HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52876

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-06-18

Mi kommunista ifjak...MK III/1.

Az a másfél nap szombat estétől hétfő délelőttig végtelen lassan telt el Hajnalkának. Legalább annyira lassan, mint a kíváncsi olvasó számára, aki türelmetlenül lapozta át az eddigi részeket, hogy végre idáig érjen, s megtudja, miről beszélgetnek Roth Emil és Székely Hajnalka a Pozsgay nyilatkozat után. Az olvasó sejt valamit: ez a beszélgetés nem egy közönséges beszélgetés lesz, amikor csak locsognak, fecsegnek magánéleti dolgokról, hivatali pletykákról, várható időjárásról, vagy az új popzenei irányzatokról - az írónak most már kutyakötelessége az "a" után "b"-t mondani, s beavatni őt, mármint a Nagyérdeműt a legmélyebb részletekbe.
Érezzük valamennyien, valami fontos következik, valami olyasmi, ami a regény összes szereplőjére nézve, de különösen arra az ötre, akik Emil miatt véd és dacszövetséget kötöttek egymással, sorsdöntő jelentőségű lesz!

Emil 10 órakor szólt ki Székely Hajnalkának, hogy menjen be. A lány idegei addigra már szabályos vitustáncot jártak, majd felrobbant az íróasztal mellett egy-ültő helyében. Felpattant és piros arccal, kezét a keblére szorítva beviharzott Emilhez.
Amint az ajtó becsukódott mögötte, Petri Mici sokat sejtető pillantással nézett át a másik asztalhoz, Szereda Editre.
Látod, amit én látok? -kérdezte a pillantás.
Edit elhúzta a száját, rebegtette a szemét, vállát felvonta. Hülye vagy! -regélte el az Edit mimikája, az Edit véleményét.
Lefőtt a kávé, tálcára tett két csészét, kockacukorral, szalvétával, szódavízzel, s bevitte. A lány és főnöke oldalt az elnyűtt kanapén ültek, az ágaskodó, vadképű ló ceruzarajza alatt.
-Edit - mosolygott rá a férfi - megkérnélek, hogy most egy kicsit ne zavarjatok. Ne eressz be senkit, ha telefonon keresnek, mondd azt, hogy házon kívül vagyok!

Ültek egymás mellett a kanapén, arccal egymás felé fordulva. Hallgattak. Emil mosolygott, dióbarna szemét a lány bájos arcára függesztette. Ó, hogy szerette nézni ezt az arcot, ezt a kecses, karcsú alakot! Sötét-zöld szoknyát viselt Székely Hajnalka, s hozzáillő vékony-szálú szürke garbót, ami jól kiadta két szelíd, pihegő keblének kedves ívét. Megpihent az élet rohanásában, ha Hajnalkával lehetett. Érzékelte a feszültségét, mint megfeszített ideg olyan volt a lány izmos teste. Arca, ami még az előbb piros volt, lassan átment foltos fehérbe. Most nem volt szép ez az arc, megnyúlt, öregasszonyos lett, de Emil számára a világ legszebb arca az Alicja arca után.
Hajnalka szólalt meg előbb. Nem bírta tovább.
-Mi van? Semmit nem mondasz? -szemrehányás csendült ki a hangjából, mintha már hosszú ideje beszélgetnének, s az ő felvetését az Emil szó nélkül hagyta volna.
Emil nézte, nézte. Legszívesebben ölbe kapta volna, hogy átölelje, mint a kishúgát. Volt Emilben talán egy parányi kis gonoszság, hogy hagyta kínlódni, imádta nézni ebben a felhevült lelki állapotban. Drága kislány! - súgta magának. Egy pillanatra átfutott a fején, hogy nem, mégse mondja el ennek a gyereknek, amit akar. Annyira kislány még! Olyan ártatlan. Tudta, hogy amibe bele akarja vinni, az, rossz, attól felnő majd Hajnalka, a kislányból nagylány lesz, s elveszíti ártatlanságát.

-Persze Németh Miklós, Grósz Károly és a többiek fenn, majd elhatárolódnak. Németh külföldön tárgyal, ha hazajön, megteszi a szükséges lépéseket, valahogy kimagyarázza.
Húzta az időt, hátha történik valami, megnyílik az ég, megjelenik egy angyal, s így szól: ne tovább. Semmi ilyesmi nem történt azonban. Hajnalka dühösen hallgatott, nem azt kapta, amit várt.
Csend volt megint, de ebben a csendben semmi meghittség nem érzéklődött.
-Lécci! - mondta. -Nagyon kérlek....

-Cifra világ jön - szólalt meg végül Roth Emil. - A nagyhatalmak kiegyeztek a fejünk felett. Reagan meggyőzte Gorbacsovot, hogy eressze el a kezünket. - Nevetett a maga sajátos, kisfiús, vihogásszerű nevetésével. Tényleg nagyon kisfiús volt így, gödröcske keletkezett a szája sarkában, ahogy vihogott. Olyan tökre, mint a szomszéd kisfiú, a Totya, mondta magában a lány. Annak ilyen vásott a képe.
-Azt mondta neki: "Figyelj, Mísa, nem mi, amerikaiak vagyunk az ellenség, ellenünk nem kell támaszpontokat fenntartanotok a csatlósországokban. Tömérdek pénzetekbe kerül, s közben a saját népetek nyomorog. Körbeviszlek itt nálunk, nézd, meg, hogy él egy amerikai munkás, hasonlítsad össze a ti otthoni körülményeitekkel. Az orosz emberek is szeretnének olyan színvonalon élni, mint mi és a nyugat-európaiak. Én azt mondom neked bajtárs, eresszétek el a szovjet-orosz birodalom Sztálin által vérrel-vassal összeerőszakolt országait, és a leigázott közép-európai szocialista országokat, csináljanak, amit akarnak. Tiszta röhej, hogy a magyarok, a keletnémetek, a lengyelek és a csehszlovákok jobban élnek, mint ti. Ne öntsétek bele a pénzeteket ebbe a lyukas vödörbe, csak azért, hogy a látszatot fenntartsátok. A harmadik világ hatalmai feljövőben vannak, jönnek a kínaiak, az arabok. Hamarosan támad új, igazi ellenség, aki ellen közösen, egymást segítve kell majd fellépnünk. Fogjunk össze, legyünk barátok"
"Átgondolom. I think about it. Zdrasztvujtye tovaris mr. President."
-Gorbacsov felállt, jelezte, eleget hallott, eleget látott - mondta Emil cinkos hunyorintással -majd hazautazott és meghirdette a glasznosztyot és a peresztrojkát.
-Honnan tudod, mi hangzott el? Őket is lehallgattátok? -Annyira pikirt volt ez a beszólás, hogy!
Idegességében szándékosan bántott Székely Hajnalka, Emil azonban nem szívta mellre.
-Nem, dehogy. Idáig még az én kezem sem ér el. Pontosan nem tudom, persze, de, ami történt, az, arra utal, hogy valami hasonló.

Hallgatott néhány pillanatig, még mindig habozott, mennyit mondjon el? A csend bántóan dobolt, üvöltött a fülükben. Dögletesek tudnak lenni az ilyen percek.
-Amiről most fogok beszélni, hétpecsétes titok. Ne kérdezd, honnan tudom, úgysem árulhatom el. Egyrészt titoktartási kötelezettség terhel, másrészt veszélyes lenne rád nézve a teljes tudása a dolgoknak.
Hajnalka figyelmesen nézett a férfi arcába.
-Nem biztos, hogy akarom tudni.
-Jó - mondta Emil. - Most döntsd el.
Kis szünet után megszólalt a lány.
-Beszélj.
-Rendben, köszönöm. - Emil, mintha megkönnyebbült volna. -Figyelj akkor. Úgy mondom el neked, ahogy én tudom. Moszkva és Budapest között működik egy közvetlen, titkos telefonvonal, amit úgy emlegetnek: "forró drót". Nos, ezen a forró dróton mostanában meglehetősen nagyra nőtt a forgalmazás. A magyar fél érdekes kérdésekkel bombázza Moszkvát. "Tüntetések vannak" - közli Budapest. "Nálunk is" -jön a válasz. "Lövessünk?" "Eszetekbe ne jusson. Glasznoszty van" - recsegi Moszkva. "Beszélhetnénk közvetlenül a főtitkár elvtárssal?" "Lehetetlen, nagyon el van foglalva!" "Mi lesz, ha kitör egy újabb ellenforradalom? Fogtok segíteni?" Kis csend. "Ránk ne számítsatok, elvtársak. Oldjátok meg." Kattan a készülék, Moszkva bontotta a vonalat.

Hajnalka olyan tekintettel nézett Roth Emilre, mintha a férfi a TV-maci lenne, és az esti mesét mondaná.
-Van tovább is. -Emil felpattant, nyugtalan léptekkel az ajtóhoz sietett, hirtelen kinyitotta, nem hallgatózik-e kinn valaki? Nem volt senki ott.
-Nincs poloska az íróasztal alatt? - kérdezte Székely Hajnalka és ő is aggódva nézett szét a szobában.
Az osztályvezető idegesen felnevetett. -Itt nálam biztos nincs. Ezt persze nem állítom a hivatal többi irodájáról!
Emil pontosan tudta, hol vannak elhelyezve az épületben a lehallgatókészülékek, de erről sem beszélhetett.
-Az összes eddig befutott információ alapján előre lehet látni, hogy a közeljövőben, értsd alatta, akár még ebben az évben szabad választások lesznek Magyarországon. Több-pártrendszer lesz, jobboldali kormány, s teljes visszarendeződés. Kilépünk a KGST-ből, és a Varsói Szerződésből, feloszlatjuk a termelőszövetkezeteket, magánkézbe adjuk a gyárakat, a vállalatokat. Bejön a külföldi tőke, a nagy multik, s mindenre ráteszik a mocskos kezüket.
Fura volt az Emil szájából a "mocskos" szó, Hajnalka még soha nem hallotta Emilt így beszélni.
-Széthullik a Szovjetunió, és a népi demokratikus tábor. A zászló a porba hull.
Ez is szokatlan volt tőle, ő soha nem beszélt ilyen patetikusan.
-Láttál már hullámlovaglást?
-Igen, a TV-ben.
-Az óriáshullámmal nem tud mit kezdeni az ember, le nem győzheti. Egyet tehet csak: felmászik rá, s meglovagolja a taraját.
-Azt mondod?

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-06-29 08:10:00

válasz Finta Kata (2017-06-28 21:11:09) üzenetére
Mindenki máshogy élte meg, de azt a bizonyos barna kenyeret mind esszük! Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-06-29 08:07:52

válasz oroszlán (2017-06-27 21:20:08) üzenetére
Kedves Ica! Nagyon szépen köszönöm a köszöntést, és az olvasást! Szeretettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2017-06-28 21:11:09

válasz Bödön (2017-06-26 17:02:27) üzenetére
Nem hiba az, ha valami történést mások is megélték és emlékeznek rá. Köztünk csak annyi, hogy talán nekem az eszembe jutott. Sajnos elég sokszor, mert annak esszük a barna kenyerét...
Üdv. Kata
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-06-27 21:20:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

(rég volt, hogy ennyiszer kidobott a gép)
Röviden, van itt minden, forródrót, lehallgatás a köpönyegforgatóknak is eljön az ideje.

Kívánok neked nagyon sok, boldog, sikeres (itt a könyvedre gondolok) névnapot!
Szeretettel: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-06-26 17:12:02

válasz hundido (2017-06-25 17:55:24) üzenetére
Szia! Valóban, ma is vannak lehallgatott telefonok, stb. De világ sokat változott! Ma már sokkal "iparszerűbben" működik. Tudnak rólunk mindent, az üzeneteinkből, az internetes megnyilvánulásainkból. Nyomon követnek mindenkit. S ki tudja, mikor lesz elég ok "előkotorni azt a kis kartotékot" Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-06-26 17:07:05

válasz Klára (2017-06-19 10:53:03) üzenetére
Szia Klári! És jönnek még esetek! Nagyon tanulságos volt közelről végignézni, h egyik napról a másikra, hogy váltottak köpönyeget! Szóbeszéd járta, h Reagan "megfűzte" Gorbacsovot kinn! Lehet, h van benne valami. Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-06-26 17:02:27

válasz Finta Kata (2017-06-18 18:45:54) üzenetére
Kedves Kata! Valóban, követtek el nagy hibákat! De ez itt a regényben még nem került terítékre! Ami késik, nem múlik! Köszönöm a megerősítést! Szeretettel üdvözöllek: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2017-06-25 17:55:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szió!
Egy újabb szelete a nemrég történteket, Mai is van ú.nevezett forró drót, ma is vannak itt - ott poloskák :)
Tetszett a kor ábrázolása! Üdv hundido
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2978
Időpont: 2017-06-19 10:53:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

A glasznoszty volt hivatva elhitetni a világgal, hogy a kommunizmus mégse olyan szörnyű, mint ahogy azt hiszik. Alapjában véve pedig nem változott semmi, ugyanolyan diktatórikus vezetés volt mögötte, mint korábban. Emlékszem, amikor Ronald Reagan a sátán birodalmának nevezte a Szovjetuniót - és teljesen igaza volt.
Nagyon jól ábrázoltad az itthoni káderek feszült hangulatát a változástól való félelemtől.

Üdv: Klári
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2017-06-18 18:45:54

Kedves Laci!
Az már nagyon hiányzott, s nagyon jó, hogy elzavarták az oroszokat. Gorbacsovnak köszönhető, hogy vége lett a annak az átok negyven évnek. Azonban erősebb kormányt kellett volna választani, akik nem engedték volna szétzúzni mindent, ami akkor már jó volt, pl. a nagy-gazdaságok és termelőszövetkezetek nagy többsége. Azokban a nem tetszett, hogy ne legyenek olyan nevű munkahelyek, mint pl. Lenin, Rákosi, egyszóval a kommunizmus nagyjai, s keresztelték volna el, ahogy akarják a jól menő helyeket. Akkor már megnyugodtak azok, akiktől elvették a nagy szántóföldeket, a parasztság akkor már szinte meggazdagodott, és emlékszem, hogy autóval vándoroltak ki nemsokára vásárolni hűtőszekrényeket, s egyebet, a lányokat kistafírozták, már többen emeletes házakat is építettek.
Ha akkor nem teszik tönkre a jól menő munkahelyeket, fillérekkel eladták, volt aki gazdagodott; ma is jobb lehetőségeink volnának, mert sajnos, pótolni máig sem tudták.
Jó ez a rész is, gratulálok: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-06-18 08:46:56

Kedves Olvasóim! Szokatlan időpontban, vasárnap reggel tettem fel ezt az epizódot, aminek az, az oka, h a jövő héten nem leszek Internet-közelben, így a szokásos keddi és csütörtöki részeket nem tudom feltenni. A rákövetkező héten azonban újra vissza áll a harci rend a keddi és a csütörtöki napokkal. Üdv mindenkinek: én

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022