HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 71

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-04-27

Mi kommunista ifjak...MK I/3.

Emiltől mindenképpen el akart búcsúzni, és titokban arra számított, hogy a fiatal osztályvezető segít majd, szerez neki valami jó, kis tuti kötetlen állást. Másnap, miután összeszedte a holmiját, táskarádió, toll, ceruza, vonalzó, logartábla, zsebszótár, egyebek, felment hozzá. Benn volt a teljes létszámkeret: Szereda Edit, Petri Mici, Meredi Pali, Székely Hajnalka a helyükön ültek.
-Szasztok. Emil?
Intettek neki, menjen be nyugodtan, senki nincs nála.

Roth Emil rezzenéstelen arccal hallgatta végig a fiú beszámolóját. Már értesült a történtekről. Ő mindig mindenről tudott, ami a Hivatalban történt. -Üljünk oda - mutatta a kanapét. - Megkínálhatlak valamivel?
-Köszönöm nem.
-Szóval, amit mondani akarok. Nem azért rúgtak ki, mert sokat lógtál, ebben a hivatalban ilyesmi miatt senkit nem rúgnak, ki, hanem valami más miatt.
-Tényleg? -Balu fejében más opció meg se fordult. Úgy nézett Emilre, mint borjú az újkapura.
-Ja. Példát akartak statuálni. Emlékszel még a táborra? Arra a napra, amikor a papokkal fociztatok, meg arra, amikor vasárnap átmentetek Szemesre, misére?
-Emlékszem. És?
-Meg tudod mondani hányan voltatok, kik voltak ott rajtad kívül?
A srác a fejét rázta. - Nem. Mikor volt már az? Egyáltalán Emil, mi köze ennek az én kirúgásomhoz?
-Várj csak! - Az osztályvezető felpattant, az ajtóhoz szaladt és kiszólt: Hajna gyere be egy percre!

Belépett a lány karcsún, sugárzó szépségében. Balunak belesajdult a szíve, ahogy ránézett. Csak egy átviharzó érzés volt, ahogy jött, rögtön el is múlt. Vigyázat, belül mérgezve, futott át a fején a figyelmeztetés. Leült az üvegasztal mellé. Most így ültek: a kanapén Balu, az asztal mögött az egyik oldalon Emil, a másik oldalon Hajnalka. Olyan praktikusan egyszerű, mondhatni kérkedően puritán volt az osztályvezető szobája, hogy már-már fájt. Csak a ló-grafika a falon jelentett némi színt a sivárságban. Két lábán ágaskodott, vad volt a képe, lobogott hosszú sörénye.
Hajnalka, kérdő tekintettel nézett Emilre.

-Vissza tudsz emlékezni a táborbeli pap-sztorira? - szegezte neki a kérdést a férfi.
-Mármint?
- A focimeccsre, meg ami utána történt.
-Nagyjából. Miért kérded?
-Mert az igazi ok, ami miatt Balut kirúgták az, hogy cimborált az osztályellenséggel. Ő szervezte a focimeccset a papokkal, meg a misére menést. És állítólag valami olyasmit mondott, hogy egyszer úgyis vége lesz ennek az egész rohadt kommunista rezsimnek.
-Azta! Tényleg e miatt? -Hajnalka majd leesett a székről, úgy csodálkozott. - Honnan veszed?
-Nem mindegy?
A lány felpattant, arca piros volt, keble emelkedett és süllyedt.
-Egyetlen szó sem igaz ebből a genyó állításból. A focit a gondnok kérésére én szerveztem, nem a Balu. Vendel Gézának volt a barátja Gráth Menyus a pap, s Vendel hozzám jött oda ezzel az ötlettel. Különben tökre jó fej volt, azt kell, hogy mondjam. Való igaz, hogy meghívott néhányunkat misére és agapéra, de nem a Balu agitált minket, hogy menjünk át Szemesre a templomba, hanem Kamilla. Kamilla mondta, hogy igenis, át kell menni, hozzátartozik az általános műveltséghez, hogy az ember egyszer lásson egy ilyesmit is.
-Milyesmit?
-Egy ilyen izét, misét, vagy mit.
-És az inkriminált szöveg?
-Milyen szöveg?
-Balu szövege, a kommunista rendszerről!

Balu szólni akart, de Roth Emil leintette. - Várjál. Majd később. Hadd mondja Hajnalka.
-Hát? - A lány habozott. Visszaült a székre, de csak a szélére ült le, mintha szaladni készülne. A feszkó csak úgy sütött ki egész kis éteri lényéből. Költőien szép volt Hajnalka, mégis annyira kézzelfoghatóan, szívfájdítóan valóságos. Mint a mérgezett alma a Hófehérke és a hét törpe mesében, Balu szerint.
-Valami szöveg tényleg elhangzott. Arról beszélgettünk, hogy rengeteg hiba van még most is, és, hogy a múltban komoly bűnök történtek. Ezzel kapcsolatban mondta a Balu, hogy ez egyszer majd meg fog változni, és hogy majd akkor minden rendben lesz.
A fiú, hálás, egyben csodálkozó tekintet vetett Székely Hajnalkára. Nem értette, miért védi? Annyira nagy, de igazán oltárian nagy állat, barom képtelenség volt, de annyira! Akarta volna mondani: "nem is ezt mondtam", már a nyelve hegyén volt, de aztán mégse szólt.

-Akkor összefoglalom - mondta Emil. - Summa summárum összeismerkedtetek a helyi plébánossal. Ebben nem hibás a Balu, és ez egyébként se probléma. Volt egy focimeccs. Elmentetek misére, utána beszélgettetek, politizálgattatok. Mindenki benne volt, aki veletek volt, nem csak ő. Elhangzott egy mondat, amiben valaki a rendszert kritizálta. Balu azt állította, hogy a kommunista rendszer ebben a jelenlegi formában meg fog szűnni. Valaki, aki ott volt, egy közületek, később beköpött benneteket Nemesnénél. Nemesné, amikor megtudta, dührohamot kapott. Beszéltem vele. Azt mondta: nem rúgathatok ki ennyi KISZ-vezetőt egyszerre, Csoknyainét a helyettesedet, Barna Rolandot, a 3. számú alapszervezet titkárát, Székely elvtársnőt és Csepregi elvtársat, akik az elmúlt évben a legtöbbet tették az asztalra a társadalmi munkában és a párthatározatok végrehajtásában, kirúgatom tehát Kelemen Gézát. Az ő esete intő jel lesz mindenki számára.
Hiába érveltem melletted - fordult oda a fiúhoz - nem tudtam meggyőzni. Ha nem statuálunk példát, mondta, elszabadul a pokol.

A pap véres árnya ott bolyongott közöttük, mindhárman erre gondoltak. A két fiatal nem merte szóba hozni, annyira rémületes és megmagyarázhatatlan volt, Emil meg nem akarta megzavarni őket azzal, amit ő tudott.

-Ki volt a besúgó? - kérdezte halkan Tandem Balu.
-Na ez az! - Emil vizslató szemekkel méregette őket. - Ezért kérdeztem az előbb, hogy kik voltak ott?
-Nem tudom - mondta Balu - nem emlékszem, többen voltunk.
-Hajnalka?
-Várjál. Egyszer mi öten, Kamilla, Csepregi, Balu, Barna Roland és én, aztán Menyus a pap, Sanya, a segédje, a vezetékneve nem jut eszembe, egy vidéki csaj, egy másik srác, egy pécsi gyerek, és a gondnok.
-Ennyi?
-Azt hiszem.
-Ettől nem lettünk okosabbak. Fel van adva a lecke, na mindegy. Minden esetre egy tanulsága azért van a dolognak: vigyázni kell, ki előtt, mit mond az ember. - Elhallgatott, tűnődve nézett erre a kettőre. - Most pedig - folytatta - a fő kérdés az, mi legyen Tandem Baluval? De ennek megbeszéléséhez már nincs szükség rád, Hajnalka. Köszönöm a segítséget, te most már elmehetsz.
A lány felállt, habozott. Tett egy lépést az ajtó felé, aztán visszafordult.
-Nem maradhatnék? Kíváncsi vagyok, mit süttök ki?
Emil felnevetett. -Dehogynem. Maradj, ha akarsz. Csak azt hittem, hogy ez már nem érdekel.
-Miért ne érdekelne? Barátok vagyunk, egy csapatban játszunk. Ugye így van Emil? Vagy már nincs így?
A férfi legszívesebben átölelte volna. - De így van. Ülj le akkor és segíts te is gondolkodni!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-06-01 07:31:37

válasz Ylen Morisot (2017-05-31 18:35:58) üzenetére
Szia Ylen! A besgsra s a megflemltsre plt. R. Emil azt gondolta meg lehet majd javtani.... hitt ebben. A ksbbi esemnyek azonban ms irnyt szabtak a dolgok alakulsnak. Ksznm, h olvasod, hinyzol, amikor nem vagy! dv: n
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-05-31 18:35:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Pldt statulni, hogy mindenki rtsen belle - na, ez nagyon ment! A megflemltsek... Ki se hagyhattad a trtnetbl!
Lemaradtam, de olvasom...
dv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-05-08 07:58:47

válasz oroszlán (2017-05-07 16:32:44) üzenetére
Kedves Ica! Igen, az a rendszer gy mkdtt. A hatalom mindenkirl mindent tudni akart. Besgk serege munklkodott ezen. Mint Orwell 1984 c regnyben a Nagy Testvr! Szeretettel ksznm s dvzllek: n
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-05-07 16:32:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

De sok ilyen trtnet van, amit most lertl!
A besgk, talpnyalk neknk is komoly htrnyt okoztak, most nem taglalom, de hasonl.
Szeretettel gratullok. Szvesen olvasom: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-05-04 16:14:57

válasz Finta Kata (2017-05-04 13:16:42) üzenetére
A krdsekre: sok esetben gy jrnak el a felettesek, h elrettentsl csak egy embert bntetnek, ill. nem mindenkit, pl. a katonasgnl "tizedels". Itt is ez trtnt, Baluval vitettk el a balht! Krdezed, Hajnalka az igazat mondta-e? Nagyjbl igen, az egyik rszt lttuk, odig, h meggrik a papnak, mennek a misre. Azt, h a misn mi trtnt s utna az agapn, ki mit mondott, stb. nem rtam le, gondoltam, nem rt egy kis "balladai homly"  Erre csak kvetkeztetni lehet a ksbbi visszaemlkezsekbl. Lesz-e mg sz a ksbbiekben errl, ezt is krdezed. A vlaszom igen, nagyon is, messze-gyrz kihatsai lesznek!!! Szeretettel ksznm: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-05-04 16:14:02

válasz Finta Kata (2017-05-04 13:16:42) üzenetére
Kedves Kata! Nagyon rlk a hsz-odnak, rdekes megllaptsaid vannak, s a krdsek is nagyon klasszak! Ez a "fa" hasonlat, nagyon tetszik, mrmint h rdemes nagy fba belevgni! Tnyleg gy van, magam is tapasztalom, ahogy haladok bele a trtnetbe, egyre knnyebben rom, szinte gondolkods nlkl jutnak eszembe a mondatok, alig gyzm lerni. Ez a "hz elmlet" miatt van, U. Eco tanulmnya mondja: gy rj, mintha egy hzat ptenl, s kezdend fokrl-fokra berendezni. Mennl komplettebb, annl tbb rnivald van rla.

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2017-05-04 13:16:42

Nagyon rdekes ez a rsz, kedves Laci! Bizony, elfordulhatott az is, hogy tvedsbl csak t rgtk ki, holott jval tbben voltak egytt. Ez azrt mondhatom, csnyn: disznsg. Tehettk volna azt is, s az igazsgos lett volna, hogy behvjk s megmossk a fejt, de ne csak neki, hanem a tbbinek is. De nem: hagy ijedjenek meg alaposan, el kell valakinek menni, hagy fljenek a tbbiek...
Azrt arra is kivncsi vagyok, hogy Hajnalka igazat beszlt-e s csak szgyellte, hogy csak Balu volt a tettes?
rdekel, hogy a kvetkez rszben lesz-e mg errl sz.
Azt is mondhatom, hogy ahogy haladsz, annl jobban sikerlnek az egyes rszek. Ezrt j egy ilyen nagy ft vlasztani, s abba belevgni egy fejszt!
Szeretettel gratullok: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-05-02 07:53:42

válasz hundido (2017-05-02 06:09:51) üzenetére
Szia! Sztem nem tvedsz! Nemrg beszltem valakivel, llsinterjn volt, s ott a szakmai dolgok utn rkrdeztek, h melyik prt szimpatikus szmra. kormnyprti-e vagy ellenzki llspontot kpvisel. Az illet tudta, honnan fj a szl, s "j" vlaszt adott. Fel is vettk. Mg vilg a vilg, ez mindig gy lesz! ? dv, s ksznet: n
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2017-05-02 06:09:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hell!
Igen, ez volt akkoriban. Azonban ma is elfordul hasonl. Vagy tvedek? vigyzni kell, ki eltt, mit mond az ember-ez rk igazsg! dv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-04-30 19:32:23

válasz Klára (2017-04-29 22:04:41) üzenetére
Kedves Klri, ksznm! rlk, h itt vagy s, hogy olvasod! dvzlettel: n
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
3000
Időpont: 2017-04-29 22:04:41

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Vrom a folytatst. Igazn olvasmnyos s izgalmas. :))

dv: Klra

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023