HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-03-23

Mi kommunista ifjak...X/5.

És természetesen a filozófia. A filozófia megkerülhetetlen volt, jobban izgatta mindkettejüket, mint a testiség.
-Ki volt az a Lukács György? - kérdezte Székely Hajnalka az egyik éjszakába nyúló beszélgetésük alkalmával. - Ma már másodszor hallottam ezt a nevet, először Szabó tanár úr említette az első nap, ma meg a tudod ki, ez a hogyishívják....
-Kóródi Vince, az ELTE Filozófiai Tanszékéről. -Kamilla kisegítette.
-Igen, Kóródi. Mit is mondott róla? Hogy az ellenforradalom után bebörtönözték? Mert mi a szart csinált? Részt vett az eseményekben?
-Maximálisan. Ő volt a Nagy Imre kormány kultuszminisztere.
-Nem mondod!
-Pedig így van!

Hajnalka teljesen össze volt zavarodva. Egy KISZ vezetőképző táborban olyan ember nevét emlegetik pozitív értelemben, aki elárulta a munkásosztály ügyét! Elhallgatott, tépelődő, szorongó arckifejezéssel meredt maga elé, az erkély fekete-fehér kőkockáira. A telihold fénye ráesett vékony, kisfiús alakjára, háta ívére, válla görbületére, ahogy két kezét combjai-közé ejti, s így ül, előregörnyedve a nádszéken.
Kamilla hagyta kínlódni. Majd csak leülepedik neki.
-És, mondd csak...Megszólalt végre. Azt akarta kérdezni: "mondd csak, hogy lehetséges ilyesmi?
-...Nagy ember volt, Isten nyugosztalja.....több esztétikai jellegű művét olvastam:..... Igazi humanista, nemzetközi hírű filozófus, egy kommunista érzelmű materialista ember, aki szereti az embereket és a világot. -Halkan felnevetett. - Ő a maga módján idealista volt, ha idealizmus alatt azt értjük, hogy az "Eszmék embere". Az eszme, amit idealista elme alkot, mindig szép, és nemes. Még a fasizmus is az volt a kezdet kezdetén, amikor kitalálták. "Fascio" vesszőcskét jelent olaszul, ebből a szóból származott a fasizmus szó. Azt mondták: egyetlen vékony vesszőt könnyen el lehet törni, ám ha a vesszőket vesszőnyalábba fonjuk össze, nincs az, az erő, vagy hatalom, ami eltörhetné. Van ennél szebb álom? Van annál szebb, hogy fogjunk össze, mi szegények, s együtt hajlíthatatlanok leszünk?
Megállt egy pillanatra, kutató, figyelmes szemekkel nézte Hajnalkát. A lány még mindig előrehajolva ült, két keze összekulcsolva a két térde között.
-Vagy vegyük a kommunizmust. Lehet e szebb, lelkesítőbb a szocialista társadalom eszményképénél? Megszüntetni minden társadalmi igazságtalanságot, az elnyomást, a kizsákmányolást? Szabadon, boldogan élni egy osztálynélküli társadalomban, ahol mindenki képességei szerint dolgozik, s szükségletei szerint részesedik a javakból?
Hajnalka felpillantott, úgy tűnt, mondani akar valamit, aztán mégse szólt. Hajnali fél három volt. A tücskök veszettül ciripeltek odalenn. Kamilla folytatta.
-Kereszténység. Isten országa itt van közöttünk. Isten országa nem egy paradicsomi hely, ahová majd egyszer halálunk után eljuthatunk, hanem állapot, a szeretetben lévő létezés állapota. Csak szeretnünk kell Istent, és embertársainkat, csak ennyit kell tennünk...
Várta, hogy szóljon a kislány, de az most se szólt egy fél kukkot se.
-Mi lett ezekből, a nagy, nemes felbuzdulásokból? Hitler, és Mussolini mivé tették a kisemberek nemzeti összefogásának gondolatát? Sztálin, Rákosi, Mao Ce-tung, Ho Si Minh az egyenlőséget, a népképviseletet, a szabadságot, az igazságosságot? Cortés, Pizarro....és a falból, számításból Jeruzsálemért harcba induló keresztes lovagok, akik valójában rablólovagok voltak, pénzért, aranyért a saját anyjukat is eladták volna, az Isten és emberszeretet eszményét?

Amikor nagy sokára végre megszólalt, egy nagyon logikus, és racionális dolgot kérdezett Székely Hajnalka:
-Azt akarod mondani, hogy 56 nem ellenforradalom volt?
Gratulálok, nevetett magában Kamilla, valóban nagykislány vagy! Odafordult, nézte haragos-szép arcocskáját, sötéten villogó szemét. Ennek a gyereknek nem szabad hazudni. -Forradalom volt - mondta. -És szabadságharc. A százszor megsanyargatott népnek elege lett a szovjet zsarnokságból, nem akart többé hazugságban és rettegésben élni.
-Akkor jóéjszakát! -Hajnalka felállt, ledobta magáról a lábát-borító plédet és bement a szobába. Mire szobatársnője utánament, már aludt, vagy legalább is úgy tett mintha aludna. A beszélgetés csak a következő este folytatódott, vagy ezer estével később, a napok, az éjszakák összefolytak.

-Ne haragudj, hogy szó nélkül otthagytalak! -Hajnalka a fiatalasszony nyakába borult, átölelte, könnyeivel áztatta haját, meztelen vállát.
-Semmi baj, kicsikém, na, ne sírj, ne sírj már! -Karjaiban tartotta, simogatta a hátát, csitítgatta. -Jó, most már tényleg elég, üljünk le kinn! -Pongyolát vett magára, kimentek.
Leültek a megszokott helyükre, ahol minden este ültek. Hajnalka az üvegajtótól jobbra szokott ülni, Kamilla meg az ő baloldalán, a bejárat előtt. -Bonyolult kérdés ez - mondta a kislánynak, minden átmenet nélkül visszautalva az előző éjszaka beszélgetésére. - Mert, ugye minden éremnek két oldala van. Itt az egyik az, hogy Magyarország a II. Világháború elvesztése óta megszállt ország. A néphatalom, vagy más szóval a proletárdiktatúra a ruszki fegyverek árnyékában valójában egy szűk, hatalmi elit gátlástalan és szinte korlátlan rémuralma egy egész nép felett. A Rákosi rendszer minden volt csak nem kommunizmus! A terrornak, a megfélemlítésnek az önhatalmú zsarnokoskodásnak birodalma, ahol már az is ellenség, aki nem mutat elég lelkesedést, börtönbe vetik, tárgyalás, ítélet nélkül nyomtalanul eltüntetik, legyilkolják az embert egyetlen elejtett szó, vagy a puszta gyanú miatt. Az emberek félelemben éltek, rettegtek a szomszédtól, a házmestertől, a rendőrtől, saját családtagjaiktól. A néphatalom, amit szajkóztak, maszlag volt, megtévesztés, ugyanúgy, mint a szebb jövő ígérete. Ilyen megközelítésből nézve, ami történt igenis népfelkelésnek tekinthető. A nép fellázadt kínzói ellen, az emberek fegyvert ragadtak, hogy elűzzék elnyomóikat. Ez az egyik oldal. A másik viszont az, hogy a Magyar Népköztársaságnak, mint önálló, szuverén államnak, már ha kifelé annak tekinthetjük, volt, van egy törvényes rendje, ami ellen nem lehet büntetlenül fellépni. Aki ezt teszi, hazaáruló és ellenforradalmár. Fehéren és feketén ez a törvény.
Hajnalka még mindig sírdogált, pongyolája ujjával törölgette a szemét. Így, ilyen könnytől ázott szemmel nézett idősebb barátnőjére. -Igazat beszélsz? Ami itt van körülöttünk, az mind átverés? A kommunista eszme csak maszlag?
-Igen!
-Most is így van? Nem csak 56 előtt, a Rákosi rendszerben?
Kamilla nem válaszolt. Eltelt egy jó idő. Akkor aztán azt mondta: Nemesnénél lenn a Személyzetin, a hivatalban dolgozó összes emberről részletes jellemzés van kartonokon, ki mit, mond, miről beszél, mit csinál, vagy nem csinál, mik a vágyai, álmai. Besúgók serege dolgozik a keze alá, minden harmadik ember besúgó. Az aktákban benne vannak a szülők, nagyszülők, oldalági rokonok összes adatai, ki hol él, mit követett el a múltban és most. Mindenkit megfigyelnek, mindenkit kézben tartanak. Így működik a rendszer.
-Ne mán! Ezt egyszerűen nem tudom elhinni!
-Kérdezd meg majd akkor Emilt!
Hajnalka törte a fejét, szemében még kétkedés tükröződött, de már látszott rajta, hogy nagy nehezen kezdi elfogadni Kamilla szavait.
-Rólad is tudnak mindent?
-Persze.
-Azt is tudják, hogy....?
Kamilla felkacagott.
-Nem hiszem. Hacsak be nem köpött valaki...a mieink közül. -Arra a négyre célzott, akik karácsony éjszakáján véd és dacszövetséget kötöttek vele.

A kislány kiegyenesedett ültében, farkasszemet néztek egymással. Sírással küszködve mondta:
-Ha ez tényleg igaz, akkor bennem egy világ omlott össze. Minden, amiben eddig hittem, minden, amit eddig felépítettem romokban hever a szavaidtól. A munkám, a törekvéseim semmivé váltak...
-Sajnálom - mondta Kamilla majdnem keményen. -Egyszer fel kell nőni, kislányom!
Hosszú ideig ültek hallgatva egymás mellett. Lent, szinte karnyújtásnyira mintha élt, lélegzett volna a hatalmas tótükör, és a fényességes, csillagos ég. Vakító fénnyel villant fel egy hullócsillag, aztán oldalt egy másik. Felsziporkáztak, végigvágattak az égbolton, majd fényük elhalványult, elenyésztek.
-Át kell gondolnod - mondta Kamilla csendesen. -Látszatra értelmetlen dolgok később gyakran értelmet nyernek. Munkád nem veszett kárba, nehogy azt hidd. A közösségért dolgoztál eddig is, ezen-túl is így kell tenned.
-Ez kevés! -Most már újra sírt Székely Hajnalka, potyogtak a könnyei.
-Egyáltalán nem! Ez minden, ez a legtöbb. Szerencsés ember vagy, Hajna, irigyellek, mert hiszel. A baloldaliság szép eszme, mondom én, istenhívő, ateista, nem hívő, soviniszta, revizionista jobboldali renegát, - tarts ki mellette továbbra is.
Holdfényben fürdött mindkettőjük arca, a Balaton titokzatos, sötét vízét táncos léptű ezüsthíd szelte ketté.
-És te? -Alig tudott beszélni.
-Én? - Kamilla élesen, bántó hangon felnevetett. -Én nem számítok. Áruló vagyok, mint tudod, egy olyan ember, aki a megélhetésért, a karrierjéért eladta mindenét az ördögnek, a hitét, a lelkét, a becsületét, az életét, és az üdvösségét!
Hajnalkának lett volna még egy kérdése: "hogy tudsz a tükörbe nézni?" - de a könnyeivel együtt lenyelte.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-05-28 08:11:30

Szia Ildikó! Így, ahogy mondod. Sz.H. születésétől kezdve a baloldaliságot szívta magába. Családja, osztályhelyzete erre predesztinálta. Én, aki írom (élő, létező minta alapján) el nem tudom képzelni, h megváltozzon. Vagy ki tudja. Ez nagyon bonyolult. S az emberi lélek is az! Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2020-05-27 22:06:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia, Kedves Bödön!

Véletlenül olvastam már ezt a részt, mikor eltévedtem a számozásban.

Tudtam, hogy valami készül! :-)

Ó, csak ennyi!

Felnő a lányka, és baloldali lesz?

(S majd néha, hébe-hóba, hatalomváltásra lesz esélye, a sok "hívő" baloldalival együtt, a jobboldallal szemben, s Vica versa. Vagy a világ egyensúlyának fenntartásában lesz nagyon fontos szerepe?
Meddig marad fehér egy új ruha, a sok agyonmosott között?)
Mint a többiek, akiket egy másik este, egy másik nyaralóban, egy másik elvtárs, vagy elvtársnő világosít fel, avat be?

Na, nem berzenkedek tovább, érdekel, nagyon is érdekel a folytatás.

Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-04-01 18:07:47

válasz Finta Kata (2017-04-01 12:27:29) üzenetére
Kedves Kata! A történet 1988-ban játszódik! Ekkor már roskadozik a kommunizmus világrendszere. Olyan, mint az a ház, ami kívülről nézve épnek tűnik, a festék még összetartja, de belül már alá vannak dúcolva a függőfolyosók. És, jön a Házmester, és kihirdeti, hogy semmi baj nincs, minden rendben van! A ML Esti Egyetemmel én úgy voltam, h az egyáltalán nem érdekelt, ad-e egyetemi végzettséget, vagy sem, mert ugyanis nekem már volt egy. A szpícset bírtam, mert lehetett a sorok között olvasni. Egyébként egy tökre jó filozófia, kérdés, hisz-e az ember a kiindulópontban, az anyag elsődlegességében? A 21 nap tanulmányi szabadság viszont nagyon jól jött a téli időszakban. Zakopánéba, meg az Alacsony Tátrába jártam sízni! Aztán tényleg jött a változás, Itt a történetben is nemsokára oda érkezünk! Szeretettel köszönöm: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2017-04-01 12:31:51


A Városi Tanácsnál dolgoztam, (most polgármesteri hivatal), részt vettem a következő statisztikai összeíráson, magam sem akartam elhinni, amikor elolvastam, mit hogy kell értelmezni, és az esti egyetemeket nem lehet EGYETEMI VÉGZETTSÉGNEK tekinteni! Arra gondoltam: nesztek, kellett ez nektek, mert még a kommunizmus 40 éve alatt történt.
Még sajnáltam is őket, mert tudtam, hogy ott tanulni kellett! Nem akarták elhinni, úgy, hogy magammal vittem a bizonylatokat, hogy meggyőződjenek róla... és maradt nekik, esetleg a hat elemi vagy még az sem... Őszintén szólva, sajnáltam őket, mert tudtam, hogy tanultak, és megszenvedtek érte...
Hatalmas változás lett a negyven év vége!
Jó ez a rész is, tetszett!
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2017-04-01 12:27:29

Vannak, ill. voltak, akik ébredeztek, elhitték a kommunizmusról a sok hazugságot?
Én már legelőször, amikor mindenkit köteleztek, hogy részt kell venni a megszervezett, munka utáni továbbképzésen; még most is megvan könyveim között az a kis kötet, aminek a szélére feljegyeztem, hogy mindaz hazugság, amivel bennünket tömnek!
Egy percig sem bíztam abban, átláttam és rettegtem, hogy meddig kell eltűrni azokat a rémségeket, amelyeket ránk akartak erőltetni...
Nem tudom, ez rész, mikor zajlik, de azt tudom, hogy mi történt azokkal, akik hittek abban, hogy ez sokáig tart és képesek voltak beiratkozni, járni Budapestre Esti egyetemre, hogy elismert szakemberek lehessenek.
Folytatom.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-03-27 17:41:28

válasz eferesz (2017-03-27 16:36:18) üzenetére
Kedves Szabolcs! Én köszönöm, h olvastad és nagyon örülök, h tetszett!!! Baráti öleléssel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2017-03-27 16:36:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Ez nagyon jó.
:)
Hálásan köszönöm!
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-03-26 16:08:41

válasz Ötvös Németh Edit (2017-03-26 08:56:21) üzenetére
Kedves Edit! Történelmi lecke fiúknak és lányoknak? Ez nagyon hízelgő, nagyon szépen köszönöm! Sok szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Ötvös Németh Edit
Regisztrált:
2016-05-13
Összes értékelés:
2276
Időpont: 2017-03-26 08:56:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Bödön, nagyon komoly az írásod.
Le vagyok nyűgözve.
Ha így írnák a történelemkönyveket jobb lenne mindenkinek.....azt hiszem
Kalapemelés.
Szeretettel: Edit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-03-25 17:40:49

válasz oroszlán (2017-03-25 09:15:58) üzenetére
Kedves Ica! A naivitásból egyszer fel kellett nőni! Én is azt hittem, h a r.váltás után minden zsír lesz, magyar talentummal, nyugati segítséggel sokra visszük...A lírai képek bemutatásával szeretném kontrakarrírozni a sivár valóságot, a primitív szlenget, a jellegtelenséget, üresfejűséget. Kísérletnek szánom: ehető-e így? Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-03-25 09:15:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Nem tudom, hogy a naivság hova vezet, de majd kiderül! Olvasmányos írásodban szeretem, mikor a líra is felbukkan, de itt a tények beszélnek!
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-03-24 08:07:09

válasz Ylen Morisot (2017-03-23 20:04:46) üzenetére
Szia Ylen! Én L.Gy.-el a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemen találkoztam először. (A 21 nap tanulmányi szabadság erősen motivált! :) ) Esztétikáját én is olvastam, tanultam. Zseniális! Jó sejted, valóban sarkalatos pontja ez a rész az egész regénynek. Székely Hajnalka egy naiv, tanulatlan fiatal prolilány, aki telve van lelkesedéssel. Szenvedélyesen hisz a kommunizmus eszméjében, Roth Emilnek feltétlen híve és titkos, plátói szerelme. Kamilla szavai nagy változás indítanak el benne. Ma még nem tudhatjuk (az író sejti:) ) hova vezet majd ez, de az biztos, h messzire....hiszen nemsokára nagyot fordul a világ, s el kell dönteni, ki hova áll? ! Köszönettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-03-23 20:04:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Lukács György esztétikuma főiskolás korom kedvenc olvasmányai közé tartozott, örültem, hogy itt is előjött. :)
Azt gondolom, hogy itt egy NAGY jelenet, amolyan sarkalatos pontja a regénynek.
Bár lehet, hogy még tartogatsz ötleteket!
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022