HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1922

Írás összesen: 51402

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2016-10-23

Skandináv úti beszámoló, nyolcadik nap délelőtt

A nyolcadik nap reggelén kiderült, hogy a büfé asztalos reggeli sem fenékig tejfel.
Egy zsemléért, egy pohár teáért, egy szelet felvágottért közelharcot kellett vívni egy éles könyökű kínai csoporttal, és egy hatalmas behemótokból álló orosz csoporttal.
Mindenki egyszerre zúdult le reggelizni, és mindenki úgy tolakodott, mintha napok óta nem ettek volna. Egy orosz, medvenagyságú fickó lazán a fejemre könyökölt, letaposták a lábam, és kékre zöldre bökdösték az oldalam, mire egy pár falatot sikerült összevadásznom.
Máig sem értem, hogy a sok termükben miért nem különítették el a csoportokat, és rakták ki külön-külön a reggelit. Ez a nemzetközi csata az ételért nem volt a kedvemre való. Sajnos nem halaszthattuk el a reggelit akkorra, amikor már a hódító hordák elvonulnak, mert megadott időben indulnunk kellett Bergenbe.

Bergen - Osló után - Norvégia második legnagyobb városa.
Olyan csapadékos, hogy évente átlagosan 213 nap esik az eső. Amikor a gyerekek 14 éves korukban konfirmálnak Bergenben, esernyőt kapnak ajándékba, mert az mindig jól jön.
Szerencsére, amikor elindultunk Bergenbe a havas hegyek övezte tóparton nem esett, és amikor beértünk - egy hatalmas fjord hídon áthaladva - a patika tisztaságú, hangulatos városba akkor is a napsütést élveztük.

Elsőnek a Floibanent, a felvonót céloztuk meg, ami felvisz a város feletti kilátóba.
Hatalmas sor állt a felvonó előtt, mi is beálltunk, aztán az idegenvezetőnk elment valahová, kis idő múlva visszatért, és azt az utasítást adta, hogy ne nézzünk senkire, csak leszegett fejjel, gyors léptekkel menjünk utána. Azzal elmasíroztunk a várakozók hosszú sora mellett, a felvonóhoz érve rögtön átengedtek bennünket a jegyvizsgálók, és már szállhattunk is be a fel- alá járó keskeny nyomtávú sikló egyik vagonjába.
Ami nagy szó, mert félóránként indul! Hét állomáson áll meg, és kb. hét perc alatt ér fel a tetőre.
A tetőn csodálatos napsütésben fürdő város fogadott minket.
Tökéletes kilátás nyílt a városra, a kikötőkre, a környező hegyekre, fjordokra, és szigetekre. Innen fölülről tájékozódtunk először, hogy mi hol van a városban, és innentől már játszva eligazodtunk a térképen.
A várost a szárazföld felől a hegyek védték, a tenger felől meg hosszan elnyúló szigetek.
Hét fjord torkolatában hét dombra épült a város. Alaposan kibámészkodtuk, kifényképeztük magunkat, a férjem megint csodálatos képeket csinált, lenyűgözött bennünket a város egyszerűsége, szépsége. Aztán a siklóval visszamentünk a városba.

A következő, amit megnéztünk, az a Bryggen /rakpart/ volt, az ott sorakozó színes Hanza házakkal. 1360-ban a város a Hanza-szövetség egyik telephelye lett, és ettől kezdve négyszáz évig a kereskedelem az ide települt németek monopóliuma volt.
A kereskedelem legfontosabb árucikke a tőkehal volt, amiért a norvégok gabonát, rajnai borokat, kelmét, és üvegárut kaptak.
A rakparton alakult ki a német kereskedők telephelye, amit kizárólag férfiak laktak, akiknek tilos volt a helyi nőkkel kapcsolatba lépni. A feleségek, női hozzátartozók tavasszal jöhettek látogatóba, ősszel pedig haza kellett térniük.
Az 1000 fős német közösség saját szokásai, és törvényei szerint élt.
A Hanza házak két-három szintes épületei fából készültek, a házak között kis keskeny utak voltak, amiket szintén deszkával borítottak.
Szigorúan vigyáztak a tűzre, de időnként mégis leégett egy-egy ház, amit újra felépítettek. A kereskedést mindennél fontosabbnak tartották, így nem bajlódtak új formájú házak építésével, ennek köszönhető, hogy az idő előrehaladtával is ugyanúgy néznek ki ezek a házak, mint amikor megépültek. A XVII. században a norvégok is alapítottak kereskedő házakat, és saját kezükbe vették a város kereskedelmét.
A Hanza házakból 58 eredeti épület maradt meg, jelenleg éttermek, galériák, múzeumok vannak bennük, és néhányat meghagytak üresen, hogy a turisták mászkálhassanak bennük.
Mi is ezt tettük. Igénytelenek, és kissé rozogák voltak ezek a fa raktárházak, csak a kikötőre néző oldaluk volt felújított, és színes. A többi részük csak kopott deszkákból állt.

Az egyik házban a Hanza múzeum volt, azt is megnéztük.
Volt ott egy csomó kép a régi Bergenről, és úgy volt berendezve, mint a kereskedő házak régen.
Bemutatta, hogy milyen lehetett a kereskedő élet, amikor még ezekben a házakban laktak a kereskedők, a segédeik, és az inasok.
A tőkehal kereskedelemmel kapcsolatos kiállítás volt a múzeum földszintjén. Akkoriban 15.000 ember élt a tőkehal halászatából, a halászati szezonban.
Aztán feldolgozták, és a napon kiszárították a halakat, majd besózták. Egy régi nagy mérlegen ott volt egy egységnyi, kb. 18 kg ebből a halból. Olyanok voltak, mintha faháncsból lennének, egyáltalán nem látszottak ehetőnek.
Megnéztük a feldolgozó helyiséget is ahol kibelezték a halakat. Elképzelhetetlenül büdös lehetett az egész házban ettől.
A lakószobákban a fényűzést néhány festmény a falon, és pár bőrrel bevont faragott szék képviselte. Egyébként minden nagyon spártai, és kopott volt. A legérdekesebb, hogy az ágyakon ajtó volt, mint egy szekrényben úgy feküdtek az ágyakban, mert nem volt fűtés a tűzveszély miatt.
Az inasok kettesével feküdtek az ágyakban, és az egyik szobából a másikba - egy belső ablakon - át lehetett nézni.
Az egyik szekrényből egy titkos lépcső vezetett fel az emeletre, a nyári hálószobába /amikor a kereskedőné is itt volt látogatóban, akkor ott aludt a kereskedő/.
Az egyik szoba iroda volt, itt tartották a főkönyvet, és a napi szállítások tábláját, és a kincses ládikót, amit csak három kulccsal lehetett kinyitni. A többi helyiség raktárként funkcionált.
A kereskedő házak előtti rakparton volt még néhány korabeli csörlő, amit annak idején rakodáshoz használtak.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-11-08 00:21:06

válasz Kőműves Ida (2016-11-05 20:54:03) üzenetére
Kedves Ida!

Szinte hihetetlen már nekünk, hogy milyen spártai életet éltek, mindent feláldozva a kereskedésért.
Remélem jól felöltözve olvasod ezután az úti beszámolóimat! Látod Te sem vetted fel a kötött sapkádat, amikor Vadstenában jártunk! :)

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6849
Időpont: 2016-11-05 20:54:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Most jól felkészültem, mert legutóbb mikor nálad jártam nagyon meghűltem (hiába, hideg van ott északon) és sokáig tartott amíg úgy ahogy helyrerázódtam. :)
Ott a bergeni kilátóban szívesen álltam volna melletted, hogy megcsodáljam a fjordok, hegyek, szigetek és a város látványát. Mesés lehetett. Ugyanakkor élvezettel olvastam a Hanza házakról is, még ha nem is szép és kényelmes otthonnak bizonyultak, mégis érdekes lehetett az az életmód, bár a családok számára minden bizonnyal nehéz is, mert mégiscsak különváltan kellett élniük.
Nagyon elmaradtam, most megyek elolvasom még a nap másik felét is.

Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-10-29 15:11:13

válasz Haász Irén (2016-10-27 15:28:58) üzenetére
Kedves Irén!

Rémülten néztem a Hanza múzeumban ezeket a szekrényágyakat, mert utálom a kicsi zárt helyeket. Nem esek pánikba egy liftbe, de örülök, ha végre kiszállhatok belőle. Elborzasztott, hogy ilyenbe kellett befeküdniük, ráadásul kettesével.
Az egész napos megfeszített munka után ilyen helyen pihenni?
Szekrénysorba épített, lehajtható ágyakat már láttam, de azok kinyitva egy nagyobb térben helyezkednek el. Ott meg mint a befőttek a polcon, úgy feküdtek az inasok. Brrrr...

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-10-29 00:25:43

válasz Zagyvapart (2016-10-25 17:56:43) üzenetére
Kedves Feri!

Jó elhatározás! :)

Nekünk szinte hihetetlen, hogy milyen spártai életet éltek ezek a kereskedők - távol az otthonuktól.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-10-28 10:35:36

válasz efmatild (2016-10-25 13:39:54) üzenetére
Kedves Matild!

Az esőből azért nekünk is jutott Bergenben. :)
Már feltettem a következő - délutáni - részt, abban elolvashatod. A napsütötte délelőttre én is szívesebben gondolok vissza, mint az esős délutánra.
Köszönöm, hogy velem tartasz ezen a hosszú utazáson.

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2016-10-27 15:28:58

Megragadta a képzeletemet ez a szekrényben alvás. Valamelyik filmen? vagy riportban láttam is hasonlót, de nem ennyire zártat, ahogy leírod. Talán Szibériában... Mindegy, tudjuk, hogy az emberi elme a világ minden részén hasonlóan működik. :)))
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-10-27 00:20:35

válasz hundido (2016-10-25 13:09:56) üzenetére
Kedves Hundido!

Meglepetés! Te is jöttél velem Skandináviába! Örülök!

Bizony meg kellett küzdeni azért a reggeliért! A kínaiak hegyes könyökét már jól ismertem Versaillesből, de a behemót oroszokhoz eddig még nem volt "szerencsém".

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2016-10-26 10:16:47

válasz Ylen Morisot (2016-10-24 20:38:23) üzenetére
Kedves Ylen!

Az ilyen kulturális körutak általában egy hétig szoktak tartani, talán ezért gondoltad, hogy a hetedik napnál vége.
Ez 12 nap volt, bár a 12. nap már csak a hosszú hazafelé utazásról szólt.
Még sok érdekesség lesz, remélem, hogy utazol velem tovább. :)

Judit
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2016-10-25 17:56:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Érdekes volt ez a rész is, megerősödött bennem az elhatározás, hogy nem megyek tőkehal kereskedőnek, de még tőkehal halásznak sem.

feri
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
543
Időpont: 2016-10-25 13:39:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Örülök, hogy a csapadékos Bergent sikerült napos időben látnotok, mert mégiscsak más napsütésben, mint esőben látni egy gyönyörű várost. Elképzeltem az ottani életet, és látványosságnak nagyon szép, érdekes, de nem szeretnék ott élni. Várom a folytatást.:)

Matild
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2250
Időpont: 2016-10-25 13:09:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Jót mulattam az ételért vívott harcon. Akkor ez nemcsak a magyarok jellemzője. :) Hanza házak régi tanulmányaimból rémlettek. Köszönöm az élményt, a részletes leírást - így én is veled barangolhattam. üdv hundido
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-10-24 20:38:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Nem tudom, miért gondoltam az előzőnél, hogy vége, most annál jobban örülök a folytatásnak! :)
Szeretettel:
Ylen

Legutóbb történt

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Minden sejtésemben című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

bobojszaki alkotást töltött fel csüngőhasú disznóvágás címmel a várólistára

gleam alkotást töltött fel Szeretet címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin alkotást töltött fel Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Fűnyírás után című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel A Gondolkodó címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 11. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Mondd, miért... című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Fűnyírás után címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 60. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 59. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)