe kerül népgazdasági szinten, a hatékonyság nem számított, nem az volt a főszempont. (Majd baj lesz később belőle, amikor az lesz!). A nyugdíjak és a fizetések reálértéke emelkedett, az emberek évről évre jobban éltek, félre tudtak tenni fiúknak, lányuknak lakásra, kocsira. A fiatalok OTP kölcsönre vehettek lakást, akinek állása volt, simán, egyszerűen kapott kölcsönt. A kezdeti törlesztő-részletek elég magasak voltak, az egyik fél fizetése ráment, de, ahogy teltek az évek, s ahogy jövedelmük emelkedett, és a törlesztő-részlet csökkent, a teher egyre könnyebb lett. A végén már csak 10-20 % volt. Nyugalom, biztonság, kiszámíthatóság jellemezte az országot.
Igen ám, de a nagymenő közgazdászok tudták, és jelezték az ország legfelső vezetésének: a pünkösdi királyság napjai meg vannak számlálva, a pénzügyi egyensúly már csak ideig-óráig tartható fenn. Magyarul: időzített bombán ültünk.
Úgy látszott a hullámok menthetetlenül összecsapnak.
Úgy kell elképzelni az egészet, mint a Titanicot, amelyik jéghegynek ütközött. Fenn a szalonban még játszik a zenekar, vacsoráznak a vendégek, senki nem vesz észre semmit, de lenn a mélyben a jéghegy sarkantyúja által ütött hatalmas résen át már zúdul befele a hajótestbe a pusztulást hozó tengervíz
Ám akkor jött egy ember, akit a Párt küldött, s akit úgy hívtak, hogy Fock Jenő. Fock Jenő azt mondta: nyugalom elvtársak, nem kell betojni, nincs semmi baj, az ár-érték arányokat helyre kell állítanunk, és reformokat kell végrehajtanunk.
1968-at írtunk ekkor, és azt a megszorító csomagot, amit lenyomott a magyar emberek torkán új gazdasági mechanizmusnak nevezték. Sok embernek, Isten bocsássa meg nekik, azóta is, ha meghallják azt a szót, hogy reform, a sanyargatás, és a kizsigerelés ugrik be róla.

A fogadtatás érzékeltetésére álljon itt az a gúnydalocska, ami akkoriban született:

PROLÓGUS

Amikor Chambronne marsallt, Napóleon legendás gárdájának tábornokát Waterloonál felszólították az angol seregek, hogy adja meg magát, ő röviden és tömören csak ennyit válaszolt: szart! Azóta ez a szó bevonult a világtörténelembe, sőt a világirodalomba is, jelképeként annak, hogy egy bátor nép az ellenség felszólítására nem adja meg magát!

FŐ RÉSZ

Tiszaszederkény terén
Azt mondta egy szép legény
Nem lesz nálunk semmi baj
Nem lesz drágább hús, se vaj

Amikor a Fock Jenő
Azt mondta, hogy üsse kő
Drágább lett a marhahús
És a Pick-szalámi rúd

És a sárga villamos
Már egy forintért futkos
Drágább lett a tüzelő
Fock Jenő most jöjj elő!

És most már a magyar nép
Eszik, iszik eleget
Eszik sok-sok kenyeret
S iszik hozzá sok vizet

EPILOGUS

S ezért most a magyar nép
Azt kívánja Jenőnek
-pamparampam pamparam-
És még sok egyéb ilyet!

Bizony, bizony, örök időkre el lehetett felejteni a kettes-átszállót, az ötven filléres vonaljegyet, a kettőhetvenes bérletet, a háromhatvanas kenyérárat és a 40 filléres zsemlét. S azt is, hogy valaki este felveszi a telefont és másfél órán keresztül lazán beszélget a barátnőjével 60 fillérért! Hol volt már az, az idő, amikor Kádár János helyre tette a forrófejű reformereket a KB ülésén: "a tejhez, a kenyérhez, a húshoz, a sörhöz, és a benzinárhoz nem engedek hozzányúlni, elvtársak, ez nálam elvi kérdés!"? Elsöpörte az idők szele. De hát ilyen az élet, ilyen a haladás, ilyenek a szelek és a reformok.

Mindazonáltal a jó szándékú jobbító törekvések végül elbuktak, a szocialista országok próbálkozásait az elmélyülő gazdasági-válság derékba törte. A 80-as évek vége felé Magyarországon a Pártban egy új reform-kommunista irányzat jelent meg, a Pozsgay Imre és Nyers Rezső köré csoportosuló becsületes kommunista érzelmű embereknek határozott elképzelései voltak arról, hogyan lehet átmenteni a rendszert. Maradi kollégáik ferde szemmel nézték őket, berzenkedtek a változások ellen. "Dolgozni kell elvtársak, nem lamentálni" - mondogatták. Aztán történt valami...amitől a legkeményebb pártkatonáknak is tátva maradt a szája, és elállt a lélegzete....
De ez későbbi muzsika.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-10-11 08:58:56

válasz T. Pandur Judit (2018-10-10 22:54:32) üzenetére
Szia Judit! Köszönet a kiegészítésért, így volt, aki élt már ekkor, emlékezhet rá. Dombi elvtárssal kapcsolatban igazad van, de hát ez egy regény, amelyben néha át kell lépni dolgokon, h az ember kipoentírozhasson valamit, amit fontosnak tart. Itt konkrétan azt, hogy hogy viszonyultak a maradiak a változásokhoz. Üdvözlettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2018-10-10 22:54:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Az új gazdasági mechanizmus az életszínvonal emelését tartotta elsődlegesnek, ezért akarták Nyers Rezsőék a szabadabb piacgazdaság felé tolni Magyarországot.
Igaz, hogy a mesterségesen befagyasztott tartós élelmiszerek árai ennek hatására emelkedtek, de a bérek befagyasztása is megszűnt, nagyobbak lettek a jövedelmek - főleg a képzettebbeknek - és kialakult az amiről te részletesen írsz, az életszínvonal emelkedése, és a szociális biztonság /majdnem mindenki számára/.

Nekem furcsa, hogy Dombi elvtárs 1987-ben a reformkommunistáktól retteg, hiszen azok Moszkva új kommunista elveit, a peresztrojkát akarták eredetileg magyarosítani. /Pozsgaiék/.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-09-16 08:21:06

válasz Bödön (2016-09-16 08:18:05) üzenetére
...ugyanis a piacgazdaság nem az a küzdőtér, ahol a fair play szelleme uralkodik...
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-09-16 08:18:05

válasz inyezsevokidli (2016-09-15 17:58:22) üzenetére
Szia Ildikó! Jó ez a kis versike, nekem is tetszett, amikor először hallottam. Az életben, a gazdasági életben különösen, farkastörvények uralkodnak. Az erősebb felfalja a gyengébbet. Védőintézkedések nélkül belevetni egy országot a koncra éhes farkasfalka közepébe nagy botorság. A "rendszerváltásnál" vezetőink roppant naivak voltak, illetve a politikai szempontok fontosabbak voltak! Hogy mi lett belőle, azt tudjuk....Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-09-16 08:05:25

válasz Finta Kata (2016-05-11 22:46:52) üzenetére
Kedves Kata! Nagyon jól látod: kevesen tudták hová vezetnek majd ezek a folyamatok. Voltak azért olyan emberek, a regényben Roth Emil az, aki sejtette, és úgy gondolta, jobb előre felkészülni. De mindez most még a jövő méhében rejtőzik....mármint itt, a történetben. Köszönöm, h olvasod, és értékes, gondolatébresztő hozzászólásaidat! Szeretettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-09-15 17:58:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Ezt a gúnydalocskát nem ismertem.
Az új gazdasági mechanizmust népszerűsítő rajzfilmre emlékszem.
Együtt néztem a szüleimmel.
Arra is, hogy Pozsgaival szimpatizáltak.
A gazdasági verseny viszont szerintem , nem más, mint vágóhídra csalogatása, terelése a kis, közép, és nagyobb vállalkozásoknak, hogy a multiknak, konszerneknek, hitelpénzintézeteknek, stb. legyen kikből kiversenyeztetni a szart is, hogy a kárukra hízzanak, dagadjanak.
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-09-15 17:58:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Ha a kamat és a költségek miatt,a piaci szereplőknek több pénzt kell visszafizetni, mint ami ki van bocsájtva, hiszen csak a hitelpénz van kibocsájtva, a kamat nem, azt csak várja tőled a bank, akkor a versenyben, meg kell hogy szerezzék a másik tőkéjét, hogy a kamatokat is tudják fizetni, és hogy a bank ne számolja fel a vagyonukat, ami ugye a hitelfedezet.
Akiknek pedig nem kell hitelt felvenniük, (no, kik ezek?) behozhatatlan előnyt szereznek, szépen eltünnek mellőlük a versenytársak
De most csak ennyit erről.
Szeretettel olvastalak:
Ildi
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-05-11 22:46:52

Nagyon igaz szavak, kedves Laci, amit írtál: "Nyugalom, biztonság, kiszámíthatóság jellemezte az országot." És az is:1968-at írtunk az új gazdasági mechanizmusról. Akkor a városházházán dolgoztam, hányszor kellett róla a megyének különféle - megjelölt - anyagot készíteni, amin napokig kellett dolgoznunk.
Az átlag ember nem figyelt, csak az igazi közgazdászok érezték meg előre, hogy változások következnek, s igazuk volt, mert beteljesedett. Gondolom, az majd a következő részben erről is lesz, amit majd elmondasz nekünk.
Mindjárt megyek is, megnézem: Kata

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-04-25 18:22:42

válasz Ylen Morisot (2016-04-25 17:21:43) üzenetére
Szia Ylen! Agrártudományi Egyetemet végeztem, s dolgoztam az Agrárgazdasági Kutatóintézetben. Meg egy hasonló hivatalnál, mint ami itt szerepel. Persze szó nincs róla, h arról a hivatalról írnék, az én "hivatalom" egy kitalált hivatal, kitalált szerelőkkel. :) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-04-25 18:17:26

válasz oroszlán (2016-04-25 15:56:55) üzenetére
Köszönöm, h olvasod, kedves Ica, örülök, h nyomon követed a történetet. Tudom, h lassan bontakozik ki, de lassú munkához idő kell:) Szeretettel : én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-04-25 17:21:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Úgy tűnik, van valami közöd a közgazdaságtanhoz! Ez a rész ismét telitalálat!
(A Titanicról már rebesgetik, hogy nem is az volt, hanem egy másik hajó, és egy biztosítási csalás áldozata.)
Üdv:
Ylen
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-04-25 15:56:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *


"De hát ilyen az élet, ilyen a haladás, ilyenek a szelek és a reformok."
Szeretettel olvastam kedves Laci.
Gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-04-22 07:44:34

válasz sailor (2016-04-21 19:09:01) üzenetére
Szia Sailor! Ez az összefoglaló mindent felölel...Örülök, h úgy látod, megfelelnek az írásaim ezeknek e követelményeknek. Én belül mindig bizonytalan vagyok azért! Kell a megerősítés, és nagyon köszönöm Neked! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9144
Időpont: 2016-04-21 19:09:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ismételten...minden írásodnál hajtogatom...azt amit nélkülözök sok
sok más írásoknál:
a. a belemélyedést
b. a felkészültséget...az utánna járást
c.legyen az bár régebbi dolog,mai színt adni rá...hogy érthetö legyen
d.a cél,miért íródott
e.egyáltalán megtalálni,mindegy miröl írunk,azt,ami
elöre hozza bennünk azt az érzést,hogy léteznek ´érdemes´
dolgok,melyekben sok sok százezrek osztoznak
f.megtalálni azt az egyénit egy írásban,ami ösztökél bennünket
is,hogy ´többet´,´jobbat´tegyünk

Gratulálok:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-04-21 16:58:41

válasz Rozán Eszter (2016-04-21 10:44:17) üzenetére
Szia Eszti! Jól esnek elismerő szavaid, köszönöm szépen. Örülök, h olvasod, és hogy tetszik! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2016-04-21 10:44:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Nagyon alaposan járod körül a témát, gazdasági, politikai és emberi vonatkozásaival együtt. A Titanic-hasonlat nagyon találó.

Szeretettel: Eszti

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022