HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1938

Írás összesen: 52461

Hangya közösség jótékonyság
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / novella
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-04-24

Amint a mennyben

Gyerekkoromban a történelem volt a kedvenc tantárgyam, s ez a szerelem megmaradt, akkor is, amikor nagyfiú lettem, s a szemináriumban tanultam. Először a magyar történelem eseményei, aztán a világtörténelem vonzott, majd, hogy pap lettem, az egyház története. Különösen egy gondolat izgatott, emiatt bújtam a levéltárakat, a könyveket, kódexeket: hogyan, miként történhetett meg az, hogy Krisztus üldözött, koldusszegény egyházából hatalmas birtokokkal rendelkező, palotákban, pompa közt élő, élet halál uraként viselkedő, a nagypolitika főszereplőjévé előlépő világhatalmasság lett? Ki volt az első pap, akit meg lehetett vesztegetni, aki elfogadta az alkut: birtokot adományozok nektek, s ti engem fogtok támogatni?

Tudtam, hogy vissza kell nyúlnom a kora középkorig, az első keresztény császár Nagy Constantinus idejéig.
Évek évtizedek múltak el a forráskutatásban. A fiatal szálegyenes papból Isten megöregedett renyhe szolgája lett, hajam, szakállam megőszült, derekam megroppant, beszédem lelassult, de végül erőfeszítéseimet a siker örömével jutalmazta a Magasságos Ég. Találtam valamit, egy elsárgult pergament a Vatikáni Levéltárban. Gótikusan rajzolt régi betűkkel ezen állt a réges-régi történet, száraz, szikár tények, melyet most a magam örömére és a ti okulásotokra, fantáziám színeivel kissé kifestve, ami Istennek hála még működőképes, elétek tárok.

Octus Bonifextusnak hívák ekkor Róma "püspökét". Idézőjelbe tettem a püspök szót, mert ez a kifejezés, csak később keletkezett. Inkább "első egyházi méltóságot" kellett volna írnom, de végül is mindegy, az Olvasó emiatt nem fog eltévedni a szavak labirintusában.
Nos, folytatván, ezt az Octus Bonifextus nevű papot hívatta magához egy szép nap a császár.
Így szólt hozzá:

"Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a Földön a jóakaratú embereknek. Azért hívattalak atyám, mert egy colosseumi gondolat ütött szöget a fejembe. Tudod jól, én magam s a büszke rómaiak már jó két évtizede befogadtuk Krisztus Urunk tanítását. A nép keresztény, s a császára is az. Illőnek és üdvösnek találtatna, ha az Ige hirdetői ezentúl nem nyirkos földalatti katakombákban, szellős, napsütötte forró fórumokon, vagy ahogy a régi görögök mondják: az agórák tágas terein hirdetnék az evangéliumot, hanem Isten hatalmához méltó módon gyönyörű, aranykupolás székesegyházakban. Nem rongyokba öltözötten, hanem bíborban, bársonyban, aranyozott miseruhákban. A kehely Krisztus testével, vérével színaranyból legyen, a papi palást gyémántoktól ragyogjon"

-Várj - emelte fel a kezét - még nem fejeztem be. - Ahhoz, azonban, hogy ez így legyen, nektek atyám mostantól fogva gazdaggá kell lennetek. Földi hatalmat adok hát nektek, s az ezzel járó gazdagságot. Íme a szent cél érdekében az Egyháznak ajándékozom Frascati termékeny földjét a várostól keletre, továbbá Róma Vatican nevű, központi fekvésű dombját. Azon felül kincstáramból utalványozok a szent célok megvalósítására tízezerszer ezer szeszterciust. Cserébe egyetlen apróságot kérek, az egyház támogassa mindenben a császárt, mint ahogy a császár is az egyházat!

Bonifextus hallgatott. Felemelte a fejét, az égre nézett. Pontosabban a trónterem arany berakású boltozatára. Ott láthatott valamit, ami nem földi dicsfény volt, hanem talán égi.
Így válaszolt.
-Jóságos királyom, legnagyobb sajnálatomra én ezt a nemes felajánlást nem fogadhatom el. Krisztus Urunk életének példája és isteni tanítása szerint könnyebb a tevének átjutni a tű fokán, mint gazdagnak bekerülni Isten országába. Ennek okán Egyházunk maradjon meg inkább szegénynek, mintsem hogy pénzért földi hatalmasságokat szolgáljon. Urunk, Istenünk, legyen meg a te akaratod. Amint a mennyben, úgy a Földön is.
A császár kegyesen intett. -Megértelek atyám. Távozz békével. Istennek legyen hála, alleluja, alleluja.

Három nappal később közúti balesetben meghalt Octus Bonifextus. A Fórumon kihirdették, véletlen baleset történt, figyelmetlenül lépett le az úttestre, s egy hintó elütötte. Utóda sietve elfogadta a császár ajánlatát, Rómában sok a hintó, s attól kezdve rendben volt minden.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10243
Időpont: 2020-04-08 16:59:35

válasz prince (2020-04-08 08:48:09) üzenetére
Szia Zoli! Érdekelt ez a téma. Hogyan lett Krisztus üldözött, koldusszegény egyházából, dúsgazdag, élet-halál ura világhatalom. Utánaolvasgattam! Örülök, h tetszett! Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2010-12-27
Összes értékelés:
1258
Időpont: 2020-04-08 08:48:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Már megint itt, nálad.

Régi köntös, mai történet (is lehetne). Az elv ugyanaz, ha nem én akkor jön más, és az meg igen.
Újabb remeket olvastam tőled. Ebben az írásodban azért ahogy látom sok munka van.

Fenntartom az előbbieket. Megyek a rövidebb írásaidra. Tetszenek.

Üdv

Zoli
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10243
Időpont: 2020-03-25 08:14:47

válasz Kőműves Ida (2020-03-24 11:03:32) üzenetére
Szia Ida! De örülők, h rátaláltál erre! (nem lehetett könnyű dolgod! ) Hogy így történt-e? Nem tudhatjuk teljes bizonyossággal, bár vannak erre utaló tények. Egyszer valakinek, valamikor "igent" kellett mondani! Köszönöm, h olvastad, örülök, h tetszett! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6995
Időpont: 2020-03-24 11:03:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Bizonyára voltak ilyen Octus Bonifextus-ok is, de ahogyan a gyönyörű piros almák között is akad rothadt, úgy nyilván akadt a püspökök között is olyan, aki élt a kedvező lehetőségekkel.
Rendkívül érdekes a fejtegetésed, s habár tudom, hogy dús fantáziád szüleménye ez az írásod, én elhittem, az első szótól, az utolsóig. Nagyon tetszett.

Szeretettel,
Ida
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10243
Időpont: 2017-04-30 19:24:00

válasz Finta Kata (2017-04-30 17:03:06) üzenetére
Kedves Kata! Egyes szám első személyben beszélem el, de itt az én, nem én vagyok! Soha meg se fordult a fejemben, h pap legyek, csak azt gondoltam, így ütősebb, hiszen egy papot jobban érdekli az egyháztörténelem, mint mondjuk egy teniszedzőt (engem). Egyelőre nem tervezek folytatást, bár nem lenne rossz téma! Na, majd a Kommunista ifjak után. Talán...Köszönettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2017-04-30 17:03:06

Kedves Laci!
Mondhatom, élveztem ezt a részt is. Különösen tetszett a császár és a "püspök" társalgása. Azt el se tudom képzelni, hogy Te valóban papnak készültél, most hogy ezen rágódtam, elképzeltem, hogy egy pap olyan szavakat használ írásaiban... Talán egy kicsit rázós volna. Hogy még mik derülnek majd ki? Nagyon érdekel, és türelemmel várakozom.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10243
Időpont: 2017-04-25 07:39:03

válasz black eagle (2017-04-24 22:30:15) üzenetére
Kedves Sas! Tényleg sokat gondolkodtam ezen a kérdésen, bár nem lettem pap...:) Miért, hogyan történt? Ez egy olyan téma, amiből egy "nagyregényt" lehetne írni! Köszönöm az értékes észrevételeket! Üdvözlettel: én
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2143
Időpont: 2017-04-24 22:30:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Üdvözletem, Bödön!

Elmés! Morbidul elmés, ha vetemedhetek ilyetén szentségtörésre. :)
Amikor a címet, majd a felvezető szövegrészt olvastam, még másra számítottam, mint ami végül is kisült a történetből. S mi olvasók hálát adunk az égnek a fantáziádért.
Azt tudom, hogy azért tudott végül államvallássá kibontakozni, fölhatalmasodni a kereszténység az ókori Rómában, mert a keresztény közösség a legkevesebb veszélyforrást magában rejtő rabszolgasereg volt, amit elnyomó hatalom csak kívánhat magának, ergo tőlük nem kellett tartania Rómának. Így hát még azt is kereszténnyé tették, aki nem akart az lenni. A pénz, a birtok, a hatalom, a visszaélés... az emberi romlás... ez már más történet. A te verziód azonban különösen szórakoztató.

Üdvözlettel: Laca :)

Legutóbb történt

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) folyópart című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Télen című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Télen címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Fritz kalandjai: Tudod mit...? című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Egy elhunythoz címmel a várólistára

Zoltanovic bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Fritz kalandjai: Tudod mit...? című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Csillag című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Magamban című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Hol vagy? című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Félreértés című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Magamban című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Hol vagy? című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Havazott című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Egy elhunythoz címmel a várólistára

Zoltanovic bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Zoltanovic bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Kristályomhoz, szabadon című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Magamban című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) találkozás magammal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) őszi tangó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Kristályomhoz, szabadon című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) találkozás magammal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Oda van beírva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Oda van beírva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Oda van beírva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Oda van beírva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Emlék című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022