HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 8

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-12-14

Mi kommunista ifjak...MK V/2.

A beszélgetés Emil és Alicja III. kerületi Vörösvári úti panel-lakásában folyt, ebéd után. A két kislányt a szülők lefektették, a felnőttek a nappaliban kávéztak. Az egész lakás alig volt nagyobb 40 négyzetméternél, így hát a "nappali" kicsit fellengzősen hangozhat. Két félszoba, egyikben a kicsik alszanak, a másikban apuka, anyuka, közöttük a nappali a maga 18 négyzetméterével teremnek hat. Belépő, picuri konyhafülke, mosdó, mellékhelyiség. A belépőben, amit "előszobának" jóindulattal sem lehetett volna nevezni, három ember fért el, ha még valaki be akart menni, akkor a bent lévő kettő közül az egyiknek távoznia kellett.
-Indult valamiféle vizsgálat az ügyben? - érdeklődött szorongva Alicja. -Mit szólt Németh Miklós? Úgy emlékszem ő rendelte el annak idején, még tavasszal a tűzparancs visszavonását! Legalább is a TV azt mondta.
-Németh őrjöngött! - Emil óvatosan beleszürcsölt a kávéba. Visszatette az asztalra, túl forró volt. -Öszehívta a Minisztertanácsot, lebaltázott mindenkit. Kárpáti Ferencet, a Hadügyminisztert utasította, hogy három napon belül legyen a jelentés az asztalán, mi történt, ki a felelős.
-És? Lett foganatja? - Székely Hajnalka kérdezett közbe. Körbeülték az apró asztalt, színes üveg-tálkán édes-sütemény és sós-rudacskák voltak középen. -Jutottak valamire?
-Persze. Az ilyen katonai invesztigációk roppant alaposak. Kiderítették, hogy a rábafüzesi határőrparancsnok a hunyó, ő adta ki aznap a katonáknak a parancsot, hogy lőjenek mindenre, ami él és mozog.
-Borzalmas! Hogy tehetett ilyet? És, mit is akarok, mi lett vele Emil? Leváltották, ez a minimum, gondolom! -Alicja kezébe temette az arcát, összekuporodott a széken.
Emil fészkelődött, torkát köszörülte, kezdett kényelmetlenné válni a téma.
-Hát igen, ja. Leváltották volna....de....
-De? -Hajnalka felkapta a fejét, rossz előérzete támadt a folytatást illetően. -Mi történt? Folytasd!
-Meghalt időközben.
-Nem mondod? -A két nő szinte egyszerre kiáltott fel.
-Ja. Baleset volt. Hazafelé tartott szolgálat után a községbe, túl gyorsan hajtott, s az egyik kanyarban elvesztette az uralmát a jármű fölött. A kocsi kisodródott, fának ütközött, felborult, kigyulladt és felrobbant!
Alicja nem bírta tovább egy helyben. Felugrott, körbe-szaladta a micur szobát.
-Isten nem ver bottal! -Ránézett a férjére, szemében a gyanú halvány szikrája. -Figyelj csak! Mondd, hogy neked az egészhez semmi közöd!
Emil nem válaszolt, csak mosolygott csendesen befelé. Neki már jelentették, hogy a Lada kormány-, és fékberendezése meg lett rongálva. Azt is tudta, hogy az alvázra biztos, ami biztos alapon még időzített bombát is felszereltek. Felemelte a csészéjét, belekortyolt. -Finom ez a kávé - mondta közömbösen. -Most már nem olyan meleg, iható. Remélem, a mai határnyitáson minden rendben lesz.

Bekapcsolták a TV-t, éppen a Híradó különkiadása ment. Helyszín: Hegyeshalom. Látták, ahogy a magyar hivatalos szervek megbízottjai felnyitották a sorompót, s megindult a túloldal felé a kocsik, és a gyalogosok áradata. A németek, sok ezren, már hetek óta ott tipródtak, puszta jelenlétükkel is követelve a határnyitást. Autójukban aludtak, vagy a földre terített hálózsákokban, s a bokrok közé jártak a dolgukat végezni. Ellátásukról a Máltai Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt, és a segítőkész környékbeliek gondoskodtak.
Az ablakok az autókon lehúzva, szóltak a dudák, integető, boldog, önfeledt emberek. Voltak, akik tolták a verdát, s vigyori képpel belekacsintottak a felvevő-gépbe. Egy család, papa, mama gyerekek kézen fogva rohantak át, ujjukkal V-betűt formáztak a kamera felé, egy csoport fiatal nő sikongva körbevette a fülke előtt álló határőrt, nyakába csimpaszkodtak, össze-vissza csókolták.
-Istennek legyen hála -fohászkodott Alicja. -Nagy ember ez a Horn Gyula mégis csak.
Emil felnevetett. Kicsit gúnyos nevetés volt.. -Valóban, nem vitatom. Sokat tett azért, hogy a sorompó felnyílhasson. Én azonban mégis azt mondom nektek, hogy Moszkva engedélye nélkül a határnyitás soha nem jöhetett volna létre. Tudom, mert...szóval tudom, hogy Budapest még tegnap is lázasan próbált egyeztetni Moszkvával.
-Komoly?
-Ja. Biztos, hogy jó lesz így? -kérdezték a mieink. Vagyis? Kérdezett vissza Moszkva. Mire gondoltok?
Hát arra, hogy megnyitjuk a határt. Muszáj lenne, nagyon nagy már a nyomás.
Biztosíthatlak elvtárs, hogy mi nem lépünk közbe, mondta Moszkva.
Akkor se, ha balhé lesz?
Akkor se.
A tankok?
Helyükön maradnak. Megtiltottuk, hogy beavatkozzanak.
Tuti?
Teljes mértékben, ne nyugtalankodjatok.
És a kelet-német elvtársak ellenkezése? Azzal mi lesz? Honecker tiltakozni fog!
Tiltakozzon.
De hát akkor....
Mindenki oldja meg a saját problémáját!
Budapest értetlenkedett. Ad abszurdum odáig tendálhat a dolog, hogy esetleg lebontják majd a berlini falat, és a két Németország egyesül!
Jöjjön, aminek jönnie kell.
Budapest tovább okvetetlenkedett. Szörnyű! Tényleg ezt akarja a főtitkár? Mit mond Gorbacsov elvtárs?
Moszkva habozott, de csak egy pillanatig.
Gorbacsov elvtárs azt mondja, szólalt meg végül majdnem kuncogva a vonal, hogy vissza kell térni a lenini úthoz, az az egyedüli helyes megoldás.

Tök édes volt, ahogy Emil előadta, gondolta magában Székely Hajnalka. Rajongott a férfiért, bármit megtett volna érte. Emil nem tudott olyat mondani, hogy Hajnalkának ne tetszett volna. Emil is bírta Hajnalkát. Az az igazság, hogy marhára bírta. Ezért javasolta egy évvel ezelőtt Alicjának, hogy ő legyen a kislányok keresztmamája.

-Na ezt aztán magyarázhatják százféleképpen - nevetett vásott kis-kölökként a férfi. -Rágódhatnak rajta. Minden esetre a beszélgetés után Horn azonnal intézkedett. Forró dróton szólt le Hegyeshalomba: "a határ megnyitását engedélyezem, haladéktalanul lássanak hozzá!"
Vihogott, mint egy kisfiú, befelé szívta közben a levegőt:
-Tudjátok, mi a legviccesebb az egészben? -Nem várt válaszra. - Az, hogy 30 év múlva a hálás utókor talán utcát nevez el róla, s az ünnepi, évfordulós megemlékezéseken azt mondják majd a szónokok: "előrelátó, bátor politikus volt, az ő nevéhez fűződik a vasfüggöny lebontása, a szabadság kivívása, és a két Németország egyesítése!"
-De soha ne felejtsétek el -folytatta most már kissé komolyabban - mi tanúi voltunk a történelemnek, megéltük, tudjuk, mi az ábra: a szabadságot nem mi vívtuk ki, bármennyire csiklandozná is hazafias önérzetünket, hogy ezzel a dumával döngessük a mellünket, hanem a nagyhatalmak vetették oda nekünk koncként, úgy ahogy kutyáknak szokták a csontot.
Csend lett, egy ideig egyikőjük se törte meg, aztán újra Emil szólt. Vigyorgott, fülig ért a szája, mint egy porba-fingó taknyos kissrácnak, kétségkívül nagyon szimpi volt így, imádnivaló.
-Ne feledjétek el elmondani az embereknek az igazságot, ha esetleg én már nem leszek!

Később felébredtek a kicsik, Hajnalka leült velük játszani a szőnyegre. Babáztak, építőkockáztak, majd a lány mesélt nekik egy hajtogatós könyvből. Így telt a délután. Este Alicja megvacsoráztatta az ikreket, megfürdette, s ágyba dugta őket. Az esti mesét a három kismalacról és a farkasról Emil a dupla-ágy szélére ülve mondta el fejből. Aztán imádkoztak, papa, mama, keresztanya és a gyerekek.
"Én Istenem, jó Istenem, lecsukódik már a szemem, de a Tied nyitva Atyám, aki mindig vigyázol rám. Vigyázz édes szüleimre, és az én kis testvérkémre, hogy ha a Nap újra felkel, csókolhassuk egymást reggel."
Székely Hajnalka együtt mondta az ima szövegét a családdal. Ma már semmi szokatlant, vagy kivetni valót nem talált benne, hogy ő, az ifjúkommunista KISZ-vezető, és főnöke, Roth Emil a hivatali KISZ-szervezet fő-fő titkára, pártbizottsági tag, osztályvezető együtt imádkoznak a kiságy fölött. Érdekes, gondolta, miközben keresztanyai-kötelességének eleget téve, Alicja után ő is keresztet rajzolt a kislányok homlokára, és megpuszilta őket, kommunista vagyok, nem hiszek Istenben, mégis ilyenkor elővesz valami egészen furi érzés. Úgy érzem, hogy láthatatlanul van még valaki a szobában. Valószínű, hogy érzékcsalódás csak.

Hogy Emil, mit érzett, mit nem, azt nem lehetett tudni. Egyszer azonban volt egy viccesnek szánt kiszólása ezzel kapcsolatosan:
"Mit tudom én mi az igazság? De ha netán nem nekem van igazam, hanem Alicjának és létezik valamiféle isten odafenn, akkor egy kis imádkozás nem árthat."

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-04-24 07:49:38

válasz Finta Kata (2018-04-23 18:44:03) üzenetére
Nehz gy volt az egsz, tele kompromisszummal, megalkuvssal. Slyos hibk trtntek, dilettnsok, dilettns intzkedsek! rlk, h itt vagy! Szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2018-04-23 18:44:03

Erre az idre nagyon jl emlkszem. Akkor ppen kt htig Gyuln voltunk, tele volt minden tr s az utck is a tloldaliakkal, s nemsokra a hatr megnyitsa kvetkezett. n sokra becsletem akkor Gorbacsovot, egszen ms volt , mint az eldei. risi fordulat volt a hazjban is. S azrt n imdkoztam, hogy itt, nlunk, maradjon meg Nmet Mikls (csupa rdekes, hogy a frjemet is gy hvtk), aki ha t kommunista lte miatt is megtartottk volna a helyn, egszen ms lett volna a magyarorszgi fordulat is. Tudom, hogy akit megvlasztottak, tisztessges, rendes ember volt, csak az volt a hibja, hogy nem tudta az orszgot vezetni, ide akkor, gazdasgi ember kellett volna, vagy egy n, aki a hazt gy vezette volna, mint otthon a csaldja dolgait... Nagyon nem j, hogy akkor a fidesz gyztt, mert eladtk sztkapkodtk-osztottk az rtkeket...
Nehz fordulata volt az az id orszgunknak...
Nagyon tetszett ez a rsz is, gratullok!
Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-12-18 08:00:33

válasz oroszlán (2017-12-16 15:46:54) üzenetére
Kedves Ica! Ksznm, h itt vagy! Szeretettel kvnok ldott, bks Karcsonyt s boldog j vet! -n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-12-18 07:58:17

válasz eferesz (2017-12-15 18:16:45) üzenetére
Kedves Szabolcs! Ksznm! n is ldott, bks Karcsonyt kvnok, s boldog jvet! Szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-12-16 15:46:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Remek keretbe lltottad a hatr megnyitst. tetszett!
Kvnok neked s kedves csaldodnak kellemes nnepeket!
Sikeres jvet!
Szeretettel: Ica
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3657
Időpont: 2017-12-15 18:16:45

válasz Bödön (2017-12-14 17:01:38) üzenetére
Kedves Bdn!
LDOTT KARCSONYT!
:)
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-12-15 16:58:03

Azt kvnom elssorban bemutatni, h a regny szerepli, akik kitallt szemlyek, de olyan emberek, akik akr lehettek volna hs-vr emberek, hogy ltk t a "rendszervlts" idszakt. Milyenek voltak eltte, mint "kommunista ifjak" s vltoztak-e a vltozsok hatsra. Kibl mi lett? Valra vlt-e Emil lma, trekvse, h a baloldal visszaszerezze a jobboldaltl a hatalmat?
Van egy prekoncepcim is, ahova ki akarok lyukadni, egyelre nem rulom el, de kvncsi leszek, hogy a vgn mit mondasz majd, kibukik-e, amit akarok?
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-12-15 16:48:44

válasz hundido (2017-12-15 11:13:46) üzenetére
Szia! Igen, ez egy j krds. Nem trtnelemknyvet rok, nem is dokumentum regnyt. De szereplim benne "mozognak" abban a korban, gy teht rzkeltetnem kell a kort, mint htteret. Beleszvm a mesbe, a kitallt szerelim kitallt letbe, sorsba. Persze, ahogy clzol r, a kitallt szemlyek sem teljesen a kisujjambl lettek "kiszopva", voltak modelljeim, de mivel nem akartam/akarom, h brki magra ismerjen, sszekevertem/kutyultam a karaktereket. Pl Emil szemlyben tbb, ltalam ismert egyn jellemvonsai, stb vannak belegymszlve, kiegsztve fantzia-elemekkel. Hogy hiteles-e? Ezt Ti tudjtok, Ti ltjtok! Ksznettel: n
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2017-12-15 11:13:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Olvasva ezeket a "mai" rszeket, nagyon elgondolkodtat. Hogy is volt? gy volt?
Ami rdekel: azt rod a vgre: A trtnet s a szereplk a fantzia szlemnyei - Ez nem minden esetben igaz. PL. Szereplk nevei, esemnyek...
Vagy rosszul gondolom? dv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-12-15 08:58:22

válasz Ylen Morisot (2017-12-14 19:39:21) üzenetére
Szia Ylen! Ez nagyon megtisztel szmomra, ksznm! Mint trsszerznek (is) kvnok Boldog Karcsonyt! Szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-12-14 19:39:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Ahhoz, ahogy a trtneten keresztl lttatod az akkori esemnyeket, minden olvas akaratlanul is hozzteszi a sajt emlkeit. n is gy olvasom, s ettl mg tbb, mg szemlyesebb vlik a regnyed. Mintegy trsszerzv teszed az olvast. :)
Boldog Karcsonyt neked is!
dv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-12-14 17:01:38

Kedves Olvasim!

Az nnepekre val tekintettel a kvetkez epizdot majd csak december 28,-n cstrtkn teszem fel.

ldott, boldog Karcsonyt kvnok mindenkinek!

n

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023