HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-02-02

Mi kommunista ifjak...VII/7.

Ami Tandem Balu és Végh Kriszti kapcsolatát illeti, a kapcsolat jó ideig rendben volt, majdnem két hosszú hétig, majdnem június végéig. Ekkorra a lánynak már csak két hete volt hátra a diákmunkából.
Ebben az időszakban kevés munka adódott az osztályon, a dolgozók beszélgetéssel ütötték agyon az időt. Főleg Kriszti és Aranka társalogtak családi ügyekről, arról, például, hogy van Fekete Márti néni, gyógyulgat-e, jól érzi-e magát a Mátraházai tüdőszanatóriumban, ami egy fenyvesekkel körbevett gyönyörű park közepén áll 800 méterrel a tengerszint felett, előléptették-e Háross Géza bácsit Szolnokon másodtitkárból első titkárrá, hová, melyik egzotikus dél-amerikai országba utazott tárgyalni Megyeri Henrik, és mit mondott a rádióban legutóbb Pozsgai?
Pozsgai is rokon volt szegről-végről, nem derült ki a beszélgetésből kinek hányad íziglen unokatestvére, sógora, vagy nagybátyja. Balu egyébként is kezdte már unni a témát, kezdte keverni, hogy ki kinek a kicsodája.

Ezen a rádióbeszéden hosszasan elrágódtak. Elhangzott ugyanis egy kijelentés: " ...a rendszer hibái nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 56-ban az általános elégedetlenség fegyveres ellenállásba menjen át"
-Nem tudom, hogy értette Imre bácsi ezt az egészet - mondta Kriszti a keresztanyjának. -Azt tessék nekem megmagyarázni Aranka néni, hogy ha tényleg a nép elégedetlensége váltotta ki az ellenforradalmat, akkor hogy lehet az, hogy az én ízig vérig munkásszármazású nagybátyám megy oda fegyvert ragadva, hogy rendet csináljon? Patkó Tamás bácsi talán bizony a saját népe ellen harcolt és áldozta fel életét a Köztársaság téren?
-Dehogy, dehogy! -Aranka ingatta a fejét és megnyugtató mosolyt küldött a lány felé. - Csacsi lány! Tamás bátyád hős volt, e felől egy pillanatnyi kétséged se legyen! A hazájáért és a proletár nemzetköziség ügyéért halt meg. Emlékét örökre megőrizzük a szívünkben. A téren, a márványmedence közepén ott áll magas talapzaton, örök mementóként a szobor: a proletárdiktatúráért harcoló, és halálos sebbel összerogyó munkás monumentális alakja. Soha többet 56! Soha többet ellenforradalmi lázadás! De, figyelj csak, egyikünk se hallotta élőben a beszédet, se te, se én, csak azt hallottuk, ami a hírekben elhangzott. Nekem az a véleményem, hogy a teljes beszéd ismerete nélkül nagyon nehéz állást foglalni, még mi kommunisták is, akik számára a dialektikus gondolkodás olyan, mint az éltető, friss levegő, beleesünk abba a hibába, hogy kiragadunk a szövegkörnyezetből egy mondatot, s annak alapján mondunk ítéletet. Meggyőződésem, hogy, ha az egész beszédet ismernénk, nem nyugtalankodnánk egyetlen megjegyzés miatt. De majd megkérdezem Imrétől legközelebb, ha találkozunk, talán ott lesz a június 27.-i szokásos László-napozáson, hogy, hogy értette?

Kriszti hallgatott egy sort, gondolkodott, törte a fejét. Úgy ült az asztal mellett, ahogy máskor is szokott, keresztbe tett lábakkal, combtőig felcsúszó, mindent láttató, hófehér-porcelán miniszoknyában, Tandem Balu felé fordulva. Most is a lila bugyi volt rajta, Balu tudta már, hogy miért, a lány Újpest drukker volt! Finom kávéillat terjengett a szobában és cigarettafüst, melyet a nyitott ablakon bejövő huzat Tandem Balu felé sodort. Szathmáriné egyelőre nem folyt bele a disputába, újságot olvasott, és elmerülten kanalazgatta a kefírjét.

-Én, úgy tudom, hogy az ellenforradalmat az imperialisták ügynökei által felheccelt csőcselék robbantotta ki - folytatta összeráncolt homlokkal a lány. -Ennivalóan édes volt így, a komolykodó, szomorkás, tündérlány pofikájával. -Kérek szépen én is egy korty kávét Keresztanyám.
Szathmáriné, Arankát megelőzve felállt, szétporciózta a kávét a csészékbe, Végh Krisztinek is töltött. A lány ránézett, kedvesen rámosolygott: köszönöm Jolán néni!
-Nagyon szívesen! - viszonozta Szathmáriné, szintén mosolyogva. Újra helyet foglalt, beleszürcsölt a kávéjába, kanalazott a kefírből, s folytatta az újságolvasást.

-Helyesen tudod - bólogatott Némethné -így van! -A Kommunista Párt országunknak, a Magyar Népköztársaságnak vezető ereje, aki ellene lázad sötétben bujkáló, aljas ellenforradalmár, méltó a dolgozó nép megvetésére és a legszigorúbb ítéletre.
-Odament - mondta a lány most már pityeregve -oda, arra a rohadt térre és megölték! -Karhatalmista volt szegény, egyszerű, tisztaszívű katona, aki a kötelességét teljesítette. Az egész nem történt volna meg, ha a fellázított rohadék csürhe nem töri be a Pártház ajtaját és nem nyomul be az épületbe. Gyilkos gazemberek! Szerencsétlen kiskatonák csak az életüket védték!
Sírt, a könnyek leperegtek csinos pofikáján, s ahogy előrehajolt ültében, rápotyogtak az íróasztalon lévő aktakötegre.

Balu lesütötte a szemét, egy iratot tanulmányozott maga előtt az asztalon, aminek egyetlen betűjét sem látta. Szemét vörös köd lepte el, egész bensője remegett.
-De hát ez nem így történt! - dühöngött magában. -Pont fordítva volt. Az ávósok lőttek bele a fegyvertelen tömegbe, akkor halt meg az első sortűzben sok emberrel együtt az én nagybátyám is. Fejlövést kapott, azonnal vége volt. Ezt követően szereztek fegyvert a felkelők, és ostromolták meg a Pártházat! Ez az igazság!
Már majdnem kirobbant belőle a szó: a te nagybátyád lőtte le az én nagybátyámat, igen, Patkó Tamás gyilkosa Kelemen Ákosnak! - alig tudta türtőztetni magát.
Szathmáriné, aki a beszélgetés alatt a szeme sarkából figyelte, és észlelte, hogy majd' felrobban a méregtől, megszólította. Felnézett az újságból, rámosolygott.
-Megkérhetném valamire Balu? -Mézédesen csengett a hangja. -Hozna nekem a büféből tíz deka párizsit és két kiflit? Görcsöl a gyomrom az éhségtől!

Delet kongattak a rádióban. Némethné, és Szathmáriné elindultak az ebédlőbe.
-Legalább egyedül maradnak egy kicsit a fiatalok - kacsintott rá Aranka, a kolleganőjére felfelé menet a főlépcsőházban. -Olyan tündériek tudnak lenni, majd felfalják egymást a tekintetükkel.
-Ühüm -hagyta jóvá Szathmáriné.
-Balu se járna rosszul, ha benősülne egy ilyen jó családba.
-Azt gondolod?
-Igen, ez a véleményem!
-Hát, te tudod Arankám...

Az irodában eközben a következő párbeszéd hangzott el:
-Felmegyünk a Szabihegyre ma? - kérdezte a lány, incselkedő hangon. Produkált egy kacér szemvillantást, átváltotta keresztbe tett lábait. Egy pillanatra látható lett megint a lila bugyogó. Balunak a Dózsát gúnyoló Fradi nóta jutott az eszébe: "Boci, boci kecske, menjünk ki Újpestre, ott játszik a Dózsa, lila bugyogóba"
Kriszti tovább erősködött. -Felhívom Béla bátyámat a kocsi miatt. Na, mit lősz?
-Ma nem jó - szabadkozott Tandem Balu.
-Nem? És miért nem, ha szabad kérdeznem?
-Mert ma trenyálnom kell.
-Ne mán! Mindig az a hülye trenya!
-Ja.
Nézte a fiú eltökélt képét. Lepergett a pillanat.
-Tudod mit? Menj akkor a p...ba!

Tandem Balunak ez után a nap után soha többé nem volt alkalmas, hogy kettesben menjen fel a hegyre Végh Krisztivel. Nála kifújt a dolog. A lány néhányszor még bepróbálkozott, aztán leesett neki a tantusz, és attól kezdve békén hagyta. Három nappal később áthelyezték a társosztályhoz, az volt a hivatalos magyarázat, hogy az ottani munkát is meg kell ismernie.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-04-02 16:44:52

válasz inyezsevokidli (2020-04-02 10:18:21) üzenetére
Szia Ildikó! Jól értelmezed, s jól magyarázod! De vedd tekintetbe, h T.B. egy marhára öntörvényű srác, semmit nem úgy csinál, ahogy "elvárható" lenne. Az a körülmény azonban, h a nagybátyját az ávósok lőtték agyon, talán éppen Végh Kriszti rokona, egy pillanat alatt megfordítja amúgy sem túl erős (nadrágjában fészkelő) érzelmeit. A lila bugyogó, ami az egyik pillanatban még elbűvöli, egy pillanattal később már, kis képzavarral élve, vörös posztó a szemében. Balu az érzelmeit tekintve labilis, meggyőződését illetően viszont kőkemény. Én már csak tudom. Én írtam! :) Nagy, nagy köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2020-04-02 10:18:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Nem néztem volna ki Baluból, hogy a sarkára tud állni.
Hogy hűséges tud maradni magához, a csapathoz, az igazsághoz, még ilyen áron is, hogy lemond a pajzánkodásról.
Az én szemben nagyot nőtt ezzel.
Mert, ha valamiről nem beszélhetünk valakivel, akkor a végén nem lesz miről beszélgetni.

A színek persze, mint vörös posztó a bikának, besegítettek.

Egyébként a lányt beavathatta volna a maga igazába.
Én azért megpróbáltam volna.
Persze lehet hiába való próbálkozás lett volna, hisz magát is, és a lányt is bajba sodorhatta volna vele.
S egyébként is lehet nagyon nem érte volna meg.
Hisz nem egy kasztba tartoztak.
Csak szólj ha valamit rosszul magyarázok.
Mert nem emlékszem, hogy hasonló helyzetet valaha is átéltem volna.

Szeretettel:
Ildikó

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-07 17:11:00

válasz Finta Kata (2017-02-07 12:48:16) üzenetére
Kedves Kata! Beleláttam abba a világba, én is egy ilyen "főhivatalban" dolgoztam. Egy kolléganőm tényleg így itta, -én is furcsállottam :) Tényleg szörnyű volt nap, mint nap ott ülni és végighallgatni a sok 56-ozást! DE be kellett fogni az embernek a száját! Ma szerencsére már mindenki azt mond amit akar, bár, megnézném, h egy mai kormányhivatalban mit szólnának hozzá, ha a "rendszert" szidná valaki???? Köszönet! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-07 17:03:45

válasz oroszlán (2017-02-07 10:34:44) üzenetére
Kedves Ica! Egy ilyen főhivatalban az 56-os eseményeket csak úgy lehetett emlegetni, hogy "ellenforradalom" Amolyan "hőségpróbának" számított, az emberek valamiféle önigazolása, h minél gyakrabban és indulatosabban hangoztatják. T.B-nak majdnem eljár a szája, neki fájó pontja ez. Köszönöm, h olvasod, és a lényeglátó hozzászólásokat! Szeretettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2017-02-07 12:48:16

Kedves Laci!
Micsoda világ... Jó, hogy én ilyen mélységbe nem láttam bele azokba a történekbe. Azt tudom, hogy helyenként bizony olyan volt ahogyan leírod, hogy munkaidőkben mi zajlott... Legfontosabb volt az Újság elolvasása, persze, nem mindegy, milyen újság volt az, s miket írtak benne össze!
Ezt nem tudom kihagyni: "beleszürcsölt a kávéjába, kanalazott a kefírből" ugyanis a feketébe mindenki tett legalább egy kocka-cukrot, s hogy illett hozzá a savanyú kefír? - az nem fér a fejembe. Persze, lehet, az illetőnek ilyen az ízlése.
Arra én jól emlékszem, mik terjedtek el az 56-os eseményekről, mennyire elferdítették. Emlékszem, hogy én kiborultam, ha ilyesmit előttem mondtak, s bizony, én odavágtam: a józan emberek lázadása volt az elnyomás ellen...
Borzasztó volt 56, nagyon sokan estek áldozatául.
Jól haladnak az események Krisztivel kapcsolatban, ébredez már Tandem Balu is.
Tetszik az írásod, szeretettel olvastam: KataSzenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-02-07 10:34:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

A trenya szó nekem is feltűnt, jó, hogy tisztáztad:)))
A beszélgetések között érdekesen fejtetted ki, ki miként gondolkodik az -56-os eseményekről. Láttadtad mennyire volt elferdítve a valóság, és annak fájdalmas kimenetele.
Tetszett, mint mindegyik rész!
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-06 08:10:24

válasz Ylen Morisot (2017-02-05 10:07:08) üzenetére
ja, a "trenya" szó a "tréning" -ből jön, általánosan elterjedt szleng volt a sportolók között....:)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-06 08:06:56

válasz Ylen Morisot (2017-02-05 10:07:08) üzenetére
Köszi Ylen! Így volt...ezek a rokoni-haveri összefonódások azóta léteznek , mióta világ a világ. Most olvasok egy középkorban játszódó történetet, akkor is a bennfentesek jutottak hozzá minden zsíros falathoz. Hogy ma is így van-e, nem tudom! ? Á, csodát. Azóta rég megjavult a világ, ha ezt egyáltalán javulásnak lehet nevezni. Nekem egyébként az a véleményem, h jogos is és igazságos is, ki az az ostoba vezető(réteg) aki/amelyik az ellenfelének fog kedvezni? :) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-02-05 10:07:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Pozsgai is rokon ... Joooó!
Még emlékszem az agitációs és propagandista-képző KISZ-táborra, és arra, amit ott 56-ról hallottam. Ezzel szemben ma az iskolában is emlékezünk. Nekem tetszik, ahogy bevitted egy laza hétköznapi beszélgetésbe a témát.
Mi az a "trenya"?
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022