HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-09-27

Mi kommunista ifjak...V/2. 18+

"Az input-output módszerek és a Markov-modellek társadalomkutatásban való alkalmazását Richard Stone fejtette ki. Aujac a társadalmi csoportok és intézmények dinamikájával kapcsolatos input-output modellezés kilátásait tárgyalta. Egy norvég és egy kanadai korreferátum az egészségügy körében vette szemügyre az input-output modellezés alkalmazásának lehetőségét" - olvasta hangosan Szereda Edit az előtte fekvő szaklapból. Nevetve fordult Petri Micihez -csak megérném egyszer, hogy valaki elmagyarázza, mi ez a baromság?
Mici is nevetett. Félretolta az aktát maga elől. Ó, hogy utálta ő az aktát, az irodát, a Hivatalt. -Mármint micsoda? Az input output mese?
-Ja -nevetgélt Szereda Edit. -Csak az. Mert a többit értem persze.
-Hát nézd. -A kolleganő hatásvadászó szünetet tartott. Örült, hogy végre ő magyarázhat el valamit, és nem neki magyaráznak. -Az input-output kifejezés valójában számítógépes elemzést takar, ami témától, és módszertől függően sokféle lehet. Mondhatnák egyszerűen azt: számítógépes módszerek, de így, hogy "input-output" tudományosabban hangzik. Valaki, egy bazi f.sz káposztafej odafönn kitalál egy iszonyatosan nagy hangzatos marhaságot és attól kezdve, azt szajkózza boldog-boldogtalan.

Roth Emil dugta ki a fejét a kuckójából. -Lányok, hogy haladtok? Értesítettetek már mindenkit? Elmentek a levelek az előterjesztésekkel?
Az osztályvezető felettébb ideges volt, közeledett május 23. a Koordinációs Bizottság ülése. Ezen az ülésen részt vesznek a minisztériumok és főhatóságok magas rangban lévő megbízottjai, miniszterek, miniszter-helyettesek, államtitkárok, elnökök, igazgatók, főosztályvezetők. Döntés születhet a statisztikai munka egységesítéséről, ami időszerű, mert az állami bürokrácia már olyan mértékű, hogy szinte agyonnyomja a gazdasági élet szereplőit. Emil tudta, egy-egy vállalatnak, intézménynek havonta sok tucat kérdőívet és jelentőlapot kell kitölteni, és beküldeni lényegében azonos tartalommal más-más főhatóságokhoz. Főosztályokat, osztályokat, részlegeket kellett létrehozni, hogy ennek a lényegében improduktív feladatnak eleget tegyenek. A koncepció az volt, hogy a terheket levegyék a vállalatokról. Az előterjesztés szerint, melyet végső formájában ő fogalmazott meg, bár az osztály összes munkatársa részt vett az előkészítésben, adatgyűjtéseket ezen-túl csak a Koordinációs Hivatalnak lesz joga kezdeményezni, amely aztán megosztja az adatokat, információkat többi főhatósággal. Ha sikerül megegyezni, és törvénybe iktatják, az, nagy dicsőség lesz a mindenkinek, aki részt vett benne.
Közeledett a nagy nap, egy bő hét volt hátra, már rég be kellett volna érkeznie az összes visszajelzésnek, kik jönnek, milyen rangban, milyen létszámmal, és milyen észrevételeik vannak, - a visszajelzések azonban gyengécskén csordogáltak.
-Hívjatok fel mindenkit - mondta Emil - sürgessétek meg őket. -Körülnézett, felhúzta a szemöldökét.- Csak ketten vagytok? Hol vannak a többiek? Sztrájkolnak?
-Csepregi, és Tratt Feri házon kívül vannak - referált kötelességszerűen Szereda Edit -pont ebben az ügyben mentek tárgyalni. Szijjártó fogorvosnál, borzalmasan fáj a bölcsességfoga, valószínű ki kell húzni, Hajnalka pedig felszaladt a KISZ Bizottságra Csoknyainéhoz egy promt ügy miatt, ő rögtön jön.
-Rendben - mondta az osztályvezető. -Hajtsatok rá!
Visszahúzódott a szobájába, nemsokára hallották, hogy telefonál.

Petri Mici sóhajtva nyúlt az imént utálattal arrébb tolt akta után. Azoknak a társhatóságoknak a listája volt benne, akiket már értesítettek, az elküldött levelek mögé voltak lefűzve a válaszlevelek az észrevételekkel és javaslatokkal.
-Na, gályázzunk akkor!
Csendben kotlottak egy ideig. Fel kellett dolgozni a válaszokat. Tíz, tizenöt perc elteltével megszólalt Mici.
-Figyúzz, Edit, tudsz te arról, mi történt a május elsejei bulin, kinn a csónakházban?
-Mire gondolsz? - kérdezett vissza óvatosan Szereda Edit.
-Hát arra, hogy milyen nagy b...óparti kerekedett belőle. Én nem voltam ott, de mesélték.
-B...óparti? - Szereda Edit, mint valami utálatosat szinte köpte a szót.
-Ja. Dőlt a sperma, állítólag, minden kabinban dugtak. Tandem Balu állítólag egy szőke számítástechnikás kurvinckával kavart, Csoknyainé pedig egy nála tíz-évvel fiatalabb srácnak a tökét kapta el. És úgy tudom - lehalkította a hangját - Csepregi beújította Székely Hajnalkát. Együtt aludtak, egy kabinban. El tudod képzelni, mi minden volt ott megfizetve? Hiszen hát, látszik rajtuk, hogy perverzek! Azért, köztünk maradjon, ez a kiscsaj megéri a pénzét. Eddig Emillel kefélt, most meg Jánosra vetette ki a hálóját. Mert nehogy azt hidd, hogy ez a nagy mafla ember volt a kezdeményező!
Szereda Editet nevetőgörcs fogta el. Előrehajolt, homloka az íróasztalt érte. Szőke hajának szálai, mintha angyalhajból szőtt glória lenne, úgy keretezte a homlokát. Két kézzel a hasát fogta, vállai rázkódtak.
-Jaj, ne!
-Bolond vagy? Mit röhögsz?
Lassan megszűnt a görcs, Edit felegyenesedett.
-Nem is tudod mekkora nagy marhaságot mondtál!
-Mert miért? -Mici szabályosan meg volt sértődve.
-Azért nénémasszony, mert ugyanis én aludtam egy kabinban Hajnalkával és - újra elfogta a nevetés - garantálom neked, hogy nem történt köztünk semmi! Tőlem még szűz!
-És az Emillel való lamúr? Az se igaz szerinted?
Szereda Edit lecsillapodott most már. Annyira gusztustalan volt a téma. Mi köze Petri Micinek ahhoz, ki kivel kefél? Magánügy!
-Tudod mit? - nézett a szeme közé. -Ha annyira érdekel, hát menj, és kérdezd meg egyenesen tőle!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-27 08:04:40

válasz inyezsevokidli (2016-11-26 21:18:54) üzenetére
Kedves Ildikó! Itt most az igazság csak egy kis nyúlfaroknyi győzelmet aratott! :) Micit nem abból a fából faragták, hogy könnyen feladja. Majd kiderül, mit tartogat még a tarsolyában! Nagy, nagy köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-11-26 21:18:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Szóval így születnek a rosszindulatú pletykák, irigy némber szájából.
Még jó hogy rögtön rövidre zárva, le is buktattad a kitalációt.
De hisz hatalmadban áll! Te vagy a szerző.
Hogy mit akarok ezzel mondani?
Hogy nagyon szemléletesen kevered a lapokat.
Gratulálok hozzá.
Szeretettel és érdeklődéssel olvastalak:
IldikóSzenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-03 08:45:26

válasz Finta Kata (2016-11-02 22:05:31) üzenetére
Pedig voltak és vannak ilyen esetek, a valóságból merítettem. Mi a célom ezzel? Szeretném az életet a maga teljességében megmutatni, a rosszat éppen úgy, mint a jót, mert csak így kerek, így egész. Mint az életben, ebben a regényben is vannak tiszta lelkű, erkölcsös emberek, csak, éppen úgy, mint a valóságban, kisebbségben vannak. Itt pl. Székely Hajnalka az! Hajnalka kommunista, egy szebb, jobb világban hisz, az ő tisztessége, becsülete, női tisztasága mindenek felett áll, bárki, bármit is mond róla! Neki is vannak hibái, - kinek nincsenek? Ebben a történetben ő az egyik JÓ szereplő! Köszönöm, h olvasod, és szeretettel várlak a folytatáshoz. Nem ígérhetem, h nem lesznek rázós részek, de ahogy említettem, szeretném a "rosszat" is megmutatni. Talán a "jónak" így nagyobb lesz az értéke? :) -én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-03 08:44:14

válasz Finta Kata (2016-11-02 22:05:31) üzenetére
Kedves Kata! Nagyon szépen köszönöm ezt a hozzászólásodat, mert így elmondhatom, mit gondolok én erről, illetve ezekről az emberekről. Azt kell mondanom, szerencsés vagy, h nem találkoztál ilyesmivel. DE kettőn áll ám a vásár! Ha anyám olvasná, ő is azt mondaná, amit Te, és én meg vagyok győződve arról, h Ő se látott ilyesmit! A tenger acsargó tajtékai nem érnek fel a magas sziklák csúcsáig. Én viszont alámerültem a habokba....láttam mindent, ami nem szép, azt is. Nem csak egyszerű szemlélő voltam....erkölcsileg messze álltam családom tagjaitól....akik ma se olvassák ezeket a történeteket, nekik én "túl sok" vagyok.

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-11-02 22:05:31

Mit is szóljak ehhez?

Nekem kissé hi-he-tet-len, ebben az időben nem találkoztam hasonló emberekkel. Nem figyeltem, melyik időben zajlik ez a történet, lehet, biztos, hogy nyugdíjas koromban, amikor én már mindenfélét kipróbáltam: az akkor épült tornacsarnokba jártam, utána egy felosztott földet béreltem, fákat ültettem, remek gyümölcsök termettek, vállalkozásba kezdtem, gyapjúholmit, női illatszert, krémeket, mosószert, üvegárut, stb. árultam, a második garázsomat alakítottam át üzletté, amit két ifjú tűzoltó rendezett be, nagyon jól ment, egy részét az anyagnak nekem szállították, a többiért magam jártam hol Salgótarjánba, hol a fővárosba. Elég sokáig űztem ezt a munkát, de amikor a legjobb árut szállító nagyvállalat bezárt, utána már nem volt érdemes folytatni.
Egyszóval én ilyesmivel foglalkoztam, nem találkozhattam olyan emberekkel, akik ebben a részben a részben szerepelnek. Ha igen, hát mondhatom, ronda banda lehetett az, akikről írtál.
Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-09-29 07:53:12

válasz Ylen Morisot (2016-09-28 20:34:44) üzenetére
Szia Ylen! Igen, más volt a hivatalos prédikáció, és más a valóság! :) Ezt szeretném, szerettem volna érzékeltetni. Bizonyos mértékben ma is így van. Az ember mindig ugyanaz marad: Gyarló, gyenge, szánalmas lény. :) Köszönettel. én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-09-28 20:34:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
A két utóbbi résznél akaratlanul is az elmémbe tolakodott, amit a főiskolán és a KISZ-es táborokban sulykoltak a "szocialista embertípusról" és a "szocialista erkölcsről"... a valóság pedig az volt, amiről írsz.
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022