HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 3

Tagok összesen: 1944

Írás összesen: 52762

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-04-02 07:39:26

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-10-18

Mi kommunista ifjak...V/5.

Mielőtt tovább mennénk, Csepregi János miatt illik néhány szót szólni Mátyásföldről. Ha Budának Rózsadomb a legelegánsabb része, akkor Pestnek Mátyásföld, ez minden kétséget kizáró faktum. A terület, melyet IV Béla adományozott a Nyulak-szigeti apácarendnek a legenda szerint Mátyás királyról kapta a nevét. Az igazságos király egyszer álruhában betért az út menti fogadóba, hogy szomját csillapítsa, s egy icce bort kért. A kocsmáros leereszkedő dölyffel kivitte a szegény vándorlegénynek az italt. A király azonban igencsak kicsinek találta a kupát, amelyben a bort szervírozták, kicseréltette egy nagyobbra, és azon nyomban elrendelte, hogy ettől kezdve ezt a "nagy-iccét" használják szerte az országban. A nép meg menten elkeresztelte a helyet Cinkotai-nagyiccének. Nagyicce később közigazgatási egységként, illetve HÉV megállóként élte, éldegélte életét és Mátyásföldhöz tartozott. Nagyicce megállóval szemben a Kerepesi út jobboldalán, az ócska kis benzinkút mellett működött a XVI kerületi tüdőgondozó, egy tornyos régi épületben. Sokan azt gondolták, az eredeti "iccés" vendégfogadó helyén, vagy, hogy éppenséggel ez az épület volt az egykori vendéglő...! Kiserdő vidám lombja integet mögötte. (A tornyos épületben zöldkeresztes nővérként dolgozott e sorok szerzőjének nagynénje, Poós Margit.) Az épület ma már nincs meg, lebontották, s újat, modernebbet húztak fel helyette: autószalonnak.

Ma már kevesen tudják, hogy középső Mátyásföldön a II. Világháború végéig repülőtér működött, innen származik a ma is ismert elnevezés, "Mátyásföld-repülőtér". A Kerepesi út és a HÉV sínpárja az egykori községet jobb és bal oldali részre (Mátyásföld és Új Mátyásföld) osztja. Mátyásföldnek a jobb oldala a gazdagabb, itt vannak a szebb villák, nagyobb kertek, itt laknak a tehetősek. A baloldal szerényebb, kisebb házak, kisebb kertek jellemzik, ámde, ha az ingatlanárakat megnézzük, egykettőre rájövünk, hogy az se a szegény-néposztályok pénztárcájának való. A "szegényebb" oldalon, a község szélén, annak határán kívül található az Ikarus-gyár, mely autóbuszai által vált híressé a szocialista táboron belül. Az Arany János utca vezet oda, csak az iparvágányt kell követni.
Az egykori repülőteret legkönnyebben a Bökényföldi utcán keresztül közelíthetjük meg. Autóval is mehetünk, de busz is jár erre. Széles mező, modellezők, nagy semmi...a kiszolgáló épületeknek már nyoma sincs. Pedig egykoron Mátyásföld volt az ország légi-közlekedésének kapuja, innen indultak a nemzetközi járatok, az ormótlan, duralumínium lemezből készült 12-15 fős Fokker utasszállító-gépek és a duplafedelű postagépek. Katonai reptérként is használták, 1937-től Mátyásföldön állomásozott CR-42, és Héja vadászgépekkel a honi légvédelem 5/3. számú osztálya. Az V/3. képezte aztán a híres veszprémi 101. vadászrepülő ezred, a PUMÁ-k gerincét. Repülőgépeikre üvöltő pumafejet festettek...A Pumák a világháború egyik legmodernebb gépén, a Messerschmitt Bf 109-en repültek, s a lehetetlenre vállalkozva halált megvető bátorsággal védték az ország légterét az amerikai bombázók, és kísérő-vadászok sok száz gépes óriáskötelékei ellen. Soha nem tudtak 25-30 gépnél többet egyszerre bevetni... Legjobbjaik: Szentgyörgyi Dezső, Debrődi György, Molnár László, Tóth Lajos mégis több ellenséges repülőgépet lőttek le, mint az amerikaiak ászai!
A környékbeli utcanevek arra utalnak, hogy erre felé terült el az 1900-as évek elején a magyar aviatika ősi, szárnybontogató fészke, a Rákosi repülőtér is: Zsélyi Aladár utca, Prodám utca, Pilóta utca. Felsőrákos, a Rákosi-rétek és Mátyásföld egymással határos, de ma már senki nem tudja, hol volt pontosan a legendás, kettős hangársor, és a hepehupás felszállópálya, ahonnan az összebarkácsolt, dróthálóra hasonlító primitív tákolmányok felszálltak vakmerő vezetőikkel, köztük Dobos Istvánnal, aki a Svachulay-monoplánok, a Kolibri, és az Albatrosz, pilótája volt. Az Albatroszt a rákosi repülőbajtársak jellegzetes formájáról később "Pókhasúnak" keresztelték át. Dobos az első világháborúban berepülő-pilóta volt, majd 1919-ben Kun Bélát vitte Moszkvába Lenin elvtárshoz.

Csepregi János végigkalauzolta Székely Hajnalkát a házon. A lány ámult és bámult, a szobák mérete és mesés berendezése minden képzeletet felülmúlt. Biedermeier, és Copf-bútorok, csipkefüggöny, csipketerítők, festmények, szobrok, ólomkristály vázák az egyikben, modern, csővázas székek, asztalok, rikító színű falak a másikban. Könyvek, videokazetták mindenütt, a polcokon és a vitrinekben. Elbűvölték a mennyezet stukkói, és a hófehérre festett szárnyas-ajtókon csillogó sárgaréz kilincsek.
-Feleséged nincs itthon? - kérdezte Hajnalka, amikor leültek a szalonban. Az erkélyajtó széles ablaktábláin a kertre nyílt pompás kilátás.
János málnaszörpöt tett az asztalra kristálypohárban, ezüsttálcán.
-Nincs - mondta - Betti a család Váci utcai butikjában dolgozik, csak este jön haza. Kóstold meg, saját termésű málnából készült. A hátsó kerítés mellett vannak a málnabokrok...ott...arra...
-Mondd, ti jóba' vagytok? -Hajnalka az italért nyúlt, szájához emelte a poharat.
-Persze - vigyorgott János. Ő is ivott egy kortyot. -Semmi probléma nincs köztünk. De tudod...á, hagyjuk.
-De mi?
-Á, semmi, nem érdekes!

Hajnalka felállt, körbe sétált. Megállt egy akvarell előtt, a kép a régi Tabánt ábrázolta: nyomorúságos apró házak, roggyant léckerítés, szűk utca. Magányosan álló, ferdén megdőlt villanyoszlop, szinte érződik rajta a kátrányszag.
-Maghy Zoltán festette - mondta mögéje lépve a fiatalember. Baráti mozdulattal átkarolta Hajnalka vállát, úgy magyarázott tovább.
-Figyeld ezt a kompozíciót! És ezeket a dögletes színeket! Süt az egészből a pusztulás, és mégis...annyira...hogy is mondjam...felemelő. Haláli.
-Maghy Zoltán? Nem hallottam ezt a nevet.
-Pedig ő az Alföld nagy festője. Hajdúböszörményben született. Sok képe van a Hortobágyról, és a hajdú-tájakról.
-Tényleg? Majd utánanézek.

Ebben a pillanatban, alig, hogy az utolsó szavak elhangzottak, nyílt az ajtó és Bettina asszony lépett be. Akkora szemeket meresztett rájuk, mint egy gyárkapu. Lába legyökerezett a küszöbön, száját eltátotta. Levegőért kapott. Kezét a szívére szorította. János gyorsan eleresztette Hajnalka vállát és elhúzódott.
-Figyelj csak...-kezdte, de nem folytathatta, mert Betti hangja vércsesivalkodásként hasított.
-Mi a ló...sz folyik itt, b... meg? Véletlenül előbb jövök haza, mert áramszünet van a Váci utcában, s erre mit találok?!... Van pofád az otthonunkba felhordani a k...idat te rohadék, amikor nem vagyok itthon?!
-Jaj Betti, félreérted! - nyafogta Csepregi János. -Ő a kolleganőm, Székely Hajnalka. Nem ismered? Csak a projektorért jöttünk...este majd megbeszéljük...
A fiatalasszony toporzékolni kezdett.
-Velem ugyan nem! Most azonnal csomagolok, és visszaköltözöm az anyámhoz!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10440
Időpont: 2017-01-24 08:06:27

válasz inyezsevokidli (2017-01-23 20:31:50) üzenetére
Szia Ildikó! Szeretem Mátyásföldet és ismerem is némiképp, ott lakott az egyik nagynéném. A Maghy kép(eredeti) megvan itthon. Csepregi téved a képet illetően, nekem az a benyomásom róla, h inkább egy régi, letűnt kor szelleme sugárzik róla, nem a nyomor, De hát mindenki mást lát egy műben. Köszönettel, örülök, h itt vagy újra! -én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2017-01-23 20:31:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Az első rész, a történelmi, földraji rész lenyűgözött, olyan szeretetteljes alapossággal mutattad be a helyet, a kort, a személyeket.
A középső részben elkezdtem izgulni, hogy nehogy Csepregi bepróbálkozzon. Az ő érdekében.
Szerencsére hazajött az az áldott jó asszony, még időben.
Érdekesnek találom, ha a gazdagok a szegénységet, nyomort ábrázoló képekkel, egyebekkel díszítik a otthonaikat.

Nem félnek, hogy bevonzzák vele a" bajt", a nem kívánt jövőt? Lehet ilyen is csak nekem jut eszembe.

Szeretettel, élvezettel olvasatalak, mint mindig:
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10440
Időpont: 2016-11-25 17:48:19

válasz Finta Kata (2016-11-20 21:50:54) üzenetére
Kedves Kata! Neked nem kell szerénynek lenned, Te jogosan lehetsz büszke arra, amit alkottál!!! :) Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-11-20 21:50:54

válasz Bödön (2016-11-19 17:48:05) üzenetére
Erre kénytelen vagyok válaszolni kedves Laci! Azt nem ajánlom megtenni, amit leírtál, s tudom azt is, hogy nem komolyan veszed. De amit leírsz való igazság. Csak a hírességek köteteit dolgozzák fel és adják ki újra és újra, akit már jól ismernek. Én nem a nyomtatás kiadásával kapcsolatban írtam le a soraimat. Ugyanis én az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár "polca": www.mek.oszk.hu oldalon adom közzé a köteteimet. Ez csupán internetes kiadás, hogy ott azokat bárki olvashatja (s ha nincs letiltva, akkor) ki is veheti. De ezek is védett, tehát nem lehet lopkodni belőle! Lehet, hogy szerény vagyok, nekem az is jó, hogy csak olvassák a köteteket, de nem fizetnek érte. Azért az is valami, hogy legtöbb kötetem, főleg a kiadás idejétől függően nagyon sokan olvassák. Ez amolyen szerény hírnév!
Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10440
Időpont: 2016-11-19 17:48:05

válasz Finta Kata (2016-11-19 11:22:27) üzenetére
Mi ennek az oka? Azóta már tudom. Amikor valaki könyvet keres, a polcokon, az ismert, nagy neveket keresi. Leveszi a sikerírókat, K. Folle-t és a többit, de nem gerjed rá egy olyan könyvre, melynek a borítóján az szerepel: "Írta és szerkesztette P.László és P.Gergely". A tanulság: előbb híresnek kell lenni, s csak aztán könyvet írni. Már van is egy nagy tervem. Potom pénzért összevásárolom Bp összes fáradt-olaját, beleöntöm a Dunába és szilveszter éjszakáján meggyújtom. Benne leszek a TV-ben, az összes hír rólam fog szólni. Elfognak és felkötnek, nem, csak börtönbe zárnak, ahol én majd megírom a "Lángoló folyó" c. nagyregényemet, amit elkapkodnak, mint a cukrot. Híres leszek, sikeres. Ettől kezdve minden írásomat aranyáron veszik majd. Ez a recept, Kata, persze másnak nem ajánlom, mármint a Duna, vagy az O.ház felgyújtását. ?) Köszönettel és hálával: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10440
Időpont: 2016-11-19 17:44:06

válasz Finta Kata (2016-11-19 11:22:27) üzenetére
Egy másik nagy téma a kiadás, illetve az eladás, értékesítés. Én is futottam néhány kört ebben. Három könyvemet is kiadták "selfpublishing" rendszerben dolgozó kiadók - maga a "kiadás" ingyenes volt! Pénzért kínálták azonban marketing, stb szolgáltatásaikat: hirdetések, könyvvásárok, stb, lektorálás, borító. Százezreket lehetett volna beletömni ebbe az "üzletbe", de megmondom őszintén, nem sok értelmét láttam. Megmondom miért. Sok éven keresztül szerkesztettük (a család) az Új Én-újságomat. Több ezer példányban adtuk el iskoláknak, intézményeknek havonta. Ám amikor két évfolyamot összegyűjtve könyvbe rendeztük és megjelentettük, összesen kb. 20 db.-ot vittek el belőle viszonteladók, vásárlók.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10440
Időpont: 2016-11-19 17:43:30

válasz Finta Kata (2016-11-19 11:22:27) üzenetére
Kedves Kata! Annyira örülök, h jöttél újra! Igen, ez egy hosszú könyv lesz, eléggé szerteágazóak a szálak. A "Hivatal" dolgozóinak mindennapjain keresztül szeretném megmutatni, hogy érintette a rendszerváltás az akkori embereket. Kiből mi lett az új világban? Köszönöm a jó tanácsokat. Ha majd egyszer nyomtatott könyvet szerkesztek belőle, megfontolom. Egyelőre maradok annál a szerkesztési módnál, hogy a fejezeteket epizódokra bontom. A fejezetek római számmal vannak jelölve: I, II, III, stb. az epizódok pedig a hagyományosan használt arab számokkal: 1,2, 3, 4, stb. Azért gondolom praktikusnak, mert így viszonylag rövidebb, 4-8 ezer karakterszámú részeket tudok egyszerre feltenni, ami még az olvashatóság határán belül marad.

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-11-19 11:22:27

Ezért utána az Interneten adom ki a különféle köteteimet. Érdemes. Mivel én még itt, a Napvilágnál kezdtem, amikor kiadtak DIGI-köteteket, nekem úgy készült el hat könyvem, azok is ott vannak a MEK-nél sorakoznak. Van olyan kötetem, amelyet több mint hatezren olvasták. A kötetek borítóját is magam készítem. Szerkesztve, ellenőrizve küldöm el.
Leghosszabb az Életem regénye címen jelent meg, A/5-ös formában, 14 kötetben.
Nagyon jó velük dolgozni, mert ingyenes, én azonban havonta 1500 forinttal honorálom.
Ezt is jelezték, hogy ingyenesen adják ki a köteteket!
Többször eszembe jut, ha lett volna olyan kiadó, aki a köteteket el tudja adni, mint ahogyan korábban tették, már az a cég és én is meggazdagodhattam volna belőle.
De most a nagy cégek leginkább a régi - igaz, remek írók - anyagát adja ki (Petőfi, Arany, stb.), ki tudhatja, hogy hányadszorra...
Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-11-19 11:20:12

Kedves Laci!
Te aztán jól ismered a fővárosunkat, én nem is jártam Mátyásföldön, pedig amíg kocsikáztam, sok helyen jártam ott is. Érdekes dolgokat raksz elénk, nem tudtam azt sem, hogy valamikor ott volt reptér. Ha ezt egy kötetbe teszed, az nagyon vastag lesz.
Javaslom, hogy inkább több részletben tedd fel, egy címmel, külön alcímekkel. Ha majd hozzáfogsz, én ebben segíteni tudok, mert éppen most van feltét előtt a mek.oszk.hu-nál (ha jól emlékszem) a 48. kötetem. Én is nyomtatott könyvvel kezdtem, de abban hiba volt, pedig az átolvasásnál részletesen elküldtem, hogy javítsák ki. Persze, ezt nem mindenki vette észre. Egy cég pedig becsapott, amikor kiadni küldtem egy regényt. Azt igérte, hogy majd segítenek az eladásnál és Budapesten, sőt az USA-ban is a magyarok között tudják ajánlani. Azonban amikor elküldték a szerződést, "mindezt kifelejtették" és ezt csak külön sok forintokért tették volna.
Folytatom.Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10440
Időpont: 2016-11-03 08:51:26

válasz hundido (2016-11-02 11:16:16) üzenetére
Szia, köszönöm! Az a célom ezzel, h a cselekmény szálait bogozva, egy két érdekes dolgot elmondjak, olyanokat, amelyek nem mindenki előtt ismeretek! Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2539
Időpont: 2016-11-02 11:16:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Helló!
Jól fonod a szálakat! Szeretem, azt is, hogy olyan dolgokról is írsz, amit én pl. nem ismertem.pl. Mátyásföldről. Maghy Zoltánnak is utánanéztem, mert érdekelt a munkássága. (lehet, hogy kellett volna ismernem...így megismertem)
Bettina asszony kiakadása is élethű :) - hallom vércsés hangját! üdv hundido
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-10-19 14:59:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-10-19 08:51:48) üzenetére
Köszönöm! Fér még a könyvespolcomra! De számon tartom ám! :)
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10440
Időpont: 2016-10-19 08:51:48

válasz Ylen Morisot (2016-10-18 19:45:53) üzenetére
Szia Ylen! Nagyon hízelgő rám nézve, nagyon köszönöm! Csak ugye az a probléma, h ez egy hosszú regény lesz, talán ezer oldalra is kifut, folyamatosan írom és teszem fel. De ha kész lenne már, se tudnék egyszerre ekkora terjedelmet feltenni:) !!!! Nem beszélve arról, h az internetes olvasó nem vág bele ennyi oldal elolvasásába a képernyőn :) Szóval nem egyszerű. Talán egyszer lesz belőle könyv, és abból küldök majd egy példányt Neked! köszönetem és hálám jeléül Üdvözlettel én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-10-18 19:45:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Csak bámulok, hogy milyen információkat osztasz meg velünk!
A történeted összetett, sok szálon fut. Ne kritikának vedd a türelmetlenségem, de ez megint olyan könyv lenne, ha kézbe vehetném, amit nehezen tudnék letenni (és folyton vissza-vissza lapoznék :)).
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

mandolinos bejegyzést írt a(z) EmanuelGeibel: Wasserrose / Vízirózsa című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Virágok - III. címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) fúga és kantáta című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel fúga és kantáta címmel a várólistára

Szabó András alkotást töltött fel Találd el szívemet béke címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 132. címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Láthatatlan című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

Tóni bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Tavaszi este, kék... címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenkinek tartozom című alkotáshoz

black eagle alkotást töltött fel Éhség címmel a várólistára

mandolinos bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

Tóni bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Szeretem nézni ... címmel a várólistára

Marcsy bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Egyszerű óda című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Egyszerű óda című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Tóni alkotást töltött fel Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022