HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-06-02

Mi kommunista ifjak...III/10.

Március 10.-én délután három órakor megszülettek az ikrek. Zsuzsika az idősebbik teljes három perccel 2.30 kilogrammot nyomott, és 89 cm volt, húga Margitka 2.20, és 88. Másnap Emil bevitt egy láda Törley pezsgőt a Hivatalba, pénzt adott a lányoknak és megkérte őket, vásároljanak be, és készítsenek szendvicseket.
-Mert mi lesz? - nyitott nagy szemeket az osztályvezetőre Szereda Edit.
-Ünnepelünk - mondta a férfi, titokzatoskodó arccal.
-No fene, mit?
-Majd meglátjátok!

4 órakor, a munkaidő lejárta előtt fél órával Emil, Székely Hajnalkával összetrombitáltatta az osztályt és a baráti kört. Amikor már mindannyian együtt voltak, és széttöltötték a poharakba a fehéren habzó italt, Roth Emil magasba emelte a poharát és így szólt:
-Igyatok ebből a pezsgőből a lányaim, Zsuzsika és Margitka egészségére, akik tegnap születtek!
Lett erre nagy öröm, meglepetés és felzúdulás. Röpködtek a kérdések.
-Ikrek? Miért nem tudtunk mi erről?
-Hogy vannak, mekkorák? S hogy van a feleséged?
-Mikor jönnek haza a kórházból?
-Hogy voltál képes eltitkolni?
-Egészségesek?
-Te nős vagy? Nem is tudtuk!
Emil állt egy helyben, arcán a megdicsőülés mosolynak ható égi fénye.
-Nyugalom barátaim. Mindent elmondok. Csak most legelőször tényleg igyuk ki, mert megmelegszik!

A fiatal osztályvezetőt mindenki szerette. Emilnek volt valami alig tetten érhető, megmagyarázhatatlan varázsa, amivel le tudta venni a lábáról az embereket. Talán a szája sarkában bujkáló kisfiús mosoly, talán figyelmes okos barna szeme, amellyel olyan szuggesztíven, és melegen tudott nézni barátra, ellenségre, talán lényének titokzatos éteri kisugárzása. Az osztály dolgozói, és a barátok köréje gyűltek. Ő középen ült, Szereda Edit íróasztalán, a lábát lelógatta, a többiek odahúzták székeiket és faggatták. Magánéletéről nem sokat tudtak, azt meg pláne kevesen, hogy nős. Szereda Edit, Petri Mici és Szjjártó Géza, Barna Roland tudott róla, Székely Hajnalka sejtette. Ezer kérdésre kellett válaszolnia: miféle név az Alicja, tényleg lengyel-e, vagy csak lengyel származású, hol él a rokonság, látogatják-e egymást, van-e már gyereke, vagy az ikrek az elsőszülöttek?
Csetényi Barnát, Tandem Balut és a kis Meredit, Alicja lengyel volta érdekelte leginkább, mindhárman jártak korábban Lengyelországban, kérdezgették, mi a helyzet most, hogy élnek a lengyelek?
Ennél a témánál leragadt a társalgás. Ittak közben, körbe jártak a pezsgőspalackok, és fogyasztották a finom szalámis-szendvicseket uborkával és tojáskarikával a tetejükön.

-Nagy a szegénység - mondta Emil. -De a lengyel egy keményfejű büszke-fajta, soha nem adja fel. Nekünk magyaroknak szokatlan, hogy bemegyünk fényes nappal Varsóban egy húsüzletbe, és a hűtőpolcok üresek, a kampókon csak néhány darab füstölt-hal lóg. Ők blazírt pofával tudomásul veszik. Ha nincs hús, hát nincs, vesznek füstölt halat. Csencselnek mindennel, legfőképp a pénzzel, s ha szereznek egy kis keményvalutát, dollárt, márkát, fontot, akkor robognak a Konzumturistba, ahol mindent megkapnak.
-Ugyanaz a bajuk, mint nekünk! -vetette közbe Csepregi János.
-Nem teljesen - nevetett Emil - mások a viszonyok ott, és mások itt.
-De egyvalami azért közös.
-Éspedig?
-A szovjet elnyomás.

Merész szó volt, ami elhagyta a daliás főelőadó száját, túl merész! Emil osztályán a nagy közös ivászatokon, mint például egy névnapozás, előfordult, hogy valaki kritizálta a rendszert, ám így direktbe szovjet elnyomásról senki nem mert beszélni.
Emil nem lepődött meg, nem háborodott fel. Emil jó fej volt, vele mindenről lehetett társalogni, még szovjet elnyomásról is.
Mások is belekaptak Csepregi János szavába, valószínű a pezsgő tette bátorrá őket. Tandem Balu azt mondta:
-Kiszipolyoznak minket, minden életerőnket elszívja Moszkva! - s Meredi Pali, felhajtva italát, hozzátette: ha egyszer megszabadulnánk tőlük egy csapásra jólét, és gazdagság köszöntene az országra, a magyar vitalitás, és a nyugati tőke együtt csodákat művelne.
Emil jóízűen felnevetett, mintha csak egy új viccet hallott volna.
-Töltsétek tele a poharamat -törölgette a szemét a keze fejével - az Isten szerelmére adjon már valaki egy-korty pezsgőt, ez nem igaz, ezt egyszerűen nem bírom ki szárazon!
Amíg töltöttek, Szijjártó is összeszedte bátorságát és felturbózta magát.
-Pedig marhára így van! Itt van például a KGST. Amit én szartam, azt megette a teve, s amit a teve szart, azt megettem én. Te mesélted ezt a viccet a KGST-ről Emil! Hát ez meg milyen, mi? Nem kéne már végre megszüntetni, s valami újat, modernebbet kitalálni?
Tratt Feri csatlakozott, verte a nyálát:
-A téeszeket pedig magánkézbe kellene adni! A maszek gazda tudná...! Hogy a fészkes fenébe legyen gazdaságos egy mezőgazdasági nagyüzem, miképpen vegye fel a versenyt a nyugati modern gazdaságokkal, ha politikai okokból boldog-boldogtalant foglalkoztatnia kell? Harminc ember helyett a falu teljes lakosságát? Amíg ezt az egyszerű közgazdasági igazságot nem látjuk be, nekünk annyi! - heveskedett.

Emil ivott, letette a poharat, rájuk nézett, körbehordozta tekintetét a társaságon. Utoljára Székely Hajnalkán állapodott meg az a két barna szem. Hajna, a lábánál kuporgott egy fatámlás széken. Koptatott, térdnél mesterségesen kiszakított farmer volt rajta és bordó felső. Lovagló ülésben ült, két karjával a szék támlájára könyökölt, az arca piros volt, szemében szorongás. A férfi hunyorított, világosan látta Székely Hajnalka a pajkos szemvillantást, ami kizárólag csak neki szólt.
-Bolondokat beszéltek - szólalt meg kuncogva az osztályvezető.
-Fiaim, itt dolgoztok a Hivatalban, minden adathoz, információhoz hozzájuttok. Nem lapozgatjátok néha a Statisztikai Évkönyvet? Nem néztétek meg még, milyen áron kapjuk a kőolajat, a földgázt és az áramot a Szovjetuniótól? A világpiaci ár egyharmadáért! Úgy bizony Pali, hiába meregeted a szemed! Az a fene-nagy jólét és szabadság, hogy autót vehettek, és aló mars, nyugatra repkedhettek négy keréken, szovjet pénzen valósul meg! Nem a Szovjetunió zsákmányol ki minket, ellenkezőleg, mi vagyunk az ő kitartottjai! Magyarország, Csehszlovákia, és az NDK Közép-Európában a szocialista rendszer Nyugat felé néző kirakata! Ebben a kirakatban mutatjuk be, milyen fejlettek, milyen fejlődőképesek vagyunk! Elmondjam nektek, mi lenne itt akkor - Isten és a Párt óvjon tőle - ha egyszer megszűnne ez a mostani világ, és a Szovjetunió elfordítaná rólunk vigyázó szemét? Mi lenne az ő gondoskodása, és a népi demokratikus államok összefogása nélkül?
Szüntessük meg a KGST-t, mondjátok, verjük szét a téeszeket, szabaduljunk meg a Szovjetuniótól! De milyen dolog az, amikor valaki ledózeroltatja a házát, csak azért, mert nem találja elég komfortosnak, ám nincs helyette másik lakása? Hol alszik attól kezdve? A puszta földön? A csillagok alatt? Akarjátok tudni, mi lenne, ha mindez bekövetkezne?

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2019-11-05 16:54:30

válasz T. Pandur Judit (2019-11-04 17:33:23) üzenetére
Szia Judit! Ez így igaz! Fogalmunk sem volt arról mi lesz. De én azért ilyen jólétre és szabadságra álmomban sem mertem volna gondolni! :) Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2019-11-04 17:33:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Egy társasági összejövetel sem lehetett meg akkoriban egy kis politizálás nélkül. Akárhonnan indultak /pld. ikrek születése/ végül mindig oda jutottak. :)
Érdekes volt, ahogy felidézted, hogy miket gondoltak akkoriban az emberek...
Nos hát semmi sem úgy lett ahogyan akkor gondolták, remélték.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-10-14 18:14:33

válasz inyezsevokidli (2016-10-14 17:00:30) üzenetére
(világforradalom, osztálynélküli társadalom, kommunizmus, stb,) mint ahogy Jules Verne meseszerű jövőbe látásai se (nagyon). Nostredamusról nem is beszélve.... A társadalmi folyamatokat nem lehet modellezni, extrapolálni a folyamatot, hogy a jelenlegi helyzetből következően ez, lesz, vagy az lesz. Illetve matematikailag lehetséges, vannak erre módszerek, de sose jön be! Mi ennek az oka? Bevallom őszintén, fogalmam sincs! Valószínű túl sok a tényező, és azok jó része előre nem látható. ????? Szeretettel várlak a folytatáshoz: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-10-14 18:13:29

válasz inyezsevokidli (2016-10-14 17:00:30) üzenetére
Ha G. Washington, A. Lincoln, Napóleon, hun Attila, Hitler, Sztálin, Churchill nem születnek meg, más születik a helyükre, és teszi meg azt, amit az adott helyzetben ők tettek. Könyörtelen vashenger, megy a maga útján, kitermeli a hősöket és az antihősöket. A véletlennek nem sok szerepe van abban, merre gördül, de, hogy miért arra gördült amerre gördült, - azt csak utólag tudjuk meg. Megjósolni nem lehet az útját. A nagy kommunista teoretikusok jóslatai éppen úgy nem jöttek be,

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-10-14 18:12:40

válasz inyezsevokidli (2016-10-14 17:00:30) üzenetére
Szia Ildikó! Köszönöm, h észrevetted! Senki nem szólt rajtad kívül...:) Elírás, gondolom 48 és 49 cm-t akartam írni!
Bár nagy híve vagyok az összeesküvés elméleteknek (akik ismernek, tudják) azt nem gondolnám, h valaki, valakik kívülről, az űrből, vagy máshonnan (?), vagy "belülről" egy "agytröszt" a hatalmasok egy csoportja alakítaná a történelmet, illetve az emberiség sorsát. Marxszal, Leninnel egyetértek abban, h "az emberiség történelme az osztályharcok története" és: "a lét határozza meg a tudatot" Mindkét gondolat azt jelenti, h a történelmi helyzeteket a történelmi szükségszerűség alakítja ki.

Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-10-14 17:00:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ez bizony egy több generációs projekt lesz, még ha rohamléptekben halad is a végkifejlet felé.
Mert azt ugye nem gondoljuk, hogy minden véletlenül történt, történik.
Hogy csak az erőviszonyok, meg a fejlődés,... stb.stb.
S persze,közben, minden olyan valóságosnak kell hogy tűnjön, hogy az emberek elhiggyék!
Na de, megint előre szaladnék!

Szeretettel és izgatottan olvasom a folytatást.
Ildikó
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-10-14 16:55:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Nem lettek egy kicsit túl hosszúak azok az ikrek? :)

Most a világ kettészakadásán gondolkodom. Szocialista és kapitalista táborra, Keletre és Nyugatra.
Hogy meg lehetett-e tervezni, hogy így legyen?A cél ismeretében,ha jól belegondolunk, minden országban le kellett váltani a történelmi uralkodóosztályt, megszerezni a vagyonát, és helyébe állítani a demokratikus államgépezetet, amelyen keresztül, azokat egy akolba terelve, létre lehet hozni a nemzetek feletti Világkormányt.
Ehhez, tulajdonképpen a szocialista tábor létrehozásával, több legyet ütöttek egy csapásra a világ urai.
De nem minden legyet!

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-16 08:01:18

válasz Finta Kata (2016-06-15 23:27:54) üzenetére
Kedves Kata! Minden látszólagos siker, és eredmény ellenére az a gazdaság (népgazdaság) egy gazdasági "beltenyészet" volt. DE Emil jól látta: ennek ellenére működött!!! Amikor majd eljön ebben a történetben a rendszerváltás, látni fogja az olvasó milyen szempontok miatt történtek úgy a dolgok, ahogy történtek!!! Köszönettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-06-15 23:27:54

Kedves Laci!
Bátorság kellett ahhoz, hogy valaki úgy beszéljen a Szovjet Unióról, hogy ne dicsőítse.
A 60-70-es évektől javult a helyzet, már jobban éltünk, mint korábban vagy most. A rendszerváltáskor rosszul döntöttek az emberek, nem vették észre, kit kell megválasztani, képzett embereket; a minisztériumokban nagyrészt képzett emberek voltak, akik értették, mit kell tenni,
ami jó volt, azt megtartani, ami rossz, azt átszervezni, nem tönkretenni a jól működő gyárakat, üzemeket, s fillérekért elkótyavetyélni, ahol az embereknek volt munkája. Csak azért megszüntetni gyárakat-üzemeket-tsz-eket, a nagy-gazdaságokat, Lenin meg Rákosi, nevet kaptak, csak átkeresztelték volna a jól működőket, a rosszakon javítottak volna.
Ez a legnagyobb bűne váltás után az első négy évet vezetőknek, mert nem hozzáértőket választották meg, elődeik ezt már fölismerték, értettek hozzá. Akkor a Forintunk is jó volt, amit azóta sikerült tönkretenni.
Ez a rész is jó volt, üdv. Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-15 17:51:56

válasz Ylen Morisot (2016-06-15 12:30:08) üzenetére
Köszönöm, és várlak szeretettel! -én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-06-15 12:30:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Szegények vagyunk, és a szabadság is kissé biceg.
Lemaradtam az olvasással, de pótolom.
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-03 10:08:42

válasz Rozán Eszter (2016-06-03 09:46:55) üzenetére
Köszönöm Eszti, számítok Rád!!! Szeretettel: én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2016-06-03 09:46:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Továbbra is élvezettel olvasom! :)

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-03 08:03:24

válasz sailor (2016-06-02 19:48:12) üzenetére
Szia Sailor! Köszönöm! Megpróbálom úgy láttatni, ahogy én láttam. Kérdés, sikerül-e? Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9139
Időpont: 2016-06-02 19:48:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ez a rész is nagyon ´érintett´!
...azért,mert annyira kitartasz elképzeléseid iránt,
azokat életre hívni!

Gratulálok:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-02 19:31:44

válasz Klára (2016-06-02 10:39:35) üzenetére
Szia Klári! Ismered Petőfitől a Kutyák dalát és a Farkasok dalát?! "Részünk minden nyomor, de szabadok vagyunk" - mondják a farkasok. Hát kb. ez van! Mit értünk klasszikus kapitalizmus alatt? Egyeseknek klassz, másoknak meg kuss! De azért van egy rettenetesen nagy pozitívum. Ma szabadon szidhatjuk a rendszert, nem jár érte börtön! Mármint a régi rendszert...Bocs, ez vicc volt! Azért Emil tudott valamit, és majd elmondja...Üdvözlettel: én
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2978
Időpont: 2016-06-02 10:39:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ami azt illeti, mi már tudjuk :) Csöbörből vödörbe... Viszont tény, hogy most szabadon vagyunk szegények. Vagy mégsem? :)

Üdv: Klári

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022