HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 17

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-06-29

Mi kommunista ifjak...MK III/3.

Paktum. Lepaktálni. A legutálatosabb szó volt Székely Hajnalka számára, ami csak létezett. Gyermekkora óta gyűlölte. Úgy képzelte, hogy ez valami olyasmi, mint amikor két aljas ember megállapodik, nem avatkoznak bele a másik disznóságaiba. Emil csak mondta a magáét, mesélte miket tudott meg a titkos csatornákon kapcsolatai révén: miként állapodott meg az ellenzék, és a hatalom, mi marad, mit vihetnek, hogyan marakodtak a koncon.
"Nélkülünk nem juttok sehova" -mondta a Hatalom - "Lehet, hogy glasznoszty van, és peresztrojka van, de mi még mindig elég erősek vagyunk és a szovjet csapatok is itt vannak."
Az Ellenzék, aki nagy mellénnyel kezdte, s nem tudott arról, mit mondott Moszkva a titkos vonalon ezzel kapcsolatosan, nyomban retirált. "Akkor mondjátok meg tí, hogy akarjátok."
"Először is: felfordulás nem lehet, vér nem folyhat. Másodszor: garanciát kérünk arra nézve, hogy nem lesz elszámoltatás. Harmadrészt: megtartjuk azokat a pozíciókat, amelyek révén továbbra is a gazdasági élet és a tömegtájékoztatás ütőerén tarthatjuk a kezünket."
"Méltányos" - mondta a megrettent, elbizonytalanodott Ellenzék némi habozás után. "De mit kapunk mi?"
Nem tudták, hogy a Hatalomnak is tele a gatyája.
"Minden mást. Nyitottságot és változást. Esélyt arra, hogy politikai érdekeiteket érvényre juttathassátok. Alkotmányos jogotok lesz pártokat alapítani, választásokat rendezni, poziziókhoz jutni."

Galamb repült el az ablak előtt, tett egy kört, visszajött, letelepedett az ablakpárkányra, jobbra-balra tipegett, forgatta a fejét kenyérmorzsák után keresgélve, majd ismét szárnyra kapott. Álmélkodva nézték mindketten, mintha roppant érdekes állat lenne egy galamb.

-Sok-sok huzavona után az ellenzéki oldalon ülők igent mondtak - folytatta Roth Emil. -Úgy gondolták, nem szabad túlfeszíteni a húrt, s ez kiindulási alapnak elég lesz. Vágyva vágytak a bársonyszékre. Sunyi módon azt gondolták, csak üljünk végre bele, s aztán majd meglátjuk.
Felállt, körberohant a szűk kis szobában, visszatért a kanapéhoz és lehuppant a lány mellé. Hajnalka megsemmisülve, összetörve, összeroskadva ült. Előregörnyedt, két keze a két térde között. Ez is egy szokott pozitúrája volt Székely Hajnalkának. Emil látta, hogyan rajzolódik ki a hátán gerincének drága íve a pulóver alatt. Szerette nézni. Mindent megtett volna, hogy boldognak, elégedettnek lássa Hajnalkát, ez azonban nem az a pillanat volt, amikor tehetett volna érte. Az igazság pillanata volt, a fájó, keserves igazságé. Tudta, mi megy végbe benne, s tudta, hagyni kell, hogy végbemenjen.
-Kik ülnek az ellenzék soraiban? Ismersz onnan valakit?
Úgy kérdezte Hajnalka, mintha csak mellékesen kérdezné, s nem lenne fontos a válasz. Térdére könyökölve nézett fel a férfire.
-Sokakat. A többség olyan emberekből áll, akik már belekóstoltak a politikába. KISZ-titkárok, pártbizalmik. Van egy-két piti besúgó, és olyanok, akiknek a szülei, rokonai a III/III-as ügyosztályban tevékenykedtek, vagyis a szervezett besúgó-hálózatban. Persze vannak új, ismeretlen arcok is, félreértett, mellőzött, magukat zseninek tartó filozófusok, történészek, szépíró-firkászok, zavaros-fejű ügyvédek és ábrándozó naiv civilek. Ezek együttesen képezik majd az új elitet, plusz az érdekből hozzájuk csapódó kalandorok, és az elmaradhatatlan slepp.
-Szép - mondta Székely Hajnalka fáradt hangon. -Gyönyörű perspektíva, mondhatom!
Testhelyzetet változtatott, kiegyenesedett, hátradőlt, de a fejét továbbra is lehorgasztotta.

-Térjünk rá arra, mit tehetünk mi. Miben segíthettek ti öten?
Emil megnyugtató mosolyt küldött Hajnalka felé, a lány félszeg fél-mosollyal válaszolt.
-Nagyjából két éve sejtjük, hogy jön a változás. -Nem részletezte, kit ért a többesszám alatt.
-Persze reménykedtünk benne, hogy valamiképpen elkerülhető lesz. Amikor láttam, hogy kezd komolyra fordulni, beszéltem Kamillával, szervezzen meg egy találkozást köztetek. A véd és dacszövetség kifejezést ő találta ki, de a személyeket, hogy kik legyenek benne, én javasoltam. Nem olyan alapon választottam ki őket, hogy hű pártkatonák-e vagy sem, vagy, hogy igazi, meggyőződéses szocialisták-e? Egyetlen dolgot mérlegeltem: látom e bennük a hitet és a bizalmat irányomban. És a készséget a szolidaritásra. Megérzés volt, nem több. E mellett fontos volt, hogy ütőképes emberek legyenek, olyanok, akikre egy adott feladatot rá lehet bízni.

Hajnalka felnézett. -És én?
Emil kacagva hajolt oda, átölelte, megcsókolta a homlokát. -Téged már sokkal korábban kinéztelek magamnak! -Elengedte a lány vállát, arrébb húzódott. -Már amikor idekerültél. Szerelem első látásra. -Újra nevetett, szerette volna, ha a lány nem érti félre.
-A teljes koncepciót és a stratégiát csak mi ketten fogjuk tudni. A többiek csak annyit, amennyi éppen rájuk tartozik. Te leszel a jobb-kezem. Ennél is több: a barátom, a társam, akivel mindent megbeszélhetek, aki segít kitalálni a lépéseket. A terv a következő. Ahhoz, hogy a hatalom a szocialisták kezébe kerüljön, vagy újra odakerüljön sok pénzre lesz szükség. A politika pénzbe kerül, meg kell szereznünk a médiák feletti ellenőrzést, birtokolnunk kell hatalmi, és gazdasági pozíciókat. E cél megvalósítása érdekében fel kell építenünk egy szövevényes, kívülről áttekinthetetlen vállalatbirodalmat, melyben észrevétlenül átfuttathatjuk azokat a külföldről jövő pénzeket, amelyekkel kinti szövetségeseink támogatják az ügyünket.
Barátaink, a ti véd, és dacszövetségetek segítenek majd. Csepregi János lesz a holding vezére, ő elég okos, elég romlott és rafinált és tetszik neki a nagyvilági élet. Majd felépül, ő egy erős ember. Tandem Balunak van elég gógyija, őt csak a kaland érdekli, jó kocsik, menő motorok, utazás, nők. Nincsenek erkölcsi fenntartásai, mint ahogy a Csepinek se. Szeret engem, és én is bírom őt. Kiválóan alkalmas jolly-jokernek, ott vetjük, be, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Felállt, az íróasztalhoz lépett, töltött magának egy pohár vizet, megitta. -Te is kérsz, Hajna?
A lány megrázta a fejét. -Köszönöm, most nem. -Gombóc volt a torkában egy korty nem ment volna le rajta. Vállalatbirodalom? Holding? Miről beszél Emil? Mik ezek?
Emil visszaült a kanapéra. Hallgattak egy sort, majd újra a férfi szólalt meg.
-Kamilla. Kamilla, ragyogó koponya. Elegáns, intelligens, elbűvölő, gátlástalan, nagyvonalú, feslett nő. Ő igazi nagy ász, a politika síkján képviseli majd az érdekeinket.
-Hogyan? Mit kell tennie? -Hajnalka aggódva kérdezte. Szerette Kamillát, nem akarta, hogy bajba kerüljön.
-Beépül a ránk nézve legveszélyesebb pártba, és ellentéteket szítva eléri, hogy pártszakadás következzen be. Lekenyerez politikusokat, igazgatói, igazgatótanácsbeli, felügyelőbizottságbeli pozíciókat ajánl nekik azért, hogy velünk együttműködjenek.
Hajnalkát az ájulás környékezte. Elhaló hangon folytatta.
-Barna Roland?
-Barna Roland? - kérdezett vissza Emil. -Nos, ő a kakukktojás. Ismered, nem egy észkombájn. De hűsége, megbízhatósága miatt alkalmas arra, hogy a motor főtengelye legyen, ahol mi mondjuk. Bevonhatunk még másokat is -tette hozzá elgondolkodva - Szereda Edit, Petri Mici, Meredi Pali, Tratt Feri, Szijjártó Géza szintén használható perc-emberek, egyes részfeladatokat, ha szükségét látjuk, rájuk bízhatunk.
-És te? Te leszel a nagyfőnök? Vagy pártvezér leszel?
-Egyik se. Én a háttérben akarok maradni.
A lány, mintha szél ütötte volna meg, béna tagokkal moccanni se volt képes.
-Ez szörnyű...nem tudok mit mondani....
-Ránk kényszerítették - mondta a férfi. -Én se így akartam, de az ő világukban az ő szabályaik szerint kell játszani.

Emil befejezte, elhallgatott. Sok minden részletet kellett volna még elmondania, de úgy gondolta, a lényeget elmondta és ennyi egyelőre elég. Hallgatott a lány is. Hátradőlt, fejét a karfára hajtotta. Behunyta a szemét. Fejében kavarogtak a gondolatok. Hagyta, hadd gondolkozzon. Nézte karcsú testét, keblének kecses domborulatát, behunyt szemének hosszú pilláit.
Végül, jó sok perc elteltével szólalt meg a lány.
-Most akkor, ha megengeded, összefoglalom. Lopnunk, rabolnunk, csalnunk, hazudnunk kell ahhoz, hogy a hatalmat magunkhoz ragadjuk, vagy a jobboldaltól visszaszerezzük, ha úgy alakul, és megtartsuk. Jól értettem?
-Úgy van -hagyta rá Roth Emil. -Sőt, ha elkerülhetetlen, a végső jó érvényesülése érdekében akár gyilkolni is. -A pap gyilkosainak likvidálására célzott, akik megúszták volna, ha nem küldi rájuk Borzt, Hajnalka azonban nem tudta követni.
-Ilyen a politika.
-Értem. - A lány kinyitotta a szemét, s merev arccal Emilre bámult. A férfi, ha agyonütötték volna, se tudta volna megmondani, milyen színű volt a szeme abban a pillanatban.
-Szóval azt mondod, ilyen a politika? - Gondolataiba merülve elhallgatott. Fáradtnak, közönyösnek tűnt a hangja, amikor újra megszólalt. - Hát, ha ilyen, akkor nem biztos, hogy kérek belőle.
-Semmi probléma! -Emil számított rá, hogy ezt fogja mondani. Nem akarta erőltetni.
-Gondold át. Mellettem, mint a jobb kezem, te is sok pénzt kereshetnél, más színvonalú életet tudnál biztosítani magadnak és a családodnak.
-Ezt meg se hallottam - válaszolta a lány könnyeivel küszködve, tompa, színtelen hangon.
Felállt, és köszönés nélkül elhagyta a szobát. Harmadnapra rá azonban a lépcsőházban munka után lefelé jövet azt mondta a mellette lépkedő Emilnek:
-Átgondoltam. Benne vagyok! Nem a pénz miatt, a pénz nem érdekel. Miattad teszem, hogy segítsek, melletted álljak. Ha akarod, leszek a jobb kezed!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-07-11 09:41:04

válasz Fügefa (2017-07-06 07:22:35) üzenetére
Kedves Fügefa! Köszönöm! Kádár megítélése nem volt egységes, akkor se, és most se az. Talán amiatt, hogy az 56 után következő években kemény kezűnek bizonyult, de később aztán a "puha diktatúra" idején, az ő vezetésével lett Magyarország a "legvidámabb" barakk! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2017-06-30
Összes értékelés:
20
Időpont: 2017-07-06 07:22:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön! Tetszik amit írsz, irigylésre méltóan nagy a tárgyi tudásod. Viszont, ami Kádár Jánost illeti, annyit el kell mondanom, hogy édesapámék a börtönben azért imádkoztak, hogy ő maradjon a főtitkár, ne a Biszku, vagy isten ments a Rákosi, mert Kádár volt a politikaiak számára a legkisebb rossz.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-07-06 06:48:07

Kedves Kata! Valószínű mi átlagemberek ezen soha nem fogunk tudni változtatni! Köszönöm az olvasást, ls az elismerést! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2017-07-05 20:31:18

Kedves Laci!
röviden csak annyit, hogy nagyon jól megszerkesztett, tartalmas és - sajnos igaz - amit megszerkesztettél. Sajnos, a politika úgy látszik, mindig, mindenkor ronda volt és marad is.
Sajnos, ez az igazság. Hogy valaki, valaha meg tudná-e választani, az előttünk titok, és Lehetne-e abban bízni? - gondolva a jelenre.
Élvezettel olvastam, és szeretettel: Kata

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-07-05 10:17:09

válasz oroszlán (2017-07-03 11:34:57) üzenetére
Kedves Ica! A jövő elitje, - ahogy R.E látja! De ne feledjük, ő azért ellenérdekelt fél! :) Köszönöm az elismerést! Igyekszem....Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-07-05 10:13:09

válasz hundido (2017-07-05 05:38:38) üzenetére
Szia! Lassan közeledünk a "maihoz"!Sokan gondolták, gondolják úgy, h nem kérnek a politikából. Székely Hajnalka csak most szembesült vele, mit jelent Emil kedvéért mond végül igent. E.-ben van valami személyes varázs, amivel le tudja venni a lábáról az embereket!
Lenin mondta: a történelem az osztályharcok története. Most L. után szabadon elmondhatjuk: nem, a történelem a háborúk, a lopás, a csalás a hazugságok története :) DE majd egyszer jobb lesz...majd a gyerekeinknek, unokáinknak....! Mióta világ a világ, mindig ezt mondják, ezzel igazolják az éppen aktuális rosszat! :) Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2017-07-05 05:38:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Helló!
Jaj, jaj! Ahogy olvastam, sok dolog haljaz a maira.
"-Szóval azt mondod, ilyen a politika? - Gondolataiba merülve elhallgatott. Fáradtnak, közönyösnek tűnt a hangja, amikor újra megszólalt. - Hát, ha ilyen, akkor nem biztos, hogy kérek belőle."
Na, én akkor is és most is így gondolom.
"Lopnunk, rabolnunk, csalnunk, hazudnunk kell ahhoz, hogy a hatalmat magunkhoz ragadjuk..." - örök érvényű? Hm...
üdv hundido
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-07-03 11:34:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

...a jövő elitjei, remek megfogalmazásban.
Várom a folytatást a kibontakozást, ahogy te látod, valóban remek a felkészültséged!
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-07-02 10:55:18

válasz Ylen Morisot (2017-07-01 21:17:30) üzenetére
Ja, és a névnapi gratulációt!!!!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-07-02 10:51:40

válasz Ylen Morisot (2017-07-01 21:17:30) üzenetére
Szia Ylen! A rendszerváltás idején olyan helyen dolgoztam, ahonnan rálátás nyílt a dolgokra. Nekem is volt egy zseniális mindent-tudó főnököm. Hasonló Roth Emilhez, de persze R.E kitalált személy annyi csak a közös vonás, h ő is nagyon jól értesült :) Remélem én is, h egyszer majd könyv lesz belőle! Ajánlgattam már kiadóknak, de egyelőre semmi! :) Köszönöm, h olvasod, és a biztatást! -én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-07-01 21:17:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
A kommunista ifjak istene éltessen még sokáig - kívánom utólag névnapodra! :)
Végre sikerült elolvasnom a sok részt, amivel elmaradtam. Ismételten megállapítottam, hogy ezt a regényt bizony itt a kezemben szeretném tartani, hogy bármikor visszalapozzak és újból, s újból elolvassak részeket! Csodálom a felkészültségedet!
Most kezd csak igazán érdekessé válni, nagyon tudod fokozni. :)
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022