HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 25

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52876

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-05-05

Mi kommunista ifjak...III/5

Tarján elvtárs a hivatali pártszervezet titkára január 15. péntek 4 órára tűzte ki a Pártbizottság ülését, tovább már nem lehetett halogatni. Napos, szeles, fagyos, tiszta idő volt, a frontra érzékenyeknek fájt aznap a feje. A hét alapszerv, melyeket most az olvasó engedelmével nem sorolunk fel két-két küldöttet delegálhatott, rajtuk kívül, mint állandó tagok Tarján elvtárs párttitkár, dr.Tóth Dezső elvtárs a Hivatal elnöke, Nemesné Falusi Etelka, Dorogi András, Varga Attila, Tárnoki Szilárd, Farkas Tibor, Gajdos Tamásné, és Dombi Tibor. Ez utóbbi elvtárs soha nem volt jelen, róla köztudott volt, hogy délután 4 óra tájt nála már fennforgások vannak. Konkrétan: ilyenkor már segg-részeg. Meghívott vendég: Roth Emil, a Területi Főosztály osztályvezetője, a Hivatal KISZ szervezetének első titkára, és Csoknyainé Szegedi Kamilla, a helyettese.

A pártbizottság ülésének napirendje:

1. A Hivatal 1987. évi munkájának értékelése, előterjesztő Tóth Dezső
2. 1988 évi feladatok, előterjesztő ugyanaz
3. A fiatalok lakáshoz juttatásának programja, előterjesztő Tarján Rudolf
4. Csoknyainé Szegedi Kamilla pártfelvételi kérelme, előterjesztő Nemesné Falusi Etelka
5. Egyéb ügyek, előterjesztő: Farkas Tibor alapszervi párttitkár, az Agrárgazdálkodási főosztály vezetője.

Az Országos Koordinációs Hivatal elnöke, az államtitkári rangban lévő Tóth Dezső, a matematikai-statisztika nagydoktora, száraz, szikár tanárember volt. Előadása ennek megfelelően egy egyetemi katedrán elhangzó előadásra emlékeztetett. Rámutatott, hogy a Hivatalnak elsőszámú feladata a párthatározatok végrehajtása. Önkritikus hangot megütve emlékeztette a hallgatóságot, hogy az igények és lehetőségek összehangolása, valamint a szellemi és a számítógépes kapacitások kihasználása terén komoly hiányosságok jelentkeztek az elmúlt 1987. évben. Felsorolta azokat a területeket, ahol a jövőben javítani kell a munka minőségén. Ezek a következők: a lakossági jövedelemadatok színvonalának és szóródásának, továbbá a társadalmi tagozódások, a munkásosztály, a parasztság és a haladó szellemű értelmiség életszínvonalának és életkörülményeinek eddiginél behatóbb vizsgálata. Ezen kívül 50 kiemelt nagyvállalat, így például a Csepel Művek, a Gheorghiu Dej Hajógyár, az Egyesült Izzó, a Vörös-csillag Traktorgyár a Győri Vagon és Gépgyár, az Ikarus, a BKV, a MÁV, a MAHART, a Videoton, a Vörös Október Ruhagyár, az Egyesült Vegyiművek, az Országos Vetőmag-termeltető Vállalat, a Bábolnai és a Hosszúháti Állami Gazdaság, a Nádudvari Lenin Mgtsz gazdasági tevékenységének mélyebb elemzése. Különös figyelmet kell fordítani az innovatív beruházások vizsgálatára.
Beszélt az eredményekről is. A Hivatal nagyot lépett előre az adat és információgyűjtések összehangolása, koordinációja területén, ami elsősorban a Területi Főosztály alá tartozó Koordinációs Osztály munkájának eredménye.
Mindenki Roth Emilre nézett, aki pipacs-pirosan ült a hátul egy fatámlás pótszéken, ennek az osztálynak ő volt az osztályvezetője, a dicséret neki szólt.
Az elnököt megtapsolták. Tóth Dezső barátságos mosollyal köszönte meg az elismerést, majd leült.
Utána Tarján elvtárs következett, aki fontos bejelentést tett: a Hivatal pártszervezete otthonteremtési támogatásként egymillió forint kamatmentes, hosszú távú kölcsönt biztosít a fiatal munkatársak számára. Feltételek: 35 év korhatár, KISZ-tagság, vagy párttagság. És alá kell írni 15 évet a Hivatalnál. Őt is megtapsolták, ő is leült.

Nemesné Falusi Etelka következett. A Személyzeti Főosztály ideges kinézetű, nyugdíjkorhatár felé közeledő vezetőjéről nem sokat tudtak a kollégák. Annyit mindenki tudott róla, hogy igazi keményvonalas, megalkuvásra képtelen kommunista, akinek mindenki gyanús, aki mindenkiben ellenséget lát, s aki könyörtelen az ellenséggel szemben, illetve azzal, akit ellenségnek hisz. Rettegtek tőle még a párttársai is, ha csak lehetett elkerülték.

Etelka 1928-ban született Kőbányán. Apja Falusi Sándor vad, véresszájú náci volt, Szálasi egyik keretlegénye. 1945-ben elfogták a kommunisták, rögtön-ítélő bíróság elé állították és felakasztották. A kislány 16 éves volt ekkor, ő maga is kommunista és zsidógyűlölő, mint a szülei. Elhatározta, változtat a dolgokon, elvégre teljesen mindegy milyen urat szolgál az ember, a lényeg az, hogy mindent túléljen. Azzal kezdte, hogy beballagott a legközelebbi parancsnokságra, és feljelentette azokat az embereket, akikkel az apja kapcsolatban állt, a saját anyját, barátokat, szomszédokat, családtagokat, rokonokat, ismerősöket. Neveket tudott mondani, lakáscímeket, telefonszámokat. Hittek neki, megköszönték a jó-szolgálatot, és hálás szívvel befogadták. Innentől kezdve pályája felfelé ívelt, DISZ-tagság, KISZ-tagság, párttagság. Fiatalon, egyetemistaként a Kémelhárításnak dolgozott, kiváló munkaerő volt, mindenkit feljelentett, aki élt és mozgott. Kiből másból lehet személyzeti vezető, párttitkár, pártbizottsági tag, ha nem egy ilyen értékes, használható emberből?

Kapkodó mozdulatokkal eligazította vörös hajkoronájának rakoncátlankodó fürtjeit, és ezt mondta:
-Elvtársak, számunkra, igaz kommunisták számára egyetlen mérce van, hűség a Párthoz, hűség a néphez. Személyünket, cselekedeteinket csakis e szemüvegen keresztül lehet és szabad megítélni. Ennek szellemében bíráljuk most el elvtársunk, és harcostársunk Csoknyainé Szegedi Kamilla pártfelvételi kérelmét.
Mint tengernek a mély zúgó árja, melyet Mikes Kelemen magába roskadva hallgat immáron örök időktől örök időkig a rodostói tengerparton, moraj futott át termen. Az emberek egymáshoz hajoltak a hosszú tárgyalóasztal mellett, és izgatottan suttogtak. Hogy fogja ezt most beadagolni Nemesné elvtársnő?
Csoknyainé Szegedi Kamilla pártfelvételi kérelme ezúttal már harmadszor került a Párbizottság elé. Kétszer megbukott a fiatal nő magánéleti botrányai miatt, s most, alig pár napja újabb botrányos eset történt. Kamilla dúlva-fúlva rontott be abba az irodába, ahol szívszerelme Kiss Tibor dolgozott, és sikoltozva vetette rá magát a férfira. Tíz vörösre festett körmével véres csíkokat szántott a képén, tépte a haját, leszaggatta róla az inget. Azt ordította közben: "Átvertél te rohadt g.ci állat, megígérted, hogy el fogsz válni?! Megöllek!"
Hárman szedték le róla. Az egész emelet odacsődült, óriási patália volt.

-Az elvtársnő a mi kutyánk kölyke - érvelt Nemesné. - Proli, mint mi itt mindnyájan Tudjátok, milyen körülmények között éltek a családjával, hogy küszködtek a mindennapi kenyérért? Sokszor enni se volt mit szegényeknek, Kamilla édesanyja este nem tudott ételt tenni a család asztalára! Innen indult ez a kislány, ilyen mélyről, és most bocsánatot kérek a "kislány" szóért tőle és tőletek elvtársak, de számomra a koránál fogva ő tényleg csak egy kislány. Honnan indult ez az ifjú hölgy és hová érkezett? Ítéljétek meg magatok, ismeritek. KISZ-tag, KISZ vezető, párttagjelölt. Elkötelezett, hithű kommunista, barátunk, harcostársunk. Amióta a Hivatalban dolgozik, nem volt olyan rázós KISZ, vagy pártfeladat, amit ne vállalt volna el, és amit nem teljesített. Kell ennél több, elvtársak? Nem mond ez éppen eleget?
Nemesné elhallgatott és körbehordozta tekintetét a teremben. Nem volt senki, aki szembe-mert volna nézni vele. Mint Sir Kán a tigris a Gyűlés Szikláján, kinek izzó tekintete előtt lesunyták fejüket a Szabad Nép farkasai.
-Egy hang szólalt meg hátul, halkan, bizonytalanul.
-És mi van a magánéleti problémákkal?
Nemesné odavillámlott.
-Tessék? Ki szólt? Csak hangosan, bátran elvtársak, vállaljuk magunkat és a véleményünket. Álljon fel az elvtárs és mondja nekünk is!
Alacsony, cingár elvtárs emelkedett fel az asztal végén, a Gazdasági Hivatal delegáltja, Tábori Tóbiás.
Hebegve mentegetőzött.
-Bocsánat én nem állítok semmit. Én csak kérdeztem...mert hát ugye volt már itt, ez előtt a plénum előtt Csoknyainé elvtársnő ügye, és ugye hát...
Nem tudta befejezni a mondatot, a Személyzeti Főosztály nagyhatalmú vezetője vércsevisongással ripakodott rá.
-Azt nem tudod elképzelni elvtárs, hogy valaki megváltozzon? Parentáljunk el egy embert múltbeli hibái miatt? Hát kik vagyunk mi? Horthy vérbírósága? Elvtárs, elvtárs!
Tábori megszégyenülve ült le, a teremben sóhajtásnyi neszezés sem hallatszott. Nemesné diadalérzettel állt a helyén.
-De ez egy demokratikus gyűlés. A legdemokratikusabb, ami csak a világ fennállása óta létezik. A Párt vezetősége mögött maga a dolgozó nép áll, s ez a vezetőség a dolgozó népnek ad számot tetteiről. Nem bújhatunk ki a felelősség alól elvtársak, és ha a legkisebb, legjelentéktelenebb kérdés is felmerül, nekünk kutyakötelességünk utána járni. Én úgy tudom Csoknyainé lezárta a kérdéses ügyet, de hát itt ül köztünk, kérdezzük meg őt. Mi a helyzet Kamilla? Számolj be e testület előtt.

A fiatal nő a nap tiszteletére szolid szürke kiskosztümöt viselt és fehér blúzt. A körme áttetsző, gyöngyházfényű volt.
-Bevallom - kezdte - a múltban nem mindig tudtam úrrá lenni érzelmeimen, de erős akarattal és a pártszervezet segítségével, támogatásával túljutottam a nehéz időszakon. -Ígérem...
Fojtott kuncogás hallatszott. Az elvtársak lehajtották a fejüket, nem néztek oda. Valami robbanni készült a levegőben, csak egy szikra hiányzott hozzá.
-Vessünk véget ennek - szólalt meg Tarján elvtárs az asztalfőn. -Kézfeltartással szavazzunk, felvesszük-e a Pártba Csoknyainé Szegedi Kamilla elvtársnőt? Emelje fel a kezét, aki igennel szavaz. Köszönöm. Ellenszavazat? Tartózkodik valaki? Megállapítom, hogy a Pártbizottság ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással megszavazta az elvtársnő pártfelvételi kérelmét.
Kamilla felé fordult, udvariasan meghajolt.
-Gratulálok elvtársnő. Csak úgy, ahogy eddig. Hűséggel, szorgalommal, kitartással. Térjünk át akkor most az utolsó napirendi pontra, amit Farkas elvtárs terjesztett elő. Úgy tudom -tette hozzá mosolyogva - hogy a reform-kommunistákról kíván beszélni, illetve a felső vezetés reformjáról - de majd elmondja ő. Hallgassuk figyelemmel.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 4

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-11-04 10:52:52

válasz T. Pandur Judit (2018-11-03 20:35:19) üzenetére
Kedves Judit! Biztos Te tudod jól és úgy történt a tagfelvétel, ahogy leírtad. DE nincs kizárva, h indokolt esetekben, mint pl. Kamilla ügye, a pártbizottság elé került. Ki tudhatja, olyan régen volt! :) Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2018-11-03 20:35:19

Szia Laci!

Nem voltam párttag, soha nem voltam pártbizottsági ülésen, így elámultam azon, hogy pont olyan unalmasnak írod, mint a termelési értekezletek voltak. Az ülés elejét olvasva ugyanúgy potyogtak a könnyeim az unalomtól, mint azon.
Aztán amikor a pártfelvételi kérelem elbírálásáról írtál, kissé felszaladt a szemöldököm, mert én úgy tudtam a mai napig, hogy az MSZMP-be való tagfelvételnél a tagfelvételi kérelem felett az alapszervezet kommunista kollektívája döntött. Vagyis nem a pártbizottság tárgyalta, hanem a párttag gyűlés. A felvett tagok listáját el kellett juttatni a felsőbb pártszervezethez, aminek joga volt kifogást emelni egyes kérelmezők ellen. Akkor az alapszervezet kommunistáinak újra meg kellett vitatni a felvételi kérelmet, figyelembe véve a felsőbb szerv indokait.
Ugyan hatásosan írtad le Nemesné nagy jelenetét, de szerintem nem hiteles.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-03-03 08:01:27

válasz Susanne (2017-03-02 19:33:54) üzenetére
Szia Zsu! Nincs is bennem...legalább is remélem. Inkább úgy vagyok az egész történettel, h mulattat, az is, ami volt, és az is, ami most van, illetve, amit a rendszerváltás után átéltünk. Egyszerre vagyunk szereplői, és szenvedő alanyai. Szereplői csak olyan szinten, mint a leüthető, beáldozható parasztok a sakktáblán. Látsz egy kapálózó, ágáló emberkét, akinek éppen a fejére omlik a szikla. Ezek vagyunk. S ezért mulattató! Köszönettel, én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2017-03-02 19:33:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !

Ellentétben rucával én nem érzek semmiféle dühöt, csak a valóságot, ami akkoriban
jellemezte életünket.
Nagyon tetszett ez a rész is.
Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-09-29 08:06:48

válasz inyezsevokidli (2016-09-28 10:23:40) üzenetére
Szia, ez a megközelítés ül! Valóban több "szereplős" Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-09-28 10:23:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-09-24 08:59:38) üzenetére

Szia Bödön!
Igazat adok a törekvésednek.
Hogy egy kép hogyan jelenik meg előttünk, abban nagy szerepet játszik a háttér.
Ebben az esetben, a háttér két, sőt három rétegű, ha az olvasókat egy személynek vesszük.
Vagy Te, a rendszer, és az olvasó.
S ha még azt is hozzávesszük, hogy mindegyik változik, nos, akkor pillanatfelvételeket kapunk.
Ezt most találtam ki!
Szeretettel: Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-09-24 08:59:38

válasz inyezsevokidli (2016-09-23 17:28:43) üzenetére
Kik ebben a darabban a pozitív hősök? A korlátlan hatalomra törő, de reszketeg, babonás, befolyásolható, gyenge jellemű nyárspolgár Ceasar, a részeges, korhely, nőcsábász Antonius, a szenvtelen, célratörő gyilkos Octavius, (a későbbi Augustus császár) vagy ellenlábasaik, a "derék", "becsületes" Brutus, aki elveiért saját nevelőapjára emel kezet, a cinikus, önző, izgága Cassius, vagy a "fondor" Casca? De meg is fordíthatjuk: Ők mind, nagyszerű emberek voltak, a történelem nagyjai, emberi hibáik eltörpültek tetteik nagysága mellett!!!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-09-24 08:55:15

válasz inyezsevokidli (2016-09-23 17:28:43) üzenetére
Szia Ildikó! Szia Ildikó! Köszönöm megtisztelő figyelmedet és értékes hozzászólásaidat! Megpróbálok egyenlő távolságot tartani negatív és pozitív figurák megítélésénél. Élő személyek esetében az ítélet Istennél van, regény-hősöknél az olvasónál. Én csak ülök és mesélek, ahogy Vitrai mondta. Elmondom a történetet, ahogy én láttam. Kicsit szarkasztikus éllel, karikírozva. Ezért tűnhet úgy, h a rendszerváltás előtti eseményeket túlságosan negatívan, igazságtalanul ítélem meg. (Mert még csak itt tartunk!) DE, akik végigolvassák, látják, érzékelik majd, h a rendszerváltás utáni események leírásánál is ugyanilyen kritikus hangot fogok megütni. A szereplőket és a történéseket úgy akarom bemutatni, mint ahogy Shakespeare bemutatta Julius Ceasar c. drámájának cselekményeit, és hőseit. Sok szeretettel üdvözöllek: én (folytatom)
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-09-23 17:28:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Van, aki nem bízza a sorsát a véletlenekre, s nem válogatja meg az eszközöket, vagy épphogy nagyon is kiválasztja.
Az élethez, a túléléshez néha szükség van ilyen tettekre.
De mint tudjuk, minden hatalom véget ér egyszer! Igaz?
Ez a két nő, biztos hogy nem tűrte, ha packáznak vele.
Nem otthon sírdogált, és kapkodta a borospoharat és a nyugtatókat.
De szerintem, Te nem vagy róluk ilyen jó véleménnyel.
Miért gondolom ezt?
Szeretettel, érdeklődéssel olvasom a folytatást is.
Ildikó
U.i.: Amire utalok, az Német István: Birodalom hajnala című írása.

Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-09-23 17:24:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Az előbb olvastam egy írást, ahol a leendő népvezér, lelöveti a lovát, az ágyasát, az apját is megöli a seregével. Fegyelmezett, elkötelezett harcosokat választ maga mellé, akik gondolkodás nélkül végrehajtják kegyetlen parancsait így bizonyítja be, hogy alkalmas a birodalom vezetésére, történelmet formálva ezzel.
Na, most ha az tetszett nekem, akkor nemesné Falusi Etelka is kell hogy tessen, nem igaz?
Pfuj, micsoda kegyetlenség, szívtelenség, volt az első gondolatom.
De ha nem így történt volna, mi nem is születtünk volna meg.
Az ősapáink egyikéről van szó.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-05 08:00:42

válasz Finta Kata (2016-06-04 20:55:40) üzenetére

Ebben a regényben az emberekről szeretnék írni elsősorban, hogy élték meg a korszak utolsó időszakaszát és hogy reagáltak a változásokra. De mivel mi emberek annyira sokfélék vagyunk, a kép valószínű nagyon tarkabarka lesz. Jó és rossz egyszerre van meg bennünk, ezt szeretném érzékeltetni. A legelvetemültebb embereknek is vannak szeretni való tulajdonságaik, és a legjelesebbek, legjobbak is betliznek időnként. S közben a történelem vashengere csak gördül előre a maga könyörtelen módján! Köszönöm még egyszer! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-05 07:59:59

válasz Finta Kata (2016-06-04 20:55:40) üzenetére
Kedves Kata, köszönöm a tartalmas hozzászólást és a pozitív véleményt! Mindig nagy örömömre szolgál, ha azok részéről érkezik jelzés: "igen, így volt", akik ismerik ezt a korszakot. Örülök az ellenvéleményeknek is, és szívesen fogadom őket. Szeretek vitatkozni, s egy-egy ellenvélemény alkalmat ad arra, hogy elmondjak olyan dolgokat, amelyekre különben nem került volna sor. Szeretném, ha a negatív kritikák tényleg kritikák lennének és nem személyeskedő vagdalkozások. Persze ezt nem tudom befolyásolni! A személyeskedés nem bánt, nem sért, állok elébe, de a tényszerű vitát: ez így van, vagy volt, vagy nem így van, mert ezért és ezért, stb. - jobban szeretem
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-06-04 20:55:40

Mégis jól mentek a munkálatok, mert az alkalmazottak értettek hozzá. Jóval később, is történtek furcsa dolgok pl. fülem hallatára történt, hogy egy párttag a gimnáziumba készült, mivel jogi egyetemre készült, de csak általános iskolai bizonyítványa volt. A gimnáziumban nagy hanggal közölte a tanároknak, ahol ismerték őt: itt vagyok elvtársak, siessetek, mert sok a dolgom! S megkapta az érettségi bizonyítványt.
Volt és jó-szerencsémre 12 évig dolgozhattam olyan emberrel, aki szintén kommunista párttag volt, csupán négy polgárit végzett, mégis annyi esze és olyan tehetséges volt, ami három embernek is elég lett volta. 12 esztendő alatt, mint tanácselnök, felvirágoztatta a várost, épültek a lakások, gyárak, az egész környék itt talált munkát. Mellette jóindulatú, igazságos volt a beosztottjaival. Ezért nemigen értettem a munkádért egy csillagot adó ember véleményét.
Nekem nagyon is tetszett ez a részlet különösen.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-06-04 20:52:00

Kedves Laci!
Érdekes: Van, akinek nem tetszik ez a részlet. A hozzászólásokat is - elolvastam, talán a mostani tetszett a legjobban. S egyre jobban írsz, ezt őszintén mondom. Nekem azért érdekes az időszak, amit bemutatsz, mert azt ilyen részletesen nem ismertem. Azt azonban mindenki tudhatja, ha akarja, hogy voltak, vannak és lesznek mindig olyan emberek, akik úgy viselkednek, mint a regényedben Nemesné Falusi Etelka.
A kommunizmus első szakaszában (egyik pártnak sem voltam tagja) az Acélgyárban dolgoztam, sokszor kirendeltek jegyzőkönyvet vezetni, vesztünkre legtöbbször vasárnap, pedig akkor még a szombat is munkanap volt. S olyankor bizony, találkoztunk olyan hangnemben beszélő párttag iskolázatlan nőkkel is, akik úgy ordítoztak, ha esélyt kaptak elmondani a véleményüket, mint a Te szereplőd.
Dolgoztam - olyan nagy cégnél, ahol bányász volt a az igazgató, de jóindulatú, tisztességes, rendes ember volt, persze, párttag, mert csak az lehetett.
Folytatom.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-09 14:49:44

válasz oroszlán (2016-05-09 10:32:28) üzenetére
Kedves Ica! Nagyon örülök annak, h olvasod, és hogy tetszik! Várlak szeretettel a folytatáshoz! :) -én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-05-09 10:32:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
a Pártbizottság ülését nagy figyelemmel olvastam.
Újból remek és hiteles a jellemábrázolásod.
Szeretettel olvastam és őszintén gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-09 08:26:24

válasz Ylen Morisot (2016-05-05 20:32:17) üzenetére
Szia Ylen! Látom az előbbi hozzászólásodban, h Te is szívesen írnál arról a korról!! Tedd meg, én szívesen elolvasnám! Üdv: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-05-08 19:32:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz ruca (2016-05-06 20:39:15) üzenetére
Kedves Ruca!
Mivel egyike vagyok azoknak, akik hitelesnek tartják a történetet, ezért reagálok. Általános iskolás koromtól tizenöt éven keresztül nyakig benne voltam a "mozgalmi életben",hittel, őszinte jó szándékkal, láttam a járási, megyei, főiskolai, munkahelyi történéseket. (Talán túlzottan is, ezért fordítottam ennek hátat 84-ben.)A játékszabályok szerint kellett játszani, mindenre volt forgatókönyv -vagy írtak -, de a szabályokat ki is lehetett kerülni, erre is volt játékszabály. Bödön ezt hozza vissza a regényében, szerintem inkább tárgyilagos krónikásként, dühöt, indulatot nem tudok felfedezni. Arról ír, ahogyan akkoriban mentek a dolgok. Volt ennek jó oldala is, értékei is, még ha így utólag egynémely esemény szatirikusnak, vagy hihetetlennek is tűnik. Ez egy ilyen kor volt.
Szívesen olvasom Bödön regényét, és érik bennem, hogy papírra vessem, ahogyan én láttam azokat az éveket.
Nincs bajom a véleményeddel, a vita sosem rossz, csak én másképp látom,
Üdvözlettel:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-07 17:47:30

válasz eferesz (2016-05-07 16:33:29) üzenetére
Kedves Szabolcs! Szeretettel várlak a következő részhez is! Baráti üdvözlettel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2016-05-07 16:33:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Hallgatom.
:)
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-07 08:29:09

válasz ruca (2016-05-06 20:39:15) üzenetére
Azt írod: teljesen hiteltelen, amit írok, és semmi irodalmi értéket nem képvisel. Utóbbi meglátásoddal egyetértek, én sem hiszem! Ha azt képviselne, valaki már rég felfedezte volna! De azt hiszem ez a Te műveidről ép' úgy elmondható! Nem vethetsz semmit a szememre....
A hitelesség tekintetében sem vitatkozom, megteszik ezt azok a szerzőtársak, akik rendre megnyilatkoznak az epizódok alatt. Akik leírják, elmondják: éltek akkor és minden úgy volt, ahogy leírtam. Úgy tűnik kedves Ruca, egyedül vagy e tekintetben S felvetődik bennem: nem benned van-e gyűlölet és elfogultság esetleg valami "érintettség" okán? Köszönöm a hozzászólást, örülök neki, mert így alkalmam volt elmondani fentieket! Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-07 08:28:23

válasz ruca (2016-05-06 20:39:15) üzenetére
Egyébként, ha jól megfigyelnéd, és nem elfogultságod ködfátyolán keresztül olvasnád ezt az írást, azt is látnád, h vannak benne pozitív szereplők, akiket az író teljes rokonszenve kísér! Ilyen szereplő például Roth Emil, aki igazi, meggyőződéses kommunista. Ő nem karrierista, és nem is opportunista. Őszintén hiszi, h a szocializmus eszméje magasabb rendű eszme, és mindent megtesz (majd a folytatásban kiderül mennyi mindent!) , hogy a rendszerváltás után, a megváltozott körülmények között győzelemre segítse. És ott áll mellette Székely Hajnalka, aki nem olyan széles-látókörű egyén, mint Roth Emil, de őszinte hittel áll ki ő is!

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-07 08:27:42

válasz ruca (2016-05-06 20:39:15) üzenetére
Szia Ruca! Azt gondolom, abban a tekintetben tévedsz, h bármiféle gyűlölet, vagy rosszindulat vezetne. Pláne nem egy eszme ellen! Többször kifejtettem már, h soha nem az eszmék a hibásak, hanem azok, akik elferdítik, és saját önző hatalmi harcaik eszközévé teszik. Én itt megpróbálom ironikusan bemutatni azokat az embereket, akik "befeküdtek" a rendszernek! Nem az eszmének, hanem a rendszernek, mert ez két különböző dolog!!! Az irónia mindenkinek szól, nekünk, akik akkor éltünk. Volt mentségünk persze, féltünk, és szerettünk volna háborítatlanul élni. Ha majd tovább olvasod, látni fogod, hogy éppen olyan iróniával és kritikával fogom bemutatni a rendszerváltás utáni eseményeket és azokat az embereket, akik most már az új szeleknek feszítenek vitorlát, és az "elvtársak" helyett az "urak" kifejezést használják unos-untalan, s a "dolgozó nép helyett" a "magyar embereket"
Alkotó
Regisztrált:
2010-06-30
Összes értékelés:
794
Időpont: 2016-05-06 20:39:15

a felhasználó által leadott szavazat: *
Lehetnek kételyeid, az nem baj. A problémát nálad ott látom, hogy valamiféle utálatos düh beszél
a soraidban, amitől elveszti mindenféle hitelességét ez a mese, mert azt írod minden a képzelet szülötte. Nincs semmi hitelessége, csak berohansz a géphez és leütöd a sorokat, mert van ennél fontosabb dolgod is. Nem látok írásaidban semmiféle irodalmi értéket, inkább politikai gyűlöletet, az pedig máshova való. Ez egy irodalmi lap, amit te szándékosan "félreteszel" és szabadjára engeded a képzeletbeli megalázott szereplőid. Van ennél sokkal fontosabb történés mai életünkben, ami gyomorforgató- de erről máshol kell írni. Azért adok 1-t, mert elégtelennek tartom ezt a valamit, semmiféle irodalmi értékkel nem bír-
r.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-06 16:36:00

Jaj, de aranyos vagy drága Marica! Nagyon-nagyon köszönöm!!! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-06 07:58:09

válasz Ylen Morisot (2016-05-05 20:32:17) üzenetére
Szia Ylen! Sok mindent láttam, átéltem. Megpróbálom visszaadni, úgy, ahogy én emlékszem. De mindig van bennem egy kétely, vajon sikerül-e? A hitelesség kérdése állandóan felmerül bennem. Ha nem lennének visszacsatolások, lehet, hogy már feladtam volna. Ezért köszönöm, és nagyon nagyra értékelem! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-06 07:49:29

válasz sailor (2016-05-05 19:08:41) üzenetére
Szia Sailor! Köszönöm az elismerést, nagyon jól esik - még ha nem is érdemlem. Számomra nagyon fontos. Újra és újra megerősít abban, h érdemes folytatni! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-05-05 20:32:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Nekem döbbenetes - olvasva a regényedet - mennyire belém égtek az akkori "sablonos" dolgok! Nem tudom, mivel éred el, de elő tudod hozni a már elfeledett pillanatokat is. Vagyis sejtem, mivel: nagy hitelességgel, zseniálisan fűzöd a történetet!
Gratulálok!
Üdv:
Ylen
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9144
Időpont: 2016-05-05 19:08:41

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

...csak kapkodom a fejem,mennyire bele tudod élni magad a dolgpkba!
...csak elismeréssel tudok irántuk (írásaid) iránt lenni!

Sokszínüségük és ideadús jellegeik miatt!

Ez egy öszinte elismerés!

Gratulálok:sailor

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022