HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 8

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52876

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-10-19

Mi kommunista ifjak...MK IV/2.

A térre már nem tudott kifordulni a kocsi, akkora volt a tömeg. Kifizette a sofőrt és gyalog indult el. Az emberek a tér nyugati része felé igyekeztek, a mártír hősök koporsói a Műcsarnok homlokzata előtt sorakoztak. Kamilla hagyta magát sodortatni az árral, s miközben azzal küszködött, hogy a mögötte törtetők ne tapossanak a sarkára, tovább mondta magában:
1922-ben ez a párt egyesült a Keresztény Nemzeti Egyesülés pártjával, melynek Bethlen István volt a vezéralakja. Az új párt neve Keresztény Földmíves Kisgazda és Polgári Párt lett, de Egységes Párt néven emlegették.
A Bethlen-féle, nagybirtokrendszert támogató politika ellen tiltakozók 1930-ban Békésen létrehozták a Kisgazda, Földmunkás és Polgári Pártot. Elnök Szijj Bálint, vagy nem? -Megakadt egy pillanatra. -Dehogynem! Alelnök Tildy Zoltán, főtitkár Nagy Ferenc. Egyesültek az Agrárpárttal. Létrejött a Független Kisgazda Földműves és Polgári Agrárpárt, Gaál Gaszton, majd Eckhart Tibor vezetésével, utóbbi 1939-ben az USA-ba utazott és nem tért vissza. -Kamilla kuncogott - Bölcsen tette! -Az új pártvezért, a németellenes Bajcsy Zsilinszky Endrét a nyilas érában letartóztatták, és bamm, kivégezték. Utána újra Tildy jött, majd a németek, akiknek a nyomására a pártot feloszlatták.

Mi is történt ezt követően?

Pár percig abba kellett hagynia az elmélkedést, alig tudott előre jutni, annyira bedugult előtte a gyalogos forgalom. Ja igen. Háború, oroszok, ecetera, Rákosi. Az első, háború utáni választást a Kisgazda Párt nyerte elsöprő többséggel, majdnem 60 % -al. Miniszterelnök Tildy, de a kulcsfontosságú tárcák orosz nyomásra a kommunistáké.
1946. február. Kikiáltják a II. Magyar Köztársaságot. Elnök Tildy Zoltán, miniszterelnök a szintén kisgazda Nagy Ferenc. 46. március 12-én a kommunisták nyomására Sulyok Dezsőt és húsz társát kizárják. 47. február 25-én hajnalban a lakásáról hurcolják el Kovács Bélát a Párt főtitkárát. Bírósági ítélet nélkül a Gulagra viszik, Vorosilov elvtárs intézi a transzportot. Terror, zsarolás, fenyegetettség. Nagy Ferencet Rákosi megfenyegeti. Az elnök május 30-án lemond, és Svájcba szökik.
1948 nyarán a zsarolások, és fenyegetőzések miatt, Varga Béla kisgazda képviselő nyugatra távozását követően Tildy is lemond, a Rákosi-féle "szalámi-taktika" eredményes volt, a Kisgazdapárt romokban hever.
Új elnök a kommunista Dobi István, de ez már az utolsó rúgás. A Rákosi rendszerben a Kisgazda Párt nem működhetett!

Közel járt már a díszemelvényhez, a háta mögött haladók lökték, taszították előre. A hatalmas embertömeg, zúgott, morajlott, mint a tenger árja. Mint amikor a hullámok a partfal kövét ostromolják.
A folytatás? Na igen. 1956-ig kellett várni a fellélegzésre. Ekkor indult meg az FKgP újraszervezése. Vezéralakja újra csak Tildy, és az elpusztíthatatlan Kovács Béla. Ott van a vezetésben a szintén nagy nevet magáénak mondható B. Szabó István is, a békési 80 holdas kisbirtokos. Lapot alapítanak, a Kis Újságot, főszerkesztő Klamár Gyula.
Kamilla a jelenkor eseményeiről is tudott. Ismeretei Roth Emiltől származtak.
Tudta, hogy a Kádár-érában több kisgazda érzelmű ember rendszeresen találkozgatott a Hazafias Népfront V. kerületi Belgrád-rakpart 24-ben lévő épületében. Az épületben lehallgatókészülékek voltak elhelyezve, és rejtett kamerák segítségével figyelték a szobákat, folyosókat. A felvételek alapján világosan kirajzolódott, hogy a szervezkedés főkolomposai Pártay Tivadar, Vörös Vincze, és Radványi Miklós urak. Hogy e pillanatban hol tartanak, mik a terveik, arról még Emilnek se voltak megbízható információi.
A fiatal nő sejtette, hogy a kisgazdák valahol elől, a dísztribün közelében lesznek, arra felé törtetett hát. Rengetegen voltak a téren, alig tudott előre jutni. Zászlók mindenfelé, és transzparensek. A feltámadó szél a segítségére sietett, jobbra elől meglebbent a kisgazdák piros-fehér-zöld zászlaja, a címerrel a közepén. -Bocsánat, bocsánat -kiáltotta és szelíd erőszakkal széttolta maga előtt az embereket. -A kisgazdákhoz tartozom, sajtó, bocsánat, eresszenek, szeretnék odajutni!

10 óra volt ekkor, az emelvényen Sinkovits Imre színész a megemlékezés menetrendjét ismertette éppen. Pár perc múlva ott volt a kisgazdák csoportja mellett. Sokan voltak, talán negyvenen, ötvenen, főleg idősebbek, de néhány fiatal arcot is látott. Megindult a virágot, koszorút vivők kígyózó menete. Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Szilágyi József koporsóit, és a hatodik koporsót nemsokára virágerdő borította. Türelmesen várakozott, amíg Mensáros László, Orosz Helga, és Rékasi Károly felolvasták a kivégzettek neveit. Majd' egy órán keresztül tartott, vagy még tovább. A gyászbeszédek alatt nem volt lehetősége arra, hogy megtalálja az emberét, - mivel leghátul állt, a kisgazda csoport tagjai mögött, csak a hátukat láthatta. Találgatta, melyik lehet Radványi? Több testes idős úr állt ott elől, ősz hajjal, vagy kopasz fejjel. Volt egy fényképe a célszemélyről, ha szemből látja, fel fogja ismerni. De mikor jön el az alkalom? Nagy-hajú, nyüzüge fiatalember beszélt:
-Valójában akkor, 1956-ban vették el tőlünk, mai fiataloktól a jövőnket a kommunisták - mondta. -Ezért a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal fekszik, hanem a mi elkövetkező húsz, vagy ki tudja hány évünk is. -Kamilla mélyen egyetértett ezzel, de magában hozzátette: nem csak a kommunisták a felelősök, hanem még inkább a ruszkik, akik megszállva az országot, ránk kényszerítették az elnyomást, a diktatúrát.
Valaki megszólalt a közelében. -Ismeritek? Ez Orbán Viktor, a Fidesz első embere. Nemrég még KISZ titkár volt. -Mi az a Fidesz? -kérdezte egy másik. -Fiatal Demokraták Szövetsége - válaszolt az előbbi. -Ocsmányul röhögött. -Sokan Zsidesznek mondják. -Ez akkor tehát nem egy párt? -Nem tudom - vonta meg a vállát az első ember. -Ennyire nem vagyok jól értesült.
A harmadik, egy nagyokos így vélekedett: jelentéktelen kis csoportocska. A demokrata fórumosok, a szocik, és a ballibik mellett csak statiszta szerepe lehet.

Nyári meleg volt a téren. Kamilla elég jól bírta, bár a lábai kegyetlenül fájtak a több órán át tartó egy helyben állástól. Ezer szerencse, hogy lapos-sarkúban jöttem, futott át az agyán. Utálta a lapos-sarkú cipőt, nem tartott belőle többet két párnál, abból is az egyik egy trampli trottőrcipő volt, gumitalpú, kirándulásra való. Baromi jó lába volt, ami csak magassarkú cipőben érvényesült. Dél már jócskán elmúlt, amikor felcsendült a Himnusz, és véget ért a megemlékezés. A tömeg lassan oszlani kezdett. Megfordultak a kisgazda csoport tagjai is, hogy becsatlakozzanak az induló halottaskocsik mögé. Igyekezett feltűnést kerülve megkeresni az emberét. Egyszerre csak megpillantotta, a fénykép alapján egyből ráismert. Ő az! Ott a forradás jobb oldalon, az arccsontja alatt! Az idős úr egy zöld kalapos ősz hajú matrónába karolt, pont szembe került velük. Egy pillanatig habozott, majd félénk, udvarias hangon megszólította őket. -Ne haragudjanak, kérem. Meg tudnák mondani, mi következik most? A temetőben is lesznek beszédek?

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-11-25 08:04:50

válasz Finta Kata (2017-11-24 20:40:49) üzenetére
Kedves Kata! A történet írása közben engem is nagyon érdekelt, mi, hogy történt, így hát megpróbáltam utánajárni. Sok cikket, visszaemlékezést olvastam el, s amikor összeállt a kép, beleszőttem az én történetemet arról, h Kamilla, Emil utasítását követve hogyan próbál beépülni a Kisgazda Pártba. Ez utóbbi rész persze a képzelet szüleménye, de történhetett volna így is. Köszönöm az elismerést! Hogy egyáltalán lesz e belőle könyv, az a jövő zenéje. Egy kötetbe valószínű nem fér bele, már csak azért sem, mert jelenleg még csak a felénél tartok. Most jönnek azok a részek, amelyekben be akarom mutatni, mi lett az egykori "kommunista" ifjakból, merre fordult szerencsecsillaguk. (Nyílt titok: a változások legfőbb haszonélvezői ők lesznek/voltak!) Szeretettel köszönöm: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2017-11-24 20:40:49


Kedves Laci!
CSodálatos, hogy olyan részletesen tudod tálalni nekünk az akkori történéseket.
Tudom, nem könnyű összeszedni a részleteket.
Azt hiszem, hogy amit eddig is írtál, már nem egy, hanem több kötetet is kitesz.
Hogy fogod kiadni ezt a rengeteg anyagot?
Részletes, mégis érdekesek az írásaid.
Szeretettel olvastam: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-10-25 08:19:48

válasz oroszlán (2017-10-24 23:17:34) üzenetére
Kedves Ica! A kérdés mindig is az volt, h a történelmet az emberek "csinálják"-e, vagy pedig a történelmi szükségszerűség szüli-e a történelmi helyzeteket? Nem akarok ebben állást foglalni, de a most következő epizódokban azonban nagy szerepe lesz az emberi tényezőnek! :) (Sikerül-e Kamilla Emil által sugalmazott nagy terve?) Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-10-25 08:13:51

válasz Ylen Morisot (2017-10-23 19:47:23) üzenetére
Szia Ylen! Még szerencse, h nem lettem! :) Engem inkább a történelemben élő emberek egyéni sorsa érdekel...ami összefonódik a történelmi eseményekkel. Örülök neki, h tetszett! Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-10-24 23:17:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

A történelem tudásod lenyügöző és ahogyan azt elénk tárod!
Remek részekkel bővül a regényed!
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-10-23 19:47:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Azt hiszem, remek történelemtanár lett volna belőled! Igazából sosem érdekeltek ezek, amit bemutatsz, most mégis olvasom, és izgatottan várom, mi lesz! Ez talán jelent valamit (dicsérőt rád nézve). :)
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022