HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53073

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / jegyzet
Szerző: Sid CleverFeltöltés dátuma: 2017-06-19

Utasverés pro és kontra

A karszalagosokat manapság divat lett utálni. Mindig látnak napvilágot újabb-és újabb hírek azzal kapcsolatban, ahogyan az ellenőrök terrorizálják utastársainkat. Sőt...
Akadnak olyan atrocitások is, amit "lekameráznak" jámbor, békés, feddhetetlen utastársaink.
Ezek a videók megosztódnak a közösségi-oldalon közutálatot, még nagyobb ellenszenvet kiváltva az utasok és ellenőrök között.
Csakhogy... A demarkációs vonal ott húzódik a metró lejáratánál, azaz: a mozgólépcsőnél, és a karszalag misztikus hatalma dönti el, ki mehet le a metróba, és ki nem. Szabályok vannak pro és kontra. Ami a metró lejáratánál ácsorgó "kápókra" ugyanúgy vonatkozik, mint az utazóközönségre. Az utazási feltételeket nem véletlenül alkották meg. De... jámbor, békés, feddhetetlen utastársaink zöme, ezt hajlamos figyelmen kívül hagyni.
A szabályok őrá nem vonatkoznak, csak a biztonsági őrre!
- Nem foghatsz meg, nem nyúlhatsz hozzám! Fel sem tartoztathatsz, te hülye paraszt! - nyilvánul meg az utas.
- Lejárt a bérleted, hamis! Kétszer-háromszor kezelt a jegyed, nem mehetsz le! Amúgy meg: ha tovább sértegetsz, felkaplak, és kiszaladok veled, te köcsög! - hangzik el a reakció a karszalagostól.
Szó szót követ, ami egyre hangosabb lesz. A többi utastárs felkapja a fejét és csak azt látják-hallják meg, amit látni-hallani akarnak.
Eközben a fent említett diskurzus már-már tettlegességé fajul.
A karszalagos csávó teszi a dolgát, amiért fizetik, amire idomították. A rend őrzője és a fanatikus-utas, /aki nem akarja elhinni, hogy legalább havonta egyszer, azért illik egy újabb vonaljegyet vásárolni/, összeakasztják a bajuszt. Kezdődik a lökdösődés, a pogózás.
Egymás édesanyját is megemlítik futólag, nem túl előnyös megvilágításban.
A notórius bliccelő nem akarja megérteni, hogy akkor és ott, nem lesz alkalma ingyen-élősködni, ezért még hangosabban hőzöng. Később, hogy dramaturgiailag is ütős legyen a darab, az áldozat szerepébe bújva, mártírként tünteti fel magát utastársai előtt. A kamerás-mobilok már izzítva.
Felvétel, csapó!

Az utastársak nem tudják a frankót, csak azt látják, hogy valakit kiemeltek közülük, és most utasverés lesz, ezért a hangulat tovább fokozódik. A mozgólépcső a pokol tornácává válik, amit a sátán kutyái őriznek!
Az utas társadalom salakjáról hamarosan kiderül, hogy "éppen" valamelyik haldokló rokonához siet, vagy "éppen" az egyik veséjét szeretné transzplantáltatni egy nagyon beteg kisfiú számára. Azért nem volt ideje frissebb jegyet, bérletet vásárolni.

Az isten állatkertje nagy, és a film forog tovább, azután töltődik a hírportálokra. Ahhoz majd sok-sok dilettáns hozzáfűz uszító jelleggel. Lehet szidni-szapulni a BKV-t, aki a karszalagos "nácikat" alkalmazza.
És már kész is a műbalhé.

"Utasverés!" Egyre többször hallani ezt a kifejezést a szenny-médiában, és új fogalommá vált a tömegközlekedésben:
"Ártatlan utasokat zaklattak, levadásztak, terrorizáltak a BKV-s ellenőrök!"
"Idős néninek rúgták le a veséjét!"
"Éves bérlete volt mégis bántalmazták!"
"Belenyomták a fejét a betonba!"
"Kisgyermekes anyukát tartóztattak fel a metróban!"
És így tovább, és így tovább... Meg kell a szívnek szakadni, ilyen hírek hallatán? A média nagyít, az agymosott hisz neki.
Azonban, ezeknek a híreknek a jelentős hányada kacsa! Arra jó, hogy megossza a meghitt, morális-tömegközlekedésre áhítozó állampolgárokat.

Ideje lenne végre eloszlatni a tévhiteket! A bejáratos őrök nem azért vannak a mozgólépcsőnél, hogy az utasokat bazirgálják és rettegésben tartsák, hanem azért, hogy az utazási feltételek, utasokra vonatkozó egyes pontjait betartassák. Azon felül el is kell tűrniük az utasok különféle szeszélyeit.
De mindenki annak ad igazat, akinek akar. Vagy, amit a média sugall neki. Oly sok legenda övezi ezt a szép szakmát. Csak kevesek tudnak látens leletet venni, megérteni a dolgok rákfenéjét.

Horror pénzekről van szó a tömegközlekedésben, ami elég sok helyre elcsordogál. Ebbe bele tartoznak a vagyonőri cégek is, akik a biztonsági őröket alkalmazzák. Nekik is csurran-csöppen elég rendesen, abból a busás haszonból, amit a BKV egész hónapban összefurikázik.
A Budapesti Közlekedési Központ, a BKV-ra rátelepedett "BKK" utasbarát, de leginkább a haszon vezéreli. A BKV szállít, a karszalagosokat mégis a BKK alkalmazza egy rakás alvállalkozón keresztül, és mire a pénz a "bejáratos-őrhöz" jut, elég rendesen megcsappan. Jó, ha eléri az óránkénti-ötszázat, amiért még meg is kell feszülnie, de ez a BKK-t nem érdekli. Ő tetemes összeget tejel a fővállalkozónak azért, hogy a dolgok rendben menjenek, és ebben az utasverés nincs benne.

A leendő bejáratos-őrnek el kell végeznie egy szemináriumot. /Ha a munkavállaló kissé megalomániás, akkor a karszalag hatalma még jót is tehet neki. Ha kisebbségi komplexusa van, akkor pláne./
Elvégzi a tanfolyamot. Szájába rágják a kötelességeit. Jogai nincsenek. Kikerül a gyorstalpalóról valamelyik metró vonalra, egy, sokadik alvállalkozóhoz. Kap munkaruhát, amit rögtön le is vonnak tőle. Aláíratnak vele egy Titoktartási nyilatkozatot. Ebben tudomásul veszi, hogy a médiák által feltett kérdésekre semmilyen formában nem reagál.
"24-48." Így szól a megállapodás. Csakhogy a 24-órából, kora reggeltől üzemzárásig ácsorog a mozgólépcsőnél felváltva a másik őrökkel.
Bevállalta?!

Ha bezárt a metró, a karszalagos számára akkor sincs pihenés. Irány az éjszakai buszok, vagy a 4-es, 6-os Combino, aztán azzal zötyöghet körbe-körbe reggelig, abban a szép sárga mellényben. Árulnia kell az "éjszakai jegyeket" is, amiből egy forint haszna sincs.
Az éjszaka eladott jegyekből az alvállalkozó, és az "instruktorok" részesülnek. Instruktor pedig csak abból lehet, aki hűségét bizonyítván bárkit, bármiért képes feldobni, és elég hosszú a nyelve.
Később aztán körbeveszi magát rokonokkal, barátokkal, vamzerekkel. Kinevezi őket csoportvezetőknek, akik mindenről beszámolnak neki a legnagyobb részletességgel, és reggel futva viszik a kávéját.
Mindenki nyalizik mindenkinek! Ezért cserébe kényelmes állomásokra, "csókos járatokra" kerülnek. Az instruktorok dolga az is, hogy a karszalagosok seggében lógjanak egész nap, és éjszaka is ellenőrizzék őket, nehogy zsebre dolgozzanak. Igen hamar felmerül a korrupció gyanúja, ha valaki nem tudja teljesíteni a jegyeladási rátát.
Bevállalta?!

A biztonsági őröknek a Combinon leülni tilos éppúgy, mint más éjszakai járatokon. Ha az őrök eléggé lojálisak a megbízóikhoz, vagy kellőképpen be vannak fenyítve, akkor kötelességüknek érzik "felnyomni" egymást. És, aki lemerészelt ülni, annak már meg is csörren a telefonja.

A bejáratos őröket a BKK is elég sűrűn ellenőrzi. Az éjszakai járatokat figyelik kamerákkal, fényképezőkkel. Ha valami nem stimmel, akkor a felvételeket megmutatják a "vállalkozónak", és jön a kötbér. A BKK megteheti, mert egy valag pénzt kifizet. Jogában áll a pénzéért kapni is valamit. A vállalkozó is teszi, amit tud: levonja a fáradékony biztonsági őr béréből, aki dagadt bokával állja végig az egész napot, mivel a táppénzt, a szabadságot nem fizetik neki.
Bevállalta?! De ez még semmi!

A BKK életre hívott egy partizán csoportot is, akiket "próbavásárló" névvel legalizáltak. /Szakmai berkekben: buktatósok./
Az "Üvegszemű" és kolleginája, a fekete hajú, itt-ott piercinges csaj, oszlopos tagjai ennek a szabadcsapatnak, és már rettegett hírnévre tettek szert a karszalagosok körében. Eme kommandó küldetése az, hogy lejárt bérletekkel, többször használt jegyekkel próbálnak meg "lemenni" a metróba. Ha a kiszemelt bejáratos őr nem elég szemfüles és "bebukik", akkor tizenhat darab ezrest rántanak le a fizetéséből, szintén csak kötbér gyanánt, ami visszacsorog a BKK -nak.
Bevállalta?!

Mivel az bejáratos őrök állandó emberhiánnyal küzdenek /vajon miért?/, a túlórázás fakultatív programmá vált. Akadnak olyan megszállott dolgozók is, akik 400-500 órákat is "lenyomnak" egy hónapban úgy, hogy közben mindenkitől félniük kell, akár saját kollégájuktól is.
Néhány metróállomáson még pihenőhelyiségük sincs! Óránként váltják egymást a mozgólépcsőnél, ezzel jelentős mennyiségű "szemetet" szelektálva a meghitt, morális-tömegközlekedés érdekében.
Bevállalta?! Bevállalta!

Utasban, ellenőrben is egyaránt ott szunnyad a "hülye állat" és a "bunkó paraszt" is.
De ha emberek vagyunk, és ha tényleg meghitt, morális tömegközlekedésre vágyunk, akkor tartsuk be a szabályokat pro és kontra! Abból nem lehet baj.



Sid Clever

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2017-07-20 11:05:31

Éppen elég szomorú, ha most ez így megy. Én már elég régen nem utazgatok Budapesten metróval.
Korábban nem lehetett olyan sok zavart látni. Most miért van annyi ember, aki úgy akar utazni, hogy az neki ne kerüljön semmibe. Az őrök pedig legyenek udvariasabbak, habár ha levállalták... Akkor nekik is mindent el kell tűrni!
Sok ismeretlen szót használtál az írásodban, azok mellé jó, ha legalább zárójelben kitenni, hogy mit jelentenek.
Érdeklődéssel olvastam: Kata
Alkotó
Sid Clever
Regisztrált:
2016-04-04
Összes értékelés:
22
Időpont: 2017-06-28 14:48:52

válasz T. Pandur Judit (2017-06-25 20:33:10) üzenetére

Nem szoktam a levegőbe beszélni, képes voltak kipróbálni, hogy átlássam a helyzetet.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2017-06-25 20:33:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Úgy tűnik, az alkotásod alapján, hogy elég jól ismered belülről ezt a rendszert.
Nekem úgy tűnik, hogy mostanában valami változott. Már nagyon régen hallottam bemondani, hogy a kijáratnál ellenőrök dolgoznak, és mindenki készítse elő a jegyét. A bejáratnál sem szobroznak már ketten-hárman, legtöbbször egy emberke kornyadozik ott, aki rá sem pillant a bérletekre, jegyekre, igazolványokra.
Semmit sem lehet a végtelenségig feszíteni. Minden rugó elpattan egyszer.


Judit

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) Vidéki ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Vidéki ősz című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Őszi eső című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) be című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú mondja című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) apály után című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) apály után című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Vidéki ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Nagyvárosi ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Éjszaka című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Vidéki ősz címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel apály után címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Demófelvétel című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ablakszem című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ablakszem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ti örökbe tűnt csendek... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Nagyvárosi ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ablakszem című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ablakszem című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ablakszem című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ősszel című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ősszel című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ősszel című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Nagyvárosi ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ősszel című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Ablakszem című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ablakszem című alkotáshoz

Tóni alkotást töltött fel Juhász Gyula: Októberi éj / Oktobernacht címmel

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Nagyvárosi ősz címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) találkozás magammal című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Durcáskodó című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A nap könnye című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Örök Páros című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ti örökbe tűnt csendek... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ti örökbe tűnt csendek... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ti örökbe tűnt csendek... című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022