HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52879

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-05-26

Mi kommunista ifjak...III/9.

Ezen a földön mindennek ára van!
Erre a nagy-nagy bölcsességre Tandem Balu edzés közben jött rá. Fura egy teremtés az ember: ha fut, ha guggolásokat csinál, ha páros lábbal szökdel, a vér gyorsabban áramlik az ereiben, felfrissíti a testét, eljut az agyába, átmossa, kitisztítja, hogy új gondolatok rakhassanak fészket benne. Vele is ez történt. Szokás szerint a mellékhelyiségben végezte napi edzésadagját, túl volt már háromszor három sorozaton. Egy sorozat a következőkből állt: 30 guggolás, két-perc szökdelés páros lábbal haránt terpeszben, két perc helyben-futás magas térdemeléssel, 25 felugrás. A WC fülke szűkössége miatt nem adott több mozgásra lehetőséget, de a fiú ezért a kevésért is hálás volt a WC fülkének. Erősen lihegett, spriccelt a friss piros vér az ereiben, szállította a sejtekhez az éltető oxigént. Az adenozin-trifoszfátban lokalizált foszfát-gyökök hármas kötései az anaerob oxidációs folyamatok eredményeképpen felszakadtak, s lökték az izomsejtekbe a hullámokban felszabaduló energiát.

Mindenért meg kell fizetni, és az ár nem biztos, hogy túl alacsony - morfondírozott, míg belekezdett egy újabb sorozatba. Az én viszonylagosan szabad hivatali életemnek az, az ára, hogy részt kell vennem a KISZ-bizottság ülésein. Nem vagyok KISZ-tag, mégis ott kell lennem, és végig kell hallgatnom a sok bornyírt marhaságot.
-Tudtad, amikor elvállaltad - korholta magát. -Így szólt az alku: te leszel a Hivatal sportfelelőse, jöhetsz, mehetsz, szervezkedhetsz, senki nem áll az utadba. Ha nyakadba akarnak varrni egy sz.r melót, valami genyó kimutatást, amin napokig kotolhatnál az íróasztalnál, csak lazán elejted: "nem lehet elvtársak, sorry, nem érek rá, nekem most KISZ feladatom van, szervezem a pingpongbajnokságot". Igen, ez mind szép és jó, de mindezen előnyökért fizetni kell!
-Befeküdtél hülyegyerek a rendszernek - mondta utálkozva, miközben folyamatosan nyomta a guggolásokat. - Akkor most ne panaszkodj. Egyet tehetsz, felköpsz a levegőbe és aláállsz!

Január 20.-n a legrosszabb sejtelmei igazolódtak. A KISZ bizottság ülését Csoknyainé Szegedi Kamilla nyitotta meg. Bevezetésként ezt mondta:
-Elvtársak! A dolgozó nép élcsapata a Párt, s mi, kommunista ifjak a Párt közvetlen utánpótlása vagyunk. De többek vagyunk ennél: katonák, elszánt, hazánkért, a szocializmusért, a nemzetközi munkásmozgalomért életünket áldozó harcosok.
Folytatta még egy ideig ebben a stílusban, aztán rátért az előző évi KISZ feladatok teljesítésének taglalásába. Balu számára egy merő dögunalom volt az egész. Társadalmi munka, szemináriumok, szocialista munkaverseny, posztgraduális továbbképzés, felajánlások, ifjúsági parlament, munkásőrségben való részvétel, a szakszervezeti munka támogatása. Elvesztette a fonalat, elszundított. Sztentori hangra riadt.
-Az ellenforradalom idején elvtársak - kiabálta valaki közvetlenül a füle mellett - a fiatalokat elbutították a burzsoá ügynökök hamis szólamai. Szégyellnünk kell magunkat ezek miatt a gyenge jellemű, megtévedt emberek miatt, szégyellnünk kell magunkat az akkori magyar fiatalok viselkedéséért!
Barna Roland nagyobb sebességfokozatba kapcsolt. -Határtalan szerencsénkre a nagy Szovjetunió internacionalista kötelezettségeinek eleget téve ide küldte, megtépett, meggyalázott kis hazánkba saját bátor fiataljait, hogy ők vegyék kezükbe a zászlót, amelyet mi engedtünk kiragadni a kezünkből. Oleg Kosevoj, Zoja Anatoljevna Koszmogyemjanszkaja, és a hős kasini partizánlány késői utódai értünk, és helyettünk harcoltak és haltak hősi halált a pesti utcákon. Mit ír József Attila? "Hol táborokba gyűlt bitangok verseim rendjét üldözik, felindulnak testvéri tankok, szertedübögni rímjeit" A költői látomás elvtársak '56 őszén beteljesedett, elvtársaink testvéri tankjai, e tankok ágyúinak dörgése vésték bele tudatunkba kitörölhetetlenül: ne bántsd a magyart, és támogasd a munkásmozgalom ügyét! Legyen ez örök tanulság a mai fiatalok számára!

Soproni Kornél pattant fel, langaléta srác az 5. számú alapszervből. Izgatott hebegéssel mondta:
-Elvtársak, nekünk, ma élő fiatal kommunistáknak egyetlen dolgunk van, harcolni a rothadó nyugati társadalmak kultúrszemete, és ideológiai tévelygései ellen, az opportunizmussal, a konformizmussal a cinizmussal és a vallásossággal. Előre hát, hittel, bizalommal, lelkesedéssel! Előre a lenini úton rendületlenül!
Óriási tapsot kapott.

Két teljes órán keresztül tartott ez így. A küldöttek egymás után kértek szót, mindenki előadta a magáét. Rödei Zsolt a 4. számú alapszervezetből azt javasolta, hogy állítsanak fel 56-os emlékbizottságot, melynek az lesz a feladata, hogy felkutassa az ellenforradalom ellen harcoló szovjet csapatok hősi tetteinek még fellelhető bizonyítékait, illetve mutassa be fényképekkel és dokumentumokkal a Kádár elvtárs vezetésével létrehozott forradalmi munkás-paraszt kormány, és az irányítása alatt működő munkásőrség harcát a proletárdiktatúra megszilárdításáért.
Vastapsot kapott, megéljenezték. Csoknyainé Szegedi Kamilla jegyzőkönyvbe vétette az emlékbizottság megalakulását, azzal, hogy a tagokra és a vezetőségre a küldöttek a következő ülésen tesznek javaslatot.

A harmadik órában sor került a konkrét tennivalók megvitatására. Székely Hajnalka előterjesztette a Forradalmi Ifjúsági Napok ünnepi eseményeinek kulturális program-tervét, Tandem Balu pedig, kissé vonakodva előhozakodott a hivatali pingpongbajnokság lebonyolításának tervezetével. A küldöttek mindkét javaslatot elfogadták. Az ülés végén Csoknyainé felvetette, hogy a minden évben hagyományosan megrendezendő balatonlellei KISZ vezetőképző tábor eseményére július vége helyett augusztus elején kerüljön sor, mert ugyanis - érvelt - a sok éves tapasztalatok azt mutatják, hogy augusztus elején jobb idő szokott lenni, mint július végén, amikor gyakoriak az erős lehűléssel járó zivatarok.
A bizottság egyhangúlag elfogadta a határozati javaslatot. A tábor előkészítésével és megszervezésével Székely Hajnalkát és Csepregi Jánost bízták meg, majd az ülés feloszlott, és a fiatal kommunisták este 8 óra tájban hazamentek.

Székely Hajnalkának később volt azért egy megjegyzése a dologhoz.
-Nyalják ki! Most már mindig mindenért minket ráncigálnak!
János nem értett vele egyet.
-Nézd a jó oldalát. Lemehetünk kocsival a Balatonra! Fizetik a benzint, meg a kaját!
Arra gondolt, a kiszálláson kettesben lesz végre Hajnával, és, ha kettesben vannak, elmondhatja, mit érez.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2019-11-05 16:49:46

válasz T. Pandur Judit (2019-11-04 17:20:36) üzenetére
Szia Judit! Köszönöm!!! :) Na, ja, utánaolvastam...Annyiban változott csak a világ, h ma máshogy hangzanak az előregyártott mondatok. Pl.: "A magyar emberek..." "Dübörög a gazdaság" "Brüsszeli bürokraták..." Stb, stb. (Nem vagyok egyik irányban sem elkötelezett, semleges vagyok, mint a Shakespeare, de néha sok. :) Üdv: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2019-11-04 17:20:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Nagyon jól hozod a formát és a tartalmat! Huh, kísérteties volt olvasni...
Még a nagy kultúrterem szagát is éreztem olvasás közben, ahol az én cégemnél ezeket a gyűléseket tartották.
Azok a mondat panelek, amikkel mindig dobálóztak /vagy dobálózni kellett /.
Meg azok a hülye felajánlások...
Vérfagyasztóan hiteles.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-10-12 08:29:01

válasz inyezsevokidli (2016-10-11 20:05:38) üzenetére
Inkább volt proletárdiktatúra -az is csak erős jóindulattal - mert a ténylegesen létező diktatúra nem a nagy többség diktatúrája volt az áskálódó, sötétben bujkáló ellenforradalmárok felett, hanem egy szűk, Moszkva érdekeit szolgáló "kommunista" elit uralma mindenki felett. A rendszerváltás elsöpörte a kommunisták belterjes "uram-bátyám" (elvtárs-elvtársnő) világát, de milyen áron? Erről szól majd a folytatás! Szeretettel és köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-10-12 08:28:15

válasz inyezsevokidli (2016-10-11 20:05:38) üzenetére
Szia Ildikó! A biztonság mindig unalmas! - egyetértek! DE sokan joggal mondják: inkább legyen középszerűm kiszámítható, ám biztonságos az élet, mintsem váratlan, nagy változások között ingadozó. Egyes vállalkozó szellemű embereknek nyilván jobb a kapitalizmus meglepetéseket tartogató világa, a nagy többség azonban azt hiszem inkább a szocializmus "unalmas" világát preferálná. A baj csak az, hogy az a "szocializmus" amiben a rendszerváltás előtt éltünk (már aki élt ebben az ősrégi korban ) minden volt csak nem szocializmus
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-10-11 20:05:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Igen, mindennek ára van.
A szocializmus építésének legnagyobb ára az unalom.
Nincs unalmasabb dolog a világon, mint hazugságban élni.
Kisebb nagyobb örömök persze lehetnek, szórakozni is lehet, de hol vannak ezek a túlélésért folytatott szakadatlan küzdelem, vagy egy, a célok, és a nagy álmok megvalósításárt folytatott szenvedélyes élet izgalmához képest.
A kisgyerekek neveléséhez viszont egy nagyon barátságos feltételeket biztosító időszak volt.
De ez most csak úgy eszembe jutott.

Szeretettel folytatom az olvasást.
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-12 13:42:08

válasz Finta Kata (2016-06-12 12:46:45) üzenetére
Kedves Kata! Én voltam jó néhány KISZ gyűlésen, bár nem voltam sem KISZ-tag, sem párttag. Láttam, és hallottam a dolgokat. Egymáson akartak túltenni "vonalasságban" Szerencséd van, h a gyermekeid nem kerültek bele a sodrásba, nem volt könnyű kimaradni! Köszönöm az észrevételeket, mindig nagy figyelemmel és érdeklődéssel olvasom. Szeretettel. én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-06-12 12:46:45

Kedves Laci!
Húúú! Nekem ez nagyon erős volt, ennyire a belső politizálást nem ismertem, mert akkor már én nem voltam olyan helyen, ahonnan csak úgy, a szerintem merev nézeteket gyorsírással kellett leírnom. A gyerekeim jártak táborokba, de ők sem lettek kommunista ifjak, amit tenni kellett, azt megtették.
Jártak krumplit szedni, meg szilvát- s mást szüretelni, de nem merültek el a lenini életben. Én igaz, nem tiltottam, de nem örültem volna annak, ha a sok hihetetlent elhitték volna!
Jó az írásod, örültem, hogy olvashattam
szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-27 07:40:00

válasz Ylen Morisot (2016-05-26 21:23:10) üzenetére
Szia Ylen! Hát igen, a történelem túllépett ezeken a dolgokon. Olyan furcsa, most így utólag belegondolni, h nem is olyan túl régen a "lenini út" vérvörös valóság volt! A KISZ vezetőképző tábor ideje következik, s történnek majd dolgok, nem mindig erkölcsösek:) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-05-26 21:23:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
A lenini út elfogyott, Oleg Kosevojt a feledés köde borította, a kultúrszemét jött nyugatról, Balu pedig még nem is fizet olyan nagy árat.
A KISZ vezetőképző tábor emlegetésére felcsillant a szemem. Voltam olyanokban, ott zajlott csak igazán az élet! Lesz majd?
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-26 19:17:03

válasz sailor (2016-05-26 18:53:24) üzenetére
Szia Sailor! Köszönöm! Valóban így van, ha az ember trenyál, sok minden eszébe jut! :) Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9148
Időpont: 2016-05-26 18:53:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
"Ezen a földön mindennek ára van!"
Egy mondat,mely átszövi írásodat!
Csoda jó!

Gratulálok:sailor

Legutóbb történt

szigi hsh alkotást töltött fel Nézlek címmel a várólistára

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Keresztek útjaink mentén című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Hőség! címmel a várólistára

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Keresztek útjaink mentén című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A ligetben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A ligetben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) közeleg az idő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel közeleg az idő címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022