HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1922

Írás összesen: 51402

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2016-09-04

Skandináv úti beszámoló, első nap

Régi, és nagy vágyunk volt eljutni egyszer a férjemmel a skandináv országokba, mert olyan fenn északon még egyikőnk sem járt.
Az idén végre teljesült a vágyunk, és kicsit körülnézhettünk Svédországban, Norvégiában és Dániában. Szerencsére azon a buszon, amin tizenkét napig utaztunk, minden kifogástalan volt, a lábtartó is megvolt, így kényelmesen, és ebédre még az otthon elkészített szendvicsekkel felszerelkezve, indultunk útra, a nagy kalandra.
Mindjárt kiderült, hogy bár négyféle külföldi pénzt váltottunk, de cseh koronánk nincsen, így a határon beváltottunk még azt is.
Az idegenvezetőnk ezúttal szuper volt, csak úgy ontotta az információt magából, udvarias volt, jó kedélyű, és maximálisan kitett magáért az elkövetkező napokban, hogy mindenki jól érezze magát a hosszú úton.
Az első napon a Tatabánya - Győr - Rajka - Pozsony - Brno útvonalon Prágáig mentünk.
Mivel én még soha nem jártam Prágában - de sokat hallottam róla, hogy milyen szép város - nagy érdeklődéssel vártam már ezt a városnézést is, bár még jó messze voltunk Skandináviától!
Ragyogó napsütésben értünk kora délután a száztornyúnak nevezett cseh fővárosba, ahol a modern épületekkel megtűzdelt külső részen áthaladva a Prága fölé magasodó Királyi várat, és a várnegyedet - a Hradzsint - néztük meg elsőnek.
A királyi vár egykor a cseh fejedelmek, és királyok rezidenciájaként szolgált, 1918 óta pedig az államelnök székhelye. A három udvarból álló prágai várnak kereken 60 épülete van. Nem egy "klasszikus" vár, mivel egyes részei különböző időkben, különböző stílusokban épültek, és hosszanti irányban nagyobb a kiterjedése, mint függőlegesen.
A Guiness-rekordok könyve szerint a vár, 570 méteres hosszával, és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb ősi vára.
Egy nagy domb tetején fekszik, a Prága óvárosán keresztülfolyó Moldva folyó bal partján. Gyönyörű kilátás nyílik belőle az óvárosra, és igen változatos palotákból, és templomokból áll.
Mivel annyi időnk nem volt, hogy belülről is megnézzük a vár épületeket, csak kívül sétálgattunk benne. Benéztünk a gyönyörű Királyi kertbe, ami a vár körül terül el, sétálgattunk a várudvarokon.
Először a harmadik várudvarra mentünk be, itt megnéztük a Szent Vitus Székesegyházat, ami egy gyönyörű gótikus templom. A Szent Vitus Székesegyház Prága legtipikusabb, legismertebb nevezetessége, amely szinte Prága minden pontjáról látható. A legfontosabb egyházi épület, római katolikus érseki főtemplom, a Cseh királyok, és királynők koronázásának színhelye. 1344-től 1929-ig épült, több mint hatszáz éven keresztül. /Közben többször megsérült: a huszita háborúkban, majd később egy tűzvészben./
Kívülről csupa csipke, és vízköpő, belülről csupa oszlop, és boltív. Tavaly Angliában annyi gótikus templomot láttunk, hogy a belseje nem igazán hatott rám meglepetésként.
A Szent Vitus Székesegyház előtti díszudvaron álló Szent György szobor a harmadik udvar másik nevezetessége.
A szokásos ábrázolás, Szent György egy lovon ül, és lándzsájával leszúrni készül a sárkányt. A budapesti halászbástyán is ennek a szobornak a másolata látható, és Szegeden a Dóm terén is van egy belőle.
A saskút melletti árkádokon átmentünk a második udvarba, itt áll a Szent - Kereszt templom, egy kovácsoltvas rácsokkal díszített kút, valamint a vár átalakított istállója, amiben képtár működik.
A Mátyás kapun, a vár legrégebbi /1614/ barokk építményén keresztül mentünk át, az első udvarba.
A Mátyás kapu eredetileg diadalívnek épült a várárkon lévő akkori híd fölé.
Az első udvar a dísz udvar, a legkisebb a három udvar közül, a vár legfiatalabb építményeivel.
Itt vannak a Cseh Köztársaság elnökének lakosztályai. Egy kovácsoltvas kapun át léptünk ki a várból aminek a két oldalán világoskék egyenruhás őrség posztolt.
A Hradzsin térre értünk, ami a várnegyed középpontja, számos előkelő palotával.
A tér nyugati oldalán a Toszkánai palota, ahol ma a külügyminisztérium van. A tér legkülönlegesebb épülete a reneszánsz Schwarzenberg-palota, ma a svájci nagykövetség használja. A tér legdíszesebb épülete pedig a vár bejáratánál elhelyezkedő rokokó stílusú Érseki palota.
A tér közepén lévő Szűz Mária szobrot hálából állították, mert megmentette a városrészt a pestis járványtól.
Elgyönyörködtünk a csodálatos kilátásban, amíg lementünk a régi várlépcsőn. A prágai vár alatti lejtőn épült, "Kisoldal"-nak nevezett óvároson keresztül a Károly híd felé vettük az utunkat, el sem lehetett téveszteni, a híd lába előtt magasodó lőportorony mutatta az irányt.
A "Kisoldal" óvárosa nagyon hangulatos, a szépen karbantartott barokk és reneszánsz épületekben rengeteg a bolt, és vendéglő, kávézó, kiskocsma. A kapuk fölött művészi kialakítású házjelek vannak, amik a hajdani lakói foglalkozásáról mesélnek. A három hegedű házjelű ház, valaha hegedűkészítő háza volt, a három piros rózsa házjel egy olyan házat jelöl, amit rózsakert vesz körül, de van két nap, aranykulcs, fehér hattyú, és számos más, régi házjel is.
Aztán elértünk a Károly híd bejáratánál a feketén magasodó Lőpor toronyhoz / a tizenhatodik században lőport tároltak benne/, ami a mellette levő kapuval együtt valaha a városba vezető tizenhárom kapu egyike volt. Mára már csak ez az egy kapu maradt meg, ezen áthaladva értünk el a Károly hídra.
A Károly híd Prága egyik legrégebbi látványossága, mely összeköti a Kisoldalt, az Óvárossal.
1357-ben építtette IV Károly. A híd sétálóhíd, nem járnak rajta autók, de mint a hangyák nyüzsögnek rajta a turisták, és lépten-nyomon ott vannak az árusok a híd két oldalát díszítő 33 szobor, és kis tornyocskák között. A hatalmas tömegtől nem lehet egyben látni a hidat, csak részleteket belőle.
A panoráma a hídon állva, a Moldva folyóról meseszép, a hídon lévő szobrok azonban meglepően feketék, szinte kivehetetlen, hogy kit, mit ábrázolnak. A talpazatokat pedig takarják a mindenféle áruval megrakott állványok, és az utcai rajzolók standjai.
Van egy sajátságos hangulata, ahogy - a jó szerencse reményében - a turisták a hidat díszítő szobrokat simogatják. A legnépszerűbb Nepomuki Szent János szobra, és a kereszt a híd korlátján, ami azt jelöli, hol dobták őt a Moldva folyóba, mert nem árulta el a kíváncsi férjnek a felesége gyónási titkát. Nagy pechjére a férj IV. Vencel cseh király volt.
A Károly hídon átérve az óvárosba jutottunk, az Óváros térre. Az itt álló Városháza a különféle stílusú épületek csodálatos ötvözete. Bárhonnan néztem, mindig másféle arcát mutatta.
A legnagyobb tumultus az óratorony előtt volt, ami Prága egy másik nevezetessége. Bár a Városháza épületének homlokzatát meglehetősen sok látnivaló ékesíti, a legtöbben az 1410-ből származó csillagászati órára voltak kíváncsiak. Az órát annak idején a városatyák olyan értékesnek tartották, hogy a mestert megvakíttatták, nehogy megismételhesse művét.
Az óra alakjai minden órában bemutatják rituális játékukat. A halál meghúzza a lélekharangot, előbukkan Krisztus az apostolokkal, a kakas kukorékolni kezd, és az óra egészet üt.
Az óra mutatja a hónapokat, az évszakokat, a Nap és a Hold mozgását, az állatövi jegyeket. Számomra követhetetlen módon, én még a pontos időt sem tudtam leolvasni róla. Érdekessége, hogy a Földet tekinti a Világegyetem középpontjának.
Amikor túl vagyunk az óra játékán, feloszlott a sűrű tömeg, és körülnézhettünk a téren. A tér közepén Husz János monumentális szobra áll, körülvéve parasztokkal, bujdosó huszita katonákkal.
Előtte veterán taxik, amiken városnéző túrára mehetnek a tehetősebb turisták. Mellette söröző, piac, körben gótikus házak egy-két rokokó palotával színesítve, a tér túloldalán a Tyn templom magasodik, egy hatalmas épület, kastélyokat idéző 80 méter magas ikertornyokkal.
Sétáltunk az Óvárosi tér körül, betévedtünk a zsidónegyedbe, egy zsinagógából özönlöttek ki a jellegzetesen öltözött, pajeszos, sábeszdeklis férfiak, és a meglehetősen formátlan ruhába öltözött nők. Utat adtunk nekik, átmentünk a túloldalra, aztán vissza egy széles bevásárló utcára, ami számunkra teljesen érdektelen volt, mert Európa minden nagyvárosában ugyanezeket a boltokat láthatjuk.
Inkább visszamentünk az Óváros térre, és nézegettük a Tyn templom melletti utcácskában a tetováló szalonokat, meg a kínai éttermeket. Elsétáltunk a Tyn templom melletti Smetana Hall előtt, ami a Városháza koncertterme, csodás szecessziós homlokzattal.
Aztán beszálltunk a buszba, és a Prága melletti Roztokyba megérkezve, az Academic szállodában elfoglaltuk az aprócska, de a célnak tökéletesen megfelelő szobánkat.
Lementünk az étterembe vacsorázni, ahol először valami számomra ehetetlen salátát szolgáltak fel, aztán két iciri-piciri kőkemény hús érkezett, egy knédlinek csúfolt, ehetetlenül kemény gombóccal, ami leginkább technokol rapid ragasztóval összeragasztott kifli csücskökre hasonlított. Volt rajta takarékosan egy kis barna szósz, aztán vége volt a vacsorának. Nem mondom, hogy minőségre, vagy mennyiségre megfelelő lett volna egy jó kis prágai városnézés után.
Szerencsére az utca túloldalán nyitva volt a kínaiak által üzemeltetett kis élelmiszer bolt, így hála a beváltott cseh koronáinknak nem haltam éhen. A rettenetes vacsit leöblítettük egy kis cseh sörrel, és vidáman néztünk a másnap elébe. Annál is inkább, mert tudtuk, hogy a következő éjjel majd a kompon leszünk, és nem kapunk vacsorát. Hurrá!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-11-04 23:56:25

válasz Susanne (2016-11-03 20:59:18) üzenetére
Kedves Zsu!

Remélem már jobban vagy! Köszönöm, hogy olvasmányosnak tartod a beszámolót, elég nehéz leírni, amit inkább látni kellene. ;)

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-11-03 23:30:28

válasz oroszlán (2016-11-03 19:58:38) üzenetére
Kedves Ica!

Semmiről nem késtél le. Prága is a helyén van, a beszámoló róla is a helyén van, és így legalább ülve sétálhatsz Prágában. :)

Judit
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6186
Időpont: 2016-11-03 20:59:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit !
Hát én is lemaradtam rendesen betegségem miatt, de igyekszem pótolni, főleg, ha ilyen részletes és
nagyon olvasmányos írást olvashatok, mint itt nálad.
örömmel olvastalak :)
Szeretettel : Zsu
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8818
Időpont: 2016-11-03 19:58:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Mar csak azert is elolvasom az uti beszamolodat, mert alapos, reszletes es elvezetesen kalazuolsz utaid soran.
Sajnalom, hogy a labtoresem miatt kesesben vagyok, de igyekszem bepotolni.
Pragaban voltam, igy most ujra aterezhettem a varos hangulatat, szep emlek maradt bennem.
Szeretettel gratullalok. Ica
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-09-19 23:39:38

válasz Finta Kata (2016-09-19 12:17:40) üzenetére
Kedves Kata!

Nem maradtál le semmiről, még csak az út elején vagyunk. Örülök, hogy Te is velem tartasz, még sok érdekes kalandban lesz részünk. /És sok rossz vacsorában!/ :)

Judit
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2016-09-19 12:17:40

Kedves Judit!
Nagyon lemaradtam, most látom, hogy ismét kirándultatok, amiről lesz mit olvasni. Nem járkáltam még Európa északi részén lévő országokban, ezért érdeklődtem az első részben foglaltakról. Csehországról, Prágáról én is sokat hallottam, mert van egy Németországban lakó unokatestvérem, akiknek abban az országban nyaralójuk van, és amikor odajárnak, mindig küldenek onnan érdekességeket. De más az, így olyan részletes részeket olvasni. Az olyan vacsorákkal én se lennék megelégedve, nem tudom, az ilyen utazásokon miért nem rendelnek hozzánk való normális étketeket. Pl. a knédlit még jó formájában sem enném meg.
Jó hogy az útról ilyen alaposan beszámolsz, jó olvasni, érdekelnek a szép épületek, templomok és paloták, Neked ez örök emlék marad.
Megyek tovább a következőre, hogy azt is olvashassam.
Kata
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-09-17 21:24:07

válasz inyezsevokidli (2016-09-13 15:39:54) üzenetére
Kedves Ildikó!

Még csak az út elején járunk, örülök, ha velem tartasz. :)

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-09-14 12:46:54

válasz Ylen Morisot (2016-09-12 19:25:21) üzenetére
Kedves Ylen!

Prága gyönyörű, sokkal több időt is el lehetne tölteni benne, mint amennyit mi voltunk ott. Ida írásából értesültem én is a többi szép látnivalóról.
Remélem a továbbiakat is érdekesnek fogod találni.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-09-13 23:23:51

válasz dpanka (2016-09-12 17:36:05) üzenetére
Kedves Panka!

Úgy legyen, légy ott, és láthasd saját szemeddel. :)


Judit
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2068
Időpont: 2016-09-13 15:39:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hurrá, Judit!

Olyan helyeken járok most veled, ahol még magam sose jártam.
Izgalmasnak ígérkezik ez a kis utazás.
Vagy nem is olyan kicsi?

Köszönöm, hogy ilyen jól elkalauzolsz!

Szeretettel:
Ildikó

Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-09-12 19:25:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Nagyon tetszik nekem, hogy Te és Ida Prága két arcát mutatjátok be. El is határoztam, hogy le fogom küzdeni az utazási problémáimat, és elmegyek Prágába kicsit szétnézni!
Kíváncsi lettem az utatok további részére is.
Szeretettel:
Ylen
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5458
Időpont: 2016-09-12 17:36:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szép, kedvem is megjött, hogy majd egyszer én is ott leszek és mindezt láthassam.
Szeretettel: panka
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-09-08 20:36:24

válasz Zagyvapart (2016-09-06 17:35:40) üzenetére
Kedves Feri!

Köszönöm szépen az olvasást, és az értékelést, jön a folytatás.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-09-08 09:33:31

válasz Istefan (2016-09-06 04:54:45) üzenetére
Kedves István!

Bizony jó is a cseh sör, mi sem hagytuk ki a kóstolgatást. :)
Néztem az időpontot amikor a kommentedet írtad, hát Te aztán tényleg nem tudsz aludni...
Köszönöm az olvasást, és a hozzászólást.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-09-07 18:56:52

válasz Kőműves Ida (2016-09-05 15:42:37) üzenetére
Kedves Ida!

Remélem elkísérsz hosszú utamon végig. :)
Még sok érdekesség vár minket utunk során.

Köszönöm, hogy még egyszer olvastad. ;)

Judit
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2016-09-06 17:35:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Nagyon kellemes, és szemléletes városnézésre vittél Prágába, nagyon élveztem.
A yáros, a tér leírása, némi történelmi magyarázattal kiegészítve egészen kiváló volt.
Nagyon tetszett, várom a folytatást:
feri.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-09-06 15:53:20

válasz efmatild (2016-09-05 13:46:29) üzenetére
Kedves Matild!

Ezeket az úti beszámolókat elsősorban a családnak írom, meg magunknak, mert évek múlva olyan érdekes visszaolvasni. Tavaly feltettem az angliai úti beszámolómat a Napvilágra, és egész szép érdeklődés volt iránta, így azt gondoltam, hogy talán ez is érdekes lehet mások számára is.
A kedves hozzászólásod megerősített ebben, így felteszem a többi részt is.
Előre szólok, hogy a második nap Drezdában és Rostockban voltunk, nehogy csalódás érje az olvasókat.
De aztán csak Skandinávia jön!!!

Judit
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1658
Időpont: 2016-09-06 04:54:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hej be rég jártam Prágában, talán igaz se volt! Pedig legénykoromban voltam, de akkor inkább a sörre koncentráltunk. Így hát kedves Judit épp jól jött egy kis városnézés, úgysem tudtam már aludni.
Szeretettel: István
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6849
Időpont: 2016-09-05 15:42:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Élmény volt veled Prágában sétálgatni. Én ugyan, még nem voltam Prágában, de elküldtem magam helyett Borit és Dömét, s az ő kalandjaikról mesélek. Éppen ma töltöttem fel én is.
Amúgy, gyönyörködtetett a város, Te remek idegenvezető vagy, s jól éreztem magam a társaságodban. Köszönöm.

Ida
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
543
Időpont: 2016-09-05 13:46:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Nagyon örülök, hogy sikerült megírnod a skandináv országokról az úti beszámolódat. Én nem jártam Prágában, de általad, az első állomáson töltött részletes leírás alapján gondolatban ott voltam, és jól éreztem magam.:) Ráadásul nekem nem kellett vacsorát sem ennem...:)
Milyen jó, hogy tapasztalataid vannak az étkezéssel kapcsolatban, és előre felkészültél, nehogy éhen maradj. Gratulálok a jó megfigyelő képességedhez, hogy az olvasónak át tudod adni élményeidet, és a sok látnivalót.:)
Sok szeretettel: Matild
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2016-09-05 13:24:37

válasz T. Pandur Judit (2016-09-05 10:40:58) üzenetére
Szó sincs róla, hogy csalódást okoztál!
Sajnálom, ha ezt hitted, biztos félreérthető voltam.
És igenis szívesen sétáltam Veled. :))))
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-09-05 10:40:58

Kedves Irén!

Minden út elkezdődik valahol, az én skandináv utam Prágában kezdődött. bocs, ha ezzel csalódást okoztam az olvasóknak. :)
Személyes véleményt írtam a beszámolóba, nem is keveset, de majd még jobban fogok vele igyekezni, nehogy megint csalódást okozzak!
Köszönöm, hogy azért sétáltál velem kicsit Prágában, talán nem volt olyan rossz egy kicsit emlékezni erre a szép városra.

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2016-09-04 14:04:51

Én is jártam ezeken a helyszíneken, a turistákat mindig ugyanoda viszik. Prága viszonylag könnyen elérhető, sokunk volt már ott, összevethetők a tapasztalatok. Mostani beszámolódban kevesebb a személyes vélemény, pedig nekem az a legérdekesebb többnyire.

Legutóbb történt

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Minden sejtésemben című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

bobojszaki alkotást töltött fel csüngőhasú disznóvágás címmel a várólistára

gleam alkotást töltött fel Szeretet címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin alkotást töltött fel Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Fűnyírás után című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel A Gondolkodó címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 11. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Mondd, miért... című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Fűnyírás után címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 60. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 59. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)