HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51458

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-12-07

Mi kommunista ifjak...MK V/1

"Murder on he border! Shame for Hungary! A young man named Friedrich Venzel from East-Deutchland was killed by a Hungarian border-guard soldier" - a BBC augusztus 19.-i déli hiradójának első szavai ezek voltak.
A továbbiakból kiderült, hogy az esemény még előző nap éjszaka történt. Két NDK-s fiatal, egy fiú és egy lány érkezett a Rábafüzes melletti határszakaszhoz. Autójukat hátrahagyva a dűlőúton gyalog indultak el a határ felé. Már majdnem átjutottak, amikor a magyar határőrök tüzet nyitottak rájuk. A fiú, lövést kapott a hátába, ő a helyszínen meghalt. A lány szerencsésen átért, az osztrák határőrizeti szervek hátra kísérték, és gondozásukba vették.

Azon az estén a következő történt:
A kelet-német fiatalok, egy párocska, kézen-fogva indultak el a sötétben. Félhod volt, halvány, fluoreszkáló fénye kísértetiessé tette a mezőt.
-Biztos, hogy nincs már meg a kerítés? - kérdezte a lány halkan.
-Biztos! - felelte a fiú. -Ne izgulj. -Felkapcsolta az elemlámpáját, körbe villantotta. Semmi nem moccant, halott volt az éjszaka.
-Nem fognak lőni ránk? - újra a lány letompított hangja hallatszott.
-Hogy lőnének? - nyugtatgatta a fiú. Kikapcsolta a lámpát. -Tudod milyen sokan mentek már itt át? A magyar kormány májusban visszavonta a tűzparancsot!
Botladoztak tovább a gyér fűvel benőtt zsombékokon, az augusztusi csillag-sziporkázós éjszakában. Pár perc elteltével elérték a határkerítés oszlopsorát. A drótháló át volt vágva, darabjai a földön feküdtek, érezték ropogni a talpuk alatt.
-Néhány méter még - súgta a fiú - tarts ki, mindjárt odaát leszünk!
Erős fény villant fel félig oldalról, félig hátulról ebben a pillanatban, beburkolta őket. Kiáltás harsant: "állj, ki vagy?!"
Futni kezdtek az osztrák határ felé. -Gyere! Gyorsan!
A kiáltás mögöttük megismétlődött, éles volt, kemény, metszett, mint a kés éle: "állj vagy lövök!"
Fokozták az iramot. Egymás kezét fogva futottak. A lány megbotlott egy göröngyben, elesett, talpra ugrott. Iramodtak előre tovább, csak tovább. Elől nem messze, mintha alakok mozogtak volna a sötétben, fények vibráltak. Az már a túloldal! Az osztrákok!
Lövés dörrent, a fiú a földre rogyott. -Fuss - kiáltott rá a lányra elfulladó lélegzettel, száján kibuggyant a vére - szaladj, menekülj!
A lány füle mellett golyók süvítettek, lábak dobogását hallotta a háta mögül és az őrkutyák csaholását. Vakon, süketen rohant, elvágódott, felkelt, lihegett, vérzett a térde és a könyöke. Erős karok ragadták meg, mielőtt minden ereje elfogyott volna.
-Ne féljen, most már biztonságban van - mondta valaki mellette. Ketten fogták a két karját kétoldalt, támogatták hátra, a biztonságba, az életbe.

Emil ennél többet is tudott.
-Nem voltak házasok - mesélte - s ezért az az idióta vaskalapos recepciós az Ifjúsági Diákutazási Iroda Kilián-telepi kempingjének bűrójában nem adott nekik közös szobát, illetve bungalót. Hja, a szocialista erkölcsök...!
Alicja nem értette. -Sátruk nem volt?
-Ja! - mondta a férje. -Illetve nem. Úgy gondolták, van elég pénzük, hogy kényelmesebb szállást foglaljanak maguknak, s ezért nem vittek sátrat. A srác unokabátyja bizonyos Eric Jagenfeld támogatta őket anyagilag. Egy ideig ő is ott volt a családjával, de aztán visszautaztak Bonnba.
Székely Hajnalka csodálkozva nézett rá.
-Honnan tudsz te ilyeneket Emil?
A férfi mosolygott, nem válaszolt. Helyette Alicja szólalt meg. -Ő mindent tud. -Nevetett. - Nem vetted még eddig észre?
A lány is elnevette magát. -Dehogynem! Mégis elég különös, nem gondolod Alicja? Még a srác unokabátyjának a nevét is tudja! Fogadok, ha megkérdezném, megmondaná hány éves a nagymama. És mi lett aztán?
-Két, egymás melletti bungiban kaptak szállást - magyarázta a férfi. Mosolygott nem létező bajusza alatt. Nem reagált Hajnalka szurka-piszkájára. -Az egyikben két fiú volt, a másikban három lány. A lányt a lányokhoz tették, a fiút a fiúkhoz.
-Ó, szegények! - mondta szomorkásan Alicja. -Kiböktek velük rendesen!
Hajnalka is ezt gondolta, látszott az arcán.
-Na igen - rázogatta a fejét Emil. -Persze. -Ő nem arra gondolt, mint amire a két nő, hanem arra, ami a határon történt.

Nem mesélte el nekik, honnan tud ennyi mindent az ügyről, se Alicjára, se Hajnalkára nem tartozott a dolog.
Amikor az esetet jelentették, felhívta Borzt.
-Találkozzunk délben a szokott helyen. Van számodra egy megbízatásom.
A Hiradómozi előtt futottak össze a Lenin Körút és a Dohány utca sarkán, szemben a New York Kávéházzal. Esett az eső, Emil az esernyő alól figyelte, ahogy a bőrzakós, sörtehajú férfi közeledik. Üdvözölték egymást.
-Mi a helyzet Henrik? - kérdezte Borz.
-Hallottad mi történt a határon? -így Emil, mert, hogy az ő fedőneve volt "Henrik".
-Persze.
-Tudjátok meg, ki volt az a balfasz tiszt, aki kiadta a tűzparancsot.
Az idősebb férfi szája szögletében keskeny mosoly jelent meg.
-Már tudjuk. Kovács Pálnak hívják, alezredes, határőr parancsnok. Rég nyugdíjba kellett volna mennie a vén iszákos faszkalapnak, de az Istennek se megy! Keményvonalas kommunista, maximálisan helyteleníti a mostani változásokat. Többször is említette, szinte kérkedett vele, hogy jól seggbe kellene lőni már egyszer a nyavalyás szökdöső NDK-sokat. 56-ban a karhatalomnál szolgált, mint korkedvezményes örömkatona, ott volt a Kossuth téren és a mosonmagyaróvári sortűznél, amikor a tömegbe lőttek.
Emil elismerően nézett rá. -Remek. Nagyok vagytok. -Elhallgatott egy pillanatra. Nem könnyű az ilyesmit kimondani. -Szándékosan gyilkolt megint. Nem szeretném, hogy megússza!
-Nem fogja megúszni. Hadra vágják és elítélik.
-Az kevés - jelentette ki Emil szárazon. -Lefokozzák, kap három év felfüggesztettet egy emberéletért. Azt akarom, hogy likvidáljátok. Lakoljon Mózes törvénye szerint. Szemet szemért, fogat fogért, életet életért. -Komor mosoly jelent meg az arcán. - Jézus azt mondta: beteljesíteni jöttem a Törvényt, nem megváltoztatni.
Borz nem vitatkozott a felettesével.
-Értettem százados elvtárs. A szokásos módon?
-Rád bízom. Álcázzátok balesetnek, az a legjobb.
-Értettem. Kérek engedélyt távozni.
-Távozhat bameg.
Megölelték egymást, aztán Borz balra ment, Emil pedig, akit Henriknek hívtak egykor a Hírszerzésnél, jobbra a szapora nyári záporban.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2018-04-24 07:45:32

válasz Finta Kata (2018-04-23 18:07:54) üzenetére
Sajnos voltak ilyen esetek! Hiába, az emberi természet...! Köszönöm, h olvasod, kedves Kata! szeretettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2018-04-23 18:07:54


Meg is érdemli azt az alakot, aki csak úgy, mindig csak lő, mintha disznóra vagy medvére vadászna.
Az az ember megérdemli, hogy "hadba-vágják"!
Sajnos, volt több hasonló ember is. vissza kell emlékezni ezekre a nehéz esztendőkre!

Nagyon jó ez a rész is, szeretettel olvastam:
Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2017-12-15 16:37:42

válasz hundido (2017-12-15 11:07:55) üzenetére
Szia, köszönöm! Valóban, hiszen két világrend között kapaszkodtunk, alattunk a szakadék:) Üdvözlettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2260
Időpont: 2017-12-15 11:07:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Hú, ez a rész igen érdekes volt számomra! Nagyon olvasmányos. Gratulálok ehhez a részhez is. Furcsa, érthetetlen dolgok történtek akkoriban. üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2017-12-13 09:22:20

válasz Ylen Morisot (2017-12-12 19:41:01) üzenetére
Szia Ylen! Köszönöm! Megtörtént események alapján! Augusztus végén tényleg lelőttek a határon két embert! Üdv: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-12-12 19:41:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Megint csak bámulok, hogyan fűzöd a szálakat... drámai!
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2017-12-11 09:23:52

Még egy megjegyzés. A bibliai utalással kapcsolatosan: Jézus valóban mondott valami hasonlót, amit Emil pontatlanul idéz. Jézus valószínű nem arra a mózesi törvényre utalt, h "szemet-szemért..." hanem a szeretet törvényére. "Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek benneteket" Sokszor félre értették, félre magyarázták. Ma is ez a helyzet, nincs két ember (kis túlzással) aki egyformán értelmezné a Bibliát. A "sötét" középkorban azért üldözte az Egyház azt, h lefordítsák, mert ettől féltek. Megégették eretnekségért aki fordította, aki megvette. A papok előjoga volt idézni belőle, és magyarázni, értelmezni.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2017-12-11 09:10:13

A "hadra vágják" kifejezés a seregben használatos, azt jelentette/jelenti, hogy az illető a Bp-i Fő utcára kerül, a Hadbíróságra.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2017-12-11 09:06:07

válasz oroszlán (2017-12-10 20:15:25) üzenetére
Igazad van, Ica! Az kellene, h legyen szabályos tárgyalás. Sajnos vannak esetek, amikor nincs esély rá, h a gyilkos megkapja megérdemelt büntetését. A pap-gyilkosainak esetében is így volt: Emil és a neki dolgozók szolgáltattak igazságot. Úgy látszik, Emil egy titkos halálosztó/igazságosztó, aki a törvényes eljárást megkerülve megöleti ezeket a gazembereket. Lelke rajta. Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8818
Időpont: 2017-12-10 20:15:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kemény dolgok ezek kedves Laci!
Aki gyilkos, kedvét leli benne az is marad, hiába a változás.
Szerintem nem elég "balesetben, mert nem szembesül a tettével. Bocs, nem okoskodom.)))
Szeretettel gratulálok, remek írásodhoz: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2017-12-08 08:27:13

válasz eferesz (2017-12-07 11:07:46) üzenetére
Kedves Szabolcs! Köszönöm, örülök minden alkalommal jöttödnek! Szeretettel, barátsággal: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3244
Időpont: 2017-12-07 11:07:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Örömmel olvastalak, mint mindig.
:)
Szeretettel: Szabolcs

Legutóbb történt

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Előre! című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Egy emlékezetes gyereknap címmel a várólistára

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 19. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) verekedés című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 11. című alkotáshoz

Bálint István alkotást töltött fel Vivaldi's Gloria címmel a várólistára

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 11. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 9. című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Angyalod kísérjen című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Angyalod kísérjen című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 9. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 8. című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Angyalod kísérjen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Szuszimuszi és Bíborka gyomlál című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel verekedés címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Oltásos mese című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Támadás a kertből című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Támadás a kertből című alkotáshoz

szhemi alkotást töltött fel Május ősz ruhában címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Angyalod kísérjen című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Angyalod kísérjen című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Angyalod kísérjen című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Angyalod kísérjen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)