HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1939

Írás összesen: 52454

Olidi fűszerolaj
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-10-06

Mi kommunista ifjak...V/4.

Hogy Emilnél balhé lett a dologból, az csak az egyik probléma volt. Hajnalka, amikor a Hivatal impozáns, kovácsoltvas főbejárata előtt beszállt Csepregi János kénsárga Wartburgjába, nem sejtette milyen kínos kalamajkába keveredik. János egyesbe tette a kormányváltót, gázt adott, s a kocsi vad iramban nekilendült a Bimbó út meredek emelkedőjének. Középső Mátyásföldig, amit széltében hosszában Mátyásföldi-repülőtérnek mondanak, 28 perc alatt értek el, ilyen nagyszerű időt csak egy profi taxis tudott futni, aki ismeri a nagyváros szövevényes úthálózatának minden titkos egérútját. János úgy vezetett, mint egy őrült, a csendes mellékutcákban 80-90 km/ó sebességgel száguldozott, a főútvonalakon pedig, a 120-at is kicsiholta a gépből. Úgy cikázott a sávok között megdermedt sofőrtársainak szájtátó bámulatától kísérve, mint nyári zivatar idején a kacskaringós istennyila a sötét felhők alatt. Rendőrbe nem botlottak, Hajnalka csendben fohászkodott ezért, és azért is, hogy ép bőrrel megússza, s úgy fél három tájékán, a Középső Mátyásföld HÉV megállóját egy sarokkal elhagyva lekanyarodtak a Kerepesi útról, be egyenesen a csendes, elegáns villákkal, ápolt parkokkal sorjázó Bökényföldi utcába. Itt egy nyírott bukszusoktól szegélyezett kerítés előtt, túl a Hunyadvár utcán, megállította az autót János és kaput nyitott.
Hajnalkának csoda volt minden, amit lát: volt némi fogalma a gazdagok fényűző életéről, de ami képzeletének mélyén rejtezett, annak köze se volt a hirtelenjében rárohanó valóság élénk, igaz képeihez. Széles, kacskaringós, díszkővel kirakott feljáró vezetett fel a kastélyszerű hatalmas épülettömbhöz. Mint a városligeti Vajdahunyad kastély, gondolta a lány. Bástyák, tornyok, átjárók, színes ólomüvegek a magasba törő gótikus ablakokon. A kerti út kanyarjaiban jobbról-balról olyan díszfák, és bokrok voltak láthatók, amilyenek csak a hollywoodi mozifilmekben tűnnek fel, a lány egyiknek másiknak tudta a nevét: indiai ciprus, selyemakác, liliomfa, borókafenyő. ...Selymes zöld fű, kerti-medence kéktó, tiszta tó tükre csillan meg oldalt, rózsalugas mellette.
-Íme, így élnek a gazdagok - állapította meg magában keserű szájízzel, és eszébe jutott az ismert munkásmozgalmi dal: "fel vörösök, proletárok, csillagosok katonák, nagy munka vár ma reátok, állnak még a paloták..."

Hát igen, a proletariátus nagy hibát követett el... de most már mindegy. Különben is, Marx, Engels, és a nagy Lenin is gazdag, burzsuj családba született bele, nem tehettek róla, így rendelte a kifürkészhetetlen sors, mégis kinyílott a szemük és a munkásosztály zászlóvivői lettek.
A lány sejtette, hogy ez az egész azért sokkal bonyolultabb. Az élet, a világ, amely körülveszi a jóra törekvő embert, kiismerhetetlen, ellentmondásos, szövevényes valami, melynek labirintusaiban szinte lehetetlen megtalálni a helyes utat. Nagy Sándor jutott az eszébe, aki kardjával átvágta a híres gordiuszi csomót, és Ariadné, aki zsinórt feszített ki a Labirintusban. E két nagyszerű ember kell, hogy a zsinórmérték legyen, mondta magában. Roth Emil már most olyan, mint Nagy Sándor, neki a kérlelhetetlen, késként hasító logikája a kardja, s ő, Hajnalka, meg szeretné, ha Ariadné lehetne. A dolgok legmélyén, bármilyen bonyolultak is, ott kell, hogy legyen a pofon-egyszerű alapigazság csillagfényű gyémántja. A képi leírás, mely megfogamzott benne, egy nagyszerű, indexre tett könyv elő-versében, annak mottójaként szerepelt. Címe Hamu és gyémánt, Jerzy Andrzejewski írta, és arról szólt, hogyan vívták meg harcukat a lengyel kommunisták a háború után a gyűlölködő, vereségükbe belenyugodni nem tudó anarchista ellenforradalmárokkal. Angolul olvasta, egyik unokatestvére szerezte valahonnan svarcban. (A Kádár-korszak kései, "puha" időszakában a könyv alapján készült filmet, melyet Andrzej Wajda rendezett, idehaza is bemutatták: a Filmmúzeumban vetítették hosszú ideig, hatalmas érdeklődés mellett. Valóságos népvándorlás volt abban az időben a Tanácskörúton a jegyekért.)
Nem nagyon értette, miért kellett ezt a nagyszerű, a lengyel elvtársak véres harcát, gyötrelmes küzdelmeit bemutató könyvet indexre tenni? Bizony, vannak még nálunk hibák, töprengett magában, míg a kerti úton felsétáltak a házig. A verset még most is, annyi év után is kívülről fújta:

"Mint gyantás rőzsenyalábból százfelé,
Száll körülötted gyantás öltözeted,
Égsz, és nem tudod, hogy szabad leszel-é,
Vagy azt, amid van, el kell veszítened.

Csak hamu marad, hogy hulladék gyanánt
Széjjelszóródjék a szélben? -vagy marad
A hamu mélyén csillagfényű gyémánt,
Örök győzelmet hirdető virradat.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2016-11-19 08:24:57

Szia Ildikó! Érdekes fejtegetés! Valóban: ha az ember naplót vezet, és később előveszi, sok igazságra rátalálhat, s talán könnyebb lesz a múlt hibáin okulva feltérképezni, mi várható. Ám vannak olyan fordulatok az eseményekben, amelyeket a "közember" nem láthat előre. Ilyen volt a rendszerváltás. Én pl. 1988-ban még csak nem is sejtettem, mi lesz. Azt hittem a szovjet rendszer legalább olyan hosszú lesz, 150 év, mint a török-uralom. Voltak néhányan, pl. a regényben szereplő Roth Emil, akiknek sokkal több információ állt rendelkezésükre, ők sejtették mi következik. Megsejtették a változásokat, és próbáltak lépéseket tenni a túlélésért! Szeretettel köszönöm, h olvasod, gyere máskor is, nagyon várlak! - én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2167
Időpont: 2016-11-18 17:48:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Elvileg olvastam J.A. Hamu és Gyémánt című könyvét, és sok mást is, de egyáltalán nem tudok pillanatnyilag belőle felidézni semmit. S milyen érdekes,hogy a megváltozott világ, hogy elfedi, elfelejteti velünk az előzőt.
Pedig ha lett volna cset, vagy naplót vezettünk volna, mint néha én is, akkor sok érdekes felfedezést, összefüggést tudnánk felismerni, s talán ráismernénk visszatérő hibáinkra.
Hogy miért írom ezt? Fogalmam sincs. Talán azért, mert kirajzolódhatna az a tendencia, ami kialakulóban van, s már a jelenben kezd körvonalazódni. A múltból ered és következtetni lehetne belőle, a jövőre.
Hogy miért lenne ez fontos? Hogy ne higgyük azt, hogy a történelem, s az életünk, véletlenszerű események sorából áll.
S hogy felismerjük, hol és mikor történtek közel, s távol, életmentő, vagy halált hozó beavatkozások, az események nagy forgatagába.
Szeretettel érdeklődéssel olvastalak megint, s kíváncsian várom a folytatást.

IldikóSzenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2016-10-16 08:34:07

válasz Ylen Morisot (2016-10-15 22:05:15) üzenetére
Szia Ylen! Köszönöm, h olvasod, nagyon örülök neki, mint ahogy a visszajelzéseidnek is! Hetente egy vagy két újabb részt tudok feltenni, kedden vagy csütörtökön, illetve kedden és csütörtökön. Ez fér most bele:) Meg aztán kell is hagyni egy kis időt, h elolvassák! :) Üdv, és várlak a folytatásokhoz!!!
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-10-15 22:05:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
A paloták mindig állni fognak, és a keserű szájíz is előfordul.
Olvasom ám! Sőt szívem szerint sürgetnélek a további részekért!
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2016-10-12 18:14:40

Egy megjegyzés a Hamu és gyémánthoz. Aki olvasta, vagy látta a filmet (ment valamikor a TV-ben is) az tudja, h Hajnalka egy kicsit más szemüvegen keresztül olvasta ezt a regényt. Nem véletlenül tiltották be annak idején. Én úgy éreztem, az író rokonszenve inkább a fiatal Macieké, aki azért harcol, h Lengyelországban ne legyen kommunizmus. Ilyen egy jó regény. Mindenki mást olvas ki belőle...-:)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2016-10-12 18:06:25

válasz eferesz (2016-10-12 09:53:22) üzenetére
Kedves Szabolcs! Számomra nagyon fontos ez a visszajelzés. Időnként kétségeim támadnak...:) Köszönöm, h olvasod, sok szeretettel várlak mindig. Baráti öleléssel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3377
Időpont: 2016-10-12 09:53:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Tudod mit? A szereplőid élnek, rendesen hallani szívdobogásukat.
:)
Köszönöm.
Szeretettel: Szabolcs

Legutóbb történt

black eagle bejegyzést írt a(z) Talán című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Talán című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Téli szonett című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

dpanka bejegyzést írt a(z) találkozás magammal című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Hazatérés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hóember című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Míra című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

inyezsevokidli alkotást töltött fel Próbaterhelés címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) elgondolkodtam című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Bujkáló zokni című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hazatérés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hóember című alkotáshoz

aLéb bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Hóember címmel a várólistára

Madár bejegyzést írt a(z) A tél című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Levél nagyapámnak címmel a várólistára

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

Erdős Sándor alkotást töltött fel Hazatérés címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Míra című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022