HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-12-14

Mi kommunista ifjak...MK V/2.

A beszélgetés Emil és Alicja III. kerületi Vörösvári úti panel-lakásában folyt, ebéd után. A két kislányt a szülők lefektették, a felnőttek a nappaliban kávéztak. Az egész lakás alig volt nagyobb 40 négyzetméternél, így hát a "nappali" kicsit fellengzősen hangozhat. Két félszoba, egyikben a kicsik alszanak, a másikban apuka, anyuka, közöttük a nappali a maga 18 négyzetméterével teremnek hat. Belépő, picuri konyhafülke, mosdó, mellékhelyiség. A belépőben, amit "előszobának" jóindulattal sem lehetett volna nevezni, három ember fért el, ha még valaki be akart menni, akkor a bent lévő kettő közül az egyiknek távoznia kellett.
-Indult valamiféle vizsgálat az ügyben? - érdeklődött szorongva Alicja. -Mit szólt Németh Miklós? Úgy emlékszem ő rendelte el annak idején, még tavasszal a tűzparancs visszavonását! Legalább is a TV azt mondta.
-Németh őrjöngött! - Emil óvatosan beleszürcsölt a kávéba. Visszatette az asztalra, túl forró volt. -Öszehívta a Minisztertanácsot, lebaltázott mindenkit. Kárpáti Ferencet, a Hadügyminisztert utasította, hogy három napon belül legyen a jelentés az asztalán, mi történt, ki a felelős.
-És? Lett foganatja? - Székely Hajnalka kérdezett közbe. Körbeülték az apró asztalt, színes üveg-tálkán édes-sütemény és sós-rudacskák voltak középen. -Jutottak valamire?
-Persze. Az ilyen katonai invesztigációk roppant alaposak. Kiderítették, hogy a rábafüzesi határőrparancsnok a hunyó, ő adta ki aznap a katonáknak a parancsot, hogy lőjenek mindenre, ami él és mozog.
-Borzalmas! Hogy tehetett ilyet? És, mit is akarok, mi lett vele Emil? Leváltották, ez a minimum, gondolom! -Alicja kezébe temette az arcát, összekuporodott a széken.
Emil fészkelődött, torkát köszörülte, kezdett kényelmetlenné válni a téma.
-Hát igen, ja. Leváltották volna....de....
-De? -Hajnalka felkapta a fejét, rossz előérzete támadt a folytatást illetően. -Mi történt? Folytasd!
-Meghalt időközben.
-Nem mondod? -A két nő szinte egyszerre kiáltott fel.
-Ja. Baleset volt. Hazafelé tartott szolgálat után a községbe, túl gyorsan hajtott, s az egyik kanyarban elvesztette az uralmát a jármű fölött. A kocsi kisodródott, fának ütközött, felborult, kigyulladt és felrobbant!
Alicja nem bírta tovább egy helyben. Felugrott, körbe-szaladta a micur szobát.
-Isten nem ver bottal! -Ránézett a férjére, szemében a gyanú halvány szikrája. -Figyelj csak! Mondd, hogy neked az egészhez semmi közöd!
Emil nem válaszolt, csak mosolygott csendesen befelé. Neki már jelentették, hogy a Lada kormány-, és fékberendezése meg lett rongálva. Azt is tudta, hogy az alvázra biztos, ami biztos alapon még időzített bombát is felszereltek. Felemelte a csészéjét, belekortyolt. -Finom ez a kávé - mondta közömbösen. -Most már nem olyan meleg, iható. Remélem, a mai határnyitáson minden rendben lesz.

Bekapcsolták a TV-t, éppen a Híradó különkiadása ment. Helyszín: Hegyeshalom. Látták, ahogy a magyar hivatalos szervek megbízottjai felnyitották a sorompót, s megindult a túloldal felé a kocsik, és a gyalogosok áradata. A németek, sok ezren, már hetek óta ott tipródtak, puszta jelenlétükkel is követelve a határnyitást. Autójukban aludtak, vagy a földre terített hálózsákokban, s a bokrok közé jártak a dolgukat végezni. Ellátásukról a Máltai Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt, és a segítőkész környékbeliek gondoskodtak.
Az ablakok az autókon lehúzva, szóltak a dudák, integető, boldog, önfeledt emberek. Voltak, akik tolták a verdát, s vigyori képpel belekacsintottak a felvevő-gépbe. Egy család, papa, mama gyerekek kézen fogva rohantak át, ujjukkal V-betűt formáztak a kamera felé, egy csoport fiatal nő sikongva körbevette a fülke előtt álló határőrt, nyakába csimpaszkodtak, össze-vissza csókolták.
-Istennek legyen hála -fohászkodott Alicja. -Nagy ember ez a Horn Gyula mégis csak.
Emil felnevetett. Kicsit gúnyos nevetés volt.. -Valóban, nem vitatom. Sokat tett azért, hogy a sorompó felnyílhasson. Én azonban mégis azt mondom nektek, hogy Moszkva engedélye nélkül a határnyitás soha nem jöhetett volna létre. Tudom, mert...szóval tudom, hogy Budapest még tegnap is lázasan próbált egyeztetni Moszkvával.
-Komoly?
-Ja. Biztos, hogy jó lesz így? -kérdezték a mieink. Vagyis? Kérdezett vissza Moszkva. Mire gondoltok?
Hát arra, hogy megnyitjuk a határt. Muszáj lenne, nagyon nagy már a nyomás.
Biztosíthatlak elvtárs, hogy mi nem lépünk közbe, mondta Moszkva.
Akkor se, ha balhé lesz?
Akkor se.
A tankok?
Helyükön maradnak. Megtiltottuk, hogy beavatkozzanak.
Tuti?
Teljes mértékben, ne nyugtalankodjatok.
És a kelet-német elvtársak ellenkezése? Azzal mi lesz? Honecker tiltakozni fog!
Tiltakozzon.
De hát akkor....
Mindenki oldja meg a saját problémáját!
Budapest értetlenkedett. Ad abszurdum odáig tendálhat a dolog, hogy esetleg lebontják majd a berlini falat, és a két Németország egyesül!
Jöjjön, aminek jönnie kell.
Budapest tovább okvetetlenkedett. Szörnyű! Tényleg ezt akarja a főtitkár? Mit mond Gorbacsov elvtárs?
Moszkva habozott, de csak egy pillanatig.
Gorbacsov elvtárs azt mondja, szólalt meg végül majdnem kuncogva a vonal, hogy vissza kell térni a lenini úthoz, az az egyedüli helyes megoldás.

Tök édes volt, ahogy Emil előadta, gondolta magában Székely Hajnalka. Rajongott a férfiért, bármit megtett volna érte. Emil nem tudott olyat mondani, hogy Hajnalkának ne tetszett volna. Emil is bírta Hajnalkát. Az az igazság, hogy marhára bírta. Ezért javasolta egy évvel ezelőtt Alicjának, hogy ő legyen a kislányok keresztmamája.

-Na ezt aztán magyarázhatják százféleképpen - nevetett vásott kis-kölökként a férfi. -Rágódhatnak rajta. Minden esetre a beszélgetés után Horn azonnal intézkedett. Forró dróton szólt le Hegyeshalomba: "a határ megnyitását engedélyezem, haladéktalanul lássanak hozzá!"
Vihogott, mint egy kisfiú, befelé szívta közben a levegőt:
-Tudjátok, mi a legviccesebb az egészben? -Nem várt válaszra. - Az, hogy 30 év múlva a hálás utókor talán utcát nevez el róla, s az ünnepi, évfordulós megemlékezéseken azt mondják majd a szónokok: "előrelátó, bátor politikus volt, az ő nevéhez fűződik a vasfüggöny lebontása, a szabadság kivívása, és a két Németország egyesítése!"
-De soha ne felejtsétek el -folytatta most már kissé komolyabban - mi tanúi voltunk a történelemnek, megéltük, tudjuk, mi az ábra: a szabadságot nem mi vívtuk ki, bármennyire csiklandozná is hazafias önérzetünket, hogy ezzel a dumával döngessük a mellünket, hanem a nagyhatalmak vetették oda nekünk koncként, úgy ahogy kutyáknak szokták a csontot.
Csend lett, egy ideig egyikőjük se törte meg, aztán újra Emil szólt. Vigyorgott, fülig ért a szája, mint egy porba-fingó taknyos kissrácnak, kétségkívül nagyon szimpi volt így, imádnivaló.
-Ne feledjétek el elmondani az embereknek az igazságot, ha esetleg én már nem leszek!

Később felébredtek a kicsik, Hajnalka leült velük játszani a szőnyegre. Babáztak, építőkockáztak, majd a lány mesélt nekik egy hajtogatós könyvből. Így telt a délután. Este Alicja megvacsoráztatta az ikreket, megfürdette, s ágyba dugta őket. Az esti mesét a három kismalacról és a farkasról Emil a dupla-ágy szélére ülve mondta el fejből. Aztán imádkoztak, papa, mama, keresztanya és a gyerekek.
"Én Istenem, jó Istenem, lecsukódik már a szemem, de a Tied nyitva Atyám, aki mindig vigyázol rám. Vigyázz édes szüleimre, és az én kis testvérkémre, hogy ha a Nap újra felkel, csókolhassuk egymást reggel."
Székely Hajnalka együtt mondta az ima szövegét a családdal. Ma már semmi szokatlant, vagy kivetni valót nem talált benne, hogy ő, az ifjúkommunista KISZ-vezető, és főnöke, Roth Emil a hivatali KISZ-szervezet fő-fő titkára, pártbizottsági tag, osztályvezető együtt imádkoznak a kiságy fölött. Érdekes, gondolta, miközben keresztanyai-kötelességének eleget téve, Alicja után ő is keresztet rajzolt a kislányok homlokára, és megpuszilta őket, kommunista vagyok, nem hiszek Istenben, mégis ilyenkor elővesz valami egészen furi érzés. Úgy érzem, hogy láthatatlanul van még valaki a szobában. Valószínű, hogy érzékcsalódás csak.

Hogy Emil, mit érzett, mit nem, azt nem lehetett tudni. Egyszer azonban volt egy viccesnek szánt kiszólása ezzel kapcsolatosan:
"Mit tudom én mi az igazság? De ha netán nem nekem van igazam, hanem Alicjának és létezik valamiféle isten odafenn, akkor egy kis imádkozás nem árthat."

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-04-24 07:49:38

válasz Finta Kata (2018-04-23 18:44:03) üzenetére
Nehéz ügy volt az egész, tele kompromisszummal, megalkuvással. Súlyos hibák történtek, dilettánsok, dilettáns intézkedések! Örülök, h itt vagy! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2018-04-23 18:44:03

Erre az időre nagyon jól emlékszem. Akkor éppen két hétig Gyulán voltunk, tele volt minden tér és az utcák is a túloldaliakkal, s nemsokára a határ megnyitása következett. Én sokra becsületem akkor Gorbacsovot, egészen más volt ő, mint az elődei. Óriási fordulat volt ő a hazájában is. S azért én imádkoztam, hogy itt, nálunk, maradjon meg Német Miklós (csupa érdekes, hogy a férjemet is úgy hívták), aki ha őt kommunista léte miatt is megtartották volna a helyén, egészen más lett volna a magyarországi fordulat is. Tudom, hogy akit megválasztottak, tisztességes, rendes ember volt, csak az volt a hibája, hogy nem tudta az országot vezetni, ide akkor, gazdasági ember kellett volna, vagy egy nő, aki a hazát úgy vezette volna, mint otthon a családja dolgait... Nagyon nem jó, hogy akkor a fidesz győzött, mert eladták szétkapkodták-osztották az értékeket...
Nehéz fordulata volt az az idő országunknak...
Nagyon tetszett ez a rész is, gratulálok!
Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-12-18 08:00:33

válasz oroszlán (2017-12-16 15:46:54) üzenetére
Kedves Ica! Köszönöm, h itt vagy! Szeretettel kívánok áldott, békés Karácsonyt és boldog új évet! -én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-12-18 07:58:17

válasz eferesz (2017-12-15 18:16:45) üzenetére
Kedves Szabolcs! Köszönöm! Én is áldott, békés Karácsonyt kívánok, és boldog Újévet! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-12-16 15:46:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Remek keretbe állítottad a határ megnyitását. tetszett!
Kívánok neked és kedves családodnak kellemes ünnepeket!
Sikeres újévet!
Szeretettel: Ica
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2017-12-15 18:16:45

válasz Bödön (2017-12-14 17:01:38) üzenetére
Kedves Bödön!
ÁLDOTT KARÁCSONYT!
:)
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-12-15 16:58:03

Azt kívánom elsősorban bemutatni, h a regény szereplői, akik kitalált személyek, de olyan emberek, akik akár lehettek volna hús-vér emberek, hogy élték át a "rendszerváltás" időszakát. Milyenek voltak előtte, mint "kommunista ifjak" s változtak-e a változások hatására. Kiből mi lett? Valóra vált-e Emil álma, törekvése, h a baloldal visszaszerezze a jobboldaltól a hatalmat?
Van egy prekoncepcióm is, ahova ki akarok lyukadni, egyelőre nem árulom el, de kíváncsi leszek, hogy a végén mit mondasz majd, kibukik-e, amit akarok?
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-12-15 16:48:44

válasz hundido (2017-12-15 11:13:46) üzenetére
Szia! Igen, ez egy jó kérdés. Nem történelemkönyvet írok, nem is dokumentum regényt. De szereplőim benne "mozognak" abban a korban, így tehát érzékeltetnem kell a kort, mint hátteret. Beleszövöm a mesébe, a kitalált szerelőim kitalált életébe, sorsába. Persze, ahogy célzol rá, a kitalált személyek sem teljesen a kisujjamból lettek "kiszopva", voltak modelljeim, de mivel nem akartam/akarom, h bárki magára ismerjen, összekevertem/kutyultam a karaktereket. Pl Emil személyében több, általam ismert egyén jellemvonásai, stb vannak belegyömöszölve, kiegészítve fantázia-elemekkel. Hogy hiteles-e? Ezt Ti tudjátok, Ti látjátok! Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2017-12-15 11:13:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Olvasva ezeket a "mai" részeket, nagyon elgondolkodtat. Hogy is volt? Így volt?
Ami érdekel: azt írod a végére: A történet és a szereplők a fantázia szüleményei - Ez nem minden esetben igaz. PL. Szereplők nevei, események...
Vagy rosszul gondolom? üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-12-15 08:58:22

válasz Ylen Morisot (2017-12-14 19:39:21) üzenetére
Szia Ylen! Ez nagyon megtisztelő számomra, köszönöm! Mint társszerzőnek (is) kívánok Boldog Karácsonyt! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-12-14 19:39:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Ahhoz, ahogy a történeten keresztül láttatod az akkori eseményeket, minden olvasó akaratlanul is hozzáteszi a saját emlékeit. Én is így olvasom, és ettől még többé, még személyesebbé válik a regényed. Mintegy társszerzővé teszed az olvasót. :)
Boldog Karácsonyt neked is!
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-12-14 17:01:38

Kedves Olvasóim!

Az ünnepekre való tekintettel a következő epizódot majd csak december 28,-n csütörtökön teszem fel.

Áldott, boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

én

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022