HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 20

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / novella
Szerző: Kőműves IdaFeltöltés dátuma: 2017-02-23

Álomkeringő 6/2

- Kicsi bogaram, Bíborkám, ébren vagy? - suttogott nagymama a még elsötétített szobában, óvatosan, hogy fel ne ébressze, ha még aludna. A lány mégis akkor riadt fel álmából, s ijedten kérdezte:
- Jaj, hány óra van, Nagymama?
- Ne rémüldözz bogaram, még csak kilenc múlott. Gondoltam benézek, hozhatom-e a kakaódat? Kávéztunk az imént Rozi nénéddel, közben a kakaó is elkészült...
- De drága vagy Nagymama, már kakaót is készítettél nekem? Hát jó, elfogyasztom az ágyban, de azután felkelek és én főzöm az ebédet, te meg pihenjél...
- Akkor még sokáig ágyban maradhatsz, kincsem, mert már tegnap megfőztem a mai ebédet is, azzal nem kell már sokat pepecselni.
Amikor visszaért a bögre kakaóval, kihúzta a függönyöket, kinyitotta az ablakot, s letelepedett Bíborka ágya mellé. A nap sugarai behatoltak a szobába, a virágillatú júniusi levegő is beosont, körbejárt, szétterpeszkedett, s Bíborkát nyomban mosolyra fakasztotta.
- Kinyílott a bazsarózsa! Érzem az illatát... Ó, ez isteni! - kiáltott fel boldogan.
Nagymama elégedetten nézte unokáját, de az esze folyton a tegnapi bálon járt, s alig várta, hogy végre szóba hozhassa.
- Jól átvertél, kislányom. Még hogy nem tudsz táncolni... Áruld már el nagyanyádnak, hol tanultál meg ilyen szépen táncolni? - Bíborka kételkedve nézett nagyanyjára.
- De hiszen nem tudok táncolni, Nagymama. Honnan veszed, hogy tudok?
- Láttam, amit láttam, gyermekem. Így keringőzni nem láttam még senkit, ahogyan te azzal az ismeretlen fiúval siklottál a parketten az éjjel... legfeljebb filmekben láthattam... ne akard átverni öreg nagyanyádat, bogaram. Na, és ki volt az a ifjú? - most már ijedten nézett rá a lány.
- Milyen fiú? - kérdezte zavarában. Nem, őt nem láthatta Nagymama keringőzni, hát hiszen nem is tud. Hogyan is láthatta volna, hiszen az álom volt... Álmában keringőzött egy jóképű fiúval... fogalma sincs, ki volt, és honnan csöppent oda... csak ment feléje, felkérte táncolni, a kezét is nyújtotta, s forogtak, csak forogtak a parketten... övék volt az egész bálterem... de ez csak álom volt... mégis, mit látott Nagymama? De hiszen, Nagymama sohasem hazudik... azt mondja látott keringőzni?... hát mégsem álom lett volna?... Jaj, úgy, de úgy összezavarodott...
- Mit láttál, Nagymama? Mesélj!

És Nagymama mesélt. Elmesélte, hogyan tárult az ajtó, hogyan indult el az az ismeretlen éppen Bíborka felé, hogyan kérte táncra, hogyan forgatta, pörgette, és hogy Bíborka milyen gyönyörű volt, még soha nem látta ennyire szépnek.
Bíborka kezdte kissé kényelmetlenül érezni magát. Tényleg látta őt Nagymama? Ez valóban igaz volt, nem csupán álom?... Igen, szép volt, remekül érezte magát... álmában, mert még mindig ragaszkodott az elméletéhez, hogy ez bizony csak álom lehetett.
Aztán hirtelen megfeledkezve magáról, egy gyors mozdulattal nagyanyja felé fordult, úgy kérdezte.
- Nagymama, milyen a szerelem? Honnan fogom tudni, hogy megtaláltam az igazit?
- Ó, kis bogaram, attól ne félj, tudni fogod... érezni fogod... csak mindig figyelj... majd ha megdobban a szív!... - mondta az öregasszony fátyolos hangon, majd gyorsan felugrott a helyéről és kisietett a konyhába.

Aztán ott tett-vett, miközben gondolatai végig száguldottak az életén. Amikor ő férjhez ment, éppen tizenhat éves volt, mint most az unokája. Egy napon azt mondta neki az apja: ideje férjhez menned leányom, nem tudok már ennyi éhes szájat eltartani. Ő volt a legidősebb, két húga és két öccse volt. Akkor bizony fordult vele egyet a világ. Férjhez menni, ugyan kihez menne férjhez? Gondolta akkor, de bizony az apja már mindent elrendezett. Azt mondta: Találtam férjet a számodra. Becsületes, dolgos legény. Az apjával már megbeszéltem, majd hamarosan bemutatunk benneteket egymásnak.
Ezzel eldőlt az ő sorsa. Amikor az esküvőjük volt, akkor látták másodszor egymást a férjével. Szerelem? Miféle szerelem? Mit is mondhatott volna az unokájának? Sohasem tudta meg mi az. Húsz éves korában itt maradt egyedül a két kisfiával. A férjét elvitték az orosz frontra. Ő meg cselédnek szegődött, mosott, takarított az urakra, hogy fel tudja nevelni a fiait. Kemény, bizony nagyon kemény életet mért rá a sors.
Aztán hat év után hazajött a férje a fogságból. Csak csont és bőr volt, és súlyos beteg. Ápolta őt is, meg a kisebbik fiát is, mert az meg epilepsziás rohamokkal küzdött, de akkor még nem volt rá gyógyír.
Mire valamennyire helyrejött a férje, kicsit feljavult, már azt hitték gyógyulóban van, akkor hirtelen egy szívroham végzett vele. Itt maradt egyedül, két kicsi árvával és csak később tudta meg, hogy útban van a harmadik is.
Még abban az évben megszületett Bíborka édesanyja. Akkor már a nagyobbik fiú sokat segített neki, sőt eljárt már napszámba is dolgozni. Fel is cseperedett lassan, aztán felment a fővárosba és ott gyári munkás lett. Aztán meg, csak az Isten tudja kik közé keveredett, az 56-os forradalom első napjaiban, október végén találat érte. Eltemette a fiát. Két évre rá, a kisebbiknek olyan súlyos rohama volt, hogy nem élte túl. Eltemette a másik fiát is. Csak a lánya maradt. Aztán tizenhat évesen az is férjhez ment, a következő évben megszületett Bíborka, az anyja meg belehalt a szülésbe. Az apja úgy megijedt a felelősségtől, hogy összecsomagolt, és azóta sem látta, sőt, nem is hallott róla. Egyedül maradt az újszülött csecsemővel. Amikor erre ráébredt egy bíbor hajnalon, akkor döntötte el, hogy Bíborkának keresztelteti. Ő lett a gyámja, ő lett a nevelőanyja. Nincs is rajta kívül mása ennek a gyereknek, és neki magának sem Bíborkán kívül. Ő az élete, a mindene.
Nem hagyhatja egyedül, még nem. Meg kell találnia élete párját, mielőtt a szíve, ez az öreg motor, felmondja a szolgálatot. Uram, csak addig engedd, hogy mellette lehessek! Csak addig!Ámen.

- Mit motyogsz, Nagymama? Vagy imádkoztál? Ne haragudj, hogy megzavartalak - szólalt meg váratlanul a háta mögött Bíborka.

folyt. köv.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2017-03-03 09:33:20

válasz T. Pandur Judit (2017-03-02 21:57:25) üzenetére
Kedves Judit!

Biztos vagyok benne, hogy angyali nagymamd volt, ha mg mindig hls szvvel emlkezel r. (Klns, de nekem nagymama gyben nem sok emlkem van. Az apai nagyanymat nem is ismerhettem, az anyaihoz viszont nem ktdtem klnsebben. desanymnak volt egy hga, akinek epilepszis rohamai voltak, nem rtettem, nem szerettem odamenni, gy nem is alakult ki klnsebb ktds.)
Annak az "elmondhatatlanul"-nak rendkvl rlk, s sokat jelentenek nekem elismer soraid. Hls ksznetem rtk. :)

Ida
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2017-03-03 09:25:52

válasz Susanne (2017-03-02 19:36:19) üzenetére
Drga Zsu!

Ksznet azrt a knnycsepprt. Biztos vagyok benne, hogy tndri nagymamd volt.
Vrlak a tovbbiakban is, szeretettel.

lelsem
Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2017-03-02 21:57:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida!

, nekem is ilyen kedves szav, nehz sors nagymamm volt. nevelt fel engem, mint a hetedik gyerekt. Elmondhatatlanul szpen van megrva ez a trtnet, nagyon megrinti az olvast.

Judit
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2017-03-02 19:36:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Drga Ida !

des j nagymamm jutott eszembe...meg is knnyeztem...
Nagyszer a folytats, jvk mg
Szeretettel : Zsu
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2017-03-01 11:22:39

válasz Ylen Morisot (2017-02-28 21:02:15) üzenetére
Drga Ylen!

Attl ne tarts, hogy meglg elled... :)
Igen, van ilyen, aki sajt lett felldozza msokrt.
Kvetlek...
Ida
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-02-28 21:02:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Drga Ida!
Lemaradtam...
Megrzott a nagymama sorsa. Ismerek unokikat nevel nagyikat, drmai, hogy pihens helyett a kzdelmet kell felvllalniuk, mert a szvk parancst kvetve nem tehetnek mst.
Olvasom tovbb...
lellek:
Ylen
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2017-02-27 19:24:33

válasz oroszlán (2017-02-27 16:03:17) üzenetére
Drga Ica!

Igen, meghat, ami taln nagyon is eltall, mivel ismerem mltbeli fjdalmaidat. Azt hiszem, sok hasonl asszonylet volt, taln van ma is, sajnos.
Ksznm szavaid, ltogatsod.

Szeretettel
IDA
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-02-27 16:03:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Meghat a trtneted drga Idm!
Sok ismers mozzanat van a trtnetedben, a sosem volt szerelemrl, a bnatrl....egyszval az letrl!
Szeretettel gratullok: Ica
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2017-02-26 19:53:42

válasz Finta Kata (2017-02-26 15:54:06) üzenetére

Ismtelten hls ksznetem elismer soraidrt, drga Kata.

Szeretettel
Ida
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2017-02-26 15:54:06


Megigrtem tegnap, hogy folytatom az olvasst. Nagyon szp szavakkal mondod el neknk ezt a trtnetet. Nmelyik embernek nagyon kijut a nehz lethelyzetekkel. Ez a nagymama valban nagy kzdelmek kztt lt, s most az unokjt szeretn lete snjre tenni, hogy legalbb majd neki knnyebb legyen az lete s a szerelmet is tlje, nem mint , aki ezt sohasem rezte.
Tetszik ez a rsz is, megyek, olvasom a kvetkezt..
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2017-02-25 14:54:18

válasz efmatild (2017-02-24 13:00:13) üzenetére
Kedves Matild!

"...hol a fellegekben jrok, hol pedig a szvem szorul ssze..." - azt hiszem ebben rszed lehet egszen a vgig, mst nem tudok grni.
Ksznm a ltogatst... jlestek szavaid. :)

Szeretettel
Ida
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2017-02-25 14:41:28

válasz Kankalin (2017-02-23 19:58:49) üzenetére
Szia Kankalin!
, ksznm szpen. Mris kldm a folytatst. :)

Szeretettel
Ida
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
550
Időpont: 2017-02-24 13:00:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida!
Igen, megkaptam a vlaszt az els rsznl feltett gondolatomra. Fj szvvel olvastam Nagymama letrl. Bizakodom, hogy a folytatsban sok rme lesz ennek a drga nagyinak unokjban. Nagyon tetszik a trtnet, hol a fellegekben jrok, hol pedig a szvem szorul ssze. Kvncsian vrom a folytatst!:)
Sok szeretettel: Matild
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7956
Időpont: 2017-02-23 19:58:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Ida! :)

Csak jelzem, hogy csodlatos a trtneted, vrom a folytatst... :)

Szeretettel: Kankalin

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023