HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-11-06

Mi kommunista ifjak...V/7.

Május 23.-án kora reggel nagy sürgés-forgás volt tapasztalható a Koordinációs Hivatal első emeleti tanácstermében. Roth Emil emberei előkészítették a terepet, elrendezték a székeket, beállították a kivetítőt, helyére tolták a vetítővásznat, hamutartót, ásványvizet, üdítőitalt, pogácsát, sajtos-rudat és ropogtatni valót tettek a hosszú asztalra. Székely Hajnalka, Emil utasítása szerint minden vendég elvtárs ülőhelye elé odakészítette az előterjesztés egy-egy példányát. Az előterjesztés volt a vitaanyag. Nagy vitára, elhúzódó tanácskozásra lehetett számítani, a társhatóságok a visszajelzésekben rengeteg problémát vetettek fel. Fél tízkor szállingózni kezdtek a vendégek. Elsőként Lakatos István elvtárs, a Könnyűipari Minisztérium elnökhelyettese érkezett meg, egy tisztes, őszülő, szemüveges ötven körüli férfi, csíkos, szürke öltönyt viselt, bordó nyakkendőt. Baráti csókkal és öleléssel üdvözölte a házigazdát.
-Mi a sz.rt kavartok már megint Emil? - kérdezte joviális fesztelenséggel. -Szükség van erre? Iderángattok, mint a bolondot....
Emil nevetve lapogatta a magas rangú vendég lapockáját.
-Ne bánd Pistukám! Legalább együtt vagyunk egy kicsit, látjuk egymást. Mióta nem találkoztunk?
-Jó, jó - dohogott a vendég elvtárs - de szalad otthon a ház, ezer dolgom lenne!

Egymás után érkeztek a többiek: Szántai Piroska, a SZOT-tól, Tőzsér Ferenc Hazafias Népfronttól, Veres Mátyás a Pénzügyminisztériumból, M. Szakály Tivadar a Munkaügyi Minisztériumból. Szakály után Vogel Dezső jött, egy kedélyes idősebb elvtárs, vastag bajuszát tapogatta, ahogy belépett. Úgy lógott rajta az öltöny, ahogy szokták mondani, mint tehénen a gatya. Ő főosztályvezető volt, és az Állami Egyházügyi Hivatal képviseletében érkezett. A Minisztertanács Tanácsi Hivatala egy nyegle, fiatal államtitkárt küldött, Keresztesi Henriket, a Pártközpontból Versegh Nándort delegálták, Emillel agykorú fiatalembert, Emil régi jó barátját, és egyetemi évfolyamtársát. Magas szinten képviseltette magát az Országos Tervhivatal és a Földművelésügyi Minisztérium, előbbi Vas Jenő elnökhelyettest bízta meg, utóbbi pedig, a köztiszteletben álló régi elvtársat Pusztai Andrást, akit a TV nézők is jól ismertek a Szántóvető című műsorból. A TOT-ot az elnök, dr. Szilárd Elemér személyesen képviselte, a Nehézipari Minisztériumot dr. Laky Erika főosztályvezető.

A vendégek a sorfalat adó munkatársak között elhaladva léptek be a faburkolatú terembe. Az ajtóban Roth Emil kézfogással, öleléssel, baráti csókkal, kit így, kit úgy, köszöntötte az elvtársakat. Székely Hajnalka, Szereda Edit, és Petri Mici hímes szóval a helyükre kalauzolták őket, kávét, ásványvizet, sajtos rolót kínáltak körbe. 10 óra jócskán elmúlt, mire mindenki megérkezett és elfoglalta a helyét. Az asztalfőn Roth Emil ült, mellette, titkárnői szerepben Székely Hajnalka. Valójában több volt, mint titkárnő, jobb-keze volt az elnöklő osztályvezetőnek. A minisztériumok, főhatóságok megbízott képviselői már az elején érzékelték ezt a különleges státuszt: amikor a neszezés elült, ő állt fel, és ő üdvözölte a tanácskozás résztvevőit.
-A Koordinációs Hivatal elnöksége, a Pártbizottság, és a szervezők nevében meleg baráti szeretettel köszöntöm a résztvevő elvtársakat - mondta kristálytisztán artikulálva, messze-hangzó, szépen csengő hangon. Volt a hangjában valami utánozhatatlan melegség és szívélyesség, aki hallgatta, úgy érezte, a mondanivaló egyenesen neki szól, a lány egyedül őhozzá beszél. Lakatos elvtárs is így volt vele. Az új nemzedék tisztasága, romlatlansága sütött át Hajnalka személyéből. Sötétkék szoknya, fehér blúz volt rajta. Magas-sarkú cipőjében kifejezetten magasnak tűnt, az is volt, magas és elegáns. Gesztenyebarna haja lágy loknikban omlott a vállára, ajka piros, orcája fehér, szeme kék, vagy zöld, mint a tenger.
Íme, hát ilyenek a mai fiatalok, mondta magában Lakatos. Meghatottan vette le acélkeretes szemüvegét, zsebkendőjével megtörölgette. Milyen szép kislány, milyen bájos. A lányom lehetne és mégis...de Isten mentsen, hogy ilyesmire gondoljak az én koromban.
Lakatos válófélben volt a feleségétől, lánya utálta, külön élő nagyfia szóba se állt vele, elfordult az utcán, ha véletlenül szembetalálkoztak. -Pedofil g.c.. szemétláda - így jellemezte, ha valaki rákérdezett. Tudhatott valamit...
-A mai ülés korszakalkotó jelentőségű - mondta Székely Hajnalka. -Pártunk és kormányunk szándéka szerint most végre elindulunk egy olyan úton, melynek végső célja az állami bürokrácia teljes körű felszámolása. Tisztelettel kívánok jó munkát, eredményes tanácskozást az elvtársaknak!

A rörténet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-17 17:20:12

válasz inyezsevokidli (2017-02-17 16:00:38) üzenetére
Szia Ildikó! Megvádoltak már cinizmussal, dekadenciával, embergyűlölettel, hitetlenséggel, de emberszeretettel még nem! :) Tényleg ez jött ki belőle? Nagyon jó! Erre legmerészebb álmomban sem mertem gondolni....) )ó:) DE jól esik, és köszönöm! Szeretettel üdvözöllek, s gyere, várlak! - én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2017-02-17 16:00:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Igazán jó kis ünnepi hangolatot varázsoltál ide nekünk, és belerejtettél egy családi drámát is.
Tudod, azt vettem észre, hogy sugárzik az írásodból az emberszeretet.
Ezért tudod otthonossá varázsolni az olvasó száméra, azt az elmúlt világot, ami számomra szinte már olyan, mintha csak álmodtam volna. Jobb olvasni róla nálad, mint volt benne élni, az az érzésem támadt.
Lássuk a folytatást!!!!!
Szeretettel:
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-21 08:10:23

válasz Finta Kata (2016-11-20 22:36:12) üzenetére
Kedves Kata! Nem volt könnyű kimaradni. Aki kimaradt, azt gyanús szemmel méregették: vajon mi oka van rá. Talán a nép ellensége. És hát, emlékszünk, jutalom, fizetésemelés, előmenetel csak azoknak járt, akik befeküdtek. Ma már igazabb világ van, bár most is lehet hallani olyasmit, h egy-egy vállalattól kiutálnak embereket, mert nem azzal a párttal szimpatizálnak, amellyel a vezetőség. Szeretettel és köszönettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-11-20 22:36:12

Többen vagyunk, akik igyekeztünk kibújni abból, hogy betereljenek a pártbizottságba. Bár az én időm jóval előttetek járt, de sok minden nem változott. Bennünket is (akkor én acélgyári irodában dolgoztam) kirendeltek mindig, s az lett a vége, hogy úgy neveztem el, hogy behívtak gyónni, mert mindenkit mindenről kikérdeztek. Engem is igyekeztek bevonni, de nem sikerült, és jóval később, amikor én egy másik városba költöztem, ott is tovább tartott, hogy igyekeztek pártba beléptetni. Szerencsémre, a főfőnök az alfőnököt bízta meg, hogy betereljen, de az nagyon féltékeny volt, hogy ha én belépek, akkor esetleg az ő helyére állítanak be. Ezért aztán lenyugodtak. Viszont a munkámat elismerték, mert azt jól végeztem és én lettem az első a megyében, aki a munkáért minisztériumi elismerést kaptam szép pénzzel, s megúsztam, hogy úgy sikerült, hogy nem kellett belépni a pártba.
Nagyon jól állítottad össze ezt a részt. Jellemző minden az akkori időkre.
Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-13 16:27:18

válasz oroszlán (2016-11-13 14:53:27) üzenetére
Kedves Ica! Ez egy kitűnő kibúvó volt akkoriban. Nem vagyok elég érett, vagy nem vagyok méltó! Én hasonló szöveggel bújtam ki a katonaságnál, h tartalékos tiszti iskolába vezényeljenek. A sorállományból kiemeltek érettségizetteket és akár akarták, akár nem, elvezényelték. De én mondtam a politikai tiszthelyettesnek, aki egyébként bírta a búrámat: "főtörzs a csodába is, én erre nem vagyok méltó, mert voltam fogdában és laktanya-fogságban is. Rám nézett: na jó! tűnjön akkor innen, míg szépen mondom! Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-11-13 14:53:27

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-11-06 17:09:03) üzenetére
Kedves Laci!
Nem dolgoztam irodában, nem szerettem!
A termelő munka, a szervezés, irányítás volt az erősségem. 70 ember csoportvezetője voltam egy nagyüzemben, szerettem az emberekkel is foglalkozni. A -80-as években mindenáron be akartak szervezni a pártba, amit mindig azzal hárítottam, h. nem vagyok érett rá és nem érek rá:)))
Köszönöm, h. kibővitetted az olvasottakat személyes tapasztalattal.
Üdvözlettel: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-08 10:03:13

válasz eferesz (2016-11-08 10:00:38) üzenetére
Köszönöm Szabolcs, nagyon jól esik! Baráti öleléssel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2016-11-08 10:00:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Tisztelettel kívánok a továbbiakban is jó munkát.
:)
Látod, így kell a múltat jelenné tenni.
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-08 08:22:11

válasz Ylen Morisot (2016-11-07 21:26:13) üzenetére
Szia Ylen! Úgy, ahogy mondod! Ez egy nagy "össznépi" társasjáték. És többé-kevésbé mindenki tisztában van a játékszabályokkal. A koreográfia is ugyanaz :) Köszönettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-11-07 21:26:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Na, ezt a társaságot szépen összeszedted!
Mindenki úgy tett, mintha nem tudná a teljes igazságot, közben mindenki tisztában volt mindennel - így megy ez a nagy társasjátékokban. :)
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-07 07:54:24

válasz hundido (2016-11-06 17:36:42) üzenetére
Szia! Valószínű tényleg nem! Ö talán valami romantikus légyott lehetőségén töri a fejét....Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2016-11-06 17:36:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Helló!
Az ilyen ülések sokszor arról szóltak, hogy miről is? A nagy semmiről.Lakatos elvtárs sem az ülés anyagára figyel :) gondolom én. Üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-06 17:09:03

válasz oroszlán (2016-11-06 11:45:01) üzenetére
Kedves Ica! Jól látod! Ezek a bizottságok "gittegyletek" voltak. Senki nem mert felvállalni egyéni döntést. Inkább újabb és újabb bizottságokat hoztak létre a "részletek" kidolgozására. Ez lett a bürokrácia-csökkentésből. Találó a mondás: hozz létre egy hivatalt, s az majd teremt magának munkát. Egyik barátom így jellemezte: "fűrészelik a sz.rt a poráért" Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-11-06 11:45:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Érezni az egybegyűlt elvtarsakon, hogy nem igazi a lelkesedés.
Szeretettel gratulálok: Ica

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022