HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-06-16

Mi kommunista ifjak...III/13.

Robert Owen, egy jóérzésű brit gyártulajdonos 1817-ben így foglalta össze a munkások követelését: "Eight hours labour, eight hours recreation, eight hours rest"
Sztrájkok kezdődtek, tüntetések robbantak ki, a 8 óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás bevezetéséért, ezek azonban nem vezettek eredményre, mert a törvények a munkaadók, a nagytőkések érdekeit védték.
Ebben az időben világszerte rettenetes körülmények között dolgoztatták a munkásokat, nemcsak a felnőtt férfiakat, de a nőket és a gyermekeket is: a gyárakban, üzemekben sötét, füstös, nedves, egészségtelen, hodályszerű helyiségekben nehéz fizikai munkát végeztek napi 12-16 órában. A bányákban még rosszabb volt a helyzet, gyakoriak voltak a súlyos, halálos balesetekkel járó sújtólég-robbanások. Akinek nem tetszett, aki lázadozott azt simán kirúgták, lába sem érte a földet, felfordulhatott a családjával együtt. A századvégén meginduló szakszervezeti mozgalom nehéz harcok árán idővel jelentős eredményeket tudott kiharcolni. A szakszervezetek a tagok befizetéseiből sztrájkalapot hoztak létre, amelyből fizetni tudták a sztrájkoló munkás bérét. A gyakori sztrájkok, tüntetések veszélyeztették a tőkés profitját, aki alkukra kényszerült.
1886. május elsején a chicagói munkások sztrájkba léptek a 8 órás munkaidő bevezetéséért. A tüntetéseknek halálos áldozatai voltak, és a hatóságok, állítólag hamis vádak alapján, öt munkást letartóztattak, és halálra ítéltek.
A II. Internacionálé 1891-ben úgy döntött, hogy a chicagói véres munkástüntetés emlékére május 1.-ét, a "munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé" nyilvánítja. Azóta ez a nap a proletariátus, a vele szövetséges nincstelen szegényparasztság és a haladó szellemű értelmiség legnagyobb ünnepe, amelyet, a szocializmust építő országokban színpompás felvonulásokkal tesznek emlékezetessé.

Az Országos Koordinációs Hivatal dolgozói a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán gyülekeztek fél 9 és 9 között. A nyüzsgő, színes tömegben alig találták meg egymást, sokat segített, hogy Barna Roland felemelte és magasba tartotta a táblát: "Országos Koordinációs Hivatal" A táblát Székely Hajnalka tervezte, és Csepregi János rajzolta meg. Hajnalka és János hetek óta a szó szoros értelmében éjt nappallá téve dolgoztak, hogy a felvonulás jól sikerüljön. A koreográfia a lány munkája volt, a végrehajtás nagyrészt Jánosé. Amit Hajnalka megtervezett, azt ő valósította meg: plakátokat rajzolt, transzparenseket készített, beszerezte a színes zászlókat, a vörös csillagot, az erősítő berendezést. Ők ketten összedolgoztak, páros duettjük volt az "agytröszt" de alkalmanként a többi fiatalt is bevonták a munkába, Szereda Editet, Petri Micit, Tratt Ferit, Tandem Balut, Villányi Icát, a "számítástecnikásokat", és más főosztályok KISZ-eseit.

10 órakor megindult a menet a dísztribün felé. Lengtek a zászlók. Megszólaltak a Dózsa György úton elhelyezett hangszórók. Zengett zúgott a dal a kék ég alatt:
"Itt van május elseje, énekszó és tánc köszöntse, zeng és dalol az élet, szállj csak zeneszó ének, ébreszd fel a magyar népet"
Az út teljes szélességében egymás mögött vonultak fel a gyárak, üzemek, munkahelyek dolgozói, több százezer ember. Táblák, transzparensek emelkedtek a magasba, az emberek összekapaszkodva, nyolc-tíz soros oszlopokban masíroztak.
Elsőként a Csepel Művek népes csapata ért a tribün elé. Hangosbemondó köszöntötte őket: "Éljenek a csepeli munkások!" Sokaságuk, mint a tenger árja dagadt, úgy tűnt elapadhatatlan folyam hömpölyög előre. Könnyű kék selyemlobogó volt minden fiatal kezében, magasra emelték, a friss tavaszi szél belekapott a vásznakba. 4-4 munkásfiatal fa-rudakon hozott elől egy hatalmas vörös csillagot, mögötte széles transzparens: "Vörös Csepel".
Mintha a központi rendezőség megérezte volna, hogy most kell számot váltani, felcsendült az ismert munkásmozgalmi induló: "Vörös Csepel, vezesd a harcot..."
Amikor a tribün elé értek megtorpantak egy pillanatra, megálltak, mint a cövek, s ezer torokból tört fel a kiáltás: "Éljen május elseje, éljen a Párt!"
A hangszórók mennydörgő hangon ütemesen ismételték:
Éljen május elseje, éljen a Párt!

Végeláthatatlan menetben vonultak fel a nagyvállalatok, intézmények, szövetkezetek dolgozói. A Győri Vagon és Gépgyár, a Vörös Csillag Traktorgyár, a Láng Gépgyár, az Ikarus, a Magyar Kábel, a Pénzverde, a Beloianisz, az Állami Biztosító, az OTP, a KSH, a KISOSZ, az MHSZ, a Videoton, az Egyesült Gyógyszergyár, az Egyesült Izzó, a Rozmaring Mgtsz, a minisztériumok és főhatóságok és a többi, lehetetlen felsorolni mindet. Ötletesnél ötletesebb díszletek örvendeztették meg a tribünön helyet foglaló, lelkesen integető állami és pártvezetők szívét, és a nagyszámú nézőközönséget, akik a járdáról, a házak ablakából és a liget felől figyelték a színes kavalkádot. A traktorgyáriak igazi Zetor traktorokkal vonultak fel, a vagongyár dolgozói papírmaséból készült mozdonyt húztak, a hajógyári munkásfiatalok kerekeken guruló hajó-maketten utaztak, a rozmaringosok élő virágágyást formáltak. Nagy sikert arattak a Láng Gépgyár fiataljai, világoskék és vajsárga kezeslábasba öltözött fiúk lányok özönlöttek látszólag rendezetlenül, egyik kezükben óriási, papundekliből készült, ezüstszínű franciakulcs, a másikban különböző színű, a friss szélben szertelenül, vidáman lobogó, hosszú szalagok.
Zengett zúgott az ének:
"Fel vörösök proletárok, csillagosok, katonák, nagy munka vár ma re...á...átok, állnak még a paloták", és: "Rablánc a lábon nehé...éz volt, de széttörte büszkén a nép, mert példája volt, aki é ...é...érte..e......e feláldozta hű életét, Lenin, a hő...ö...ős, ki csak né...épének élt.".
Majd pedig: "Munka-hadának a lépése dobog, zendülő ének az égre lobog..."

Az indulók közti szünetekben a hangszórók a magyar nép követeléseit harsogták: "Éljen, és virágozzék a szovjet és a magyar nép, megbonthatatlan örök barátsága!" "El a kezeket Vietnamtól!" "Vesszenek a tőkések, vesszenek a tőkések!" "Fi-del Castro, Fi-del Castro!"
Gyakran visszatérő jelmondat volt: "Munkásököl vasököl, odasújt, ahova köll!"
Érkeztek a dorogi bányászok, vállukon csákány, lapát, daluk messze szállt.
"Elvtárs a csákányt jó mélyre vágd, indul a harcos bányász brigád...!"
A Budapesti KISZ szervezet fiataljai kék inget viseltek, nyakkendőjük piros volt. Ajkukon felcsendült a Világifjúsági Himnusz: "Egy a jelszónk a béke, harcba boldog jövőért megyünk, egy nagy cél érdekében tör előre ifjú seregünk"
A tribün elé érve belevágtak a fiatalság legjobban kedvelt indulójába.
"A Párttal, a néppel egy az utunk, jelszavunk munka és béke, mi kommunista ifjak indulunk, mert bennünk apáink reménye"
És nem volt megállás, a KISZ-eseket követték a fehér inges, vörös nyakkendős úttörők:
"Mint a mókus fenn a fán, az úttörő oly vidám, ajkáról ki se fogy a nóta", aztán idős, nyugdíjas elvtársak érkeztek a tribün elé, a fényes szelek nemzedéke, volt NÉKOSZ-osok:: "Sej a mi lobogónkat fényes szellők fújják, sej az van arra írva éljen a szabadság!"

Az Országos Koordinációs Hivatal dolgozóinak menete 11 óra után tíz perccel ért a dísztribün elé. A menet élén Barna Roland és Csepregi János, a két szálfatermetű fiatalember haladt magasba emelve a vörös csillagot. Mögöttük a Számítástechnika KISZ-esei vitték a transzparenst a Hivatal nevével. Őket egy, hatalmas, több méter magas, 4 bicikli-keréken guruló grafikon követte, szemléltetve az ország gazdasági fejlődését. A grafikont Székely Hajnalka elképzelése alapján Csepregi János készítette. Körülötte lenge nyári formaruhába öltözött lányok és fiúk, a Hivatal tánc-csoportja ropták. Mögöttük a dolgozók menete, több-száz ember, kezükben a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlócskái, valamint a sarló-kalapácsos szovjet és a nemzetiszínű magyar zászlók.
Hangosbemondó köszöntötte őket: "Éljenek az Országos Koordinációs Hivatal dolgozói!"
S érkezett rá a válasz a sorokból, melyre rákontrázott a mikrofon: "Éljen és virágozzék a szovjet és a magyar nép megbonthatatlan örök barátsága! Éljen a nemzetközi munkásmozgalom! Éljen a Párt!" Éljen a munkásosztállyal szövetséges szegényparasztság!"
Székely Hajnalka intett és a fiatalok énekelni kezdtek:
"Elindul a gőzös szikraesőt fújva, sok kis falu mellett kanyarog az útja. Üzemek és gyárak tenger kincset adnak, bőven jut belőle kicsinek és nagynak"
A fákon, oszlopokon elhelyezett hangszórók rázendítettek: "Hajlong a búza, jó mag lehúzza, lássunk hozzá mi...indnyá...ájan. Ránk vár az élet, minden miénk lesz, nékünk virrad már."

A hivatal dolgozóinak menete elhagyta a Hősök terét, a sorok felbomlottak, ki-ki indult tovább ünnepelni a ligetbe, vagy a Római partra a vállalati üdülőbe. Fülükbe visszacsengett-bongott még a dal: "...Itt van május elseje, énekszó és tánc köszöntse...!"
A KISZ-fiatalok az üdülő felé vették az irányt, kisebb csoportokba verődve felszálltak a buszra.
Mire kiértek, bográcsban főtt már az udvaron a babgulyás. A jó, öreg gondnok bácsi májusfát állított a fiataloknak. Elkezdődtek a sportversenyek, a foci, a lábtengó, a tollaslabda, a pingpong és a lengőteke. Tandem Balu talpraesetten megszervezte, gördülékenyen ment minden, nem volt fennakadás a versenyszámok között. Elől, a csónakház felőli gyepes-részen ki mit tud vetélkedő zajlott Csepregi János és Székely Hajnalka irányításával. A bátrabbak az evezést és a kajakozást is kipróbálták. Olyan kellemes meleg délután volt, hogy többen fürdőruhára vetkőztek. A Számítástechnikáról az egyik fiatal, 18 éves lány még a bikini felsőjét is ledobta. Nagy divat volt ez a 80-as években. Székely Hajnalka emelt hangon, felháborodva ráripakodott, hogy azonnal vegye vissza, nem a strandon van.
A lány felrántotta a vállát:
-Leszarom. És leszarlak téged is, magas ívben.
-Ki a KISZ vezetőd? - kérdezte hirtelen lehiggadva Székely Hajnalka.
-Mi közöd hozzá! - jött a válasz.
-Ennek még lesz folytatása! Kirúgatlak a KISZ-ből!
A monokinis lány megvetően hátat fordított Székely Hajnalkának, csak a válla felett szólt vissza szemtelen röhögéssel:
-Sz.pj.l le, hülye p.csa! Nem is vagyok KISZ-tag, be, be, be!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2019-12-07 08:48:39

válasz T. Pandur Judit (2019-12-06 18:55:59) üzenetére
Szia Judit! Köszönöm a hsz-t, és, h figyelemmel kíséred! Ha egyszer megjelenhet majd nyomtatásban, ígérem lesznek zászlódíszbe öltözött házak is! Észrevételeiddel nagyon sokat segítesz! Még egyszer köszönöm: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2019-12-06 18:55:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

1988. május 1.-én tekintett le utoljára Kádár János a dísztribünről a felvonulókra. Azt hiszem nem hitte volna el, ha valaki akkor megmondja neki, hogy ez lesz az utolsó...
Nagyon jól leírtad a május 1.-i felvonulásokat, bár én úgy emlékszem, hogy idővel megritkultak a vörös csillagok, a feldíszített kocsik, a kezekben cipelt táblák a jelszavakkal, a nagy nehéz zászlók, a repülők a levegőben a Hősök tere felett, akárcsak a felvonulást megnyitó hős partizánok sorai.
Már csak vörös- és nemzeti színű kis papírzászlók, és lufik voltak az emberek kezében, amiket aztán a tribün előtt elengedtek. A tornabemutatók a tribün előtt talán végig voltak megnyitóként.
Én még azért picit beletettem volna, hogy mi is volt a tribün, és hol állt. Nekünk evidens, de már generációk nem tudják. Nagyon jól leírtad egyébként az egészet, a zászló díszben álló házakat hiányoltam csak.

Judit
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2016-10-19 20:33:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-10-19 20:18:11) üzenetére
Szia Bödön!
Sajnos nem tudtam, vagy nem ugrott be, ki az a Robert Owen?
Hirtelen azt hittem, hogy valami nagy-befektető.
Üdv.:Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-10-19 20:18:11

válasz inyezsevokidli (2016-10-19 17:28:25) üzenetére
Kedves Ildikó! Most nem vagyok teljesen képben, milyen nevet kellene elárulnom. valamiről lemaradtam....???? DE valóban azt kell mondanom: "nem mese az gyermek..." A mese, meskete csak annyiból áll, hogy a meglévő keretbe beillesztek mesefigurákat. Mit tesznek, mondanak, én találom ki, persze valóban megtörtént esetek példáján Nem magyarázom, hiszen Te ezt nagyon is jól tudod. Köszönöm, h rendre megírod, alátámasztod, h magad is láttad, tényleg ilyen volt. Nagyon sok szeretettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2016-10-19 17:33:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Még élünk szerencsére mindannyian, de a tejüzem halott.
Lenn, Békésben, a falumban, a tejcsarnok is már réges-régen bezárt.
Na de elég a nosztalgiából mára!
Haladjunk holnap benne tovább!
Sokat dolgoztál megint!
A végén emlékeztetsz arra engem, az uralkodó osztály lányát, hogy végül is diktatúrában éltünk akkor, ami bizony néha kimutatta a foga-fehérjét is, és látható már, egyre inkább feslik fel a szövétnek, amibe be voltunk bugyolálva.
Szeretettel:
Ildik
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2016-10-19 17:28:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Igen, már tegnap olvastam.
Mikor megpillantottam a nevet az elején, hirtelen azt hittem, hogy tudod és elárulod nekünk, ki vett meg bennünket kilóra?
Aztán, eszembe jutott, hisz ez nem egy kitalált történet, s rögtön adtál is egy keresztmetszetet a Május elsejei témában.
Hogy én hogy élveztem ezeket a felvonulásokat ált. iskoláskoromban?
A középiskola kimaradt nekem ebből a szempontból.
A következő emlékem Debrecen, a fősulis felvonulás volt, hogy mennyit nevettünk, bohóckodtunk jókedvünkben.
Aztán a legutolsó kép Csernobil után, amikor a kicsi gyerekeinkkel az Andrássy úton sorjáztunk, a Budapesti Tejipari Vállalat Kelenföldi Tejüzemének színeiben.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-06-23 07:18:18

válasz Finta Kata (2016-06-22 22:40:25) üzenetére
Kedves Kata! Örömmel olvastam azt a kis összefoglalót, és örülök a megerősítésnek! Nagyon hasznos, és értékes számomra a visszajelzés! Szeretettel én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-06-22 22:40:25

Kedves Laci!
Élethűen tudod visszaadni azokat a szép május elsejéket! A kivonulást ugyan mindenki unta, de utána itt, a mi kis városunk mellett van egy gyönyörű hely, a Nyírjes (igaz, több a fenyőfa, mint a nyírfa), ott folytatódott a nap is mindenki nagyon jól érezte magát. Mindenki kapott ingyen virslit kiflivel, mások pedig főztek - sütöttek mindenfélét, a saját társaságukkal. A mi nagyfőnökünk nagyon szeretett főzni, örömmel csinálta, volt mit enni, zene is volt, az itt élő cigányprímás húzta a nótákat, az emberek ettek, pihentek, táncolták, mindenki jól érezte magát.
Hangulatos volt a felvonulás, nálunk is volt, akkor a főnökünk már több gyárat, munkahelyet teremtett, senki nem éhezett, azt hiszem, ezt sokan visszasírják.
Jó volt olvasni az anyagot, szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-06-22 16:36:57

válasz oroszlán (2016-06-22 10:17:47) üzenetére
Kedves Ica! Mi is jókat röhögtünk. Tudtuk az egész csak ámítás, propaganda, és igyekeztünk jól érezni magunkat! 88-ban ezen a felvonuláson már nem volt Rákosi elvtárs. Kádár még volt, de nem tudom ott ült-e a tribünön, nem sikerült kinyomoznom,s így nem mertem beleírni:) Köszönettel. én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-06-22 10:17:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Örülök, hogy visszavittél a a május elsejei felvonulásokhoz. Szép emlékeket idézett fel bennem! Nagyon régen volt, mikor Zuglóban jártam a mg. technikumba. Utáltuk a felvonulást, ácsorogni a mellékutcákban mire sorra kerültünk, de jól elszórakoztattuk egymást. A tribünön a pártvezetőség és Rákosi elvtárs. Kellett az éljenezés!
Köszönöm ezt a részt is.
Szeretettel: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-06-21 18:55:52

válasz hundido (2016-06-21 17:53:50) üzenetére
Szia Hundido! A dalok klasszak voltak. Nagyon jó pezsgő ritmusuk volt. Kamu volt az egész egész, hamis illúziót táplált! Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2588
Időpont: 2016-06-21 17:53:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Ez az idő ismerős, és persze a dalok is. Utáltam a kötelező felvonulást! Felébresztett bennem az írásod már rég elfeledett emlékeket. Nagyon tetszett. üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-06-20 19:48:09

válasz sailor (2016-06-20 18:59:15) üzenetére
Szia Sailor, köszönöm. Nagyon jól esik ez az elismerés, nagyra értékelem! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2016-06-20 18:59:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Nagyon tetszett ez a rész is!
Gratulálok:saolor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-06-17 08:17:07

válasz Ylen Morisot (2016-06-16 20:04:07) üzenetére
Szia Ylen! Jól látod! Képmutatás volt, színjáték. Belement az ember, s úgy tett, mintha mindaz igaz volna. Vidáman énekeltük a mozgalmi dalokat, tényleg olyan volt, mint a piros alma! A dalokat még most is énekelgetem olykor zuhanyozás közben - ez valami mélylélektani:) Köszönöm! -én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-06-16 20:04:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Erről a részről meg az jutott eszembe, hogy az egész életünk olyan volt, mint ez a május elsejei felvonulás. Látványos bemutatók, kifelé mutatni a nagyszerűt, énekelni a lelkesítő, vidám dalokat, mutatkozni a "nagyok" előtt, pedig belül az őszinte vélemény az, amit a lány a végén megfogalmazott.
A sok elhallgatás, hazugság belülről rombolt, mint annál a bizonyos piros almánál.
Jó kis emlékművet emeltél a hajdani május elsejéknek!
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022