HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 15

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-11-08

Mi kommunista ifjak....V/8.

Az információs rendszer működtetéséről, és a statisztikai tevékenységről szóló 1973. évi V. törvény 8. paragrafusa úgy rendelkezett, hogy e tevékenységek összehangolása, fejlesztése és ellenőrzése az egységes rendszerbe tartózó állami szervek közös feladata. A törvény végrehajtásra kiadott minisztertanácsi rendelet ennek megfelelően indítványozta, hogy az együttműködés elősegítése az Országos Koordinációs Hivatal által létrehozott Koordinációs Bizottság feladata legyen. A Koordinációs Bizottság irányításával Roth Emilt bízták meg.
A Koordinációs Bizottság első, alakuló ülését hosszú és alapos előkészítő munka előzte meg, melynek egyes részleteiről az előzőekben már beszámoltunk. Az információs tevékenység kusza szövevénye olyan méretűvé duzzadt, hogy 1988-ra már szinte agyonnyomta a gazdálkodó szerveket. A terheken muszáj volt enyhíteni, - mostanra a Párt legfelsőbb vezetése is felismerte. A megoldáshoz kellett egy rátermett, agilis vezető, és a párt támogatása. A probléma természetesen sokkal nagyobb, és szerteágazóbb volt, hogysem egy nagysándori kard-suhintással meg lehetett volna oldani. Az állami szervek, bár egységes rendszerbe tartoztak, egymástól függetlenek voltak, irányítási feladataik ellátásához szükségük volt saját, speciális adatgyűjtésekre, információ-kérésekre. Senki nem tudta, hogy fog működni a központosítás után a rendszer?
A kibontakozó vitában olyan kérdések vetődtek fel, mint például, hogy a mezőgazdasági statisztika egyik legfontosabb mutatószámát az átlagos állományi létszámadatokat, ami a KSH, a szakminisztérium, és a területi szervek számára is fontos volt, a jövőben tényleg csak egyetlen, arra kijelölt szerv gyűjti-e? És ha igen, mekkora terhet jelent ez parciálisan? Hogyan történik, milyen lesz a visszacsatolás? Bizonyos helyi kérdésekben, helyben, megyei, járási szinten kell dönteni. Ámde, hogy jut el az adat, az információ a központi adatgyűjtő szervtől a területi döntéshozó szervig, így akár például egy járási pártbizottsághoz? Nem lesz-e késlekedés, fennakadás, működőképes marad-e az ágazati irányítás a horizontális és vertikális integráció főbb területein?

A jegyzőkönyvet egymástól függetlenül Szereda Edit és Petri Mici vezette. Mindketten gyorsírásban. A jegyzőkönyvek alapján fogják majd az osztály dolgozói résztémákra bontva az emlékeztetőt összeállítani, melyet Roth Emil hagy jóvá. Ezt követően visszaküldik a társhatóságokhoz, akik meghányják-vetik az abban foglaltakat, majd kidolgozzák és megfogalmazzák észrevételeiket. Az észrevételek képezik a következő ülés vitájának a gerincét.

Csepregi János az egész bonyolult folyamatot egyszer elmagyarázta Tandem Balunak a folyosón. A kérdés így hangzott: mi a nyavalyát csináltok tik ott, azon a k... ülésen Csepi? -Értem - bólogatott, miután megtudta. -Szóvak fűrészelitek a szart a poráért!

A vitában végül is a következő állásfoglalás született:

1. A Bizottság a munkatervet azzal a megjegyzéssel fogadja el, hogy a tagok javaslatára más fontos javaslatok is napirendre tűzhetők.
2. Tudomásul vette, hogy a meglévő iparstatisztikai, építőipar-statisztikai, beruházás-statisztikai, élelmiszeripar-statisztikai, fagazdasági és vízgazdálkodás-statisztikai, egészségügyi, valamint igazságügyi statisztikai módszertani bizottságokon kívül koordinációs, tájékoztatási, nyilvántartási és fogalmi munkabizottságokat is létre kell hozni. A munkaanyagokat a Koordinációs Hivatal illetékes főosztályai állítják össze, és azokat, szakmai bizottsági vita után a Koordinációs Bizottság titkársága terjeszti a plenáris ülés elé.
3. Az ügyrendet a felvetett témáknak megfelelően kell kialakítani.
4. Vizsgálat tárgyát kell, hogy képezze az állami adatgyűjtési és információs rendszer, az adatbázisok létrehozásának követelményei és módszerei, új árbázis alkalmazása a népgazdasági mutatók számításánál, az egységes, ágazati osztályozási rendszerre való áttérés, a fogalmi rendszer felépítésének, kidolgozásának és alkalmazásának szempontjai.

Petri Mici ceruzája sebesen szántotta a sorokat. A Hivatal legjobb gyorsírója volt, számos országos gyorsíróverseny győztese, még a gyorsírásban szintén virtuóz Szereda Edit sem bírta tartani vele a tempót. Nagyszerű talentummal áldotta meg a sors, többfelé tudott egyszerre figyelni. Míg jegyzetelt egy magánéleti problémán rágódott.
Meg kéne valahogy oldani, hogy ők hárman, mármint Csepregi János, Székely Hajnalka, és ő Petri Mici egyszer összejöjjenek.
Gondolkodott. János és Hajnalka most készülnek le Balatonlellére az üdülőbe, hogy előkészítsék a terepet a KISZ vezetőképző tábor számára. Mi lenne, ha velük menne? Majd úgy alakulnak véletlenül a dolgok, hogy mondjuk, ott kell éjszakázni. Mondjuk, kipukkad a János autójának a kereke, vagy lemerül az aksi, mert valaki véletlenül bekapcsolva hagyta a világítást. És, akkor ő, majd gondoskodik róla, hogy az, az éjszaka emlékezetes legyen...

Igen ám, de mi van akkor, ha nem akarják, hogy csatlakozzak? -tette fel magának a kérdést. Ez bizony könnyen előfordulhat. Csepregi bírja a kiscsajt, és minden jel arra mutat, hogy Hajna is bírja őt. Nyilván kettesben akarnak enyelegni, mert még nem tudják mi a jó. Váratlanul eszébe jutott egy megoldás, elvigyorodott. Aljas és gusztustalan kétségkívül, de célba érhet vele. Mindenesetre jó célt szolgál, hiszen a szex az! -vihogott magában, nem kell szégyenkeznie miatta.
Este, elalvás előtt, maszturbálás után azonban mégis csak szégyellte egy hangyányit. -Istenem - fohászkodott - mentsd meg lelkemet a Gonosztól, és ne vigyél kísértésbe. Adj nyugodalmas jóéjszakát nekem, és minden jó-embernek, ámen

Isten azonban vagy nem hallotta ezt az imát, ó, Ő nagyon elfoglalt odafenn az égben - elvégre 7 milliárd ember él már a Földön, aki hozzá fordulhat ügyes-bajos dolgaiban - vagy nem akarta teljesíteni a benne foglaltatott kérést. Mici ébren hánykolódott egész éjszaka, s csak hajnaltájban nyomta el a ledér, tréfáskedvű álom.

A történetés a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-05-11 17:30:41

válasz inyezsevokidli (2017-05-11 14:22:11) üzenetére
Szia, ksznm! Durva, tudom, de ilyen is van. Lehet agyonhallhatni, de akkor is ltezik. S megmutatja, milyenek vagyunk. Soksznek, egyszerre van meg bennnk a j, s a rossz! Nehz dolga lesz velnk az istennek a vgn! Szeretettel ksznm a figyelmedet s a kedves, rdekld mltatst, kedves Ildik! -n
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2205
Időpont: 2017-05-11 14:22:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nesze neked, kvncsi olvas!
A legintimebb magnlet, a maga takaratlansgban, s a legltalnosabb trsadalmi felptmny, a maga "szraz" valsgban. Egyre nagyobb feszltsg rajzoldik ki.
Kszldik a vezrhangya a boly kzepn, hogy elmsszon. S akkor, minden trendezdik!?
Nagyon izgalmas, kedves Bdn!
S ez a tudomnyos precizits, amivel eladod, igazn lenygz.

Szeretettel:
Ildik

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-12-01 08:00:35

válasz Finta Kata (2016-11-30 18:08:06) üzenetére
Kedves Kata! Igen, nehz volt kimaradni, egybl gyanss vlt az, aki kilgott a sorbl. Mi a fent akarsz? -krdeztk. Csak nem vagy a np ellensge?! Nagyon sokan inkbb befekdtek, f a biztonsg alapon. Ez volt a felszn. Ennek a regnynek a szerepli is, br kzben mst gondolnak s tesznek. Ezrt adtam azt a cmet, h "Mi kommunista ifjak..." gy voltak k k.-k, mint te vagy n :) Hlval s ksznettel: n
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-11-30 18:08:06

Ez volt az az id, amikor a kt idsebb gyerekem mr felntt, st, mr kt unokm is volt. Nos, k sem tudtak kibjni - dikkorukban, hogy ne legyenek KISZ-esek, ksbb prttagok, de ksbb mr valahogy sikerlt nekik is kicsit tvolabb maradni tle. ltaluk ismerhettem a helyzetet, n akkor mr csak nyugdjasknt jrtam tbb vllalathoz a zrsi idkben segdkezni, mivel gazd. s jogi ismeretekkel is rendelkeztem. s rkeztek az unokim, ket nevelgettem, mert sokat voltak nlam, a szlk nagyon is el voltak foglalva munkval.
Csak a televzibl s ilyen alapokbl ismertem a helyzetet, persze, az akkori sajt lettapasztalatokbl is.
Ez a rsz is rdekes, olvasmnyos.
dv. Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-11-10 08:32:35

válasz hundido (2016-11-09 19:14:08) üzenetére
Szia! Nocsak, nocsak! n is szp emlkeket rzk, voltam ilyen tborban, br sikerlt kimaradnom a KISZ-bl! Mint "sportfelelst" hvtak meg, "szabadkrtyval" :) Ksznettel: n
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2016-11-09 19:14:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hell!
Hej azok a KISZ vezetkpz tborok! Voltam n is! Ajaj!Volt ott minden. n szp emlket rzk...
Tetszett ez a rsz is! dv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-11-09 15:45:41

(folytats)
Emil hozza ssze kt munkatrst: Szkely Hajnalkt s Csepregi Jnost a trsadalmi munkban. Csepregi rossz hzassgban l egy gazdag nvel. Szerelemes lesz a lnyba, gy tnik azonban Hajnalka sem az , sem Tandem Balu kzeledst nem rtkeli. Petri Mici Emil osztlyn dolgozik, minden erejt, energijt abba fekteti, hogy szexulis lmait akr fondorlatos rmnykods rvn is valra vltsa. Nemesn, a Szemlyzeti Fosztly rettegett, nagyhatalm vezetje ltszlag belemegy a cselszvs tmogatsba.


Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-11-09 15:43:06

Az eddigiek rvid sszefoglalsa, s ami mg ebben a rszben vrhat:

Tandem Balunak nehz beilleszkedni. Nem akar KISZ-tag lenni, de nem knny annak, aki kilg a sorbl. A Hivatalban a megszokott let zajlik, a munka mellett jelen vannak a Prttag-gylsek, s a KISZ gylsek.1988-at runk, mg senki nem sejt semmit a kzelg vltozsokrl, br a vihar eltti csend ott rezeg a levegben. Roth Emil osztlyvezet titkos-gynki mltja miatt sokkal tbbet tud, mint amennyit elrul kolleginak. Fiatal munkatrsait maga kr gyjti, mintha mr kszlne valamire....


Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-11-09 15:38:41

válasz oroszlán (2016-11-09 15:00:30) üzenetére
Kedves Ica! egy velem megtrtnt esetet rktettem meg. Egy j bartom ltogatott meg egyszer a munkahelyemen. Rlt a fttestre, lbait felrakta az asztalomra. Elmagyarztatta velem, mi a munknk, mivel foglalkozunk. Amikor vgeztem, akkor hangzott el szjbl ez a bizonyos mondat. Nem sokra r benyitott a fnkm, s a nyakba esett a testvrknt szeretett j-bartom slce, ami oda volt tmasztva az ajt mell. Selni kszltnk ppen! Szeretettel ksznm, h olvasod! -n
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-11-09 15:00:30

Kedves Laci.
' Szoval, fureszeitek a szart a poraert"
Remek es ra illik az osszes bizottsagi formara.
Tetszett ez az irasod is.
Szeretettel udvozollek. Ica

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023