HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-04-11

Mi kommunista ifjak...X/11.

-Most pedig énekeljük el együtt a DIVSZ himnuszát! -kiáltja Csoknyainé Szegedi Kamilla, a fiatal KISZ vezető. Megpróbálja túlharsogni a lármát. Ebéd után voltak, utolsó előtti nap a táborban, augusztus 18. csütörtök, délután fél kettő.
Kavarodás, széklábak csikorgása. A kommunista fiatalok egy része már áll a talpán, s kifele szekere rúdja, míg mások böfögve, teli hassal még a székükön terpeszkednek.
-Figyelem, csendet kérek! -Kamilla hangja ostorként vág végig a termen. Énekelni kezd: "Egy a jelszónk a béke, harcba boldog jövőért megyünk..."
Néhányan bizonytalanul követik, majd egy frusztrált éles fejhang váratlanul belezavar a kibontakozó énekbe: "...megjött a Győrből a Sári, nem tud a szőrtől pisálni, le kell a szőrt borotválni, tudjon a Sári pisálni!" Vannak, akik ezt éneklik, vannak, akik az Ifjúsági himnuszt.
A terem közepén Székely Hajnalka dühtől vérvörös arccal ugrik fel. Szégyen és gyalázat! Micsoda emberek ezek! Áll már, kihúzza magát, izmos, karcsú teste felkiáltójelként meredezik.
-Kuss legyen b...tok meg, nem szégyellitek magatokat!
Csepregi oldalról csodálja, lelke habzik, szíve szerelmetes dobogása, mintha sas szárny-csapkodása lenne, szaggatja mellkasát. Tandem Balu mellette majdnem gennyesre röhögi magát. Csend lesz, megdermed minden. Hajnalka újra kezdi a dalt, hangja csengőn bongón szárnyal: Egy a jelszónk a béke...

Hadd álljon most itt a teljes szöveg, tisztelegve a múlt előtt s egyben a boldogabb utókor számára mementóként:

"Egy a jelszónk a béke
Harcba boldog jövőért megyünk
Egy nagy cél érdekében
Tör előre ifjú seregünk!

Bárhol is van hazája
Bármely ég néz le rája
Küzdőkorunknak új nemzedéke
Mind itt halad velünk!

Földön égen zeng az új dal ifjúság, ifjúság
Milliónyi szív dobogja ritmusát, ritmusát
Nincs oly erő, mely legyőzné, ki a népért küzd
És dalolja a jövőnek himnuszát: ifjúság!

"A történelem vasfoga elzúg a fejünk felett." Ezt az egyik bunkó előadó mondta. Igaza van, ha nem is a vasfog, de a mindenen átgázoló, emberi sorsokat maga alá gyűrő kerék zúg, mint a vihar, s forog, mint az ebektől szorongatott szarvasbika. Nem törődik sem a szerelmes vágyódásokkal, sem a jobb jövő álságos ígéreteivel. Minden kormány jobb jövőt ígér, bah! -semmi az.
Mint a szélvész, átrohan Csepregi János felett, aki most a partra hág, oldalán Székely Hajnalkával. Jobbra mellettük az ismerős piros pad, föléje borul óvón a szomorúfűzfa ága. Olyan tépett, olyan magányos, hogy még Csontváry Kosztka Tivadart is tökre megihletné....

Az alkony lila-piros színei villóztak már a tó tükrén, amikor János így szólt Székely Hajnalkához: mit lősz egy kis csónakázáshoz?
-Benne vagyok - mosolygott édes-kedvesen a lány. -Ne hívjunk még valakit? -Ott jön Tandem Balu.
-De én most csak veled szeretnék....
-Velem?
-Ja. Mert szeretnék elmondani valamit.
-Állati. Mondjad, aztán szóljunk Balunak.

Az üdülőépület fő-frontjának tóra néző ablakszemei szánakozón figyelték a párocskát. Csepregi meg volt bénítva, a "szóljunk Balunak" benyögéstől, nem tudta hogy kell folytatni. Azt hitte egyszerűbb lesz. -Figyelj...izé...kettőnkről szeretnék beszélni. A mi kapcsolatunkról....
Hajnalkán nem látszott, hogy értené.
-Mi van?
A fiatalember látta, hogy ebből már aligha lesz romantikus csónakázás, de nyakig benne volt, nem létezett többé visszaút.
-Tudom, mire gondolsz. Arra gondolsz, Hajna, hogy nős vagyok. De, figyelj, ez nem akadály, hamarosan elválok Bettitől, lepattintom, mint a szart, és akkor minden rendben lesz.
-Mi a csoda lesz rendben? Miről beszélsz?
Csepregi szárazon nyeldekelt, nagyon meleg volt ott lenn a parton.
-Az, hogy egymásé legyünk....mert izé, tudod. Szeretlek! - Vért izzadva kinyögte végre, ami sok-sok hónapja érlelődött már a lelke legmélyebb bugyraiban. -...És...te is szeretsz engem, ugye így van?
Hajnalka hátralépett, gyorsan körbepillantott. Tandem Balu közeledett a kerti úton és mások is jöttek.
-Bocs, de miről beszélsz, bameg? Honnan veszed, azt a marhaságot, hogy szeretlek?
-Sok apró tanújelét adtad -szerencsétlenkedett a nagydarab srác. -Tegnap is például...az ölembe ültél, meg hát izé...
-Hogy a francba ültem volna?
-Nem emlékszel?
-Nem!
János elkeseredve nézte. Szabályosan összeomlott se perc alatt. Ó, ez nem lehet, Hajnalka nem ilyen!
-Mindig tudtad, hogy tetszel nekem, tudnod kellett, százszor kimutattam! Mit gondolsz, miért voltam annyira ügybuzgó? Miért vállaltam el minden társadalmi munkát, amiben te is benne voltál? Egyetlen szóval sem tiltakoztál soha, elfogadtad, sőt, úgy néztél rám...mintha te is, mintha neked is..., hogy is mondjam...! Könyörgök, mondj már valamit!
A lány elkerekedő szemmel bámulta. Rémület és felháborodás egyvelege tükröződött tekintetében. Mekkora furkó-ferkó! Hogy lehet így félreérteni az ártatlan haverkodást! És pláne, hogy jön ide a társadalmi munka! Rövid hallgatás után ezt mondta: -Hát akkor most jól figyelj rám Csepregi János, mert csak egyszer mondom el. Én a büdös rohadt életbe' nem szerettelek téged, te totálisan félreértettél valamit. Ha ezer évig élnénk, se tudnék beléd szeretni, dögölj meg!
Csepregi János ki volt lőve, meg volt semmisítve. Csak állt ott csüggedten, bénán, két karja lelógott az oldala mellett. Belenézett Székely Hajnalka szemébe, nem látott mást benne, mint jéghideg közönyt és elutasítást. Megfordult és lassú léptekkel elindult az épület felé.
Egy órával később úton volt a Wartburgjával Budapestre.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-04-13 17:16:48

válasz Klára (2017-04-13 13:23:38) üzenetére
Szia Klári, igen ám, de rossz házasságban él, és hát neki is vannak érzelmei. Más kérdés, miért nem engedte Sz. H. hogy már korábban rövidre zárja ezt az ügyet? Nők! (Tisztelet a kivételnek! ) Szeretettel kívánok áldott, békés Húsvétot! -én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-04-13 17:12:32

válasz Finta Kata (2017-04-13 12:54:16) üzenetére
Kedves Kata! Sajnos hallottam ilyet....még rosszabbat is! Társasága válogatja! Pl. egy TSZ-ben krumpliválogató öregasszonyok nyomtak olyan ordenáré szöveget, hogy méhg a kötőszót se merem kipontozás nélkül leírni :) :) Csepi csak azt kapta, amit megérdemelt....Vagy nem? Döntsétek el Ti, én csak megírom! Sok szeretettel és köszönettel: én
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2978
Időpont: 2017-04-13 13:23:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Jaj, szegény feje. Egyébként pedig nem sajnálom, mert nős... Ezt ugyan hogy képzelte!!!:( A DIVSZ-indulót jól beledugtad a fülembe, most aztán hogy szedjem ki... :)))

Grat: Klári
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2017-04-13 12:54:16

Kedves Laci
Az az éneklés... mondhatom, hogy lehetett olyan mersze valakinek elkezdeni: "...megjött a Győrből a Sári..." stb. Ilyen pimaszságot nehéz még elhinni is. Micsoda társaság volt ott?
A másik részben: mondhatom, ez is jó rész lesz a kötetedben. Őszintén sajnálom Csepregit, hogy csalódnia kellett...
Én is kívánok kellemes húsvéti ünnepeket szeretettel:
Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-04-13 10:34:07

válasz oroszlán (2017-04-13 10:13:38) üzenetére
Kedves Ica! Hát bizony, ez lett a vége a sompolygásnak! De talán a lány se volt teljes mértékben korrekt, hiszen Csepi jó néhányszor próbált színt vallani. Miért nem hagyta? Miért játszott a szerencsétlennel? Köszönet az olvasásért, és én is nagy szeretettel kívánok Neked kellemes ünnepeket! - én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-04-13 10:13:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Énekeltem én is más szöveggel, még diákkoromban. Mindig hangos röhely lett a vége.
Nahát...ez a Csepregi jól leégett.
Szeretettel olvastam.
Kellemes ünnepeket kívánok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-04-12 09:20:27

Kedves Olvasók! A közelgő Húsvét miatt a csütörtökön nem teszek fel újabb részt, úgy, hogy ezen a héten megtörik a kedd-csütörtök ritmus. A következő epizód április 18.-án kedden kerül fel. Ez lesz a regény első részének, az Első Könyvnek (Rendszerváltás előtt) utolsó, záró epizódja.
Az első részben egy főhivatal dolgozóinak hétköznapjain keresztül próbáltam érzékeltetni, hogy éltek, gondolkodtak abban az időben a "kommunista" fiatalok. A "kommunista" szót azért teszem idézőjelbe, mert hiszen láthattuk, ki mennyire volt kommunista, vagy inkább botcsinálta kommunista.
A második rész - Második Könyv (Rendszerváltás után) arról szól, mi lesz a sorsa hőseinknek a változások után? Vajon mennyire lesz előny, vagy hátrány a múlt? Össze tudnak-e tartani, megtalálják-e egymást az élet harcaiban? A kapcsolatok jelentenek-e valami pluszt az előrejutásban? Ki hova áll majd, melyik oldalra?

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-04-12 09:02:02

válasz Ylen Morisot (2017-04-11 20:43:29) üzenetére
Szia Ylen! Ki is feküdt tőle a srác rendesen! Szabályos knock out volt! Ő is hibás benne, hülye az a srác, aki nem tisztázza időben, mire számíthat. Csepi azt hitte, úgy ér a legbiztosabban célba, ha körüludvarolja, mindent megtesz, stb. Ráfázott. De majd összeszedi magát...reméljük! Köszönettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-04-11 20:43:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Na, ez kemény ütés volt szegény Csepreginek! Hja, a félreértések! És akkor hogyan lesz tovább...?
Jók ezek az érzelmi szálak a történetben!
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022