HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-09-15

Mi kommunista ifjak...IV/4.

Ha már itt tartunk, és ennyit emlegetjük, illik szólni néhány szót a Római partról. Története az 1800-as évek elejéig-közepéig nyúlik vissza. A dunai evezős sportot az írások szerint gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós, az akkori kor két nagy sportsmanja honosította meg. Angliából hozattak evezős csónakokat, két-pár evezős kielboatokat, egypár evezős skiffeket, majd később dublókat, és több pár evezős hajóegységeket. Ezek keskeny, hosszú, gyorsfutású vízi-járművek, "hajó" elnevezés illeti meg őket. Üléseik un. "gurulóülések" amelyek egy kb. 80 cm hosszú sínpáron előre-hátra mozognak. Az evezős ütközésig előrekocsizik, hogy jó mélyen hátra tudjon nyúlni az evezőkkel. A lába, ami be van szíjazva a testmagassághoz állítható lábtartóba, - ebben a testhelyzetben behajlik. Innen a csapás elindításakor, amikor vizet fog a tollakkal, kirúgja magát, hátrakocsizik az üléssel, s közben derékból hátra dőlve két karjával meghúzza az evezőszárakat. Így az evező-csapásban a teljes test, minden izma, izomcsoportja részt vesz.

Néhány évtizeden belül az evezős vízi-járművek mellett megjelentek a Dunán a kajakok, és a kenuk, kialakult a versenysport, és a kedvtelési célú vízi-túrázás.
Felépültek az első csónakházak, a Bibic, a Hattyú, a Vöcsök, a Csuka, s a többi. Az első evezős versenyt 1842-ben rendezték meg, a nyertes egy Clark Ádám nevű angol lett, akinek a neve elég jól cseng a magyar fülnek.

A környék kiválóan alkalmas az evezős sportra. A "klasszikus" Római part az Északi összekötő hídtól a Pünkösdfürdőig nyúlik, bár Pünkösdfürdő fölött is vannak még üdülők és csónakházak, elég, ha csak a Ganz üdülőt említjük, vagy a Fővárosi Tanács egykori üdülőjét a 2-es folyam-kilométernél. A Római parttal szemben, valamivel Pünkösdfürdő alatt található a 31 km hosszan elnyúló Szentendrei sziget alsó csücske, az evezősök "szigetspiccnek" mondják a "csücsköt", a felső vége pedig Kismarossal szemben. A szigeten több község található: Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Surány, Horány, Szigetmonostor. Két fő ágra osztja a Dunát, a Szentendre felé lefutó keskenyebb, gyorsabb folyású, vadregényesebb ágat Kis-ágnak, vagy Szentendrei-ágnak szokták mondani, míg a Vác felé lefutót Nagy-ágnak, vagy Váci-ágnak. Vác városával szemben, szigetoldalon van a híres, hírhedt Pokolcsárda, ahol minden napra esik egy verekedés.
A csónakházak, kabinsorok mellett hamarosan üdülők és magánvillák települtek, a part kedvelt kirándulóhellyé vált, hétvégéken tízezrek bumliztak ki a "Rómaira", sportolni, pihenni, kikapcsolódni.
És, hát persze, ahol ennyi ember megfordul, ott megjelennek a vendéglők. Első volt a sorban a Bivalyos kisvendéglő a Nánási úton a későbbi Biztosító üdülővel, illetve a Piroska utcával szemben. Feljegyezték, hogy 1798-ban már állt. A nevét onnan kapta, hogy ezen a helyen, a Duna gázlójánál rendezték egykor a bivaly-vásárokat...(E sorok szerzője azt szokta mondani, ha jó barátok közt szóba kerül: "több sört ittam meg a Bivalyosban testvérek, mint amennyi víz egy év alatt lefolyik a Dunán")
Szóbeszéd járt arról is, hogy ennek az embernek a testvérként szeretett barátja egyszer részegen átkeresztelte a Bivalyost "Tehenesnek", amely elnevezés rajtaragadt, vadevezősök ettől kezdve sokáig így emlegették.
A környék telistele van vonzó helyekkel: a Duna tündéri kis szigetei, például a Lupa sziget mellett található "Senki szigete", ami csak egy tenyérnyi zátony a Lupa és a Szentendrei sziget között, s amely a part felől egyáltalán nem látható, aztán a Dunakanyar tündéri városkái, Szentendre, Leányfalu, Visegrád, Nagymaros, Göd, Vác, Dunabogdány, vonzzák a kirándulókat és a vadevezősöket. Különös élmény fürödni például Dunabogdány homokos strandján, úgyszintén Lupa mellett a Senki szigeténél, vagy a csónakházakkal szemközti káposztás-megyeri parton, amit az evezős köznyelv finom, sárga homokos partja miatt "Lidó"-nak nevez mióta világ a világ. (A Lidó ma már nem létezik, a partot feltöltötték -talán azok, akik ma mobilgátat terveznek a Római partra és a projekt keretében ki akarják vágni a fákat - s bazi nagy kövekkel kikövezték.)

Aki még soha nem evezett életében folyón, annak számára különösnek tűnhet, hogy az evezősök felfelé, vagyis a Duna sodrásával szemben a part mellett haladnak, lefele pedig a folyó közepén. Pedig van benne ráció: a Svéder család előzőekben leírt kalandjaiból kitűnik a lényeg: a folyó sodrása a part mellett általában gyengébb, s így nem kell annyit erőlködni.. Kivételt képez például Szentendre, a város alatti rész, ahol a kanyarban összeszűkül a Duna medre és a sodorvonal átdobódik a város alá, vagy a Nagy-ágban a gátak térségében a váci oldal! Benn a közepe felé pedig, ahol a fő sodor lefut, gyorsabb, erősebb a víz árja.
Rezső apuka tapasztalt vadevezős volt, vagy mondjuk inkább így: tapasztalt vadevezősnek tartotta magát, ismerte a Dunát. Ezért aztán indulás után bekormányozta a piros kenut a folyó közepébe, ott utaztak, kiélvezve a végtelenségig, hogy alig mozdítják az evezőt, s mégis viszi őket a víz, sodródik mellettük visszafelé a part mind a két oldalon.

Nem voltak még egészen a folyó közepén, közelebb jártak a szigetoldalhoz, amikor az utazás varázsát váratlan esemény törte meg: Erzsike beleejtette játékkacsáját a vízbe. -Jaj! - kiáltotta rémülten - a kacsám! -Feltérdelt, utána dőlt, hogy elkapja, de egy szempillantás alatt átfordult kis teste a csónak peremén és belebukfencezett a Dunába.
-A gyerek! - sikoltott Izabella asszony, s előre hajolva a kezét nyújtotta a kislány felé. A víz áramlása azonban ezen a helyen nem egyenletes, Erzsike, a tőle nem messze lebegő kacsával kezdett elsodródni.
-Erzsike! - ordította Svéder. -Jaj Istenem! Erzsike!
Felállt, hogy utána veti magát, fél-lábával a csónak peremén habozott még.
Tilda látta, hogy az anyja nem éri el Erzsikét, s észlelte apja tetyetotyaságát. Egy pillanat alatt döntött, s ugrott. Néhány karcsapással elérte a testvérét, miközben a kenu másik oldalán Bálint is a vízbe vetette magát. A kissrác sebesen tempózott, hogy megkerülje a csónakot, és Tilda segítségére siessen. Megragadták a mentőmellényt, s együttes erővel odahúzták a kenu oldalához a rémülten rinyáló Erzsikét. Eközben Rezső és Izabella átvonszolták mázsás testüket a baloldalra, s mindketten egyszerre hajoltak ki, hogy besegítsék a gyerekeket. A kenu az egyenetlen terheléstől azon mód felborult, férj és feleség a vízbe estek. Most már az egész Svéder család a Dunában kapálózott. Mindenük elsüllyedt, a túracucc, a korsó, a pénztárca, az iratok. Meg voltak rémülve, sokkos állapotba kerültek. Úszni gyengén tudó emberekkel gyakran megesik, hogy váratlan helyzetben, mély gödörbe lépnek például egy balatoni strandon, - elvesztik lábuk alól a talajt, pánikba esnek. Sok vízi-tragédiának ez a fő oka. Svéder kétségbeesetten nézett körül. Ereje elhagyta, a kenu oldalába kapaszkodott. Rekedt kiáltás tört ki a torkán: segítség, segítség!

Egyikük sem tudta később pontosan rekonstruálni, mi történt ezt követően. Feltűnt, és sebesen közeledett egy kielboat, két barnára sült izmos sráccal. Arra érdekes módon később mindannyian élénken emlékeztek, hogy szokatlanul vaskos, kék evezővillái voltak annak a hajónak, s hogy a rendszáma a szokványos Bp-X után 9-el folytatódott. Csak ennyi maradt meg emlékezetükben. A fiatalemberek odaértek a felborult kenuhoz, melléálltak. Beemelték a gyerekeket a saját hajójukba, ezt követően kötelet dobtak a szülőknek.
-Kössék a kötelet a kenu orrában lévő karikába! - utasította Svédert az egyik fiatalember - a kenulapátokat halásszák ki és nyújtsák ide, maguk pedig, kapaszkodjanak!
Vontatókötélre vették a felfordult kenut, s kemény küzdelem árán, -nem könnyű ám ekkora tehetetlen tömeget, egy kenut, és két kövér embert húzni a vízben -megharcolva minden méterért, kivonszolták a partra. Addigra annyira lesodródtak, hogy már csaknem a szigetspiccnél voltak. Sűrű az ősnövényzet azon a részen, félig vízben álló ősfák gyökerei közé érkeztek. Térdéig ért az iszap Svédernek és Svédernének, amikor fel tudtak állni. Ekkor búcsúztak el megmentőik. Igazság szerint nem is búcsúztak, csak átadták a gyerekeket, intettek, s szó nélkül eleveztek. Izabella később a főesküt is letette volna, hogy így történt, a férje azonban úgy emlékezett, hogy azt mondták, mintegy búcsúzásképpen: "vigyázzanak magukra". Tilda szerint csak nevettek, mint a fakutya, "testvérnek" szólították egymást, és hülyeségeket beszéltek, Bálint arra sem emlékezett, mikor mentek el...
Visszafordították a kenut, kiöntötték belőle a vizet. Nyakig sárosak voltak, szomorúak és levertek. Vert hadseregként hagyták el a szigetet. -Isten megsegített minket - mondta később, már lent a Római parton a Hivatal stégjénél Svéder Rezső - rosszabbul is végződhetett volna!

a történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-12-15 09:21:04

válasz inyezsevokidli (2016-12-15 08:57:34) üzenetére
A dialektikus materializmus, mint filozófia, egy logikailag tökéletesen felépített, zárt világ szinte lehetetlen "fogást" találni rajta. Az ember vagy elfogadja a kiindulópontot, az anyagelvűséget, vagy nem. Ez a nagy kérdés. De ha mondjuk nem fogadja el, és Istenben, Allahban, Budhában, vagy a mexikói indiánok Tollaskígyójában hisz, a dialmat logikai rendszere, a dolgok leírása, pl. a tagadás tagadásának törvénye, stb, stb, akkor is nagy tanulság, Persze sem a dialektikát sem a materialaizmust nem Marx találta ki, de az általa elhíresült elmélet a legfejlettebb materialista filozófia. Minden kérdésre választ ad, és semmilyen módon nem lehet megcáfolni. Illetve vitatni lehet: a kiindulópontot! DE csak vitatni, mert ez ugye hit kérdése! :) Az emberiségnek több mint a fele nem hívő, vagyis materialista. Ők, ha ismerik, hisznek a dialmatban. :) :)
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-12-15 08:57:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-12-15 08:17:36) üzenetére
Szia Bödön!
Értem,mostmár értem, teljesen jól vagy, és örömmel elfogadom! Ahogy érzed! Én is csak úgy tudok létezni. Belső kényelemben.
De tudod-e hogy még senkivel nem találkoztam aki hitt a dialektikus materializmusban?
Vagy, legalábbis mondta volta.
A Tündér Lalák, Kedves Lények!
Nekem régi-új kedvencem, Szépmező Szőrnya!
Most mennem kell, de folytatni fogom a történeted olvasását!
Sok szeretettel: Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-12-15 08:17:36

válasz inyezsevokidli (2016-12-15 07:35:57) üzenetére
Szia Ildikó! Magvas gondolatok ezek, megérnének egy "misét" Na, szóval, hogy is mondjam: HB és a Testvére mesefigurák és mesevilágban élnek. Ők olyan hősök, akiknek semmi nem lehetetlen, mint pl. Erős János. vagy Buga Jakab, Tündér Lala, s abban a világban ahol ők élnek, nincs bűn, baj, betegség és halál. De egyúttal ők modern mesehősök, egy modern világban, csajoznak ezerrel, vedelik a sört, és száz km-eket futnak az országúton, és eveznek a Dunán. Ezért mondom, h szeretnék olyan lenni, mint ők Csak vágyálom: én halandó vagyok, nem mesehős! :) A dialmat egy csodálatos elmélet, Marx egy zseni volt. Engem kitágított, gondolkodásügyileg, de tökre! Sok mindent megértettem általa, bár nem vagyok marxista, és materialista. Szeretettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-12-15 07:35:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia, Bödön!

Ha nem annyira pozitív hősök, akkor miért szeretnél, "bár olyan lenni" mint ők? Vagy másmilyenek az életben, mint az írásban?
Látom, azér' mint minden szentnek, nekik is maguk felé hajlik a kezük; de te még őket is szimpatikussá tudod tenni.
Most kérdezhetném, mi bajod magaddal? Miért szeretnél másmilyen lenni, mint vagy, pl. olyan, mint ők? Tudod, hogy minden változás alapja, - már ha szeretnél változni, és nem csak úgy mondod -, az elfogadás.
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-12-15 07:35:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nálam pl. fontos változások indultak be, mikor felismertem, hogy a Dialektikus Materializmus a tarkómra tenyerelt. Egy filozófia, pl. képes akár testi tüneteket is okozni. Nálam pl. szorongást okozott. Valahogy túl szűk teret engedett nekem.
Ugye tudod? Biztosan tudod! De néha azzal is baj szokott lenni, hogy azt sem tudjuk, valójában kik is vagyunk. Mit is kéne elfogadni? Vagy gondolunk magunkról valamit, aztán leírjuk az illetőt.

Én, legalábbis így voltam és néha még vagyok is ezzel.
További boldog alkotást kívánok!
Szeretettel:
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-12-03 08:33:12

válasz inyezsevokidli (2016-12-02 09:31:52) üzenetére
Szia Ildikó! Most dagad a keblem ettől a nem mindennapi dicsérettől. Csak az a baj, h ezek a figurák, HB és a Testvér nem annyira pozitív hősök, ők általában ott jelennek meg, ahol teniszezni, sízni, vagy vitorlázni lehet, inni egy kis sört, vagy sokat, s akad egy-két felcsípni való lány is. DE bár olyan lennék, mint ők! Nagy megtiszteltetés erre gondolni! :) Szeretettel köszönöm a megelőlegezett bizalmat! :) -én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-12-02 09:31:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-12-02 09:22:48) üzenetére
Szia Bödön!

Látod, róluk meg sem emlékeztem, a hétköznapi, de nem mindennapi hősökről.
Kicsit most szégyellem magam.
Ők is valami olyan vízre-szállt angyalfélék lehetnek mint Te is.

Láthatatlanok, de mindig megjelennek ott ahol kell!

Szeretettel:
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-12-02 09:22:48

válasz inyezsevokidli (2016-12-02 09:02:38) üzenetére
Szia Ildikó! Remélem most már tudsz úszni, és ha beleesel egy gumiról, nem jársz úgy, mint gyerekkorodban?! :) :) Dunai evezős kalandjaimat a HB-történetekben írtam meg, itt, ebbe az epizódba "belecsempésztem" egy kicsit "HB" ből, a srácok, a kék-villás kielboatban Hámori Bandi és a "testvére" . Valószínű, teljes bizonyossággal nem állíthatjuk! :) Szeretettel köszönöm: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-12-02 09:02:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Hú ez nagyon izgalmas rész volt.
Az első részben nagyon élveztem a környék bemutatását.
Teljesen átjött, hogy a szerző mennyire szereti a vidéket, és a vízi sportot.
A bajba kerülők pánik reakciója is szerintem tökéletesen van leírva.
Én a Hármas-Körösbe estem bele egy traktor gumiról, és nem tudtam úszni egyáltalán.
De szerintem ez volt szerencsém, mert meg így meg sem próbáltam.
Viszont többszöri merüléssel elértem a meder fenekét, s a part felé rugaszkodtam.
Az elmém olyan éles volt közben mint a beretva.Teljesen jól emlékszem az eseményre. Senki nem vette észre mi történt. De azt elárulom, hogy utána sok éjszakán át bepisiltem.
Persze senkinek nem árultam el az okát. Alsó tagozatos lehettem talán.
Ez a legemlékezetesebb saját vízi élményem.
Az olvasottak közül pedig most már ez lesz.

Szeretettel üdvözöllek:
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-10-10 19:28:22

válasz Finta Kata (2016-10-10 13:08:22) üzenetére
Kedves Kata! A dunai evezés nem teljesen veszélytelen szórakozás. Ismerni kell a folyót, és, ahogy mondják: "tisztelni". De talán emiatt, olyan vonzó. Én annyi km-t leeveztem a Dunán, h körbe érné az Egyenlítőt. A Maroson viszont meg én nem eveztem, az is nagyon szép lehet Az viszont igaz, h akár Maros, akár Duna, az úszás-tudás nem árt! Köszönettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-10-10 13:08:22

Nagyon jó ez a történet, sokat lehet belőle tanulni, hogy aki nem ért hozzá rendesen a csónakázáshoz, és úszni se tud, az ne kezdeményezzen ilyen vízi kirándulást. Én is evezgettem, de nem a Dunában, hanem a Maros folyóban. Igaz, akkor én se sokat törődtem azzal, hogy akkor még úszni se tudtam, azt is ott tanultam meg. Az is igaz, hogy amíg nem tudtam úszni, addig csak a nyugalmas mellékágban eveztünk.
Nagyon kellemes elfoglaltság egyébként, de ott is gondolkodni kell, meddig mehet el egy ember...
Élvezettel olvastam, írásodból kitűnik, hogy Te már messze állsz a kezdőktől.
Üdv. Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-09-16 08:27:49

válasz Ylen Morisot (2016-09-15 19:34:58) üzenetére
Szia Ylen! Azt hittem unalmas lesz az a rész, s az olvasók átlapozzák, mint én a Jókay regények tájleírásait gyermekkoromban :) Örülök, h tetszett. Svéderéknek most szerencséjük volt, de vajon a Gondviselés mindig a segítségükre siet majd? Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-09-16 08:23:45

válasz hundido (2016-09-16 06:33:40) üzenetére
Szia Hundido! Hát nem úgy tűnik :) A sors kiszámíthatatlan dolgokat tud művelni....Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2016-09-16 06:33:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Helló!
Szegény Svéder család! Nem igazán szerencsések.
A történet eleje számomra sok érdekes információt tartalmazott.
Szia hundido
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-09-15 19:34:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Az isteni segítség jött néhány ember bőrébe bújva - minden jó, ha a vége jó!
Tetszettek a "szakmai" kulisszatitkok! Okosodtam!
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022