HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-07-01

Mi kommunista ifjak...IV/1.18+

Svéder Rezső 6000 Ft jutalmat kapott április 4.-én, maximálisan meg volt vele elégedve, csak ötezerre számított. A feleségét, akiről tudjuk, hogy a Láng Gépgyárban dolgozott, mint adminisztrátor, 2500-al dobták meg, az se volt kevés. Vacsoránál arról beszélgettek, mi legyen a pénzzel.
-Kellene egy-két dolog - magyarázta Izabella asszony. -Tildának új ruha, kották, énekkönyv, Bálintnak zokni, fehérnemű, farmer, tolltartó, Erzsikének fehérnemű, uzsonnatáska, filctollak, gyurma. Bár, ezeket végül is finanszírozhatjuk a kosztpénzből - tűnődött. -Mi lenne, ha a jutalmat hozzácsapnánk ahhoz az összeghez, amit a telekre gyűjtünk?

Negyvenöt-ezer forintjuk volt félretéve részben OTP takarékbetétben, részben gépkocsi nyereménybetétkönyvben, de a duplája kellett volna, hogy egy szép, nem túl magasan fekvő, 300 négyszögöles, zöldövezeti telket vegyenek Pomázon.
Négyen ültek a vacsoraasztal mellett, a két szülő, és a két kislány. Bálint az egy sarokkal arrébb lévő templomban volt ministráns foglalkozáson. Felvágottat ettek, szalonnát, sajtot, és hajába főtt burgonyát. Volt hozzá ecetes paprika, uborka, cékla, vöröshagyma, egészséges és finom mind. Izabella megpucolt egy gőzölgő, forró krumplit, összetörte a villájával, vajat tett a tetejére, ami gusztusosan ráolvadt, megsózta, megfújta egy kicsit, így tolta oda Erzsike elé. Rezső erdélyi húsos szalonnát szelt magának, s puha bélű, piros-barna, ropogós-héjú friss kenyeret. Aznap még nem találkozott a fiával, illetve csak reggel, - este, mire megjött a munkából, Bálint már elment a templomba.
A családfő sört ivott, a többiek teáztak.
-Van egy ötletem - mondta hamiskásan mosolyogva, s nagyot húzott a söréből. -Vegyünk a pénzből egy kenut. Egy ötszemélyes túrakenura gondoltam, amibe mindannyian beleférünk. Már ki is néztem. A Baross tér és a Rottenbiller utca sarkán lévő sport-áruházban a kirakatban van egy. Arra volt dolgom, bementem, megnéztem. Széles, kényelmes, biztonságos. Felfér a kocsi tetejére. Bele lehet pakolni sátrat, takarókat, spirituszfőzőt, minden túracuccot.
-Jaj de baro -lelkesedett Tilda azonnal. -Egy kenu! Megyünk evezni a Dunára! -Tilda bájos arcú, kicsit pattanásos kamaszlány volt, kezdett lassan nagylánnyá válni, már domborodott a mellecskéje a ruha alatt.

Nagy vízi-bolond volt az egész család, régóta tervezgették a telket, a kulipintyót és valami vízi-járművet, amellyel járhatják a folyót, kiköthetnek egy-egy kies kis szigeten, napozhatnak, fürödhetnek, vadkempingezhetnek.
Izabellának sem volt ellenére az ötlet, bár voltak fenntartásai. A Flórián téri panelrengeteg egyik apró, 52 nm-es kaptár-lakásában laktak, fenn a tizediken, parányi erkélyük a túlsó, régi városrész nyomorúságos, egyszintes, boltíves bejáratú házikóira nézett, érthető, és megmagyarázható volt a törekvésük: ki a szabadba, ki a zöldbe.
-Mennyibe kerül?
-Tizenötezerbe.
Izabella elszörnyedt képpel meredt a férjére. -Mennyibe, apjok?! Ne szórakozz velem! Ketten együtt 8500-at kaptunk, abból nem futja!
-Majd hozzáteszünk a spórolt pénzből.
A nő az asztalra csapta a bögréjét. -Még mit nem! Ahhoz aztán nem nyúlunk! Nem engedem megbontani a takarékbetétet!
-De anya! - könyörgött Tilda, s a kicsi Erzsi is rázendített: -Mami, Mami, én is szeretném!
Itt tartott a családi konzílium, a "mami-mami"-ra, mint végszóra futott be Bálint. Lila volt a szeme alatt, és be volt dagadva a fél arca. Az anyja nagyjából tudta már, hogy mi történt, kifaggatta, amikor hazajött az iskolából. Verekedett a gyerek, megesik az ilyesmi.
-Sziasztok - szólt oda a családnak, aztán slisszolt volna elfele, be a gyerekszobába, ha az apja hagyta volna.
-Gyere csak ide fiam! Hogy nézel ki, mi? És miért nem ülsz le velünk vacsorálni?
-Mert már ettem - vonogatta a vállát Bálint, de azért közelebb lépett. -Kaptunk szendvicset a plébánián.
-Arra felelj, hogy mi történt a képeddel. Na csak ülj le ide szépen!
A gyerek fél-fenékkel leült a szék szélére, látszott rajta nem sok kedve van számot adni a történtekről.
-Verekedtem - közölte lakonikusan, és bizalmatlanul, sejtve, hogy ennyivel nem ússza meg.
-Kivel, és miért? -Svéder vasvilla-szemmel nézett a fiára. Bálint ismerte ezt a nézést, nem sok jót ígért. Apja keze gyakran eljárt, ha elhallgatta az igazságot. Úgy döntött, inkább elmondja. Felült teljes fenekével a szék ülőkéjére, sóhajtott egy nagyot.
-Az úgy volt - kezdte - hogy az egyik szünetben odajött hozzám a Wilcsek Feri. -Tudod apa, ő az, aki mindig kötözködik...
Svéder, fia korábbi beszámolóiból tudta ki az a Wilcsek Feri. Wilcsek Feri neve napirenden volt a Svéder családnál. Nagydarab, bumfurdi gyerek az osztályból, pont olyan gátlástalan és erőszakos figura, mint a nagypofájú "tüzépes" apja. Bálintnak többször volt már afférja ezzel a fiúval, Feri egyszerűen rászállt a kistermetű, vékony srácra, belekötött, addig provokálta, míg Bálintnál el nem szakadt a cérna, és be nem szólt. Akkor nekiment, és elagyabugyálta. Alkalmasint most is ez történt. Nem olyan nagy ügy, minden embernek, legyen akár kicsi, akár nagy meg kell tanulnia, hogyan védje meg magát. Majd a fia is rájön, ha máshogy nem, a saját kárán, hogy az erősebb elől ki kell térni, az elől is ki kell térni, aki ugyanolyan erős, mert visszájára sülhet el a dolog, a gyengébbet viszont kockázat nélkül meg lehet verni. Számtalanszor megmondta a fiának, hagyja békén a Wilcseket, és, általában azokat, akik nagyobbak, és erősebbek.
-Te persze nem bírtál magaddal!
-Hát nem is! - villant meg dacosan a gyerek szeme. -Pofámba röhögött. Azt mondta, nincs Isten, s csúfolt, hogy egy hülye, templombúvó fika kis buzi vagyok!
-Micsoda? -Svéder Rezső félrenyelte a sört, köhögési roham vett erőt rajta.
-Ezt mondta?
-Ezt!
-És erre te?
-Erre én meg azt mondtam neki, hogy én igenis hiszek Istenben, nem szégyellem, hogy templomba járok, s hogy ő a hülye és ő a buzi!
Izabella asszony a fejét csóválta, ő már hallotta a sztorit, illetve egyszerűsített változatát, Tilda viszont vidáman rikkantott: ez az öcskös, ne hagyd magad!
Erzsikét nem érdekelték a részletek, lecsusszant a székről, és ment játszani.

Bálintot most már nem kellett bíztatni, átlendült a holtponton.
-Nekem esett, ütött, vert, ahol csak ért. Letepert, ráült a hasamra, úgy pofozott. Az egész osztály körénk gyűlt, röhögtek, kiabáltak. Mindenki őt bíztatta, nekem meg azt kiáltozták: te kis f.sz fika templomos buzi, te kis f.sz fika templomos buzi! -Látszott a kisfiún majdnem sír, az utolsó szavaknál elcsuklott a hangja, és kibuggyant a könnye.
Svéder felállt, megkerülte az asztal sarkát, odament hozzá, leguggolt melléje.
-De nagy marha vagy fiam - mondta lágyan, szinte biztatóan. -Hányszor mondtam neked, titkold el, hogy istenhívő vagy! Le kellett volna tagadnod! Azt is, hogy templomba jársz! Mit gondolsz, velem mit tennének a munkahelyemen, ha kitudódna, hogy vallásos vagyok? Két lábbal rúgnának ki a pártból, még talán a munkahelyemet is elveszteném! Ez a világ nem az a világ Bálint, ahol az ember megvallhatja a hitét, vagy megmondhatja az őszintét. Rejtőzködni kell, bujkálni, úszni az árral, ez a túlélés titka. Remélem, egy életre megtanultad.
Felállt, nyomott egy barackot a fia fejére.
-Na jól van. Erről ennyit. Adjunk most hálát Istennek, hogy volt ma mit ennünk. Gyere te is Erzsike! Imádkozzunk.
Felálltak mind az asztal körül, megfogták egymás kezét, és így imádkoztak: "Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott. Mi jóllaktunk hála Isten, annak is adj, kinek nincsen, ámen."
Imádkozás közben Bálintnak eszébe jutott, mit mondott Józsi atya, mert természetesen a templomban is átbeszélték a történteket. Érdekes, ő pont fordítva mondta. Azt mondta: jól tetted, hogy kiálltál az igazság mellett, az Atya, aki az égből mindent lát, megjutalmaz érte.

Késő este, amikor a gyerekek már aludtak, és a szülők is bebújtak a másik szobában a hitvesi ágy puha paplanja alá, váratlanul megszólalt Izabella asszony:
-Mondd csak, nagyon szeretnéd azt a kenut?
Rezső már befordult a fal felé, aludni készült, a kérdésre halk nyögéssel visszahemperedett az asszony felé.
-Mi van?
Izabella kuncogott és közelebb húzódott. A keze keresgélni kezdett a takaró alatt.
-Rég csináltuk. Emlékszel arra a pózra a magazinból, amikor a nő ül rá a férfira? Misszionárius-póz, vagy nem úgy hívják?
Rezső újra nyögött. Az asszony keze megtalálta, amit keresett. Még kicsi volt és puha, de gyors ütemben növekedett. Búgott Izabella hangja, akár a vadgalambé.
-Utána megbeszélhetjük a kenut!
Kipróbálták a ráülős pozitúrát, jól esett mindkettejüknek. Sokkal jobban szerették ezt, mint a hagyományosat, a nagy hasuktól ugyanis nem fértek jól egymáshoz. Utána még más variációkat is kipróbáltak, azok is mind jók voltak. Szerelmi életük, mióta Svéder elbugázta a szex-magazint Gajdosné íróasztalfiókjából harmonikus, és mondhatni gyöngéd volt, gyógyír sok minden szirre-szarra, szemétre, ami az embert a nap folyamán éri.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2020-02-04 08:02:25

válasz T. Pandur Judit (2020-02-03 16:48:53) üzenetére
Szia Judit! Igen így van, Svéderék is csak álmodoznak egyenlőre! Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2020-02-03 16:48:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Visszahoztad az emléket, ahogy a váratlanul ölünkbe hullott jutalom elköltésén gondolkodtunk annak idején. Ezer helye volt...
Telek, kenu szóba sem jött, a gyerekeket ruháztuk fel belőlük, mert a fizuból arra már nem telt.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-11-09 09:17:27

válasz inyezsevokidli (2016-11-09 09:01:15) üzenetére
Az egész élet egy csapda! :) És az egész világ! ! :) DE legfőképpen a szerelem. És még ennél is nagyobb csapda a vágy, amivel a kémia kínoz minket. Mert ugyanis a kémia mellett ott van a magasabb-rendű agyunk, amely azt sugallja, higgyük el többek vagyunk, mint isa por és khomu. :) És magyarázzunk mindent bele, mert attól lesz szép. Ugye, kiábrándító? A valóság mindig az! Csakhogy az ember fittyet hány a valóságra, a tényekre, a kémiára, és nem átall álmodni Na, ez van!
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2016-11-09 09:01:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-11-08 08:36:16) üzenetére
Kedves Bödön!

Igen most egy kicsit helyretéve érzem magam.
De amondó vagyok, hogy a világ most a leghazugabb,miért?
Mert elhiteti a szabadságot!
S azt hazudja, hogy elsősorban biológiai lények vagyunk,
s mi el is hisszük.

A test arra is jó, hogy zsarolhatóak legyünk! Félelemben tarthatóak.

Az öröm utáni vágy, beleragaszt bennünket ebbe a csapdába.

Szeretettel:
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-11-08 08:36:16

válasz inyezsevokidli (2016-11-06 17:38:41) üzenetére
Szia Ildikó! Egy hazug világban csak hazug módon lehet élni. A kettősség -munkahely-család - jellemző volt. A rendszerváltás nagy érdeme az, h ma senkinek nem kell letagadnia, mit érez, mit gondol. Azért lehet, h egyesek alakoskodnak ma is, nincs kizárva! A "szerelemnek" van egy technikai oldala. Hogyan csináljuk, h mindkettőnknek jó legyen? Ebben a kérdésben sokat segíthet egy magazin, vagy egy film. Lehetőség arra, h a fantáziát megmozgassa, és a technikát tekintve ötleteket adjon :) A vágy mindig igazi, mert az egy kémiai folyamat eredménye! Kicsit kijózanító, de hát biológiai lények vagyunk! :) Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2016-11-06 18:01:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz inyezsevokidli (2016-11-06 17:38:41) üzenetére
Még valami!
Popper Péter keleti filozófiákból vett tanítása szerint, a modern embernek három fő bűne van.
1. Igazi éhség nélkül enni
2. Igazi szomjúság nélkül inni
3. Igazi vágy nélkül szeretkezni

Szerinted a pornó újságból vett vágy igazi?

Szeretettel:
Ildikó
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2016-11-06 17:38:41

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hú Bödön!
Úgy elszégyelltem magam a végére, meg talán irigykedtem is!

Megverlek, ha nem mondod meg az igazat!
Miért nem tagadtad le az igazat, tanuld meg, az kell a túléléshez!
Jó kis kettős kiképző tábor.

Szeretettel:
Ildikó

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-08-30 08:21:16

válasz Finta Kata (2016-08-08 19:18:20) üzenetére
Kedves Kata! Valóban nagyon nehéz időszak volt, alakoskodni, nyalni.....önmagában már csak ez is indokolja, h minden probléma ellenére örülnünk kell a rendszerváltásnak. Sajnos a pénzünk romlik, bár Emmy néném azt mondta Rómában anno, "nagy az infláció Lacikám, de mégis egyre jobban élünk..." Hát ez nálunk nem mindig mondható el! Az utolsó jelenetet illetően: ez is hozzátartozik az élethez! :) Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-08-08 19:18:20

Kedves László!
Jól írod az eseményeket. Jó volt olvasni a jó vacsoráról. Már régen nem sütöttünk krumplit, én is szeretem vajjal, hagymával, egyebekkel. Sajnáltam a kisfiút, aki nem is tudja, mit kellene tennie, bevallani, vagy tagadni, mi a jobb?
Én is úgy gondolom, mint Ylen, jól fejezte ki magát: ma ott állunk, hogy "százas szorzóval véve az árakat" ma hol tartunk.
A napokban böngésztem korabeli háztartási naplkban, mi gázzal főzünk-sütünk, és egy palack most több mint 5 ezer, 2005-ben 50 forint volt, így romlik a pénzünk, és akkor a megtak.számlán 200 ezer volt, nagy pénz akkor, most örülök, ha meg tudom spórolni azt, hogy ha megyek reh. kezelésekre, a fizetős helyre alig tudom megspórolni, sokszor amit betettem, ki kell venni, alig tudok kijönni egy havi nyugdíjból, pedig nem vagyok kisnyugdíjas!
Egyébként írásod végét tekintve, megállapítottam, hogy nem tagadod meg magad! Nevethetnékem támadt a jelenetre tekintve!
További jó nyaralást!
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-07-25 17:32:35

köszönöm az értékes hozzászólásokat. Szeptemberben visszatérek a civilizációba, és akkor részletesen válaszolok majd a hsz-ekre, és az üzenetekre. Szeretettel üdvözlök mindenkit! -én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7466
Időpont: 2016-07-24 10:14:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Nagyon tetszik ez a rész is, élvezettel olvastam. :)

Szeretettel: Eszti
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2588
Időpont: 2016-07-10 07:06:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Hát igen. A családok többségénél így ment ez. Spórolni, spórolni...akkor még volt jutalom :) ma nálunk ez már régóta nincs. Sőt félretenni sem igazán tudunk. A vallásosságot tényleg titkolni kellett. Örömmel olvastam újabb írásodat! üdv hundido
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3613
Időpont: 2016-07-09 18:01:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Szalad az idő, de ismét itt vagyok, és örülök ennek, hiszen írásaid mindig feltöltenek pozitív energiával, köszönöm.
:)
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-07-06 21:31:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Akaratlanul is számoltam: úgy nagyjából százas szorzóval véve az árakat ... Na, a fizetések ezt nem követték! Akkoriban talán ha túlórákkal megközelítette az akkori fizetésem a hatezret. És mostanság színét se látjuk a jutalomnak...
Vagy ne nosztalgiázzak?
A kettős világnézet pedig általános volt, kifelé mindenki mutatta, amit elvártak.
Üdv:
Ylen
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-07-05 20:03:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
...hát igen a gyermeki ártatlanság, aki még mindenben hisz és őszintén. (hogy mennyire kifizetődő az más kérdés:)))
Érzem én, biztosan meglesz az a kenu!
Szeretettel olvastam és gratulálok: Ica
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2016-07-04 20:32:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

NAGYON ÉRTÉKELEM ÍRÁSAIDAT!
A részleteid csodásak!
Mint itt is:
"Négyen ültek a vacsoraasztal mellett, a két szülő, és a két kislány. Bálint az egy sarokkal arrébb lévő templomban volt ministráns foglalkozáson. Felvágottat ettek, szalonnát, sajtot, és hajába főtt burgonyát. Volt hozzá ecetes paprika, uborka, cékla, vöröshagyma, egészséges és finom mind. Izabella megpucolt egy gőzölgő, forró krumplit, összetörte a villájával, vajat tett a tetejére, ami gusztusosan ráolvadt, megsózta, megfújta egy kicsit, így tolta oda Erzsike elé. Rezső erdélyi húsos szalonnát szelt magának, s puha bélű, piros-barna, ropogós-héjú friss kenyeret. Aznap még nem találkozott a fiával, illetve csak reggel, - este, mire megjött a munkából, Bálint már elment a templomba."
Szinte szemünk elött látjuk a dolgokat,mint egy képet!
Gratulálok:sailor

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022