HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 6

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-02-16

Mi kommunista ifjak...VIII/4.

Nyúlt a nyári délután, mint a rétestészta. A két férfi, a munkásmozgalomban megőszült, megöregedett Farkas Tibor, és a fiatal kommunista vezető Roth Emil, mint két birkózó, egymásnak feszültek. Birkózás volt ez a javából az öreg tudni szerette volna, mit tud a fiatal a háttérben zajló, egyre nyugtalanítóbb eseményekről, míg a fiatal meg akarta tartani magának azokat az értesüléseket, amelyek a titkos csatornákon keresztül jutottak el hozzá. Farkas elvtárs papírjai dacára, melyeket javarészt érdemei elismeréséért kapott, és nem a teljesítményért: érettségi bizonyítvány, egyetemi végzettség, kis, és nagydoktori oklevél, egyszerű ember volt, a nép gyermeke. Bár ülepén a nadrágot nem koptatták pókhálósra az iskolapadok, s eszének kereke sem forgott olyan briliáns gyorsasággal, mint hivatali NÉKOSZ-os kollégáinak, mint például Tarján elvtársnak, de megvolt a magához való jó dörzsölt esze. Ha szükség volt rá, tudott álnok lenni, mint a kígyó, és ravasz, mint a róka. Becsülete, kommunista öntudata azt követelte tőle, hogy nyílt sisakkal harcoljon, ha ez lehetséges, a körülmények viszont rákényszerítették néha az ellenkezőre. Roth Emillel szemben nem kellett alakoskodnia, a fiatal osztályvezető szintén kommunista volt, mégpedig a legjobbak közül való, a legrátermettebb fajta.
-Mondd csak Emil, te lehetségesnek tartod, hogy a Gorbacsov sok pöcs engedménye odavezet, hogy végül bedől a rendszer? -szegezte neki straight away.

Ez nyílt, egyenes kérdés volt, telibe talált. Egy ilyen kérdésre a választ adó csak igennel, vagy nemmel felelhet. Farkas elvtársról dőlt a víz, rövid-ujjas fehér inge elől már csatakosra ázott. Pokoli meleg volt az irodában, a sarokig kitárt ablakon egy árva leheletnyi levegő sem jött be, hogy felfrissítse a megülepedett, cigaretta füsttől, és testszagtól bűzös posványt.
-Nem tudom Tibor bátyám - fűzte Roth Emil óvatosan a szót. -Mosolyt erőltetett az arcára. Ő is izzadt, gyöngyöző homlokát folyamatosan törölgette a zsebkendőjével. -Kéne ide egy ventillátor. Megmondom őszintén, ezen még nem gondolkodtam. De remélem nem.
A főosztályvezető sóhajtott. Rágyújtott egy újabb cigarettára, az előzőt szinte még most nyomta el. A füst felfelé szállt, szétterült, megállt a mozdulatlan levegőben. Gondterhelten folytatta.
-Mit jelent szerinted ez, a...hogy is mondják, glasznoszty, meg a peresztrojka? Nem a magyar jelentését kérdem, azt tudom, a glasznoszty nyitottság, a peresztrojka pedig, változás. Az nem fér a fejembe ecsém, hogy kerül a cipő az asztalra, mi keresnivalója van ezeknek a fogalmaknak a mi szótárunkban? Nem voltunk talán elég nyitottak eddig is? Nem foganatosítottuk időben a szükséges változtatásokat, a párt, és a gazdaságirányítás rendszerében? Elég, ha csak a legutóbb életbe léptetett igazgatási törvényekre gondolok, vagy az új gazdasági mechanizmus bevezetésére. Ezen túlmenően, mi a f...ra van még szükség, szerinted? Milyen változásra? Vagy milyen nyitottságra, amikor abba' a rohadék TV-be már a s.ggünk lyukát is büntetlenül kibeszélhetik?

Roth Emil nem válaszolt, a fölfelé szálló, lustán szétterülő füstöt szemlélte. Szellő sem rebbent a szobában, hiába volt nyitva mindkét ablakszárny. A nap izzó korongja arrébb kúszott, már nem az épület homlokzati részét verte, a hőség a szobában mégsem csökkent. A záporeső nyomait odalenn az utcán, már csak a felszáradóban lévő pocsolyák jelezték. A főosztályvezető íróasztalán álló bronz-Leninnek gyöngyözött a homloka, Kádár János arcképe a falon elgyötörtnek látszott. Farkas elvtárs felállt, a hűtőszekrényhez lépett, whiskyt töltött magának, jeget, és szódát tett bele.
-Na, nem kérsz? Jó, te tudod, több marad nekem. -Belekortyolt az italba, nagyot nyögve leült. -Megmondom neked Emil, miért izgat ez a szarság, de nyugodtan nevezz vén, tökkelütött f.szkalapnak, ha azt gondolod, hogy hülyeségeket beszélek. Én attól félek öcsém - felhajtotta a whiskyt - attól félek, hogy ezek a hangzatos új jelszavak fellazítják a fegyelmet, és, tudod jól, hogy ahol az ellenség rést talál, ott támad. Mi lesz, ha így lesz? Befurakodnak véres szájú demagógok, közibénk gyünnek az imperialisták ügynökei, egyre azt harsogva, hogy demokrácia, szabadválasztás, többpártrendszer, piacgazdaság! Kell ez nekünk, mondd meg igaz lelkedre az őszintét? Szabad a népet ilyesmivel lázítani Emil? Egy kib... 56-ot akarunk újra? Hát vakok az emberek, nem lássa itt senki, hogyha eccer megint a csőcselék tarcssa a randalírozást az utcákon, becsületes kommunista embereket akasszanak!

Megcsörrent a telefon, villogott a kijelző: fontos hívás! A nagyfőnök ingerült arccal nézte a készüléket, meg se moccant, egyetlen mozdulatot sem tett, hogy felvegye. Tízszer, tizenötször csörgött, aztán elhallgatott.
-Na végre! Megmondtam Gajdosnénak, annak a vén boszorkának, hogy senkit ne kapcsoljon be!
Alig, hogy ezek a szavak elhangzottak, újra kukorékolni kezdett a készülék.
-Gajdosné!
Farkas elvtárs úgy ordított, mint a fába szorult féreg. Emil azt hitte, menten leszakad a karnis.
-Tessék! Mi a baj?
A takaros, nett kis asszonyka ijedt képpel ugrott be.
-Ki a f...mat kapcsolgat be maga? Nem megmondtam, hogy senki ne zavarjon!
-Bocsánat, főnök, de ez egy nagyon fontos telefon! Horváth elvtárs keresi a Pártközpontból!
-A kopasz Horváth, vagy a kancsal?
-A kopasz. Az Ádám.
-A kopaszt ne kapcsolja! Mondja meg neki, hogy meghaltam vidéken vagyok eltemetve, de nagyon mélyen...eh, majd később visszahívom!
-Értettem főnök! -Gajdosné kiment, becsukta maga mögött az ajtót. Farkas Tibor elkínzott arccal felnyögött.
-Piócák, tetvek. A véremet szívják. Nos mit mondasz továris?

Roth Emil könnyedén felnevetett. -Mit mondhatnék Tibor bátyám? Nekem az a véleményem, bárhogy alakulnak a dolgok itt nálunk forradalom nem lesz. Lehet, hogy időlegesen engednünk kell néhány dologban - folytatta most már komoly képpel, élénk, barna szemeivel az idős elvtárs arcvonásait fürkészve - lehet. Mit tudom én, én se látok a jövőbe. Nem érdekes. Aki akar, hadd játsszon demokráciát, mi kommunisták a helyünkön leszünk, és így vagy úgy, mi fogjuk majd a hajót irányítani!
-És a szóbeszédek, amiket lépten-nyomon hall az ember? A részeges Dombi például azt mondja...
-Ugyan, mit törődsz te azzal, mit mond Dombi! -Felállt. - Mennem kell bátyám!
-Rendben Emil fiam. -Menj csak. Köszönöm, hogy megosztottad velem.
-Nagyon nagy örömmel. Jó volt beszélni róla.
-Még egyszer köszönöm. Nyújtotta a kezét, lekezeltek. Habozott egy szemhunyásnyi ideig, fogta közben Emil kezét. - Mondd csak, te tudod, mit lehet kezdeni egy bibircsókkal?
Emil megállt rácsodálkozott.
-Egy mivel?
-Egy bibircsókkal. Evvel, ni, itt az orromon. Kenem mindenféle kenceficével, áztatom, gőzölöm, oszt mégse akar elmúnyi.
-Szilvapálinkád van otthon? -A fiatal férfi hátrébb lépett.
-Persze. Aszondod igyak több szilvapálinkát?
-Dehogy. Csak borogasd vele, az erős szesz elmulasztja, a nagymamámtól tudom!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2020-04-12 16:48:47

Na, ja Ildikó, na ja! Értelek. A jó öreg összeesküvés elméletek, amelyekre, nem tagadom, bizonyos mértékig én is hajlamos vagyok. Egy nagy sakktáblán szereplünk, mint parasztok. Nagyhatalmi játszmák? Hát igen...Annyi oldala van minden eseménynek. Annyi az igazság, h Dunát lehet vele rekeszteni. Az író, a költő, akkor jár el helyesen, legalább is szerintem, ha kimarad az "igazságosztásból" Elég ha néz, lát, láttat. Vonja le belőle ki-ki, amit akar! (Jó megbeszélni a dolgokat, jó, h felveted! ) Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2020-04-12 10:09:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2020-04-12 08:36:45) üzenetére
A napokban hallottam egy előadást arról, hogy a Zoltán utcában kazáncsere alakalmával emberi csontokra bukkantak, a salakkal hordták ki őket.
S beszámolók alapján, éjszakánként alig volt lehetséges kipihenni magukat az ott lakóknak, a megkínzottak szájából feltörő kiáltások miatt.

S állítólag, egész Budapest területét behálózták a kínhelyek.

Ez azzal kapcsolatban került szóba, hogy amikor Margit hidat újították fel, emberi csontmaradványokat találtak, amit azonban vizsgálat nélkül "zsidó emlékezet" kisajátított magának.

Legyen szép jövőnk.
Boldog békeidőnk.
Haladjunk a korral,
irtsunk vírusokkal.

Bocs! Kedves Bödön!
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2020-04-12 09:42:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2020-04-12 08:36:45) üzenetére
Látod, ez már az agymosás hatása lehet nálam. Kioltják egymást az ellentmondó információk.

Nemrég néztem megy egy filmet '56-ról.
S mellbevágó volt benne az a rész, hogy mennyire hasonlítottak a benne megtörtént események, a közelmúlti ukrán "forradalom"- hoz, amit a nyugat vezényelt le, s húzott belőle hasznot.

Itt, Budapesten, anno, a tömeg elindult békés felvonulásra, Nagy Imre "hívó szavára", ami el sem hangzott, egy nagy átverés volt, s mégis mint a tűz terjedt el, s hízott, dagadt a tömeg. eljutott az Országházig békés felvonulással, s akkor máig nem tudni kik és honnan, nyilván "mesterlövészek" a tömeg közzé lőttek. Akkor váltak a válaszok is viszont-véressé.

Titokzatos idegen kezek morzsoltak bennünket, mint azóta is.

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2020-04-12 08:36:45

válasz inyezsevokidli (2020-04-11 23:11:40) üzenetére
Hajaj! Pl. a Köztársaság téren (Tisza K. t.) a Pártközpont előtt. A felkelők heves harcok után elfoglalták az épületet, és az ott talált ávósokat...nem mondom tovább...tudod!
Elterjedt a híre, h a P. alatt kínzókamrák vannak. Állítólag nem voltak, de valahpl voltak az biztos, erről sok ember beszélt, akiket ott "kezeltek"
A kommunisták 88-89-ben, e beszélgetés idején már érezték vesztüket. De nem volt mindegy, hogyan, mi módon jön el a változás. A nagy fejesek azt gondolták, ha már kitérni nem lehet, akkor ússzunk az árral, s próbáljunk meg felszínen maradni, és irányítani a folyamatokat! Köszönöm Ildikó nagy szeretettel! -én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2020-04-11 23:11:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hogy, milyen elevenen él még 56 emléke!
Akasztottak kommunistákat 56-ban?

S a nép, az isten adta nép, oly boldog e-rajt?

Hát, nem úgy kéne kormányozni, hogy a nép ne senyvedjen?
Hogy, ne kéne félni 56 megismétlésétől?

De hisz, eddigre már a legvidámabb barakk voltunk.

Farkas elvtárs is úgy félt 56-tól ,mint a szüleim a 3. Világháborútól.

Ami egyszer megtörtént, az bármikor megismétlődhet.

Nagyon közel hoztad, megelevenítetted, átélhetővé tetted, a vihar előtti csendet, a változás szele nem,

csak a híre, megcsapta az arra érzékeny füleket.

Remekül tudsz feszültséget teremteni.
Mintha egy kézigránát pörgött volna a szobaközepén, felforrósítva a levegőt, s amit hatástalanítani kellett. Emil megoldotta.

Emlékszem erre az időszakra, halványan. De, nagyon el lehettem foglalva valamivel.

Szeretettel, kíváncsian folytatom az olvasást.

Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2017-02-20 08:35:37

válasz Finta Kata (2017-02-19 23:15:12) üzenetére
Kedves Kata! Bocs, h vannak benne durvábbak is, azt szerettem volna vele érzékeltetni, h magas polcon lévő lévő emberek megengedték maguknak! :) Köszönöm, és szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2017-02-20 08:32:22

válasz eferesz (2017-02-19 09:08:13) üzenetére
Kedves Szabolcs! Nagyon szépen köszönöm! Örülök, h itt vagy, és annak is, hogy tetszik! Baráti öleléssel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2017-02-19 23:15:12

Talán nem is kellene azt mondanom, hogy ez is egy érdekes és jó része a regényednek, de az előttem szólók már elmondták.
Nagyon tetszettek bizonyos kiejtések (ne örülj, nem mindegyik, hanem pl.)
"Mondd csak, te tudod, mit lehet kezdeni egy bibircsókkal? Egy bibircsókkal. Evvel, ni, itt az orromon. Kenem mindenféle kenceficével, áztatom, gőzölöm, oszt mégse akar elmúnyi."
"Aszondod, igyak több szilvapálinkát? -Dehogy. Csak borogasd vele, az erős szesz elmulasztja, a nagymamámtól tudom!"
Én is élvezhettem fiatal koromban, amikor falusi emberek között éltem.Ezek olyan igaz, az egyszerű emberek szavai.
Tetszik!
Üdvüzlettel: Kata
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3613
Időpont: 2017-02-19 09:08:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Köszönöm szépen, szeretem történeteidet, mert mindegyiknek íze van, veleje.
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2017-02-18 19:21:03

válasz oroszlán (2017-02-18 11:08:23) üzenetére
Köszönöm kedves Ica! Örülök, h tetszett! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-02-18 11:08:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Remek jelzőket használsz kedves Laci...forró a hangulat.
Szeretettel gratulálok: Ica
(most látom Ylen is hasonlókat észlelt)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2017-02-17 15:29:05

válasz Ylen Morisot (2017-02-16 21:18:00) üzenetére
Szia Ylen! Örülök, h tetszik! Megpróbáltam összeszedni magam, s felidézni ebben a zúzmarás hideg télben, hogy milyen lehetett 1988-ban egy kánikulai délután? Köszönettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-02-16 21:18:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Tetszik az, hogy "forró" kérdésekről forróságban beszélnek. és hogy a "bronz-Leninnek gyöngyözött a homloka, Kádár János arcképe a falon elgyötörtnek látszott". Adja a hangulatot!
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022