HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-02-14

Mi kommunista ifjak...VIII/3.

Roth Emil gondolkodott, futottak, száguldottak a másodpercek. Feszült pillanat volt. Ismerte a beszédet, a KB ülés teljes szövege az íróasztalán feküdt, és azt is tudta, hogy a nagy port felkavaró kijelentés milyen előzmények között született. Mit mondjon el most ebből, ennek az ősz hajú veterán elvtársnak? Beszéljen a külpolitikai helyzet drasztikus változásáról, az egyre jobban elszaporodó féllegális csoportokról, a titkos ellenzéki összeröffenésekről, a vérlázítóan szabad-szájú szamizdatokról? Arról, hogy a mélyben forr, izzik valami megnevezhetetlen rossz? Úgy döntött, a lehető legkevesebbet. Kár lenne a kedélyeket izgatni olyasmivel, ami egyelőre nem időszerű, s ami talán nem is lesz az soha. Remélte, hogy nem jön el az, az idő, és a legrosszabb nem következik be.
Megpróbált mosolyogni.
-Szóba-került a téma. De Pozsgai nem állított semmit, csak kérdezett.
-Tessék? -Farkas elvtárs, szúrós szemekkel fixszírozta a fiatal osztályvezetőt, aki egyik lábát hanyag mozdulattal átvetve a másikon olyan könnyed hanghordozással beszélt, mintha még mindig a családi dolgokról lenne szó.
Emil legyintett. -Teljes a félreértés az egész vonalon. A KB ülésezett tegnap, az ülés zárt volt, újságírókat nem engedtek be, valaki mégis nyilatkozott utána valamit. Hogy ki, és mit, az eddig nem derült ki, a nyilatkozat pontos szövege sem ismeretes, csak az, ahogy kommentálták. A rádió híradásában valóban elhangzott egy félreérthető mondat. Ismétlem azonban, amit Imre bácsi eredetileg mondott, az, kérdés volt, nem állítás. A teljes szöveg így hangzott: "Igaz-e, hogy bizonyos, ellenzéki körökben az utóbbi időkben egyre gyakrabban vetik fel a kérdést, hogy a rendszer ma már mindenki által ismert hibái közrejátszottak-e az 1956-os események bekövetkeztében?"

Kivárt egy cseppet, aztán, érzékelve, hogy beszélgetőpartnere a gondolataival küszködik, folytatta. -A rádióst kellene jól nyakon csapni, aki máshogy adta vissza. Én személy szerint egyáltalán nem helyeslem, hogy egy KB ülés után bárki is szóban nyilatkozzon, amit félreérthetnek, vagy félremagyarázhatnak. Az egyedül járható út ilyen esetben, már, úgy értem, akkor, ha a pártvezetés tájékoztatni akarja a közvéleményt, az, hogy írásos közleményt ad ki, amit szó szerint kötelező beolvasni, és punktum!
Tudta, hogy ezzel most többet árult el, mint amennyit feltétlenül muszáj volt, hiszen utalt arra, hogy pontos értesülései vannak a Központi Bizottság ülésén elhangzottakról. Kit érdekel? - mondta magában, itt úgyis sokan sejtik az igazságot rólam, de senki nem tud bizonyítani semmit.

Érdekes lett volna belelátni annak az embernek a fejébe, aki láthatatlanul jelen van, vagy mondjuk egy titkos webkamerán keresztül (ami ebben az időben Magyarországon még nem létezett) megfigyeli a beszélgető Roth Emilt és Farkas Tibor elvtársat.
Az egyik oldalon egy aggódó öregember, aki hárít, fél, reszketve reménykedik, a múlt sok, nagy terhe mázsás súllyal nyomja a vállát, a jövő káprázata vakká, tehetetlenné teszi, a másik oldalon pedig, a könnyűvérű, a nehézségeket félvállról kezelő ifjú titán, a semmivel nem törődő, a senkitől, semmitől sem tartó, vissza nem riadó.
A semleges megfigyelő vajon nem mondta volna-e ki e kép láttán, a közhelyszámba menő régi sztereotípiát: "Az élet rendje bizony az, hogy az öregeket felváltják a fiatalok, és az avitat, a régit előbb utóbb elsöpörik az új idők új szelei"?
Pedig a kép csalóka, egyáltalán nem törvényszerű, hogy ennek így kell lennie! Roth Emilnek az volt a véleménye, hogy a szocializmusnál igazságosabb, emberségesebb, jobb társadalom nem létezik, egyszerűen csak jól kell csinálni, sokkal jobban, mint ahogy eddig tették.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-04-10 16:58:57

válasz inyezsevokidli (2020-04-10 11:03:51) üzenetére
Szia Ildikó! Sokan gondolták így! A baloldali emberek hasonlóképpen gondolkodtak. Emil azért persze nem volt idealista, nem dédelgetett vágyálmokat. Realista volt és komolyan gondolta, h a szocializmus jó dolog, csak jól kell csinálni. (Én, bevallom, pont az ellenkezőjét gondoltam! :) ) DE majd a végén történik valami...nem árulom el...Írj csak bármit, nagyon érdekel, Te hogy látod/láttad! Szeretettel köszönöm: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2020-04-10 11:03:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Azt hiszem, én is ezt gondoltam, amit Róth Emil.
Az "egyetlen", magának az utcán "megágyazó" asszonyt, akkoriban, én vittem haza taxival.
De az is igaz, hogy inkább jól tartott jószágokhoz hasonlítottunk, mint szabad szellemiségű, gondolkodó, emberi lényekhez.
Most is, inkább, csak megvezetettek vagyunk, megosztottságunkban.
Lassan, de biztosan nyiszálja el a torkunkat a penge, amíg ide-oda választunk.

Az ezredforduló környékén kezdett el érdekelni, mi történik valójában a háttérben.
A sok-sok puzzle-ból rakom össze, azt a nagy képet, amit módszeresen, darabonként, szivárogtatnak, vetnek elénk.

Jaj, de miért is írok itt neked ilyeneket?
Maradjuk inkább a történetnél.

Szeretettel folytatom: Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-21 10:29:46

válasz hundido (2017-02-21 06:37:24) üzenetére
Köszönöm, örülök, h tetszett! Várlak a folytatáshoz is! Üdvözlettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2017-02-21 06:37:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Icával értek egyet. Aki ennek a kornak a részese volt, az élvezi, ill. elgondolkodik azon amit leírsz. Igen, sokan elvakultan hittek ebben a rendszerben és kiszolgálták. Ez a rész is tetszett. üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-17 14:54:09

válasz Finta Kata (2017-02-16 12:31:01) üzenetére
Kedves Kata! Nagyon szépen köszönöm ezt a megerősítő véleményt. Aki élt benne, ráismer a korra. Az ilyen visszajelzések megerősítenek abban, h érdemes folytatni! Nagy nagy hálával és szeretettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-17 14:50:58

válasz oroszlán (2017-02-16 10:17:23) üzenetére
Kedves Ica! Egyformán látjuk ezeket a dolgokat. A "népet" eddig minden rendszer kihasználta, butította. A fejlettebbek rájöttek arra az alapigazságra, hogy "nyomtató lónak nem lehet bekötni a száját" - s így ezekben a korokban kicsit könnyebb volt. De a paraszt (gyalog) mindig leüthető, feláldozható volt. Történetünk a Kádár-rendszer idején, az un. "puha" diktatúrában játszódik, már elnézik, ha valaki nem lép be a pártba, vagy a KISZ-be, de rajta tartják a szemüket. Tudod mi az érdekes? Az, h eddig csak olyanoktól kapok levelet, hozzászólást, akik átélték! Egy kivételével pozitív visszajelzést kaptam! De egyetlen egy ember sem írta még azt, h ő még nem élt ebben az időben, s azért érdekli! (?) Egyébként a családom, baráti köröm (?) abszolút mértékben negligálja, nem csak ezt, hanem mindent amit írok. Ez van. Senki nem lehet próféta...tudod! Szeretettel köszönöm: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2017-02-16 12:31:01

Kedves Laci!
Izgalmas ez a rész, érdeklődéssel olvastam a részleteket. Bizony, a kommunizmus alapjai nagyon is jók, azonban azokat sohasem tartották be. A rendszer is azért bukott el (?) ha nem is egészen, mert tanulatlan, buta emberek akartak vezényelni. Ha előbb azok tanultak volna, talán sikeres is lett volna az egész felfordulás! Engem is nagyon, de nagyon hívogattak, hogy lépjek be a pártbe, de csak annyit értek el velem, hogy mindenhova elküldtek tanulni (volt amikor egy hónapra), vizsgáztam nem is egyszer, és dolgozni mindig nagyon sokat és jól tudtam, s azért kellett járnom tanulni a rendszer alapjait, hogy belépjek, és előléptessenek. (jó is volt hetekig pihenni.) Ha nekem arra lett volna kedvem, akkor lehettem volna talán első vezető is, azonban én megelégedtem a középvezetői hellyel, így is a városban én voltam első - nők között - aki központi kitüntetést kaptam. (Persze, nem a nézeteimért, hanem a munkámért), mert azzal nem rukkoltam elő.
Érdekes volt, szeretettel: Kata
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-02-16 10:17:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Kérdezted egyik kom-tben, hogy miért nem unalmas az írásod? Szerintem nekem és akik olvassák azért nem unalmas, mert részesei voltunk a kor eseményeinek, aki meg nem annak azért érdekes.
Ebben is van egy olyan mondat ami nagyon is fedi az akkori valóságot, mert tényleg voltak olyan emberek akik nagyon is hittek abban a rendszerben (a szocializmusban), most más -izmusok lesznek.)))
Nem tudtak engem belebutítani abba a rendszerbe, nem is tudom megmagyarázni miért? A pártba sem léptem, hiába agitáltak, mint középvezetőt. Bosszantanak, és elégedetlen vagyok a ma eseményeinel, ma is megy a butítás ezerrel!
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-16 08:21:42

válasz Ylen Morisot (2017-02-15 17:23:54) üzenetére
Szia Ylen! Nagyon sok ember gondolta így, és gondolja most is! Ez a-"felülről" sugallt butításnak is betudható: "a király jó, csak a hivatalnokai rosszak" De valóban, a szocialista-kommunista társadalom eszméjénél szebbet jobbat el se lehet képzelni: minden ember a képességei szerint vesz részt a javak megtermelésében, és szükségletei szerint részesedik belőle. Egy osztály-nélküli társadalom, ahol nincs elnyomás, kizsákmányolás, minden ember szabad és boldog. Tudjuk, mi valósult meg belőle! Mások viszont azt képzelték, h a szabad-versenyes kapitalizmus, a piacgazdaság, a globalizáció és a szabadkereskedelem hozza el a jólétet. Eszükbe sem jutott, h ez egy olyan küzdőtér, ahol egymás ellen eresztik a bárányt és a farkast....Mi, kisemberek meg csak szívunk...Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-02-15 17:23:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Ma nem divat mozgalmi múlttal dicsekedni, de ha magamra gondolok, ugyanúgy vélekedtem anno - lehet, nagyon naiv és tudatlan módon - ahogy az utolsó sorokban R.E. véleményét tolmácsoltad.
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022