HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52876

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-02-23

Mi kommunista ifjak...IX/1.

Július közepére nagyjából összeállt a KISZ-vezetőképző tábor napirendje és programja, bár sok nyitott kérdés volt még. A szervezőbizottságban közreműködő KISZ-tagok jóformán csak az ébresztő félhetes és a takarodó fél-tizenegyes időpontjában értettek egyet, a többiben nem. Éles viták folytak arról, mennyi szabadidőt hagyjanak a táborlakóknak, és milyen megoszlás szerint? Az elképzelések szerint reggel kilenctől délig előadások lesznek - ők fejtágítónak mondták - 1-2-ig ebéd 2-4 között pihenés, amibe beleférhet egy kis napozás, fürdés, 4-6-ig újabb előadások, 6-7 -ig sportprogramok, fél nyolckor vacsora, majd közösségépítő játékok és vetélkedők lefekvésig. Csepregi János, Tandem Balu és Barna Roland szerették volna, hogy kevesebb legyen az előadás illetve, hogy általában kevesebb legyen a kötelező program, s több a szabadidő. Leginkább a délutáni beosztás ellen ágáltak, ők délután már fürödni, napozni, focizni akartak, este meg táncolni, sétálni, nézni a csillagokat a tóparton, és nem a társalgóban üldögélni valami idióta vetélkedőn.
Ellenlábasaik, a két ifjú kommunista nő, Csoknyainé Szegedi Kamilla és Székely Hajnalka azzal érveltek, hogy a KISZ vezetőképző tábor nem nyaralás, a résztvevő elvtársak már most is, jelenleg is vezető szerepet töltenek be az ifjúsági mozgalomban, ők képezik a párt közvetlen utánpótlását. Nekik a jövőben felelős, komoly állami és pártirányítási pozíciókban kell majd napi szinten helytállniuk, s így számukra a focizásnál és a fürdésnél sokkal fontosabb az ideológiai képzés és a szakmai fejlődés.

Érdemes felfigyelni rá, és nyomatékosan kérjük is az olvasót, hogy vegye észre: ez az öt ember azonos azzal az öttel, akik Roth Emil sugallatára 1987 végén, azon az emlékezetes kiborulós-kitárulkozós karácsonyestén Kamilla Lövölde téri lakásán véd és dacszövetséget kötöttek. Az ominózus ötös-fogat azóta is együtt volt, együttműködtek a KISZ feladatok ellátásában és a társadalmi munkában
.
Székely Hajnalka, aki összeállította a napirendet, most megkérdezte Roth Emilt, mi legyen akkor?
-Tőlem kérded?- nevetett jóízűen a fiatal férfi - ne szomoríts Hajna! -Úgy mondod mintha az ifjúsági mozgalomban nem a legteljesebb, legtisztább demokrácia érvényesülne!? Ti vagytok a föld sója és a világ világossága - fűzte hozzá még mindig nevetve - Krisztus mondta ezt a tanítványainak, én meg azt mondom, ti vagytok a szervezőbizottság, döntsétek el ti!
A lány elszomorodott, szabályos, szép arca töprengővé vált, szeme tágra nyílt, ahogy Emilre nézett.
-De Emil! Ne szórakozzatok velem! Te most ezt mondod, Nemesné meg egyfolytában azzal nyüstöl, hogy a táborban a legszigorúbb, legfeszítettebb időbeosztást kell foganatosítani. Azt mondta, nem akar ide-oda lifegő, kórincáló embereket látni. Azt mondta: pártutasítás a drákói szigor és a legszigorúbb fegyelem, a Párt semmiféle lazaságot nem fog elnézni. Hogy szavaztassam én meg, hiába vagyunk mi ketten Kamillával mellette, ha a fiúk hárman ellene vannak?
Emil nagyon jól szórakozott magában, mégis, üggyel-bajjal visszafojtotta kitörni készülő jókedvét.
-Tarján elvtárs pont az ellenkezőjét mondta nekem ma, mint Nemesné neked tegnap. Azt mondta: "figyelj Emil, aztán nehogy túlszervezzétek, hadd tudjanak a fiatalok egy kicsit nyaralni, szórakozni, pihenni."
Hajnalka padlót fogott ettől a közléstől.
-Ne mán! És akkor én most mit csináljak, szerinted? Ezerrel verjem a fejem a falba?
-Megmondom, mit. -Roth Emilnek minden erejére szüksége volt, hogy komoly maradjon. -Bocsásd szavazásra, és a szerint legyen minden, ahogy a többség akarja. Ismered a mondást, "többség dönt, egység nyal"! Ne törődjetek a felnőttek véleményével! -tette hozzá, látva a lány arcán a bizonytalanságot.
Hajnalka dühösen reagált.
-Mi az, hogy a "felnőttek véleményével"? Ez tökre úgy hangzik, mintha azt mondtad volna, hogy mi nem vagyunk felnőttek!
Emil arra gondolt, hogy olyan gyerek még Székely Hajnalka.
-Azok vagytok életkorra nézve, bár te még ilyen értelemben is csak alig - nevette el magát - érettségre azonban talán egyikőtök se!
-Ezt meg hogy érted?
Egyre rosszabb volt, a férfi teljesen belebonyolódott. A kislány most már vérig volt sértve, szépívű szája lefelé görbült, szemöldöke felfutott a homlokára.
-Sehogy, csacsi vagy! -Roth Emil megszánta, atyáskodva átkarolta szelíd vállát, magához vonta. Olyan jó volt megpihenni ott az oltalmat, biztonságot adó férfikarokban, hogy csak nagy-sokára tudott Hajnalka kibontakozni. Rossz érzése elmúlt, bizalommal nézett fel a másikra, a nagy, erős, okos férfira.
-Jaj nem haragszol? Olyan buta vagyok....
-Cseppet sem - mondta Emil. - Élénk, barna szemével végigpásztázta a lány arcát. -Figyelj Hajna. Ha bármi gondod, bajod van, itt nálam mindig megpihenhetsz.
Mindketten zavarban voltak, egymásra néztek, aztán gyorsan elkapták a tekintetüket.
-Köszönöm! - mondta Székely Hajnalka lesütött szemmel. -Észben tartom. "Persze, te utána hazamész a feleségedhez!" -tette hozzá magában.
-Szívesen, komolyan beszéltem! -jött a válasz a férfitől, s Roth Emil azzal a tárgyalási tapasztalattal, amivel egy pártfunkcionáris rendelkezik, aki osztályvezető is egyben egy főhivatalban, másra terelte a szót:
-A szakmai programokkal, hogy álltok? Gyere, üljünk ide!

Leültek a tárgyalóasztalhoz. Emil az ablaknak háttal, míg Hajnalka szemben, az ócska, kényelmes, kopott plüss-kanapén. Az ő arca félhomályban maradt, míg a lányé világosban volt. Annyira megszokta ezt a fajta ültetési-módot korábban a Hírszerzésnél, hogy a magánérintkezésekben is ragaszkodott hozzá.
Hajnalka elővette a jegyzeteit, és kezdte sorolni: augusztus 8 hétfő, 9-13-ig megérkezés, a szállás elfoglalása, ebéd.14-15-ig előadás, címe: Korunk haladó materialista tudománya, előadó Szabó Alajos egyetemi docens, Marxizmus Leninizmus Esti Egyetem, 15-16-ig előadás, címe Bővített újratermelés a szocialista népgazdaságban, előadó Kaszó László adjunktus Marx Károly Közgazdaságtudományi egyetem, Gazdaságtudományi Tanszék. Kedd, augusztus 9, 9-10: A dialektikus materializmus időszerű elvi kérdései, előadó Push Károly címzetes egyetemi tanár Lenin Intézet, 10-11 előadás Az ipari termelés visszaesésének okai és következményei a Közös Piac országaiban, előadó dr. Gaál Ferenc a Gazdaságkutató Intézet igazgatóhelyettese... Végigsorolta mind a tíz napot.
A férfi figyelmes arccal hallgatta, nem szólt közbe.
-Jó lesz így, Emil? - kérdezte Székely Hajnalka a végén
-Jó - hagyta helyben. -Csak....
-Csak mi?
-Szerintem kicsit sok az ideológia. Az Isten szerelmére Hajna, fiatalok vagytok, miért nem lehet beiktatni a programba egy-egy titeket érdeklő előadást, például az új popzenei irányzatokról, vagy a kortárs festészetről, irodalomról? Sőt, akár azt is el tudnám képzelni, - folytatta - hogy meghallgattok egy előadást egy teológustól, én magam is kíváncsi lennék rá: a tudomány eredményeinek fényében, hogy vázolják fel ők a modern idealista világképet?!
-Azt meg minek? -csodálkozott a lány.
-Hogy harcoltok az idealizmus ellen, ha nem ismeritek, ami ellen harcolnotok kell? Az osztályharc most eszmei síkon zajlik, tudod.
Hajnalka nézte a férfi kiismerhetetlen, szfinx-arcát. Mit akar Emil?
-Hát? Nem lesz baj belőle?
-Nem. Ha akarjátok, utánanézek, kit lehetne beszerválni.

Felállt. A lány megértette, mára ennyi volt.
-Feleséged jól van? -kérdezte.
-Igen.
-És az ikrek?
-Azok is.
-Akkor jó. Puszilom őket.
-Köszönöm, átadom.
Becsukódott Hajnalka mögött az ajtó. Emil a telefonhoz lépett, tárcsázta a lakásszámot.
-Szia Alicja, itt Emil. Mondd csak, hogy hívják azt a papot, akiről múltkor beszéltél? Aki a vezércikket írta nemrég az ÚJEMBER-ben? Tudod, a Pázmányon is tanít. Ja, tényleg, kösz. Meg tudnád adni a számát?

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2020-04-21 22:56:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2020-04-21 20:36:18) üzenetére
Köszönöm a kiegészítést. Visszamentem, elolvastam a dupla fejezetet.
Érdemes volt feleleveníteni. Folytatom a következő résszel. :-)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-04-21 20:36:18

Annyit szeretnék még hozzátenni, h Emil 1988-ban már világosan látta, h a rendszerváltás elkerülhetetlen. Hozzá hű, elsősorban érzelmi, és nem ideológiai alapon hű KISZ-es fiatalokból egy csapatot szervez maga köré. Ezt a csapatot nevezi Kamilla "véd és dacszövetségnek" Tandem Balunak, Barna Rolandnak, Székely Hajnalkának, Csepregi Jánosnak, és persze Kamillának még fogalma sincs arról, mire kellenek ők? Csak azt látják: Emil áll a kezdeményezés mögött, tehát rossz nem lehet! :) :) :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-04-21 16:56:04

válasz inyezsevokidli (2020-04-21 12:00:51) üzenetére
Szia Ildikó! II/12, 13. Karácsonyi buli Kamilla lakásán. Kiderül, az écesz géber Roth Emil. Emil a könyv egyik, ha nem a legfőbb szereplője. Senki nem tudja, ki is ő valójában, és mit akar. Annyit tudnak csak róla, h messzire elér a keze, s nagyon jól informált, túlzottan is az. Apránként, ahogy halad a regény, kiderül, h a katonai elhárításnál dolgozott. Úgy tűnik, meggyőződéses kommunista, de barátai érzékelik, h nem azon a begyöpösödött, bugris módon, mint a többiek. A regény első részében azért harcol, h a katasztrófa: a rendszerváltás ne következzen be. A másodikban pedig azért, h a változás után is a szocialisták kezében maradjon a hatalom. Úgy tűnik sikerül! Aztán...történik valami...! Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2020-04-21 12:00:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Elkezdődött a felpuhítás, ha jó érzékelem.

Te! Ki ez az Emil?
Kinek dolgozik?

Na, csak úgy kérdem. :-)

Nagyon élveztem ezt a részt is.
Én csak az úttörővezető-táborig jutottam el, Mezőberénybe.
A Kis-kürtösre, a csocsó-játékra, és arra emlékszem, hogy emeletes ágyakon aludtunk egy nagy hodályban, s hogy a nagy melegben, a sorakozón, a református lelkész lánya elájult, és kidőlt a sorból.
Meg arra, amit azért kaptam anyukámtól, hogy nem egy szekér oklevéllel tértem haza a táborból. Amire akár , így utólag, még büszke is lehetnék.
Arra, hogy utána őrsvezető voltam, már csak őrsi tagok emlékeztek, nem kis meglepetéssel hallottam tőlük, hogy mennyire.
A véd és dacszövetség megkötését melyik fejezetben is találom? Szeretném elolvasni még egyszer, mert nagyon eltávolodtam tőle időben az olvasási szünetek miatt.
Ígérem többet nem kérdezek ilyet. ;-)

Szeretettel, és kíváncsian: Ildikó

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-03-16 08:11:48

válasz Finta Kata (2017-03-15 21:07:49) üzenetére
Kedves Kata! Ezeket a vezetőképző táborokat nagyon komolyan vették a pártvezetés berkeiben, és valóban nagyon nívós, de persze elsősorban ideológiai programokat szerveztek. A fejek tudatos megdumálása zajlott. De a fiatalok minden korban fiatalok, a Balaton parton elsősorban fürödni, szórakozni akarnak és nem a "lelküket" illetve a szellemüket ápolni :) Szeretettel üdvözöllek, köszönöm, és várlak! - én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2017-03-15 21:07:49

Kedves Laci!
Hú, én nagyon lemaradtam, nem tudtam belépni néhány napja. Majd igyekszem utolérni magam.
Azt írod: "Csepregi János, Tandem Balu és Barna Roland szerették volna, hogy kevesebb legyen az előadás illetve, hogy általában kevesebb legyen a kötelező program, s több a szabadidő."
Persze, a fiatalok azt hitték, hogy jó lesz, mert lehet majd fürödni, pancsolni, meg focizgatni, és természetesen a fiúk udvarolni is szerettek volna... elég komoly volt a program, de kellett tanítani azokat, akiket utánpótlásra választottad ki.
Jó ez rész, is, érdekel a téma, jó volt olvasni.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-03-03 08:09:04

válasz oroszlán (2017-03-02 23:29:48) üzenetére
Kedves Ica! Igen, így van! S Emil, aki nem volt vaskalapos, hanem egy lezser jó fej, rögtön látta, mii kell nekik. Köszönöm, h itt vagy és, h olvasod! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-03-03 08:06:29

válasz Ylen Morisot (2017-03-02 21:41:18) üzenetére
Szia Ylen! A pap majd jön, ha jőnie kell! :) A KISZ táborok világa tényleg izgi volt, a kettősség nagyon szórakoztató, egyfelől a kőkemény ideológia, másfelől pedig a ledér valóság! :) Köszönöm! -én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-03-02 23:29:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Minden a szervezés kérdése, legyen egy kis szórakozás, egy kis fejtágítás és a kultúra...
A papra én is kíváncsi vagyok!
Szeretettel voltam: Ica
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-03-02 21:41:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Izgalmas sejtetés: ki a pap a Pázmányról?
A KISZ-táborok világa is megérne pár történetet! Agitációs- és propagandista képzés - az első éjszaka közepén arra ébredtem, hogy előkerültek a szobatársaim, és tele a szoba fiúkkal. Én, a naiv kislány, az ideológiai képzés egészen más oldalát ismerhettem meg. :)
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022