HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 76

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-06-01

Mi kommunista ifjak...MK II/8.

Kányszentjakab hasonlóan Perecséhez, Pamlényhoz és Keresztétéhez egyutcás zsákfalu fenn Zemplénben, közvetlenül a magyar-csehszlovák határnál. Csak befelé vezet út, aki ki akar jönni, annak ugyanazon az úton kell kijönni, mint amelyiken bement. A község közepéig tart a köves út, onnantól kezdve földes szekérút van a túlnan kezdődő erdő felé. Majd ez is elenyészik, s a cigánysor putrijaitól kezdődően ösvénnyé silányul, ami az egyre szűkülő, és felfelé tartó völgybe visz. Dimbes-dombos- erdős táj ez, patakmedrekkel, vízmosásokkal nagyüzemi növénytermesztésre alig alkalmas a széttagolt táblák, meredek domboldalak miatt.
A Lenin Mg.Tsz. irodája a templommal szemben található. Mellette a községháza zömök, egyszintes épülete és a kocsma rikító cégére vonja magára a kíváncsi világutazó tekintetét. A termelőszövetkezet alaptevékenységének fő profilját az állattenyésztés képezi, ennek is két fő ágazata: szarvasmarha-tartás a tehenészeti, tejgazdasági egységgel, és birkatenyésztés. A helybéliek "Istenharagja" téesznek mondják, ki tudja mely okból. A faluban sok a kecske, kikötik az állatokat a porták elé, ott legelik napközben az árokpart füvét. Az ebek a kerítéshez rohanva megcsaholják az arra járókat, a kóbor kutyák azonban, ebből is akad néhány, békén hagyják a járókelőt, lett légyen falubeli, vagy idegen.
Van azonban erdészet, fa-kitermelés és, mint melléküzemági tevékenység, fafeldolgozás. A fafeldolgozás kifejezés alatt a fűrészüzemet kell érteni. Az Árpád-majorban romlott, kidőlt-bedőlt deszkaépületben zakatol a nagy gatter, és az emelővillás targonca segítségével a vágólapra fektetett rönköket napi 16 órában colos deszkákká fűrészeli. Száll a por, marja az emberek torkát, itt csak a kisfröccs segít műszak után. Pontosabban: a sok kisfröccs. Némi aprópénzt hoz az üzem, miután kifizették a dolgozókat és a villanyáramot, de, ahogy mondani szokták, aki a kicsit nem becsüli, a nagyot sem érdemli. Végtelen küszködés az élet, hajnaltól késő estig tartó robot, ha talpon akar maradni az ember. Az első fűrészüzemet a mai helyén, még Dégenfeld Árpád gróf építtette a múlt század végén, az Árpád-major elnevezés az ő keresztnevére utal.

-Azt kérdezitek, hogy mennek itt a dolgok? - meredt rá bagolyszemmel vendégeire Knór Lajos. -Hát mit mondjak? Szar az egész. Év végén, amíg meg nem jön az állami-támogatás, nem tudom kifizetni a tagság részére a teljesített munkaegységet!
A tsz irodában ültek a vendégszobában, az asztalon fatál, rajta tepertő, disznósajt, abált-szalonna, kolbász, mellette puha fehér kenyér, piros bor kancsóban. A sarokban jóleső meleget árasztva korgott a vaskálya gyomra.
-Mert? Veszteségesek vagytok? - kérdezte Tandem Balu sunyin, befelé röhögve.
-Ennél hülyébbet nem tudnál kérdezni? - mérgelődött a főagronómus. - Hogy a fészkes fenébe ne lennénk veszteségesek? A lízingdíjak minden pénzünket elviszik!
Kreusz Endre és Tandem Balu összenéztek. Hát persze! Az ismert séma. A gazdaságok önként, dalolva (értsd alatta: pártutasításra) felvállalják a fentről sulykolt innovációt. Megvásárolják az összes modern ketyerét, amit csak a halpiacon kínálnak, komplett gépsorokat: traktoreke, disztiller, borona, vetőgép, rotációs-kapa, permetezőgép, kombájn a betakarításhoz, teherautó pótkocsival, bálázógép, fejőgép, önitató, meg még, ami kell, aztán röhögve kimutatják a mérleg szerinti veszteséget és tartják a markukat a veszteséges gazdaságoknak járó állami támogatásért!

-Így működik - dünnyögte Balu csak úgy magának. -Mindenki jól jár. A szocialista nagyüzemi mezőgazdaság örvendetes ütemben fejlődik, modernizálódik, és a paraszt is megkapja a kis pénzecskéjét. Persze neki még e mellett ott van a háztáji. Hogy honnan van az állami támogatás? Mit is mondott egyszer Emil? Nem emlékezett Balu, mit mondott. Talán a ruszkik pénzéből. Ja, igen, ezt mondta. "Mit gondoltok, mennyiért adja nekünk a Szovjetunió a gázolajat, meg az elektromos áramot? Nem tudjátok? Akkor megmondom. Hát a világpiaci ár egyharmadáért. Ezt soha ne felejtsétek el!"
-De a melléküzemág - dobta be Kreusz Endre -az legalább tuti frankó, mi?
Knór egyre mérgesebb lett. Rávágott az asztalra a csontos öklével, csak úgy táncoltak a poharak és a pléhtányérok. -Ne szivass, haver!
Őszült már kicsit oldalt a halántéka, s kezdett pocakot ereszteni. Még két év sem telt el, hogy utoljára találkoztak Tandem Balu és ő, a diplomaosztón Gödöllőn, mégis szembeszökő volt a változás. Lajos egyetemi évei alatt magas, vékony, elegáns, flegma feketehajú fickó volt, az NDK-s vendég-hallgató lányok liblingje, egyszerre párhuzamosan többnek is, amiből némi bonyodalmak adódtak: sírás-rívás, hajtépkedés, abortusz, apasági per. A "némi" helyett nyugodtan mondhattuk volna: "nemi"! Ma már túl van ezeken, szépasszony feleség Mariska gyesen, s kis-Mariska gagyog-gügyög festett kiságyában. Az ólban két disznó túr, a baromfiudvarban kárálnak a tíkok. OTP- betétkönyv, színes TV, videomagnó, Lehel-hűtőszekrény mélyhűtőládával, ahogy egy mai modern családhoz illik. Csak gépkocsi nincs. Minek is kéne? Van a Tsz-nek kettő, egy új LADA, és egy 3 éves "nagy" Polski, akkor használja, amikor akarja. Vikendházra sincs gondja, a vendégház Beregszikén úgyszólván az ő hitbizománya, ha úri kedve tartja, bármikor kimehet a haverokkal egy kis hétvégi dajdajozásra.
-Gyerekek - mondta - hagyjuk ezt! -Hát mán soha nem iszunk? Na Isten, Isten! Kóstoljuk meg ezt a jó kis piros újbort! Tanyasi!

Végigsétáltak a Fő-utcán, büszkén mutatta a szebbnél szebb portákat. Bizony, hogy nem akadt egyszintes, csak a faluvégen. -Két fürdőszoba van mindegyikben - magyarázta - egy fönn, egy meg lent, de csak az egyiket használják, azt is csak hetente egyszer, vasárnap, amikor misére mennek. Az embereknek itt a végeken nincs idejük fürikélni, hajnali négykor már az állatokat etetik, este meg erejük nincs hozzá. Én magam is így vagyok vele, 9 körül rendre elalszom a fotelban a TV előtt. Régen a nagyapám szerény nádtetős házacskában élt, teknőben mosdott, szekérrel járt, de sok hold földje volt, s ha került egy kis pénzmag, nyomban földet vásárolt belőle. Most máshogy van. Földet ugyebár nem lehet venni, így hát a pénzt feléljük, nagy házat tartunk, két fürdőszobánk van, gépkocsink van, mindenünk van. -Harsogó hangon nevetett. - Így él ma a paraszt. Látástól mikulásig meló, a tyúkokkal fekszünk, s az első kakasszóra ébredünk.
Kiértek a falu végére, ott visszafordultak. Arra tovább a cigányok laknak a vályog-viskóikban. Arra felé nincs több látnivaló.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-06-08 07:44:57

válasz oroszlán (2017-06-07 11:05:32) üzenetére
Vgl is ez a tanult szakmm! Sok helyen jrtunk nyri szakmai gyakorlaton, volt alkalmam megismerni a vidki letet. A Tsz-kaland mg folytatdik! :) Ksznm kedves Ica! Szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-06-07 11:05:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ltszik kedves Laci, hogy nagyon rtesz a mezgazdasghoz!
Ez a rsz is tetszett ignyessggel van megrva a mlt a Tsz idszaka. Akkor is volt aki jl lt.
Szeretettel gratullok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-06-05 16:59:13

válasz Ylen Morisot (2017-06-05 16:24:55) üzenetére
Szia Ylen! Valban, s volt mirt! A rendszervlts utn tmegek maradtak egycsapsra munka nlkl vidken, s a fvrosban. Hajlktalanok ezrei leptk el Bp.-et s a nagyvrosokat. Egyik naprl a msikra kirgtak dolgozkat, akik mr tbb vtizede dolgoztak annl a vllalatnl. Ez volt a szabadsg ra. "Rsznk minden nyomor, de szabadok vagyunk" Mg nem tartok itt, de szeretnm megmutatni...:) Ksznettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-06-05 16:54:00

válasz Finta Kata (2017-06-03 12:17:05) üzenetére
Kedves Kata! Jaj de j, h sikerlt j kedvet csinlnom! Ezt a rszt n is szerettem rni, visszaemlkeztem egy-kt vidki kiszllsomra, tnyleg tk vicces volt! Ksznm: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-06-05 16:50:49

válasz Rozán Eszter (2017-06-03 10:01:52) üzenetére
Szia Eszti! Nagyon rlk Neked mindig, amikor tudsz jnni, s vgtelenl hinyolom jelenltedet, amikor nem vagy! Ksznm megtisztel vlemnyedet! Szeretettel dvzllek. n
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-06-05 16:24:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Hiteles s humoros letkp "gy lnk a szocializmusban" cmmel. De sokan visszasrtk!
dv:
Ylen
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2017-06-03 12:17:05

Kedves Laci!
Nekem az a vlemnyem, hogy a korabeli urasg, a gazdag emberek rgen gondoltak a szegnyekre, ha mg cignyok voltak is. Nos itt is akkor plt a frszzem. Arra kell gondolni, hogy ha van munkalehetsg, k is dolgoznak, de ha nincs: mit tehetnek?
Az is igaz, hogy mindenfle-francot megvsroltak nekik, ami nlkl is lehetne dolgozni s termelni, de akkor ezt felttlenl mindenhol beszereztk, ahol mgsem kellett volna!
Nekem nagyon tetszik, hogy itt-ott trfsan rsz. Kt plda:
"A sarokban jles meleget rasztva korgott a vasklya gyomra." - (Egyben felhvom szives figyelmedet, hogy a vasklyha szbl hinyzik h-bet! s kt sz pirossal alhzva!)
Aztn: "kerlt sr, hzibor, szilvaplinka, szalonna, kolbsz, s diszntoros vacsora a Kis Huncutban cignyzenvel." - Mi kell mg egyb, hogy hen ne vesszenek?
Ez a rsz nekem mg az eddig legjobbtl is sokkal jobb, remek, rdekes, egyben mulatsgos.
Jt mulattam, ma jkedvem lesz egsz nap!
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2017-06-03 10:01:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Mindig szvesen jvk hozzd, s olvasom a trtneteidet! lvezhetek, olvasmnyosak, lektik az olvaskat.

Eszti

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023