HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 11

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52876

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-06-09

Mi kommunista ifjak...III/12.

Közeledett a Forradalmi Ifjúsági Napok ünnepségsorozata. A hivatali KISZ-szervezet most már csak erre az eseményre összpontosított. Három nagy nemzeti ünnepet fogott egybe, március 15.-ét, az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepét, a március 21.-t, a Tanácsköztársaság, és április 4.-t, felszabadulásunk emléknapját.

Az ötlet, hogy Magyarország legfontosabb történelmi eseményeit egyetlen nagy ünnepségfolyamban ülje meg az ország, a Párt Központi Bizottságának Agitációs és Propaganda Osztálya 1967-es állásfoglalásában fogalmazódott meg. A KB határozata úgy szólt, hogy az ünnepek megszervezését KISZ hatáskörbe kell adni, megfelelő szintű párt-ellenőrzés mellett. Ennél bölcsebb, és előrelátóbb döntés nem születhetett volna, végül is a tavasz az ifjúságé, s az ifjúság forradalmi hevülete, és internacionalista elkötelezettsége a legfőbb biztosíték arra, hogy méltó módon folyjon le, s egyenrangúvá váljon a másik két nagy eseménnyel, az augusztus 20. Alkotmányunk, és a november 7.-én megrendezésre kerülő Dicsőséges Nagy Októberi Szocialista Forradalom ünnepével.

Szóljunk néhány szót erről a három nevezetes történelmi eseményről. Nézzük most azon a szemüvegen keresztül, ahogy 1988-ban a kommunista fiatalok, Barna Roland, Székely Hajnalka, Csoknyainé Szegedi Kamilla, Csepregi János, Meredi Pali, Tandem Balu, és a Hivatal többi KISZ-es fiataljai látták. Bocsánat, Tandem Balut vegyük ki a sorból, róla tudjuk, hogy ő egészen más szemüvegen keresztül, konkrétan az ellenség szemüvegén keresztül nézett, és látott mindent, ami a Párttól, vagy a KISZ-től jött. Hozzátesszük: jól markírozott a srác, ha nem ezt tette volna, most nem lehetne egyik hőse regényünknek, amely a kommunista ifjakról szól. Tudniillik egykettőre kiebrudalták volna a munkahelyéről.

Az 1848-as magyar forradalom szerves része volt annak a forradalmi hullámnak, amely egész Európán végigsöpört. A munkásosztály és a szegényparasztság levetette magáról az úri rend által reárakott igát, fellázadt az elnyomás ellen. Kossuth, Petőfi, Táncsics, Jókai Mór, Bulyovszky, Vasvári és társaik a kommunista fiatalság előfutárai voltak, jobbágyfelszabadítást, közteherviselést, népképviseleti parlamentet, sajtószabadságot, és törvény előtti egyenlőséget követeltek. És, bár, a március 15.-én elkezdett harcuk elbukott -a nemzetközi reakció túlereje végül legyőzte őket - a proletárok szívében tovább izzott a vágy egy jobb kor után.

70 évvel később, az első világháború végnapjaiban, amikor az imperialista világrend haláltáncát járta, megalakult a Kommunisták Magyarországi Pártja, vezetője Kun Béla lett. Kun elvtárs személyes jó-barátja volt Lenin elvtársnak, hosszú ideig élt Moszkvában, s a nagy szovjet nép dicsőséges harcának, és győzelmének tapasztalatait megismerve azt a célt tűzte ki maga elé, hogy itthon is sikerre viszi a proletáriátus harcának ügyét.
Az 1818-es őszirózsás forradalomban a nép akarata, évezredes törekvése testesült meg. A kispolgári, reakciós értékrendet képviselő, tehetetlen és tehetségtelen Károlyi Mihály lemondása után 1919. március 21-én Kun Béla és hős társai kikiáltották a Tanácsköztársaságot, megvalósult a nép régi nagy álma, a proletariátus osztályuralma. Dicsőséges harcuk örökre emlékezetes marad minden elkötelezett, kommunista számára. Bukásuk törvényszerű volt a kor viszonyai között.

Ez után Horthy Miklós ellenforradalma és a fehérterror legsötétebb évei jöttek. A Kommunista Párt tagjai illegalitásba kényszerültek, vagy az üldöztetések elől külföldön kerestek menedéket. Elszánt, bátor, tettre-kész kommunista fiatalok, Ságvári Endre, Szamuely Tibor, Szőnyi Márton, Hámán Kató és még jó-néhányan kétségbeesett kísérleteket tettek arra, hogy a revizionista, soviniszta úri osztály őrült tervét: Magyarország II. Világháborúba való belépését megakadályozzák, illetve, hogy az imperialista rablóháborúból való kiugrást elősegítsék -mindhiába. A horthysta, hitlerista körök a nyilasokkal összejátszva a nép akarata ellenére a szakadék szélére sodorták az országot.
1945 tavasza aztán meghozta a hőn áhított változást. Április 4.-én a feltartóztathatatlanul előre törő szovjet csapatok az egész ország területét felszabadították. A nemzetiszocialista Németország megszálló katonáinak kiűzése, és a fasiszta, nyilaskeresztes hatalom szétzúzása utat nyitott, hogy Magyarország elnyomott, urak által kizsákmányolt népe a nagy Szovjetunió segítségével és baráti támogatásával a szocialista fejlődés útjára lépjen. Lezárult egy sötét korszak, felvirradt a hajnal, s a békés, boldog építőmunka pirkadatfényének ragyogása adott reményt a jövőre nézve munkásnak, és szegényparasztnak.

Jelen összefoglaló egynéhány kifejezése, mint pl. "nemzetközi reakció", "imperialista világrend haláltánca", "proletariátus osztályuralma", "fehérterror legsötétebb évei", "revizionista, soviniszta úri osztály", "imperialista rablóháború", "feltartóztathatatlanul előre törő szovjet csapatok", "békés, boldog építőmunka pirkadatfényének ragyogása" bevett frázisok voltak akkoriban, az ünnepségek szónokai gyakran éltek ilyen, s ehhez hasonló szóvirágokkal. Aki nem hiszi, járjon utána, kerítsen egy korabeli újságot, s lapozzon bele. És, ha megteszi, és mosolyogva mereng el azon, milyen gyermeteg lelkűek voltak az akkori emberek, ne örüljön nagyon, hogy ma már ilyesmi hál' Istennek nem létezik. Kapcsolja csak be a televíziót, a rádiót, vagy vegyen kézbe egy mai újságot. Ordítanak belőlük az egy kaptafára gyártott, agyonszajkózott, oltárian nagy marhaságok!

Lehet, hogy a mindenre kíváncsi olvasó most haragudni fog. Nem megyünk ugyanis végig a Forradalmi Ifjúsági Napok ünnepségsorozatának összes állomásán. A korszellem felidézésére elég, ha csak az egyikről adunk rövid tudósítást.

Március 19.-én péntek délután zsúfolásig megtelt a Hivatal első emeleti díszterme. A pulpituson a vendég elvtársakon kívül ott ültek az elnökség, és igazgatóság jeles képviselői Tóth Dezső elvtárssal az élükön, valamint a Párt, és a KISZ vezető funkcionáriusai. Az Internacionálé eléneklését követően Csoknyainé Szegedi Kamilla mondott díszbeszédet, majd egy vers következett: Broniszlav Kezsuntól a "Petőfi szobor Budapesten". Komáromi Ervin szavalta el, egy karcsú, magas, karizmatikus fiatalember a Számítástechnikáról. Halkan kezdte, majdnem suttogott:
"Repesz-szilánkok szaggatták ruháját, felveti göndör fürtös szép fejét. Arcára szellő suhan a Dunán át, szól a szobor, elmondja életét."
Felcsattant acélosan zengő hangja a vers végén, betöltötte a termet
"A tiszta fényt korom, füst fojtogatja, de véget ért a szörnyű éjszaka, s felröppent a piros égboltozatra a szent szabadság hajnalcsillaga."
Fellépett a Hivatal néptánc-csoportja, és a nyugdíjasok énekkara, mindkét társulat nyíltszíni tapsot kapott.

A legnagyobb sikert azonban Barna Roland előadása aratta. Az ifjúkommunista vezető rámutatott arra a folyamatosságra, ami a három nagy magyar történelmi eseményt egy közös nevezőre hozza.
-Elvtársaink ők mindannyian - szögezte le mosolyogva, igazának biztos tudatában. -Kádár elvtárs, Kun Béla elvtárs, Szamuely Tibor elvtárs, Vorosilov elvtárs, Osztyapenkó, Steimetz kapitány, Martinovics Ignác, Dózsa György, Hunyadi János, Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, Petőfi Sándor és Bem Apó elvtársak. Egy tőről fakadtak. Ugyanazokért a célokért harcoltak mindannyian és haltak hősi halált. Ügyük, az emberiség egyetemes nagy ügye győzedelmeskedett. Mit is ír Petőfi? Előre hát, mind aki kommunista, a néppel tűzön vízen át! Átok reá, aki elhajítja kezéből a nép zászlaját!
Legyen ez a végszó, elvtársak! - kiáltotta. -A munkásmozgalom vörös zászlaja a mi kezünkben van, láthassátok! Emeljük magasra, hadd lobogjon!

Lefelé baktatva a lépcsőházban a rendezvény után, így szólt Csepregi János Székely Hajnalkához:
-Beszarok! Mekkora ökör ez a Barna Roland! Rákóczi elvtárs, Kossuth elvtárs, Petőfi elvtárs!
A lány vállat volt.
-Nincs igazad, csak kötözködsz, mint mindig. Képletesen kell érteni, amit mondott, nem szó szerint!
-Na, persze. Mit szólsz egyébként a március 15.-i tüntetéshez?
-Tessék?!
-Nem hallottál róla?
-És ha igen? Mert? Mi történt?!
Csepregi megállt a lépcsőfordulóban, s megállt mellette Hajnalka is. Mint a rendezvény főszervezői utolsók voltak, a lépcsőház már kiürült, a dolgozók elmentek.
-Állítólag több tízezres tömeg követelte a Bem szobornál Kádár János távozását, szabad választásokat, többpártrendszert, és új alkotmányt.
-Ez nem lehet igaz! Mekkora szemét állatkertek az emberek! Honnan tudsz te erről?
-Valaki mesélte, aki ott volt. Nem fogod elhinni, hogy ki. Az a Komáromi, aki a verset szavalta. Néhány embert letartóztattak, de nagyobb balhé nem volt.
-Komáromi? - Hajnalka elképedve nézett Csepregi Jánosra. -Azt mondod, hogy Komáromi ott volt egy rendszerellenes tüntetésen? Hát komolyan mondom, ezen tényleg be kell hányni!
Székely Hajnalka lassan elindult, Csepregi ment utána. A lány hallgatott, János nem tudta mire gondol, mi jár a fejében. Habozva szólalt meg:
-Mit szólnál egy pofa sörhöz? Ne ugorjunk be a Vízivárosi Pinceklubba?
A lány gyilkos tekintetet vetett rá.
-Na jó, most menj akkor a fészkes fenébe!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2019-11-18 18:07:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Nekem picit fura az a kitekintés a történetből, hogy aki nem hiszi mi volt akkor, az nézze meg milyen marhaságokat szajkóztak akkor, és milyen ostobaságokat szajkóznak ma.
Az rendben van, hogy leírod, mi volt a Forradalmi Ifjúsági Napok rendezvény sorozat, mert ez szervesen hozzátartozik a kor és az akkor történtek megértéséhez. Nem mellesleg, én aki már részt vettem ezeken a rendezvényeken, már én is totál elfelejtettem ezeket. Jó, hogy te nem, és felidézed a könyvedben.
"Aki nem hiszi, járjon utána, kerítsen egy korabeli újságot, s lapozzon bele. És, ha megteszi, és mosolyogva mereng el azon, milyen gyermeteg lelkűek voltak az akkori emberek, ne örüljön nagyon, hogy ma már ilyesmi hál' Istennek nem létezik. Kapcsolja csak be a televíziót, a rádiót, vagy vegyen kézbe egy mai újságot. Ordítanak belőlük az egy kaptafára gyártott, agyonszajkózott, oltárian nagy marhaságok!" - én teljesen kihagynám ezt a részt, megtöri a cselekmény lendületét.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-10-18 08:17:12

válasz inyezsevokidli (2016-10-17 20:59:31) üzenetére
Kedves Ildikó! Az jut hirtelen eszembe, mit ír ezzel kapcsolatban József A. "A költő....tudatos jövőbe lát, s megszerkeszti magában, mint ti majd kinn a harmóniát"
Valahogy így van ez, ha a megélt múltról ír az ember a jelenben, úgy, mintha az lenne a jelen. Kicsit tudathasadásos állapot. El kell játszani, hogy én se tudom, mi lesz majd, pedig tudom, hiszen itt vagyok, s papírra vetem. (Bebillentyűzöm) Megpróbálom mindkét oldal felől láttatni, egyensúlyt keresve. :) Sikerül? Majd elválik...Köszönöm, ígérem ott leszek! :) Szeretettel. én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-10-17 20:59:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Tudom, azt a fura érzést, hogy az író nem ismeri a jövőt, szándékosan idézed elő, mert így hiteles az írás.
Néha úgy írsz, mintha te is egyike lennél a kommunista ifjaknak, hisz a címben is benne van: mi.
Ettől olyan érzése van az olvasónak,mintha visszacsöppent volna a múltba, amikor még a felszín szinte mozdulatlan, s minden ami nem harmonikus ezzel, az jelentéktelen magánügy lenne.
Annyira hiteles volt ez így, hogy közép tájon jelentkeztek azok a testi tünetek és figyelmi problémák, amik régen a Népszabadság olvasása közben előjöttek nálam.
De aztán mintha néha kijönnél ebből a szerepből, s megnyugtatnád az olvasót,hogy nincs miért aggódnia, s ezért, hagyatkozhat a te szemszögváltásaidra.
Ez azért is jó, mert így semmiféle ellenásás sem tud kifejlődni az események láttatásával kapcsolatban.
Úgyhogy bennem az a gondolat és érzés alakult ki, hogy jöhet a rendszerváltás, nem bánom, feltéve ha Te is ott leszel.
szeretettel:
Ildikód
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-23 07:13:45

válasz Finta Kata (2016-06-22 22:17:23) üzenetére
Kedves Kata! Nagyon szépen köszönöm az értékes hozzászólást, és, hogy olvasod, figyelemmel kíséred ezt a történetet! Szeretettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-06-22 22:17:23

Kedves Laci!
Remekül tudod tálalni nekünk azt a sok (bocs') marhaságot, amit akkor az emberek csináltak, mert nagyon kevesen hittek abban a rendszerben, de mit tehettek volna mást, úgy tetették magukat, mintha nagyon tetszene minden... A kedves, szovjet elvtársak, a minket "felszabadúlók" csupán 40 évig uralkodtak, jó, hogy nem 150 évig (ha jól emlékezem), mint a törökök! Mégis isteni volt, amikor végre megszabadultunk tőlük. Nehezen tették, mert mi nekik olyanok voltunk, mint nekünk Nyugat, ők ide, a mieink meg oda kívánkoztak.De minden gondolatomon túl az igaz, hogy az anyagot - ezt is - nagyon jól összefoglaltad.
Üdv. Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-15 17:59:03

válasz Ylen Morisot (2016-06-15 12:40:58) üzenetére
Szia Ylen, igen ez így van! Hogy jó-e, vagy sem, azt nem tudom megmondani. Egy biztos, mi is érdeklődéssel olvasunk régebbi korokról, mi, hogy volt akkor. Remélem, akik még nem éltek a rendszerváltás előtt, nemcsak röhögnek, de ismeretekhez is jutnak. Üdvözlettel: én (Persze a röhögés totál jogos!!!)
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-06-15 12:40:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Jutott eszembe olvasás közben, hogy a rendszerváltás után született gyerekek röhögve hitetlenkednek, hogy mi volt a Forradalmi Ifjúsági Napok. El se nagyon hiszik, és nem is értik, nekünk meg ez határozta meg életünk egy részét.
Így fordul a mókuskerék.
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-12 10:32:04

Még egy megjegyzés: Petőfi természetesen nem azt írta, hogy: "...előre hát mind aki kommunista...", hanem azt: "...előre hát mind, aki költő..." Ez Barna Roland vonalas bornyittsága!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-12 10:29:01

válasz oroszlán (2016-06-11 10:55:14) üzenetére
Kedves Ica! Itt egy pár dolognak tényleg utána kellett járnom:) Örülök, h sikerült, hogy hitelesnek találtad! Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-06-11 10:55:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Szeretettel gratulálok a részletekig kimerítő írásodhoz! Tetszett!
Nem lehetett egyszerű utána járni, hogy hiteles legyen.
Üdvözlettel: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-10 16:54:01

válasz Fekete Miki (2016-06-10 09:50:28) üzenetére
Szia, örülök, h erre jártál, és benéztél! Ha kedved van elolvasni az elejétől, szívesen, nagy örömmel látlak! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2009-09-27
Összes értékelés:
597
Időpont: 2016-06-10 09:50:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Beleolvastam, nagyon jó olvasmányos, , érdemes lesz elejétől átvenni.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-10 08:31:02

Egy megjegyzés Szőnyi Márton személyéhez. Tobak Tibor (a veszprémi Pumák vadászrepülője), aki repülőbajtársa volt Sz M.-nak megírja egyik könyvében a történetét. Lelőtték, orosz fogságba esett. Ott két dolog között választhatott: elpusztul valamelyik munkatáborban, vagy hagyja magát "beszervezni", s egy bevetésen hazakerül, ahol megléphet. Utóbbit választotta. Bevetették. Ejtőernyővel ugrottak le a Bükk hegység területén, de még ugrás közben felfedezték őket a (horthysta) magyar csendőrök. Tűzharc kezdődött, melyben életét vesztette. Utólag a rendszer hős antifasiszta ellenállót kreált belőle, pedig csak egy vagány pesti srác volt, aki nem akart orosz fogságban elpusztulni.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-10 08:17:38

válasz sailor (2016-06-09 18:57:37) üzenetére
Szia Sailor! Köszönöm az elismerést, nagyon jól esik Tőled, aki végig követed ezeket a történeteket! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9144
Időpont: 2016-06-09 18:57:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

...most csak egy szót írok:Elismerésem!
Minden hoszabb értelmezés szügségtelen,egy ilyen
utánajárt dolognak!
Gratulálok:sailor

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022