HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 11

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53062

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-09-26 22:34:43

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: ZsenálFeltöltés dátuma: 2016-04-24

Rekviem

Mivel hónapokkal később, idegenek hozták halálhíredet, nem lehettem ott, és nem tudhatom milyen volt az a nap, a temetésed napja.
Most tavasz van, napfény, éled a természet. Zöldellő ágakon madarak csivitelnek, ám a szívem nehéz. Itt állok egy sír előtt, de Te mindezt már nem láthatod. A Te sírod az, amely előtt állok. Fejfán a neved, alatta egy évszám, amikor megszülettél, és egy másik, amikor elmentél. Mondják, novemberben temettek. Sírod körül hagyománytisztelő, de általad régen feledett, és általuk téged is elfelejtett, idegen emberek álltak. Idegenek, akik egy fiúra emlékeztek. Egy fiúra, aki rég elment közülük, és aki most, sok év elmúltával visszajött.
Nem tudták ki voltál, miket tettél, vagy szerettél volna tenni. Mik voltak álmaid, ki is volt, akit most végső nyughelyre tesznek.
Nos, ki is voltál, hogyan éltél, mit daloltál, és mit reméltél, amíg éltél?
Nekem, majd tíz évvel idősebb féltestvérem voltál. Féltestvérem, akire felnéztem, mint kisebb a nagyra. Aki bár többnyire hallgatag volt, de hozzám mindig kedves, türelmes. Aztán ahogy telt az idő, én iskolás, Te traktoros, majd katona lettél. Traktorosként az állami gazdaságok földjeit szántottad, katonaként a néphadsereg géppuskáit cipelted. Leszerelésed után bányász lettél. Pécs, István Akna, munkásszálló. Haverok, pénz, nők, ital, és az éjszaka. Örök barátod, a bűvös éjszaka.

Józanul csak rád emlékszem
Asszony ne várj haza engemet

Kemény, veszélyes munkával sok pénzt kerestél. A pénz haverokat, ivócimborákat, kacér nőket, és léhaságot hozott. Ismerősök, haverok lettek az éttermek, lebujok pincérei, törzsvendégei. Sok szép nyár, vidám társaság, csábos éjszakák. Régi, otthon hagyott barátok, munkatársak, feledésbe merültek. Új, és örömteli volt a felfedezett más élet. A régi pedig, családoddal együtt távolodott. Idegen lettél számukra, és ők is idegenek neked.
Nem tudhatom családodnak tekintetted-e apádat, nevelőanyádat, testvéredet, engem féltestvéredet, és otthonodnak-e a házat ahonnan elmentél, és ahol mi továbbra is éltünk. Félárva voltál. Édesanyád, aki hívhatott, óvhatott, vigyázhatott volna rád, már kiskorodban meghalt. Talán ezért, talán csak dacból, soha nem fogadtad meg a hazai intelmeket. Egyedül, magadnak éltél. Magad hoztad meg döntéseidet.
Haza csak látogatóba jöttél. Számodra csupán az ital, a haverok, és az éjszaka voltak fontosak.

Ne várj haza kicsi párom
Haza mennék sej de nem lehet

Mit sem törődtél a világgal. Virult ifjúságod, ünnepelt a társaság, szólt a nóta, hívtak a lányok. Napos oldalon jártál nem volt árnyék körülötted. Az otthont pótolta a mámor, az anyagi biztonság, a gondtalan élet, a futó szerelem. Nem törődtél az élet mulandóságával. Végezted a munkád, habzsoltad ami kedvedre való volt.
Mi kellene más? Míg régi, általad megmosolygott pajtásaidnak felesége, saját otthona, és családja lett, neked más nője, más ágya, és egyéb, soha ki nem fogyó kalandjaid.

A téli kertben kacagnak a párok
Összecsendül sok-sok kis pohár

Bőven tartott még a számolatlan gondtalan évekből. Tombolt a nyár, lüktetett az élet. Nem hagytak alább a vigazságok és mindig akadt újabb és újabb kaland.
-2-
Kapcsolatot csupán velem tartottál. Bevonva engem is egy-egy lármásabb éjszakába. Ami megvallom igen tetszett, bár csak átmenetileg engedhettem meg magamnak. Én aggodalmaskodóbb voltam Tőled, a holnapot és holnaputánt kémleltem. Jobb szerettem a kiszámíthatót az esetlegességtől, de azért gyakran veled tartottam, és talán irigyeltelek is.

Engemet a nyári éjszakában
Egy őszes hajú asszony haza vár

Józanul velem is kimért "szófukar" voltál. A társaság, az ital, az éjszaka oldotta csak meg a nyelved. - Figyelj Öcsi - oktatgattál, - ezt így, azt amúgy csináld- osztottad tanácsaidat, és figyelted, megfogadom-e. Makacs voltál ugyan, de nagy szíved volt. Segítettél ha kellett, és önzetlenül. Pénzt adtál, szállást, munkahelyet szereztél.

Ne várj hiába sápadt virágom
Más a tied más az én világom

Telt az idő, és józanul egyre komorabb lettél. Az évek múlásával, másnapokon már látszott arcodon a gyűrődés. Nem tudom észrevetted-e, kifelé nem mutattad. Nem adtad alább. Tartottad a soha el nem fogyó kedély és könnyedség látszatát, bár több barátod szerint már csak erőltetett, dacos volt a jókedv. A munka is megviselt, és jött egy elhúzódó betegség.

Kisfiamat csókold meg helyettem
Mond meg néki apád elhagyott

Negyvenes éveid második felén ritkultak, elmaradoztak a kalandok. Alább szállt a mérce a hangerő. Fogyatkoztak haverok. Kopottas külvárosi lebujok italgőzös korszaka jött el. Ebben az időben már csak ritkán találkoztunk. Ha igen, leginkább az én dolgaim felől érdeklődtél, magadról nemigen szóltál. Se panasz, se hőbörgés. Úgy láttam eltünedeztek körülötted a haverok. Megnősültek, más foglalkozást kerestek.

Árvább lettél mint parányi bimbó
Apád szíve érted nem dobog

És eljött a nap, hogy a megmaradottak is kidőltek a sorból. Te pedig, megelégedtél egy külvárosi büfé mások által nagyhangúnak ítélt csapos-nőjével, akinek otthon puha ágya, és szelíd, csókos szája volt.
Ötttven, mondogattad nekem, különös hangsúllyal ejtve az évszámot, aztán hirtelen megnősültél. Ha későn is, de kezdtél másokhoz hasonló életet élni. Megszelídültél. Lakást, hétvégi házat, telket vásároltál. Tulajdonod lett amivel foglalkozni kellett, és ez sok idődet felemésztett. Gyermeked nem született. Magadra maradtál, és már megelégedtél a legközelebbi kocsmával.

Minden hiába sápadt virágom
Más a tied más az én világom

Időnként még haza hazalátogattál, de otthon már nagyon idegen voltál, és neked is nagyon idegen volt minden, és mindenki. Nem volt közös téma, legfeljebb az időjárás. Annak megvitatása után elakadt a társalgás. Egy napnál tovább sosem bírtad. Inkább visszamentél. Idegenből, idegenbe.
-3-
Hiába volt lakásod, hétvégi házad, se ez, se amaz, nem lett otthonod, az éjszakából pedig kikoptál. Hirtelen idegen lett körülötted minden. A lakásod, a város, a lakói, és már az éjszaka is. Hol volt már a sok haver, az ivócimborák, a napos oldal. A munka is nehéz lett, és távol még a nyugdíj. Aztán az is eljött.

Csak tudnál úgy szeretni mint én
És a csókod lenne olyan izgató

Megöregedtél. Feleségeddel céltalanul sétálgattatok az idegenné lett városban. Nem igen köszöntek rátok, ti is alig-alig valakinek. Nem tudtál mit kezdeni az időddel, és a nyugdíj is kevés volt. Már meg kellett nézni mire költhetsz, bár nem is volt mire, nem jártál sehova. Otthonülő lettél.

Csak tudnád úgy a pezsgői inni vélem
Táncot járnál asztalom felett

Kiköltöztél a hétvégi házba, amelyhez nagy telek tartozott. Gazdálkodni kezdtél. Volt szőlőd, pártíz gyümölcsfád, ezeket művelgetted. Ám az időjárás, a szakértelem hiánya, és a megromlott egészség végett több bosszúság mint öröm. Az idő már ellenség. Eljött a hetven. Bizony, öreg bácsi lettél.

Arcomba rúgnád pehely cipellőd
Akkor talán vissza nyernél engemet

Jöttek a betegségek. Rendelőintézetek, kórház. Aztán, bár egészséges volt, váratlanul meghalt a feleséged. Ez nagy csapás volt. Nem volt többé aki gondodat viselje, pedig már rászorultál. Rég elenyészett a magabiztosság.

Minden hiába sápadt virágom
Más a tied más az én világom

Nem tudhatom, viszel-e, és mit a túloldalra, itt egy testvéred maradt, meg egy fél. Meg egy emlék, hogy éltél, voltál, a világon egyszer.

Nyugodj békében.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Zsenál
Regisztrált:
2012-10-04
Összes értékelés:
116
Időpont: 2016-06-02 20:19:18

válasz zsarátnok (2016-05-31 22:04:44) üzenetére
Köszönöm, hogy olvastál kedves István, és a gratulációt is, jól esett.
A vesszőkkel kapcsolatos észrevételed helytálló.

Üdvözlettel, Zsenál
Alkotó
Regisztrált:
2014-07-12
Összes értékelés:
184
Időpont: 2016-05-31 22:04:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Zsenál!

Elkezdtem olvasni és be kellett fejezzem, pedig hosszú írás. Író vagy, a szó még igazi, "régimódi" értelmében. Egy kritikai észrevétel: a vesszők használatával óvatosabban! :)

Gratulálok!

Üdv: István
Alkotó
Zsenál
Regisztrált:
2012-10-04
Összes értékelés:
116
Időpont: 2016-04-28 20:06:06

Köszönöm, kedves Ylen.
Üdvözlettel, Zsenál
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-04-28 17:19:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Zsenál!
Szívhez szóló, szeretetteljes, szép megemlékezés.
Szeretettel olvastam:
Ylen

Legutóbb történt

Saskó Éva bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

Saskó Éva alkotást töltött fel A sejtelmes Köd címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja (18.) című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja (18.) című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja (18.) című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Őszhöz címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Helyesírás fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú mondja című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Helyesírás fórumtémához

Klára bejegyzést írt a(z) Helyesírás fórumtémához

Klára bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Klára bejegyzést írt a(z) Nyelvi szösszenet című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Nyelvi szösszenet című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Egy esős őszi nap címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Nyelvi szösszenet című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 144. címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) Az utolsó szó című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Az erkölcs labirintusában - Mocsok című alkotáshoz

Tóni alkotást töltött fel Radnóti Miklós: Egyszer csak / Auf einmal címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022