HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 22

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-04-26

Mi kommunista ifjak...III/3.

Tandem Balu január közepére elkészült a cikkel és a szolgálati utat betartva bevitte a közvetlen főnökéhez, Svéder elvtárshoz. Az volt az egésznek a rezüméje, hogy a nagy élőmunka-felhasználást igénylő ágazatokban, mint például a kertészetben, szőlészetben, zöldségtermesztésben, egyes állattenyésztési ágazatokban az átlagos állományi létszámadatok növekedése maga után vonja a termelési érték növekedését: a korrelációs koefficiensek világosan megmutatták a tendenciát. Az iparszerű kukoricatermesztési rendszerekben és a gabona-ágazatokban pedig ellenkezőleg, érzékelhető, számszerűsíthető összefüggés alig volt kimutatható.
A dagadt csoportvezető az íróasztala mögött terpeszkedett, fel sem állt, kezet sem adott a beosztottjának.
-Mi a sz.rt hoztál?
-Készen van a cikk - mondta Tandem Balu eleresztve a füle mellett a minősítést. Letette az asztalra a paksamétát. -Parancsolj!
Svéder ügyet sem vetett rá, úgy tett, mintha az előtte fekvő aktát tanulmányozná. Nagy lustán ráemelte a szemét a fiúra, böffentett.
-Mi közöm nekem ehhez?
A kérdés annyira hülye és szemét volt, hogy Tandem Balu, ahogy mondani szokták, se köpni se nyelni nem tudott hirtelen. Legszívesebben vállat vont volna, sarkon fordul és otthagyja, mint Szent Pál az oláhokat, minden jobb meggyőződése ellenére azonban maradt, és magyarázkodni kezdett. Az ok talán a pénz volt, ami a szeme előtt lebegett. Egy ilyen cikkért komoly summa járt, havi-fizetés nagyságrendű összeg.
-Ezen dolgozom november óta. Tegnapelőtt kérdeztél rá, hogy állok vele. A korreláció-regresszió analízis, tudod.
-Nem, nem tudom. Nem emlékszem, hogy ilyesmire utasítást adtam volna. -Letette végre az iratokat és szembenézett Baluval.
-A hivatali munkád rendben van? Miért nem azzal foglalkozol inkább?
A fiú besokalt, felvette az asztalról a tanulmányt.
-Jól van na, viszem akkor Szilasi elvtárshoz!
A kövér csoportvezető akkorát bődült, mint egy oroszlán.
-Teszed vissza! Ki engedte meg, hogy elvedd? Majd átnézem, ha az időm engedi. Most menj a dolgodra, ne zavarj tovább!

Balu ment szaladt, rohant, most, hogy túl volt rajta, megkönnyebbült, hozzáláthatott végre a pingpong bajnokság megszervezéséhez. Csak még egyeztetni kellett a dolgot a KISZ bizottság soron következő ülésén. Január után február jön, aztán meg viharsebességgel március, és már is itt vannak a Forradalmi Ifjúsági Napok eseményei, a március 15. , és a március 21. Úgy képzelte, hogy az ünnepi napokat üdítően fogja színesíteni a házibajnokság. A kulturális programot és az ünnepségeket Csepregi János és Székely Hajnalka szervezi. Balu sebtében már egyeztetett is velük időpontokat illetően, most már csak azt kellett megvárni, hogy a KISZ-bizottság áldását adja a tervekre.
A KISZ-bizottság rendes évi első ülését azonban mindig megelőzte a Pártbizottság ülése, és ez így van rendjén, ha jól utánagondolunk.

Svéder elvtárs meg félretéve mindent, nekiállt, hogy elolvassa a tanulmányt. Gyöngyözött a homloka, mire végzett, egy kukkot sem értett belőle. A végén volt egy bekezdés, ami összefoglalta a lényeget. ezt végre megértette. Persze, mormolta magában. Nyilvánvaló, hogy azokban az ágazatokban, ahol magas az élőmunka-ráfordítás hányada, ott magasabb termelési érték jön ki, és fordítva. De minek ehhez ennyi cécó, ennyi hülye számítás? Baromság az egész. Loholt Szilasi elvtárshoz, hogy még ebéd előtt elkapja. Berobbant hozzá, mint egy bomba.
-Mi van Rezső? Ég a ház?
-Itt van -lihegte a csoportvezető. -Kész lett végre, Istennek legyen hála.
-Micsoda?
-Hát a Balu cikke.
-Inkább a Pártnak és a Számítástechnikának köszönd!
-Úgy van, annak köszönöm, az ég áldása legyen mindkettőn.
Szilasi átvette a kézzel teleírt papírlapokat
-Na mutasd csak. Te már elolvastad?
-Igen főnök.
-És mit gondolsz róla?
-Szo-szo. Elmegy. Nem mond semmi ujjat.
Szilasi elvigyorodott. Ő többet tudott a dolog hátteréről.
-Nem számít. Majd a nagyfőnök feltuningolja. Ő ért hozzá.
A csoportvezető bólogatott.
-Rendben. Ti tudjátok, tisztelettel. Megyek most ebédelni - jelentette ki, és meg is tette, amivel fenyegetőzött, elment, otthagyta a főnökét. Szilasi pedig piros tollal hozzáírt három szakszerű, odaillő mondatot az elejére és a végére, és bevitte Farkas elvtárshoz.
A nagyfőnök átfutotta, csak a bevezetést és az összefoglalót olvasta el, a többit, a számításokat és táblázatokat átlapozta.
-Megnézted te is, Béla? Igen, látom, itt vannak a hozzáfűzött észrevételeid. Még valamivel fel kéne dobni. Bele kéne írni például, hogy a szocialista nagyüzemi mezőgazdaság bebizonyította fölényét a kis gazdaságokkal szemben, sikerei, eredményei ráirányítják ország világ figyelmét arra, hogy az, az út a helyes út, amit Pártunk és Kormányunk a nagy Szovjetunió iránymutatásával kijelölt, bla, bla bla.
Szilasi nyájasan mosolygott. Éhes volt, korgott a gyomra. Felvette az asztalról Farkas naptárát, megnézte. Kíváncsi volt, benne van e már a KK munka előjegyzése? Félhivatalosan tudott róla, hogy hamarosan lesz ilyen munka, azt is tudta, hogy a megrendelő a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kutatóintézet, csak azt nem tudta, mekkora volumenű és mi a téma
.
-Már beleírtam. Ott nézd főnök, ott lenn a nyolcadik oldal alján.
Farkas elvtárs odalapozott, megnézte, rábólintott.
-Jó, nagyon jó.
Sóhajtva felállt, lapogatta a derekát. -Ez a rohadt k.rva reuma. Menjünk akkor ebédelni. Ja, még valami. Kaptunk egy megrendelést az Memgékutitól. Kimutatások, a múlt év munkaügyi adatai különböző részletezésekben, majd megkapod papíron, s megnézed. Százezer forint. Örülni fognak az embereid egy kis külön lovettának. Én kapok hatvan-ezret, te kapsz húszat, s a cselovekok, akikkel elvégezteted, a fennmaradón osztoznak. Azt hiszem méltányos? -mosolygott rá az osztályvezetőre. Végül is én szerzem a melót, nem?
-De.
Szilasi tudta hogy megy a KK munka-szerzés: Farkas elvtárs átszól a Kutatóintézetbe régi cimborájához és harcostársához Tálóczi Gézához: mondd Gézukám, nem lenne valami jó kis melódiátok számomra, mondjuk százezer forint-értékben? Mert ha lenne, én is tudnék hasonló nyalánksággal szolgálni nektek. Van? Jaj de jó. Előre is köszönöm. Kézcsókom Bellácskának a kedves feleségednek, puszilom a cuki kis-unokákat.
A "hasonló nyalánkság" valószínű egy társadalomtudományi tanulmány lesz, ami majd az ottani emberkéknek hoz némi pénzmagot a konyhára, Tálóczi elvtársnak meg sokat. Itt a Hivatalban nem fogja elolvasni senki, felkerül a könyvespolcra, s aztán onnan egy idő után a szemétkosárba.

Kifelé menet Farkas elvtárs ledobta a kéziratot Gajdosné asztalára. -Írassa le valakivel Emma. Aztán hívja fel a szerkesztőséget, és mondja meg, hogy még a mai nap folyamán egy motoros küldönccel átküldetem. Ha keresnének, felmentem Szilasival moslékolni.
-Igenis főnök!
-Ja és még egyet. Úgy jelenjen meg, hogy szerző dr. Farkas Tibor, ez kerüljön nagybetűvel középre, és alatta kicsit jobbra kisebb betűkkel: "és Kelemen Géza". Beszélje le azt is, hogy a tiszteletdíjat egyenesen ide küldjék nekem. Egy tízest kérek.
-Meglesz főnök!
Farkas elvtárs és Szilasi elvtárs elmentek, Gajdosné pedig odavitte a kéziratot Villányi Icához.
-Tedd át még ezt gépbe - mondta -aztán mehetsz te is ebédelni.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2018-11-04 10:41:24

válasz T. Pandur Judit (2018-11-03 19:37:46) üzenetére
Szia Judit! Tényleg átmentették, és is hallottam eseteket. Nincs új a nap alatt. Sőt azt hiszem, az egymásnak osztogatás módszereit még tovább is fejlesztették. Ezen sajnos nem tudunk segíteni. A világ mindig így működött. Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2018-11-03 19:37:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Én is dolgoztam eleget tök fölöslegesen. Senkit nem érdekelt, senki nem volt rá kíváncsi, csak fedősztorinak kellett egy kis pénz esőhöz /másoknak/.
Csak azt ne hidd, hogy ez a gengszterváltás után megszűnt! Nem csak az állami tulajdonban maradt cégeknél volt ilyen, hanem a multik hazai lányainál is. A régi, jó kis mutyikat sikeresen átmentették.
És boldogan élnek a mai napig, eszük ágában sincsen meghalni...

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-09-21 09:18:35

válasz inyezsevokidli (2016-09-20 15:40:51) üzenetére
Szia Ildikó! Sajnos ezek ilyen idők voltak! A hatalmon lévők mindent megtehettek, és gyakran éltek is ezzel. Mármint visszaéltek hatalmukkal. Persze főnöke válogatta. Roth Emilnél pl. ilyesmi nem fordulhatott volna elő. Te is túléltél néhány basáskodó főnököt, gondolom? :) De mi lesz majd velük a rendszerváltás után? Akkor is ilyen magas lovon ülnek majd? Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-09-21 09:10:55

válasz Finta Kata (2016-05-11 23:05:40) üzenetére
Kedves Kata! Köszönet, h olvasod, nagyon örülök annak, hogy érdekel a történet! Mindig kíváncsian várom a hozzászólásaidat! Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2016-09-20 15:40:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Számomra is ismerős helyzetet írtál meg.
Velem, az akkori főnököm a saját vetélkedőjének a forgatókönyvét akarta megíratni.
Alíg győztem elbliccelni. Meg is romlott miatta a kapcsolatunk.
1987-et írtunk.
A kollégák, a művelődési ház technikai felszerelésével jártak haknizni.
Valahogy, nekem, egy istennek se jutott hétvégi ügyelet, ami plusz pénzt jelentett volna,
de nem nagyon bántam, mert 4 és 7 éves gyerekeim voltak.
Elég sokáig tartott, mire rájöttem, mit takargatnak.
Olyan furcsán viselkedtek velem.
Régi szép idők!

Szeretettel olvastalak:
Ildikó
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-05-11 23:05:40


Kedves Laci!
Szegény Tandem Balu, hogy elbánt vele a főnöke.
Nagyon jól tudod érzékelni a szereplőid jellemét. Jó olvasni, sok minden eszembe jut olvasás közben.
Talán holnap megint elolvasok kettőt, akkor utolérem magam.
Üdv. Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-04-29 08:48:13

válasz Ylen Morisot (2016-04-28 17:07:48) üzenetére
Szia Ylen! Igen, ez jellemző volt, és talán ma is jellemző. Ment ezerrel a bunda, olyan megrendelésekért fizettek komoly pénzeket, amelyek mögött nem volt igazi érték A KK munka meg a bundák bundája volt, így osztottak pénzt egymás között a hatalmon lévők. Köszönöm! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-04-28 17:07:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Két dolog, ami most nagyon tetszett: mennyire jellemző, hogyan ment a szakmai cikkek megírása, valamint az érte legombolt pénz szétosztása! Ezt a momentumot kár lett volna kihagyni!
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-04-28 08:18:36

Ahogy haladunk előre az időben, úgy gyorsul. 2000-2005-ig már csak 3-5 fejezetet tervezek. Mint a nyaralás második fele, ami már nagyon gyorsan elrepül (A gondolat Thomas Manntól való). Igyekszem, h kalandos, érdekfeszítő, fordulatokban, meglepetésekben gazdag történet kerekedjen ki, mint maga az élet, az enyém is, és a Tiétek is. A történések és a szereplők kitaláltak, de voltak mintáim és modelljeim. Dolgoztam friss diplomásként egy hasonló "főhivatalban", s voltak barátaim a legfelsőbb körökből, elég nagy rálátásom nyílt a dolgokra. Jó szórakozást kívánok mindenkinek, köszönöm, h olvassátok és, hogy hozzászóltok. Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-04-28 08:17:53

Kedves Olvasóim! Szeretnélek tájékoztatni benneteket, hogy tervezem a Mi kommunista ifjak folytatását. Mint a bevezetőben jeleztem, a történet 1987-ben kezdődik és 2004, 2005-ben lesz vége. 16-17 évet ölel át. Székely Hajnalka akkor már 36 éves lesz, Roth Emil 48, Tandem Balu 40, Farkas elvtárs 75, Kamilla 49. Mi lesz a sorsuk a rendszerváltás után, hogy alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez? -ezt szeretném bemutatni. Most 1988-at írunk. A rendszerváltásig másfél-két év van hátra. Ez a másfél-két év tölti ki majd a regény 60-70 %-át, becslésem szerint 12-15 fejezet lesz.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-04-28 07:54:29

válasz eferesz (2016-04-27 19:35:55) üzenetére
Kedves Szabolcs! Köszönöm, nagy támogatást és segítséget jelent! Gyere csak, szeretettel várlak!!! :) Üdvözlettel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3613
Időpont: 2016-04-27 19:35:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Haladok a korral rendesen.
:)
Szeretettel!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-04-27 19:19:54

válasz sailor (2016-04-27 19:01:13) üzenetére
Köszönöm Sailor! Meg sem érdemlek ennyi dicséretet! Igyekszem megszolgálni. Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2016-04-27 19:01:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Egyezek Maroca hsz-al!
"Annyira jó a kor leírása, az emberek jellemzése, hogy hihetetlen."

Gratulálok:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-04-26 16:04:29

Szia Marica! Leveledre válaszolva bővebben érintettem a kérdést (könyv, stb), most itt csak annyit, nagyon jól esik, h megerősítesz, hogy hitelesnek találod! Szeretettel várom további észrevételeidet! Üdvözlettel: én

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022