HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 6

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52879

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-04-27

Mi kommunista ifjak...MK I/3.

Emiltől mindenképpen el akart búcsúzni, és titokban arra számított, hogy a fiatal osztályvezető segít majd, szerez neki valami jó, kis tuti kötetlen állást. Másnap, miután összeszedte a holmiját, táskarádió, toll, ceruza, vonalzó, logartábla, zsebszótár, egyebek, felment hozzá. Benn volt a teljes létszámkeret: Szereda Edit, Petri Mici, Meredi Pali, Székely Hajnalka a helyükön ültek.
-Szasztok. Emil?
Intettek neki, menjen be nyugodtan, senki nincs nála.

Roth Emil rezzenéstelen arccal hallgatta végig a fiú beszámolóját. Már értesült a történtekről. Ő mindig mindenről tudott, ami a Hivatalban történt. -Üljünk oda - mutatta a kanapét. - Megkínálhatlak valamivel?
-Köszönöm nem.
-Szóval, amit mondani akarok. Nem azért rúgtak ki, mert sokat lógtál, ebben a hivatalban ilyesmi miatt senkit nem rúgnak, ki, hanem valami más miatt.
-Tényleg? -Balu fejében más opció meg se fordult. Úgy nézett Emilre, mint borjú az újkapura.
-Ja. Példát akartak statuálni. Emlékszel még a táborra? Arra a napra, amikor a papokkal fociztatok, meg arra, amikor vasárnap átmentetek Szemesre, misére?
-Emlékszem. És?
-Meg tudod mondani hányan voltatok, kik voltak ott rajtad kívül?
A srác a fejét rázta. - Nem. Mikor volt már az? Egyáltalán Emil, mi köze ennek az én kirúgásomhoz?
-Várj csak! - Az osztályvezető felpattant, az ajtóhoz szaladt és kiszólt: Hajna gyere be egy percre!

Belépett a lány karcsún, sugárzó szépségében. Balunak belesajdult a szíve, ahogy ránézett. Csak egy átviharzó érzés volt, ahogy jött, rögtön el is múlt. Vigyázat, belül mérgezve, futott át a fején a figyelmeztetés. Leült az üvegasztal mellé. Most így ültek: a kanapén Balu, az asztal mögött az egyik oldalon Emil, a másik oldalon Hajnalka. Olyan praktikusan egyszerű, mondhatni kérkedően puritán volt az osztályvezető szobája, hogy már-már fájt. Csak a ló-grafika a falon jelentett némi színt a sivárságban. Két lábán ágaskodott, vad volt a képe, lobogott hosszú sörénye.
Hajnalka, kérdő tekintettel nézett Emilre.

-Vissza tudsz emlékezni a táborbeli pap-sztorira? - szegezte neki a kérdést a férfi.
-Mármint?
- A focimeccsre, meg ami utána történt.
-Nagyjából. Miért kérded?
-Mert az igazi ok, ami miatt Balut kirúgták az, hogy cimborált az osztályellenséggel. Ő szervezte a focimeccset a papokkal, meg a misére menést. És állítólag valami olyasmit mondott, hogy egyszer úgyis vége lesz ennek az egész rohadt kommunista rezsimnek.
-Azta! Tényleg e miatt? -Hajnalka majd leesett a székről, úgy csodálkozott. - Honnan veszed?
-Nem mindegy?
A lány felpattant, arca piros volt, keble emelkedett és süllyedt.
-Egyetlen szó sem igaz ebből a genyó állításból. A focit a gondnok kérésére én szerveztem, nem a Balu. Vendel Gézának volt a barátja Gráth Menyus a pap, s Vendel hozzám jött oda ezzel az ötlettel. Különben tökre jó fej volt, azt kell, hogy mondjam. Való igaz, hogy meghívott néhányunkat misére és agapéra, de nem a Balu agitált minket, hogy menjünk át Szemesre a templomba, hanem Kamilla. Kamilla mondta, hogy igenis, át kell menni, hozzátartozik az általános műveltséghez, hogy az ember egyszer lásson egy ilyesmit is.
-Milyesmit?
-Egy ilyen izét, misét, vagy mit.
-És az inkriminált szöveg?
-Milyen szöveg?
-Balu szövege, a kommunista rendszerről!

Balu szólni akart, de Roth Emil leintette. - Várjál. Majd később. Hadd mondja Hajnalka.
-Hát? - A lány habozott. Visszaült a székre, de csak a szélére ült le, mintha szaladni készülne. A feszkó csak úgy sütött ki egész kis éteri lényéből. Költőien szép volt Hajnalka, mégis annyira kézzelfoghatóan, szívfájdítóan valóságos. Mint a mérgezett alma a Hófehérke és a hét törpe mesében, Balu szerint.
-Valami szöveg tényleg elhangzott. Arról beszélgettünk, hogy rengeteg hiba van még most is, és, hogy a múltban komoly bűnök történtek. Ezzel kapcsolatban mondta a Balu, hogy ez egyszer majd meg fog változni, és hogy majd akkor minden rendben lesz.
A fiú, hálás, egyben csodálkozó tekintet vetett Székely Hajnalkára. Nem értette, miért védi? Annyira nagy, de igazán oltárian nagy állat, barom képtelenség volt, de annyira! Akarta volna mondani: "nem is ezt mondtam", már a nyelve hegyén volt, de aztán mégse szólt.

-Akkor összefoglalom - mondta Emil. - Summa summárum összeismerkedtetek a helyi plébánossal. Ebben nem hibás a Balu, és ez egyébként se probléma. Volt egy focimeccs. Elmentetek misére, utána beszélgettetek, politizálgattatok. Mindenki benne volt, aki veletek volt, nem csak ő. Elhangzott egy mondat, amiben valaki a rendszert kritizálta. Balu azt állította, hogy a kommunista rendszer ebben a jelenlegi formában meg fog szűnni. Valaki, aki ott volt, egy közületek, később beköpött benneteket Nemesnénél. Nemesné, amikor megtudta, dührohamot kapott. Beszéltem vele. Azt mondta: nem rúgathatok ki ennyi KISZ-vezetőt egyszerre, Csoknyainét a helyettesedet, Barna Rolandot, a 3. számú alapszervezet titkárát, Székely elvtársnőt és Csepregi elvtársat, akik az elmúlt évben a legtöbbet tették az asztalra a társadalmi munkában és a párthatározatok végrehajtásában, kirúgatom tehát Kelemen Gézát. Az ő esete intő jel lesz mindenki számára.
Hiába érveltem melletted - fordult oda a fiúhoz - nem tudtam meggyőzni. Ha nem statuálunk példát, mondta, elszabadul a pokol.

A pap véres árnya ott bolyongott közöttük, mindhárman erre gondoltak. A két fiatal nem merte szóba hozni, annyira rémületes és megmagyarázhatatlan volt, Emil meg nem akarta megzavarni őket azzal, amit ő tudott.

-Ki volt a besúgó? - kérdezte halkan Tandem Balu.
-Na ez az! - Emil vizslató szemekkel méregette őket. - Ezért kérdeztem az előbb, hogy kik voltak ott?
-Nem tudom - mondta Balu - nem emlékszem, többen voltunk.
-Hajnalka?
-Várjál. Egyszer mi öten, Kamilla, Csepregi, Balu, Barna Roland és én, aztán Menyus a pap, Sanya, a segédje, a vezetékneve nem jut eszembe, egy vidéki csaj, egy másik srác, egy pécsi gyerek, és a gondnok.
-Ennyi?
-Azt hiszem.
-Ettől nem lettünk okosabbak. Fel van adva a lecke, na mindegy. Minden esetre egy tanulsága azért van a dolognak: vigyázni kell, ki előtt, mit mond az ember. - Elhallgatott, tűnődve nézett erre a kettőre. - Most pedig - folytatta - a fő kérdés az, mi legyen Tandem Baluval? De ennek megbeszéléséhez már nincs szükség rád, Hajnalka. Köszönöm a segítséget, te most már elmehetsz.
A lány felállt, habozott. Tett egy lépést az ajtó felé, aztán visszafordult.
-Nem maradhatnék? Kíváncsi vagyok, mit süttök ki?
Emil felnevetett. -Dehogynem. Maradj, ha akarsz. Csak azt hittem, hogy ez már nem érdekel.
-Miért ne érdekelne? Barátok vagyunk, egy csapatban játszunk. Ugye így van Emil? Vagy már nincs így?
A férfi legszívesebben átölelte volna. - De így van. Ülj le akkor és segíts te is gondolkodni!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-06-01 07:31:37

válasz Ylen Morisot (2017-05-31 18:35:58) üzenetére
Szia Ylen! A besúgásra és a megfélemlítésre épült. R. Emil azt gondolta meg lehet majd javítani....ő hitt ebben. A későbbi események azonban más irányt szabtak a dolgok alakulásának. Köszönöm, h olvasod, hiányzol, amikor nem vagy! Üdv: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-05-31 18:35:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Példát statuálni, hogy mindenki értsen belőle - na, ez nagyon ment! A megfélemlítések... Ki se hagyhattad a történetből!
Lemaradtam, de olvasom...
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-05-08 07:58:47

válasz oroszlán (2017-05-07 16:32:44) üzenetére
Kedves Ica! Igen, az a rendszer így működött. A hatalom mindenkiről mindent tudni akart. Besúgók serege munkálkodott ezen. Mint Orwell 1984 c regényében a Nagy Testvér! Szeretettel köszönöm és üdvözöllek: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-05-07 16:32:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

De sok ilyen történet van, amit most leírtál!
A besúgók, talpnyalók nekünk is komoly hátrányt okoztak, most nem taglalom, de hasonló.
Szeretettel gratulálok. Szívesen olvasom: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-05-04 16:14:57

válasz Finta Kata (2017-05-04 13:16:42) üzenetére
A kérdésekre: sok esetben úgy járnak el a felettesek, h elrettentésül csak egy embert büntetnek, ill. nem mindenkit, pl. a katonaságnál "tizedelés". Itt is ez történt, Baluval vitették el a balhét! Kérdezed, Hajnalka az igazat mondta-e? Nagyjából igen, az egyik részét láttuk, odáig, h megígérik a papnak, mennek a misére. Azt, h a misén mi történt és utána az agapén, ki mit mondott, stb. nem írtam le, gondoltam, nem árt egy kis "balladai homály"  Erre csak következtetni lehet a későbbi visszaemlékezésekből. Lesz-e még szó a későbbiekben erről, ezt is kérdezed. A válaszom igen, nagyon is, messze-gyűrűző kihatásai lesznek!!! Szeretettel köszönöm: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-05-04 16:14:02

válasz Finta Kata (2017-05-04 13:16:42) üzenetére
Kedves Kata! Nagyon örülök a hsz-odnak, érdekes megállapításaid vannak, és a kérdések is nagyon klasszak! Ez a "fa" hasonlat, nagyon tetszik, mármint h érdemes nagy fába belevágni! Tényleg így van, magam is tapasztalom, ahogy haladok bele a történetbe, egyre könnyebben írom, szinte gondolkodás nélkül jutnak eszembe a mondatok, alig győzöm leírni. Ez a "ház elmélet" miatt van, U. Eco tanulmánya mondja: úgy írj, mintha egy házat építenél, s kezdenéd fokról-fokra berendezni. Mennél komplettebb, annál több írnivalód van róla.

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2017-05-04 13:16:42

Nagyon érdekes ez a rész, kedves Laci! Bizony, előfordulhatott az is, hogy tévedésből csak őt rúgták ki, holott jóval többen voltak együtt. Ez azért mondhatom, csúnyán: disznóság. Tehették volna azt is, és az igazságos lett volna, hogy behívják és megmossák a fejét, de ne csak neki, hanem a többinek is. De nem: hagy ijedjenek meg alaposan, el kell valakinek menni, hagy féljenek a többiek...
Azért arra is kiváncsi vagyok, hogy Hajnalka igazat beszélt-e és csak szégyellte, hogy csak Balu volt a tettes?
Érdekel, hogy a következő részben lesz-e még erről szó.
Azt is mondhatom, hogy ahogy haladsz, annál jobban sikerülnek az egyes részek. Ezért jó egy ilyen nagy fát választani, és abba belevágni egy fejszét!
Szeretettel gratulálok: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-05-02 07:53:42

válasz hundido (2017-05-02 06:09:51) üzenetére
Szia! Sztem nem tévedsz! Nemrég beszéltem valakivel, állásinterjún volt, s ott a szakmai dolgok után rákérdeztek, h melyik párt szimpatikus számára. kormánypárti-e vagy ellenzéki álláspontot képvisel. Az illető tudta, honnan fúj a szél, és "jó" választ adott. Fel is vették. Míg világ a világ, ez mindig így lesz! ? Üdv, és köszönet: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2017-05-02 06:09:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Helló!
Igen, ez volt akkoriban. Azonban ma is előfordul hasonló. Vagy tévedek? vigyázni kell, ki előtt, mit mond az ember-ez örök igazság! üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-04-30 19:32:23

válasz Klára (2017-04-29 22:04:41) üzenetére
Kedves Klári, köszönöm! Örülök, h itt vagy és, hogy olvasod! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2978
Időpont: 2017-04-29 22:04:41

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Várom a folytatást. Igazán olvasmányos és izgalmas. :))

Üdv: Klára

Legutóbb történt

szigi hsh alkotást töltött fel Nézlek címmel a várólistára

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Keresztek útjaink mentén című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Hőség! címmel a várólistára

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Keresztek útjaink mentén című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A ligetben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A ligetben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) közeleg az idő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel közeleg az idő címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022