HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 23

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2018-02-08

Mi kommunista ifjak...MK VI/4.

Nem sokat aludtak az éjszaka. Újra, és újra átbeszélték az egészet. Sok információjuk gyűlt össze korábbról. Svéderné beszélt például a másik lángossütő vezetőjével, a szőke asszonysággal, akit Balogh Borcsának hívtak, Rezső pedig a fűszeressel Kálai Jakabbal, a zöldségessel, Molnár Gyurival, és fenn a sétányra merőleges utcában, a templom utcájában Schwartz Francival, neki trafikja volt. Nyíltan egyikőjük se merte kimondani, de a sorok között, az elejtett megjegyzésekből ki lehetett hámozni, hogy mindannyian védelmi pénzt fizetnek a helyi maffiának. Elhangzott egy név: "Nagy Bandi". Rettegve, súgva mondogatták ezt a nevet, ijedten kémleltek körbe a boltosok, nem hallja-e véletlenül más is?
Bella asszony félt. Mi lesz, ha Tandem Balu kudarcot vall? Egyáltalán meg lehet-e bízni benne? Ha ő és a beígért segítség nem jön, vagy nem időben érkeznek, ki tudja, mi történhet?
Azt javasolta, fizessék ki inkább a pénzt, ne kockáztassanak.
Vagy, érvelt, fel kell adni a lángossütődézést, költözzenek el, talán vissza újra Budapestre, és fogjanak bele valami rendesebb dologba.
Rezső ideges kérdésére azonban, hogy mi lenne az a "rendesebb" dolog, nem tudott semmi konkrétumot felvázolni.
Svéder homlok-egyenest ellenkező véleményen volt.
-Én megbízom Baluban - szögezte le elnyomva az ásítását. Hátára fordult, feje alá gyűrte a párnát. Már pirkadt odakinn. Ködfelhők mögött halványan vöröslött az ég alja.
-Balu egy szertelen, vagabund kölyök, de megvan benne a betyárbecsület. Azon kívül, gondolkozz csak. Mennyi munkánk és pénzünk fekszik már a sütödében! Ilyen könnyen nem adhatjuk fel! Nem futhatunk világgá az első nehézségtől. A mindennapok harcait végig kell vinni.....!

A gyerekeket aznap fenn hagyták a telken. Svéder Rezső megpróbálta a feleségét lebeszélni arról, hogy vele tartson, az asszony azonban hajthatatlan volt.
Mielőtt beszálltak volna a kocsiba, kihozott a fészerből egy kisbaltát, s betette a farmerkabátjába. Megvakarta Buksinak, a nagy farkaskutyának a fejét, beült, gázt adott s kihajtott a kertkapun. Az asszony becsukta mögötte a kapuszárnyakat és csatlakozott.
-Biztos, hogy jó ötlet a kisbalta? -kérdezte, amint elkanyarodtak az utca végén.
-Nem tudom - válaszolta. -De nagyon kérlek, ne szólj bele! Ne idegelj most, így is elég nehéz.
A hegyoldalt pára-felhő takarta, alig lehetett lelátni a folyóig. A túloldali sziget partja sűrű ködfelhőbe veszett. Svéder tudta, hogy ott van azért, s szent esküvéssel megfogadta magában, hogy ha megússzák ezt a mai napot, átviszi egyszer kenuval a családot. Vagy, ha nem oda -a szentendrei kanyarban túl veszélyes a folyó, nagyon nagy a sodra és tele van örvénnyel - akkor a Pap-szigetre, Leányfaluhoz, ahhoz nem kell átkelni a Dunán.

Balu és csapata nyolc körül futott be. Ötödmagával jött, ő motoron a többiek kocsival. A kopasz, kigyúrt gyerekek akkorák voltak, mint a telefonfülke, a fiú kertitörpének tűnt mellettük.
Nehéz, feszült, hosszú várakozás kezdődött. A percek, negyedórák csiga-lassan vonszolták magukat. Néha benézett egy-egy vendég, megkávézott és tovább állt. Rezső percenként nyúlt bele a belső zsebébe, ellenőrizte, ott van-e a pénz?
Biztos, ami biztos alapon magával vitte, újságpapírba volt becsomagolva. Ki tudja, hogy alakul?

Negyed tizenegy után két szakadt Lada állt meg a lángos-sütű bódéval szemben a sétány túloldalán.
A kerthelyiség ekkor már tele volt vendéggel. Hétágra sütött a nap. A sarokban álló hársfa könnyű szellőben táncoló levelei megszűrték a fényt, s fantasztikus, pillanatról pillanatra változó árnyjátékot vetítettek az asztalok tömör, gyalulatlan lapjára.
Csak a zsaroló szállt ki egyedül, az alacsony, izmos férfi, társai a kocsikban maradtak. A kinyitott ajtókon át látni lehetett, hogy baseball-ütőkkel vannak felfegyverkezve.
A férfi lassú léptekkel elindult a bódé felé. Vizsla szemmel nézett körbe, felmérte a terepet. Az asztalok mellett evő-ivó, pihengető emberek. A panel-épülethez közel, a belső asztal legszélén négy óriás-termetű, kopasz, arany-láncot viselő kigyúrt alak ült, kettő szemben, a másik kettő háttal. Balu, akit nem ismert, a bódé oldala mellett ácsorgott, nekitámaszkodott a falnak, keze a farmernadrág oldalzsebében valami dudorodó tárgyat markolt.
Svéderné bent volt a pult mögött, Rezső úr a másik oldalon a kisbaltát szorongatta a kabátja alatt.
Lépkedett tovább, megkerülte a talponálló asztalokat, megakadt a szeme a Balu kopaszain, habozott, kivárt egy kínosan hosszú pillanatig, majd odament Baluhoz.
-Te vagy itt a főnök, te kis buzi f.sszopó? -Lenézett a nadrág-zsebre.- Rejszolsz? Egy sima egy fordított? Vigyázz, nehogy elsüljön!
A fiú nemet intett -nem, nem én vagyok- és átmutatott a másik oldalra. -Ott a főnök.
-Az a mocskos dagadt f.sszopó öreg-cigány?
-Ja - mondta Balu.
A férfi átsétált.
-Te vagy Svéder?
-Igen.
-Itt a pénz?
-Itt van, de nem adom oda.
Megdermedt a levegő. Svéderné benn a pult mögött eltátotta a száját.
-Tessék? Aztán miért nem, te dagadt buzi?
Rezső úr megszorította a kabát alatt a kisbalta nyelét. - Mert nem. Majd ő elmagyarázza. -A fickó háta mögé mutatott, ahol feltornyosult Balu egyik kopaszának óriás-alakja. A férfi megfordult. Két kopasz nézett farkasszemet egymással, egy kicsi kigyúrt, és egy nagy kigyúrt. Úgy festettek egymás mellett, mint Zoro és Huru. A kicsi kopasz rácsodálkozott a nagy kopaszra.
- Maximusz? Te vagy?
-Életnagyságban - vigyorgott ez a kopasz. -És, te? Te is te vagy vén cimbora?
-Jah. Én vagyok.
-Azt hittem bekrepáltál múltkor Ercsiben.
-Majdnem, de amint látod, túléltem.

Amíg beszélgettek, két dolog történt szinte egy időben. A vendégek az asztaloktól kezdtek felállni és elszállingózni, ez volt az egyik. A másik pedig, az, hogy szép csendben, feltűnés nélkül megérkezett egy kék-fehér rendőrautó, s beállt a szakadt Ladák mögé.
Közben a két kopasz, a kicsi és a nagy tisztázták maguk között a tényállást.
-Ti a Nagy Bandi emberei vagytok ugye? -kérdezte a nagy kopasz a kis kopasztól.
-Hát, ja. Ez a mi felségterületünk. De ti mit kerestek itt? Börcsöknek sehul semmi köze ide!
-Tudom baszki, nincs is probléma ezzel. Mi csak ezt az egyet védjük. Az öreg f.sszopót.
-Értem - mondta a kicsi kopasz. -Jó, hát figyelj, majd a főnökeink letisztázzák, nekünk addig nem kell egymásnak esnünk.

Itt tartottak. Ekkor ért oda a rendőrjárőr.
-Mi folyik itt? - kérdezte az egyik fakabát.
A nagy kopasz derűs, barátságos képpel felelt: semmi biztos úr, csak beszélgetünk.
-Mutassák a személyi okmányaikat! Maga is - bökött rá Svéder Rezsőre. - És maga is ott, igen, maga! -Ez Tandem Balunak szólt.
A rendőrök mindenkit igazoltattak, az autókban ülőket is, a Nagy Bandi embereit.
Az iratok mindenkinél rendben voltak. Kihágás nem történt, rendőri intézkedésre nem került sor.
Az őrmester, mielőtt elhajtottak volna, figyelmeztetően odavetette: "aztán nem akarok semmi balhét, meg vagyok értve".
Beszálltak a kocsiba és elhajtottak.
Szedelőzködtek Börcsök emberei is. Megkapták a pénzüket, indultak. Rezső úrnak fogalma sem volt arról, mennyit fizetett Tandem Balu a védelemért. Végtelen naivitásában azt hitte, baráti szívesség.
A kis kopasz szintén indulóban volt. Egyelőre talonban a dolog. Svéder felszabadult vigyorral figyelte.
-Mit röhögsz mocskos vén buzi? -vetette oda foghegyről, elkapva a kárörvendő pillantást. Megvetően hátat fordított Svédernek.
-Azt, hogy pofára estetek- szájalt vissza elővigyázatlanul Rezső úr.
A kopasz olyan gyorsan perdült meg, hogy szemmel alig volt követhető. Arcán nem tükröződött semmiféle érzelem, egyetlen vonás sem rezdült ráncos, koravén képén.
Kinyújtotta a kezét, rábökött Svéder úr mellkasára. Csak ennyit szólt jéghideg, fagyos hangon:
-Meghalsz f.sszopó cigány, vetted?!
Balu közelebb lépett, keze a pisztoly agyán a nadrágjában.
-Mi van szépapukám?
Csak a szemei szórtak villámot a kopasznak.
-Te is megdöglesz! Halott ember vagy!
Még a hangját sem emelte fel, ez volt az egészben a legvérfagyasztóbb.
Odaintett cimboráinak. A soförök beindították a motorokat. Egyenletes, nyugodt léptekkel elsétált az első kocsihoz, beült. Pörgő kerekekkel, nagy porfelhőt verve elszáguldottak.

Balu motorbiciklije ott állt a sétány mellett. A fiú agyát elborította egy kósza vérhullám - halott ember vagy! - zengett a fülébe. Nyeregbe pattant, egy pillanat, s ment volna utánuk. Svéder Rezső az utolsó minutumban kapta el a derekát, s mintha apró csecsemő lenne Tandem Balu, egyszerűen kiemelte medvemancsával a nyeregből.
-Nyughass bameg - reccsentett rá. -Nem volt elég mára?

De Svéderék megpróbáltatásai ezzel még nem értek véget. Két hétre rá adóellenőrzést kaptak, s lebuktak, mert nem adtak számlát az álruhás ellenőrnek, aki vadevezősnek álcázta magát. Aztán rajtuk ütöttek a fináncok, ők is megbírságolták a családot a jövedéki törvény durva megsértéséért: nem lett volna szabad szeszes italt árusítaniuk! A két bírság elvitte az összes addigi keresetüket, sőt, a kazettában lévő pénz nem volt elég, az ingatlan adásvételből megmaradt vésztartalékhoz is hozzá kellett nyúlni. Azt gyanították, hogy valaki feljelentette őket, s lehet, hogy tényleg így volt.
Egyik éjszaka az asztalokat borogatták fel ismeretlenek, pár nap múlva a bódét törték fel, s fosztották ki. Nem lehetett puszta véletlen.
A legnagyobb bánatot azonban az okozta, hogy augusztus-végén az egyik nap, amikor munka után hazatértek, a kertben eldőlve, élettelenül találták meg nagy barátjukat, Buksit, a házőrzőt. Véres hab rezgett szerencsétlen állat száján, nyilvánvaló volt, hogy megmérgezték.

-Miért sújtasz minket ó Isten! - nézett fel az égre Svéder, amikor elhantolták szegény kutyust - ennyi sok rosszat biztos nem érdemeltünk!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-05-23 07:45:34

válasz Finta Kata (2018-05-21 12:44:54) üzenetére
Ksznm Kedves Kata! rlk, h tetszett! Sajnos voltak ilyen esetek. Hogy a rendrk mirt nem lptek fel szigorbban? Ht ez tnyleg rthetetlen szmomra is, - de gy volt! Szeretettel dvzllek, s vrlak vissza! -n
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2018-05-21 12:44:54

Kedves Laci!
Nagyon izgalmas, olvasmnyos ez a rsz. Nagyon jl add t a borzalmakat. Az ilyen trtnet
bizony szinte hihetetlen, hogy megtrtnt, mgis igaz. Az viszont furcsa, hogy a rendrk hogy
lltak hozz. Vagy k sem mertek cselekedni?
dvzlettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-03-26 15:31:42

válasz Ylen Morisot (2018-03-25 10:59:10) üzenetére
Szia Ylen! Az a clom! :) De ne izgulj, ez csak kitalci! :) Ksznettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-03-26 15:29:54

válasz Ötvös Németh Edit (2018-03-15 19:45:04) üzenetére
Kedves Edit! Ksznm, h olvasgatod. Ez most tnyleg egy izgalmas rsz, megltjuk mi lesz? Szeretettel: n
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2018-03-25 10:59:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Na, ilyenkor emelkedik meg az olvas vrnyomsa - nem is csak a trtnettl, hanem mert akaratlanul is prhuzamot tall a valdi lettel, ha nem akar, akkor is. Szval borzolod a kedlyeket rendesen! :)
dv:
Ylen
Alkotó
Ötvös Németh Edit
Regisztrált:
2016-05-13
Összes értékelés:
2305
Időpont: 2018-03-15 19:45:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bdn!
Amennyire borzaszt, annyira jl lertad.
Llegzetemet visszafojtva olvastam.
Mi trtnik, mi lesz ebbl, itt vannak a kopasz, kigyrt fickk, itt valami balh tr ki. Vagy mgsem?! Jajjjj!
Gratullok! Szuper vagy!
Szeretettel: Edit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-02-13 08:02:06

válasz oroszlán (2018-02-12 11:34:38) üzenetére
Kedves Ica! A sors nha nagyon kegyetlen tud lenni! Egyszer fenn, egyszer lenn. :) Ksznettel: n
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2018-02-12 11:34:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Remekl tartottad az izgalom fonalt s vezetted vgig az olvast, ill. engem.
Sajnos, hogy megtrtnhetett.
Tetszett nagyon!
Szeretettel gratullok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-02-09 08:47:14

válasz hundido (2018-02-09 05:57:49) üzenetére
Szia, ksznm!!! Nagyon rlk, h tetszik! Igyekszem az letbl ellesett dolgokat megmutatni, h "letszer" legyen! dvzlettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-02-09 08:44:34

válasz F János (2018-02-08 16:09:20) üzenetére
Kedves Jnos! J monds, tall. Ez a rsz vals esemnyek alapjn kszlt. Volt egy tenisz-stram, amit zemeltettem. Egyszer csak jttek a "kopaszok" s hasonl mdon pnzt kveteltek. Hasonl szitu volt. Persze nem adtunk. De vgl fel kellett venni egy biztonsgi rt, s az tbbe kerlt, mintha a kopaszoknak fizettnk volna. gy mulat egy magyar r! :) Ksznettel: n
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2018-02-09 05:57:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Remek, fordulatokkal teli rszt rtl. Izgalmas, olvasmnyos volt. Sajnos, nem volt knny akkoriban, ha vki zavarta msok kreit, vagy nem akart fizetni stb. Nem vagyok benne biztos, hogy ma nem gy van. Nagyon tetszett!!! dv hundido
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-02-08 16:09:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bdn!

Sajnos ebben a helyzetben nincs j megolds. Ezt hasznljk ki azok akik a vdelmipnzt szedik. Aki fizet, nem mer beszlni rla, a rendrk pedig nem csinlnak semmit amig vr nem folyik.

Volt sajt zletem, kb. 100 mterre a rendr rstl. Hiba volt riszt, felszerelve, rcs minden nylszrn, hromszor trtek be. A riaszt hangja elhallatszott a rendrsgig, de ppen nem volt ott senki, hogy kijjjn.
A biztost mindig keveset fizetett, gy knytelen voltam bezrni.
Mondjk: A szemesnek ll a vilg,... de a szemtelen elveszi elle!

Vrom a folytatst, dvzlettel: Jnos

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023