HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1939

Írás összesen: 52479

Hangya közösség jótékonyság
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-05-23

Mi kommunista ifjak...MK II/4.

Március közepén még az intézményben volt. 15-én itt érte a tüntetések híre. Aznap százezer ember vonult az utcára Budapesten. A tömeg követelte Magyarország azonnali kilépését a Varsói Szerződésből, sajtó és vélemény-nyilvánítási szabadságot, szabad választásokat, Nagy Imre méltó újratemetését.
A Szabadság téren Cserhalmi György színész felment a Televízió Székházának lépcsőire és messze-hangzó szóval olvasta fel az ellenzék 12 pontját. Utána Csengery Dénes következett. A Magyar Demokrata Fórum vezetője világgá kiáltotta, mit kíván a magyar nemzet: a Magyar Televízió ne a kormány szócsöve legyen, hanem minden magyar ember pártatlan televíziója!
A médiák röviden, hiányosan számoltak be az eseményekről, Jánosnak azonban a barátai, elsősorban Tandem Balu mindent részletesen elmeséltek.
-Óriási hirig volt öregem - mesélte lelkesen - ilyen lehetett 56! Ha láttad volna az embereket, azt a tömeget, ha hallottad volna a bekiabálásokat! Tökre durva volt az egész. Valaki még azt is benyögte, hogy ki a ruszki csapatokkal! Mit lősz hozzá? Most itt állunk egy újabb forradalom küszöbén!
János fáradt tekintettel nézte.
-Gondolod?
-Ja. Lesz itt akkora felfordulás, hogy feje tetejére áll a világ!
-Meglátjuk. Én nem nagyon hiszem, bár szívemből kívánom.

Másnap Roth Emil is kinn volt látogatóban a Kútvölgyi úton. Alaposan lehűtötte a kedélyeket.
-Nem lesz forradalom - szögezte le. -Ne is álmodjatok róla. A fő-fő fejesek okosabbak annál, hogysem belemenjenek egy újabb 56-ba, aminek beláthatatlan következményei lennének. A kormány és a párt zárt ajtók mögött több hónapja tárgyal az ellenzékkel, és a jelek arra mutatnak, hogy ki fognak egyezni egy olyan megoldásban, amikor a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad.
-Hogyan lehetséges ez? - kérdezte Csepregi János. -Az érdekek kibékíthetetlenek. A tét a hatalom.
-Ebben igazad van. -Emil hangtalanul nevetett, befelé szívta közben a levegőt, ahogy szokta. Sokkal többet tudott a háttérben zajló eseményekről, mint amit egyelőre el akart árulni. -Mégis létezik megoldás, hidd el!

Előrehajolt, figyelte, milyen ábrákat rajzol botjával Csepregi János a sétány homokjára. Ő ült középen, mellette jobb és baloldalon Tandem Balu és Csepregi János. Friss tavaszi szellő lengedezett, sarjadó fű édes-keser illata szállt a levegőben.
-Legyetek azonban készen - folytatta hosszas tűnődés után. - A szocialista társadalom építésének múltbeli tapasztalatait figyelembe véve, sajnos, azt kell, hogy mondjam: rosszul csinálták, rosszul csináltuk. A "népi demokrácia" a szó eredeti nemes értelmében nem valósult meg, helyette diktatúra volt, totális elnyomás, amely a nép minden rétegét érintette.
Tűnődött, hogyan folytassa. Vadgalamb búgott fenn a fán, társát hívta. A másik galamb odarepült, csókolóztak, aztán szárnyra kapva nagy boldogan elrepültek.
-Új idők jönnek. Elképzelhető, hogy meg kell adni a népnek, amit követel, a szabad-választásokat, és a többpártrendszert. Ha ez így lesz - mondta megfontolt, lassú szóval - akkor viszont fennáll annak veszélye, hogy a baloldal időlegesen elveszíti vezető szerepét.
Csepregi János elképedve pillantott egykori főnökére.
-Nem mondod! És a nagy Szovjetunió hagyja szerinted?
-A Szovjetunió? -Emil visszakérdezett, időt akart nyerni. Minden szavát kétszer megszűrte. Most már neki is színt kellett vallania, de csak óvatosan tehette, nem rohanhatott egyből bele a jéghideg vízbe, s nem rángathatta magával Jánost és Balut.
-A Szovjetunió el van foglalva a saját problémáival. Ott még nagyobb bajok vannak.
-És pedig? - Tandem Balunak fennakadt a szeme a csodálkozástól.
Emil gondolkodott, mielőtt felelt volna.
-Hogy is mondjam. A léte a tét.
Mintha kézigránát robbant volna mellettük, olyan hatása volt ennek a közlésnek. Micsoda?
Balu eszmélt előbb.
-Basszus! Ha ez így van, akkor most kell kirobbantani egy felkelést! Soha vissza nem térő alkalom!
Emil nézte a felhevült fiút, savanyúan mosolygott. Alig észrevehetően megcsóválta fejét. Mekkora nagy gyerek!
-Vér folyjék újra? Rommá lőjék Budapest utcáit? Nem volt elég egyszer?
A fiú visszahőkölt. -Nem, dehogy. Csak arra gondoltam....
-Rosszul gondoltad! - csattant fel Emil. -Ha egyszer az indulatok elszabadulnak, kiszámíthatatlan, mi fog történni!

Hallgattak, mérlegelték az elhangzottakat. Roth Emil szólalt meg. Ő tudta hová akar kilyukadni, nem véletlenül ült ott a padon aznap a két fiatal férfival.
-A fő kérdés az, hogy baloldal, vagy jobboldal? Én a baloldal igazában hiszek. A nép érdekét a szocialisták képviselik mióta világ a világ, a jobboldal a nagytőkések szekértolója. Most késhegyre menő küzdelem kezdődik. Számíthatok-e rátok úgy, ahogy megígértétek, amikor Kamilla lakásán azt a bizonyos véd és dacszövetséget az én sugalmazásomra megkötöttétek?
Tudta, hogy amit mond, az nem a teljes igazság. A teljes igazság ennél sokkal bonyolultabb, mondta magában, de ezek a fiúk itt, ráérnek később szembesülni vele.
-Rám számíthatsz - mondta Csepregi János
-És te, mit mondasz? -Emil Tandem Balura nézett.
A fiú felemelte a fejét, belenézett Emil dióbarna szemébe.
-Egyetlen kérdést engedj meg.
-Beszélj!
-Szerinted 56 forradalom volt, vagy ellenforradalom?
-Forradalom. Ehhez kétség sem férhet.
-Akkor rám is - közölte Tandem Balu. -Hiszek abban, hogy a legjobbat akarod, s követlek mindenhova, akár a poklok legmélyebb bugyraiba is!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2017-06-05 16:40:19

válasz Ylen Morisot (2017-06-05 16:05:25) üzenetére
Szia Ylen! Muszáj volt belevennem, a regény a rendszerváltásról szól. De mivel nem dokumentum-regény, próbálom úgy ábrázolni, ahogy a szereplők megélték. Majd jönnek sorra a többiek, a Hivatal dolgozói, Svéder et. Farka et. stb. Meglátjuk, ki mire viszi az új érában! Szia, köszönöm: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-06-05 16:05:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Belém vésődött annak a napnak a hangulata. Lógtam a tévén, lestem a híreket, érezni lehetett, benne volt a levegőben, hogy egy nagyon fontos nap.
Kimondottan örülök, hogy belevetted a regénybe!
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2017-05-31 09:08:33

válasz hundido (2017-05-29 05:46:34) üzenetére
Szia! És, tudod mi az érdekes? Az, h számomra, és gondolom mások számára is szinte észrevétlenül következett be. Éltük a megszokott kis életünket, s közben a fejünk felett robogtak a változást hozó felhők. Sok "hivatalos" eseményről csak a TV-ből, meg mások elmondásából értesültem. Ezt a fiíinget próbálom a regényben is visszaadni. Hogy élte meg az átlagpolgár, a kisember? Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2458
Időpont: 2017-05-29 05:46:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Valóban a rendszerváltás napról napra ment végbe. Sok minden változott. El kellett gondolkodnom, mi is az igazság, hogy is volt. Mi mást tanultunk az órákon, mást hallottunk. Ez az eszmélés időszaka volt. üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2017-05-28 17:04:08

válasz Klára (2017-05-28 11:54:53) üzenetére
Igen, végre vége, gondoltuk. Én is azt hittem, h ha lerázzuk a szovjet igát, minden jóra fordul. Fordult is, - egyeseknek:) Köszönöm Klári, s várlak a folytatáshoz! Üdv én
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2977
Időpont: 2017-05-28 11:54:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon jól vissza tudtad hozni az akkori lelkesítő hangulatot. Még jól emlékszem azokra az időkre. Mingnyájan reménykedtünk és végül bekövetkezett, amit el sem mertünk volna hinni korábban: vége a diktatúrának!!!

Üdv: Klári
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2017-05-25 16:33:47

válasz oroszlán (2017-05-24 16:50:28) üzenetére
Kedves Ica! Ha a hatalom a tét, akkor a politika nagyon el tud durvulni, s művelői nem mindig járnak a helyes úton, h szőrmentén fogalmazzak! :) Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2017-05-25 16:31:07

válasz Finta Kata (2017-05-23 22:51:12) üzenetére
Kedves Kata! Valóban így volt, O.V. mondta ki először, s a tömegből akkor kezdek rá a többiek. Kemény fordulópont volt. Valóban, fokról fokra, lépésről lépésre, szinte láthatatlanul, érzékelhetetlenül ment végbe a rendszerváltás. Mintha a példabeszéd vált volna valóra: I. országa nem látható módon jön el...Szeretettel várlak a folytatásnál! -én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8804
Időpont: 2017-05-24 16:50:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Érlelődik a politika,a tét a hatalom!
Remekül fonod a szálakat.
Szeretettel gratulálok, üdvözlettel: Ica
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2017-05-23 22:51:12

Kedves Laci!
Nagyon jó ez a rész is, lassan, de biztosan kezd fordulni a kocka... Érdekesek lesznek biztosan itt Nálad a következő részek is. De azt megkérdezem, a következő szavaid miatt:
"Valaki még azt is benyögte, hogy ki a ruszki csapatokkal!"
... és valóban nem tudod, vagy csak nem akartad kimondani? Akkor én kimondom, mert láttam és hallottam azt a jelenetet és soha sem fogom elfelejtetni: Orbán Viktor ifú volt, ezt bátran ki merte jelenteni: "Ruszkik ki! ruszkik menjenek haza!" vagy háromszor is elismételte... Én is megtapsoltam, örültem a bátorságának! S azóta mennyit változott?
Várom a következő részt, szeretettel: Kata

Legutóbb történt

eferesz bejegyzést írt a(z) Apropók (harmadik rész) című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel Történelmi kutatási eredmények címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Oda van beírva címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Magamban címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Apropók (harmadik rész) című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Havazott címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Fényképek (részlet) című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Hol vagy? címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Emlék című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: I.D. Rugyinszkijnak címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Apropók (harmadik rész) címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A "meg" váltóról című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: A költő című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel 8 G címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Emlék címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Kecskerímek 1 című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Krancz Béla alkotást töltött fel kabát mese címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hiányzol című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022