HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-06-03

Mi kommunista ifjak...III/11.

Halálos csend lett a szobában, a jelenlévők érezték, hogy most valami fontos, egész életükre kiható dolog fog elhangzani. Emil hatásvadászó szünetet tartott, ő nagyon értett a retorikai fogásokhoz! Kinn közben besötétedett, s a folyosó nyüzsgő neszezése, amelyet a hazafelé indulók lármája okozott, elült. Meredi Pali zavartan köhécselt, Tandem Balu a tökét vakarta, Csepregi bámulva nézett Emilre, Barna Roland száját eltakarva a kezével böffentett, Petri Mici fura grimaszt vágott, élvezkedőt, kényeset, mert hát azt latolgatta éppen magában mekkora farka lehet a Csepregi Jánosnak? Kamilla kussolt, csak a szemét járatta körbe-körbe, lesve a reakciókat.

-A nyomor évei következnének. A gyárak bezárnak, a nehézipar, a gépipar, a könnyűipar, a feldolgozóipar megszűnik. Túl drága lesz a termelés az olcsó szovjet energia nélkül, és különben sem lenne vevő szocialista piac híján, értsétek alatta a sokat szidott KGST-t. Ki vásárolná meg az IKARUS buszokat, ha nyugaton olcsóbbat, jobbat kínálnak? Ki vásárolna Zetor traktort a John Deer helyett? Székesfehérvári televíziót? Csepel tehergépkocsit? Győri mozdonyt? Tolóhajót, vízibuszt?
Ha a Tsz-ek helyett egyszer magángazdaságok alakulnak, munkalehetőség nélkül maradt emberek tömegei indulnak majd el vidékről a nagyvárosokba, főleg Budapestre.

Emil csak mesélt, csendes nyugodt szóval.
-Nincstelen, rongyos koldusok lepik el a pályaudvarokat, kapualjakat, aluljárókat, lyukas kidobott matracokon hálnak, vagy papundekli kötegeken, ott kakálnak, hugyoznak, halnak éhen, fagynak meg a téli hidegben. Láttuk, hogy megy ez nyugaton. Bevetetlen földek, elnéptelenedett falvak, nyomor, és kilátástalanság. Magyarország száz évet zuhanna vissza az időben.

Elhallgatott, időt hagyott a társaságnak, hadd emésszék. Nem szólt senki, Csepregit kivéve. Ő minden lében kanál volt, mindenkinél mindent jobban tudott.
-De, Emil...-kezdte - a magyar mentalitás, az akarat, a szabadságba vetett hit...
Székely Hajnalka, aki mellette ült, odasziszegte.
-Kuss legyen hülye-állat!
János sértődött pillantást vetett a lányra, és befogta a száját.

Emilnek szeme se rebbent.
-Bejönnek az országba a profitra éhes nagytőkések. Hozzák a pénzüket, új, modern gyárakat építenek nem nekünk, maguknak, melyekben a nyugati bér töredékéért dolgoztatják az embereket. Tesznek minden szocialista vívmányra, és jogi védelemre, amit a Munka Törvénykönyve eladdig biztosított. A tőkés csak annyi ember foglalkoztat, amennyi feltétlenül szükséges, aki nem kell neki, azt habozás nélkül azonnal kirúgja. A hetedik bőrt is lenyúzza rólad. Megszünteti a kedvezményes étkezést, a szabad-szombatot, a kitiltja a szakszervezetet, eladja a vállalati üdülőt. A hasznot kiviszi az országból, és a maga javára fordítja. Gomba módra szaporodnak el a nyugati típusú bevásárló központok, elszívják a vásárlóerőt a kisboltoktól, amelyek apránként tönkre mennek. Gazda nélkül maradt, betört kirakatú üzlethelyiségek csúfoskodnak a Rákóczi úton és a Kossuth Lajos utcában, a kirakatok vak üregeiben, és az árkádok alatt hajléktalanok tanyáznak, szemét és bűz árasztja el azokat a városrészeket, ahol jelenleg rend, nyugalom, béke honol!

Végigsimított a homlokán, mintha e komor látomás már neki is sok lenne. Munkatársai, barátai döbbent tekintettel figyelték. Egy kósza lélegzetvétel sem hallatszott. Úgy tűnt, hogy befejezte, nincs több mondanivalója, de ő még egyszer nekiveselkedett.
-Megindul a harc a hatalomért. Pártok, pártocskák alakulnak, élethalál harcot vívnak egymással, gyűlöletkampányokat finanszíroznak az ország pénzéből. Egymás torkának esnek a sajtó, a rádió és a televízió birtoklásáért - azé a hatalom, akié a média. Fillérekért eladják, kiárusítják az országot, mindent, ami most a mienk, a földeket, a gyárakat, az energiaszektort, a vasutat, a légi, és a vízi-közlekedést, és, amikor felélték a pénzt, nyugati bankkölcsönöket vesznek fel uzsorakamatra. Nyomor, munkanélküliség, létbizonytalanság a kisembernek, míg néhány tucat politikai kalandor, Audikon, meg Mercedeseken furikázó gátlástalan szerencse-vadász, akik hasznot húznak a változásokból saját zsírjában fuldokolva, haláltáncát járja az ország romjain!

Megint elhallgatott. Nyomasztó volt az egész, ahogy ott ültek kussolva félkörben. Mint egy gyászoló gyülekezet, pedig hát eredetileg ünnepelni jöttek. Újra Emil hangja hallatszott.
-Isten óvja ettől Magyarországot! Na, ne lógassátok az orrotokat! Ne féljetek! Csak beszélgetünk, nem? Nincs több pezsgő? Töltsetek, igyunk, vigadozzunk, mert lányaim születtek, és én biztos vagyok benne, hogy békében és jólétben fognak felnőni, és mindenek előtt: szocializmusban!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2019-11-18 17:43:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Csak csodálkoztam, hogy egy ilyen vátesz bukkant fel a történetben. Most, ha gonosz lennék, azt írnám, hogy utólag már könnyű elmondani, hogy mi lett a gengszterváltás után. De nem vagyok gonosz, inkább elhiszem amit lentebb írtál a hozzászólásokra, hogy te már akkor is ismertél olyan embert, aki előre látta a várható fejleményeket.
Mi, a többség, nem tőlük kaptuk az infót, hanem az akkori politikai bandától. Működő tőke, fellendülés, felzárkózás a nyugathoz, majd a privatizáció jól működtet mindent, ami most nem annyira jó, jön a jó, demokratikus kapitalizmus /hehehe/, majd a piacgazdaság az lesz csak a Kánaán, jön a jóléti állam.
Hát azt elég pontosan leírtad /jövendölésként/, hogy mi jött helyette.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-10-15 08:13:30

Kedves Ildikó! Csak nagyon kevesen látták! Kevés olyan ember volt, mint Roth Emil. Neki megvoltak az információi, a tudása és a képzelőereje. Volt egy főnököm, aki hasonlított a regénybeli "Emilre" ő is megmondta, mi várható. Persze nem hittük. Én is csak utólag ismertem el, amikor mindezt magam is láttam, hogy igaza volt :) ! Sok szeretettel üdvözöllek, köszönöm, h itt jártál, és megosztottad velem gondolataidat! - én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2016-10-14 17:24:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Minden előre látható volt, és volt aki látta is?
Én valahogy, ebből az egészből kimaradtam.
Gondolom, mint ahogy most is!
Nagyon elgondolkodtam most, és még fogok is ezen.
Szeretettel:
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-06-16 08:34:00

válasz Finta Kata (2016-06-16 00:25:03) üzenetére
Kedves Kata! Sok hiba történt és történik jelenleg is. Politikusok, közgazdászok vitatkoznak, melyik rendszer az életképesebb: Az biztos, h a szocializmus abban a formában, ahogy létezett gazdasági értelemben fejletlenebb volt a kapitalizmusnál, politikai értelemben pedig elnyomás volt, diktatúra. Hogy vártuk, reméltük, h a rendszerváltás majd mindent megváltoztat, jólét lesz és biztonság. Azt gondoltuk, h a nyugati tőke és a magyar konstruktivitás csodákat tesz majd. Nem így lett. Egy szűk kör előbbre jutott, ők jól jártak de a másik oldalon leszakadó, reménytelen tömegek vannak a serpenyőben. Miért van ez így? Köteteket lehet róla írni, írtak is. DE egy szóval: erősebb kutya....Erről van szó! Köszönettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-06-16 00:25:03

Beteljesedett Emil jóslata, az ország nagyot zuhant úgy is, csak abban nem volt igaza, hogy azért történt minden, a gyárak ide jönnek külföldről - bár jönnének, lenne munkahely! De nem jött annyi, hogy az emberek, akik munkanélküliek lettek, mind el tudna a sok külföldi-belföldi vállalatnál-gyárnál dolgozni. Mi lett a kis-gazdálkodó emberekkel? A földeket a milliomosoknak adják el.
Saját kormányunk, hozza százával a rendeleteket (jogászokra legalább szükség van), amiket már a köv. országgyűlésen meg kell változtatni. Épül a sok sportcsarnok (persze, néhányra szükség volt), de lassan csak a kis-falukban meg a tanyákon hiányzik. Mit fognak ott csinálni, hogy fogják az üreseket fenntartani? - miközben az ország fele elszegényedett, éheznek, de rendeletben kimondták, hogy nem annyi amennyi, csak a fele!
Kormányunk szüntette meg a kedvezményes étkezést, nem tudom, vannak-e még szakszervezetek, amelyek védenék a dolgozó emberek jogait.
Élveztem olvasni, üdv. Kata


Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-06-04 12:57:21

válasz oroszlán (2016-06-04 09:06:04) üzenetére
Szia Ica! Nagy részük tényleg beteljesedett. De csak a rendszerváltás utáni egynéhány évet látta, a mát sajnos nem. Így nem mondhatta el a hallgatóságának, h de bezzeg aztán már 2016-ban milyen klassz lesz minden:) Szeretettel üdvözöllek, köszönöm, h olvasol! -én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-06-04 09:06:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Micsoda jóslatok! A jövőbe látó Emil jóslatai többé kevésbé beteljesült. Reménykedjünk!
Szeretettel olvastalak.
Üdvözlettel: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-06-04 08:11:36

válasz Ylen Morisot (2016-06-03 19:35:23) üzenetére
Szia Ylen! Ez a komor jövőbe-látás tényleg elhangzott, csak az illetőt, aki elmondta nem Roth Emilnek hívták, s nem a regénybeli "Hivatalban" dolgozott. DE ott voltam, amikor erről beszélt, tudom tanúsítani. S emlékszem 90 nyarára. Valamiért vidékre kellett utaznom, s döbbenettel láttam a bevetetlen, parlagon hagyott, dudvával, gazzal felvert földeket, amerre mentem. És az állomásokon, aluljárókban megjelentek a rongyos hajléktalanok. Abban az évben találták ki azt a szót, h "hajléktalan" Minden bekövetkezett, amit "Emil" mondott! Hja, a szabadságnak ára van! Másrészről viszont a szabadságot nem lehet megenni! Azt hiszem illúzióink voltak, s nagyot koppantunk. Köszönöm a megerősítést! Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-06-04 07:58:57

válasz sailor (2016-06-03 18:40:29) üzenetére
Szia Sailor! Nagyon köszönöm, Tőled különösen nagyon jól esik az elismerés!!! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-06-03 19:35:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Roth Emil megmondta. "Magyarország száz évet zuhanna vissza az időben."
Bárcsak ne lett volna igaza! Most nagyon szeretném azt írni, hogy nem reális a kép, amit festesz - de hát nagyon is az! Valóban ennyire lehetett látni a jövőt, de senki nem foglalkozott vele. Egészen más látomás lebegett az emberek szeme előtt...
Tetszik!
Üdv:
Ylen
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2016-06-03 18:40:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
"-A nyomor évei következnének. A gyárak bezárnak, a nehézipar, a gépipar, a könnyűipar, a feldolgozóipar megszűnik. Túl drága lesz a termelés az olcsó szovjet energia nélkül, és különben sem lenne vevő szocialista piac híján, értsétek alatta a sokat szidott KGST-t. Ki vásárolná meg az IKARUS buszokat, ha nyugaton olcsóbbat, jobbat kínálnak? Ki vásárolna Zetor traktort a John Deer helyett? Székesfehérvári televíziót? Csepel tehergépkocsit? Győri mozdonyt? Tolóhajót, vízibuszt?
Ha a Tsz-ek helyett egyszer magángazdaságok alakulnak, munkalehetőség nélkül maradt emberek tömegei indulnak majd el vidékről a nagyvárosokba, főleg Budapestre. "
Most is elismerésem!
Gratulálok:sailor

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022