HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 15

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-11-08

Mi kommunista ifjak....V/8.

Az információs rendszer működtetéséről, és a statisztikai tevékenységről szóló 1973. évi V. törvény 8. paragrafusa úgy rendelkezett, hogy e tevékenységek összehangolása, fejlesztése és ellenőrzése az egységes rendszerbe tartózó állami szervek közös feladata. A törvény végrehajtásra kiadott minisztertanácsi rendelet ennek megfelelően indítványozta, hogy az együttműködés elősegítése az Országos Koordinációs Hivatal által létrehozott Koordinációs Bizottság feladata legyen. A Koordinációs Bizottság irányításával Roth Emilt bízták meg.
A Koordinációs Bizottság első, alakuló ülését hosszú és alapos előkészítő munka előzte meg, melynek egyes részleteiről az előzőekben már beszámoltunk. Az információs tevékenység kusza szövevénye olyan méretűvé duzzadt, hogy 1988-ra már szinte agyonnyomta a gazdálkodó szerveket. A terheken muszáj volt enyhíteni, - mostanra a Párt legfelsőbb vezetése is felismerte. A megoldáshoz kellett egy rátermett, agilis vezető, és a párt támogatása. A probléma természetesen sokkal nagyobb, és szerteágazóbb volt, hogysem egy nagysándori kard-suhintással meg lehetett volna oldani. Az állami szervek, bár egységes rendszerbe tartoztak, egymástól függetlenek voltak, irányítási feladataik ellátásához szükségük volt saját, speciális adatgyűjtésekre, információ-kérésekre. Senki nem tudta, hogy fog működni a központosítás után a rendszer?
A kibontakozó vitában olyan kérdések vetődtek fel, mint például, hogy a mezőgazdasági statisztika egyik legfontosabb mutatószámát az átlagos állományi létszámadatokat, ami a KSH, a szakminisztérium, és a területi szervek számára is fontos volt, a jövőben tényleg csak egyetlen, arra kijelölt szerv gyűjti-e? És ha igen, mekkora terhet jelent ez parciálisan? Hogyan történik, milyen lesz a visszacsatolás? Bizonyos helyi kérdésekben, helyben, megyei, járási szinten kell dönteni. Ámde, hogy jut el az adat, az információ a központi adatgyűjtő szervtől a területi döntéshozó szervig, így akár például egy járási pártbizottsághoz? Nem lesz-e késlekedés, fennakadás, működőképes marad-e az ágazati irányítás a horizontális és vertikális integráció főbb területein?

A jegyzőkönyvet egymástól függetlenül Szereda Edit és Petri Mici vezette. Mindketten gyorsírásban. A jegyzőkönyvek alapján fogják majd az osztály dolgozói résztémákra bontva az emlékeztetőt összeállítani, melyet Roth Emil hagy jóvá. Ezt követően visszaküldik a társhatóságokhoz, akik meghányják-vetik az abban foglaltakat, majd kidolgozzák és megfogalmazzák észrevételeiket. Az észrevételek képezik a következő ülés vitájának a gerincét.

Csepregi János az egész bonyolult folyamatot egyszer elmagyarázta Tandem Balunak a folyosón. A kérdés így hangzott: mi a nyavalyát csináltok tik ott, azon a k... ülésen Csepi? -Értem - bólogatott, miután megtudta. -Szóvak fűrészelitek a szart a poráért!

A vitában végül is a következő állásfoglalás született:

1. A Bizottság a munkatervet azzal a megjegyzéssel fogadja el, hogy a tagok javaslatára más fontos javaslatok is napirendre tűzhetők.
2. Tudomásul vette, hogy a meglévő iparstatisztikai, építőipar-statisztikai, beruházás-statisztikai, élelmiszeripar-statisztikai, fagazdasági és vízgazdálkodás-statisztikai, egészségügyi, valamint igazságügyi statisztikai módszertani bizottságokon kívül koordinációs, tájékoztatási, nyilvántartási és fogalmi munkabizottságokat is létre kell hozni. A munkaanyagokat a Koordinációs Hivatal illetékes főosztályai állítják össze, és azokat, szakmai bizottsági vita után a Koordinációs Bizottság titkársága terjeszti a plenáris ülés elé.
3. Az ügyrendet a felvetett témáknak megfelelően kell kialakítani.
4. Vizsgálat tárgyát kell, hogy képezze az állami adatgyűjtési és információs rendszer, az adatbázisok létrehozásának követelményei és módszerei, új árbázis alkalmazása a népgazdasági mutatók számításánál, az egységes, ágazati osztályozási rendszerre való áttérés, a fogalmi rendszer felépítésének, kidolgozásának és alkalmazásának szempontjai.

Petri Mici ceruzája sebesen szántotta a sorokat. A Hivatal legjobb gyorsírója volt, számos országos gyorsíróverseny győztese, még a gyorsírásban szintén virtuóz Szereda Edit sem bírta tartani vele a tempót. Nagyszerű talentummal áldotta meg a sors, többfelé tudott egyszerre figyelni. Míg jegyzetelt egy magánéleti problémán rágódott.
Meg kéne valahogy oldani, hogy ők hárman, mármint Csepregi János, Székely Hajnalka, és ő Petri Mici egyszer összejöjjenek.
Gondolkodott. János és Hajnalka most készülnek le Balatonlellére az üdülőbe, hogy előkészítsék a terepet a KISZ vezetőképző tábor számára. Mi lenne, ha velük menne? Majd úgy alakulnak véletlenül a dolgok, hogy mondjuk, ott kell éjszakázni. Mondjuk, kipukkad a János autójának a kereke, vagy lemerül az aksi, mert valaki véletlenül bekapcsolva hagyta a világítást. És, akkor ő, majd gondoskodik róla, hogy az, az éjszaka emlékezetes legyen...

Igen ám, de mi van akkor, ha nem akarják, hogy csatlakozzak? -tette fel magának a kérdést. Ez bizony könnyen előfordulhat. Csepregi bírja a kiscsajt, és minden jel arra mutat, hogy Hajna is bírja őt. Nyilván kettesben akarnak enyelegni, mert még nem tudják mi a jó. Váratlanul eszébe jutott egy megoldás, elvigyorodott. Aljas és gusztustalan kétségkívül, de célba érhet vele. Mindenesetre jó célt szolgál, hiszen a szex az! -vihogott magában, nem kell szégyenkeznie miatta.
Este, elalvás előtt, maszturbálás után azonban mégis csak szégyellte egy hangyányit. -Istenem - fohászkodott - mentsd meg lelkemet a Gonosztól, és ne vigyél kísértésbe. Adj nyugodalmas jóéjszakát nekem, és minden jó-embernek, ámen

Isten azonban vagy nem hallotta ezt az imát, ó, Ő nagyon elfoglalt odafenn az égben - elvégre 7 milliárd ember él már a Földön, aki hozzá fordulhat ügyes-bajos dolgaiban - vagy nem akarta teljesíteni a benne foglaltatott kérést. Mici ébren hánykolódott egész éjszaka, s csak hajnaltájban nyomta el a ledér, tréfáskedvű álom.

A történetés a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-05-11 17:30:41

válasz inyezsevokidli (2017-05-11 14:22:11) üzenetére
Szia, köszönöm! Durva, tudom, de ilyen is van. Lehet agyonhallhatni, de akkor is létezik. S megmutatja, milyenek vagyunk. Sokszínűek, egyszerre van meg bennünk a jó, és a rossz! Nehéz dolga lesz velünk az istennek a végén! Szeretettel köszönöm a figyelmedet és a kedves, érdeklődő méltatást, kedves Ildikó! -én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2017-05-11 14:22:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nesze neked, kíváncsi olvasó!
A legintimebb magánélet, a maga takaratlanságában, és a legáltalánosabb társadalmi felépítmány, a maga "száraz" valóságában. Egyre nagyobb feszültség rajzolúdik ki.
Készülödik a vezérhangya a boly közepén, hogy előmásszon. S akkor, minden átrendeződik!?
Nagyon izgalmas, kedves Bödön!
S ez a tudományos precizitás, amivel előadod, igazán lenyűgöző.

Szeretettel:
Ildikó

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-12-01 08:00:35

válasz Finta Kata (2016-11-30 18:08:06) üzenetére
Kedves Kata! Igen, nehéz volt kimaradni, egyből gyanússá vált az, aki kilógott a sorból. Mi a fenét akarsz? -kérdezték. Csak nem vagy a nép ellensége?! Nagyon sokan inkább befeküdtek, fő a biztonság alapon. Ez volt a felszín. Ennek a regénynek a szereplői is, bár közben mást gondolnak és tesznek. Ezért adtam azt a címet, h "Mi kommunista ifjak..." Úgy voltak ők k.-ák, mint te vagy én :) Hálával és köszönettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-11-30 18:08:06

Ez volt az az idő, amikor a két idősebb gyerekem már felnőtt, sőt, már két unokám is volt. Nos, ők sem tudtak kibújni - diákkorukban, hogy ne legyenek KISZ-esek, később párttagok, de később már valahogy sikerült nekik is kicsit távolabb maradni tőle. Általuk ismerhettem a helyzetet, én akkor már csak nyugdíjasként jártam több vállalathoz a zárási időkben segédkezni, mivel gazd. és jogi ismeretekkel is rendelkeztem. És érkeztek az unokáim, őket nevelgettem, mert sokat voltak nálam, a szülők nagyon is el voltak foglalva munkával.
Csak a televízióból és ilyen alapokból ismertem a helyzetet, persze, az akkori saját élettapasztalatokból is.
Ez a rész is érdekes, olvasmányos.
Üdv. Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-10 08:32:35

válasz hundido (2016-11-09 19:14:08) üzenetére
Szia! Nocsak, nocsak! Én is szép emlékeket őrzök, voltam ilyen táborban, bár sikerült kimaradnom a KISZ-ből! Mint "sportfelelőst" hívtak meg, "szabadkártyával" :) Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2016-11-09 19:14:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Helló!
Hej azok a KISZ vezetőképző táborok! Voltam én is! Ajaj!Volt ott minden. Én szép emléket őrzök...
Tetszett ez a rész is! üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-09 15:45:41

(folytatás)
Emil hozza össze két munkatársát: Székely Hajnalkát és Csepregi Jánost a társadalmi munkában. Csepregi rossz házasságban él egy gazdag nővel. Szerelemes lesz a lányba, úgy tűnik azonban Hajnalka sem az ő, sem Tandem Balu közeledését nem értékeli. Petri Mici Emil osztályán dolgozik, minden erejét, energiáját abba fekteti, hogy szexuális álmait akár fondorlatos ármánykodás révén is valóra váltsa. Nemesné, a Személyzeti Főosztály rettegett, nagyhatalmú vezetője látszólag belemegy a cselszövés támogatásába.


Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-09 15:43:06

Az eddigiek rövid összefoglalása, és ami még ebben a részben várható:

Tandem Balunak nehéz beilleszkedni. Nem akar KISZ-tag lenni, de nem könnyű annak, aki kilóg a sorból. A Hivatalban a megszokott élet zajlik, a munka mellett jelen vannak a Párttag-gyűlések, és a KISZ gyűlések.1988-at írunk, még senki nem sejt semmit a közelgő változásokról, bár a vihar előtti csend ott rezeg a levegőben. Roth Emil osztályvezető titkos-ügynöki múltja miatt sokkal többet tud, mint amennyit elárul kollegáinak. Fiatal munkatársait maga köré gyűjti, mintha már készülne valamire....


Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-09 15:38:41

válasz oroszlán (2016-11-09 15:00:30) üzenetére
Kedves Ica! egy velem megtörtént esetet örökítettem meg. Egy jó barátom látogatott meg egyszer a munkahelyemen. Ráült a fűtőtestre, lábait felrakta az asztalomra. Elmagyaráztatta velem, mi a munkánk, mivel foglalkozunk. Amikor végeztem, akkor hangzott el szájából ez a bizonyos mondat. Nem sokra rá benyitott a főnököm, és a nyakába esett a testvérként szeretett jó-barátom síléce, ami oda volt támasztva az ajtó mellé. Síelni készültünk éppen! Szeretettel köszönöm, h olvasod! -én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-11-09 15:00:30

Kedves Laci.
' Szoval, fureszeitek a szart a poraert"
Remek es ra illik az osszes bizottsagi formara.
Tetszett ez az irasod is.
Szeretettel udvozollek. Ica

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022