HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 25

Tagok összesen: 1939

Írás összesen: 52468

Mantova fűszerolaj spray
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2018-02-13

Mi kommunista ifjak...MK VII/1.

Nemesnét nem olyan fából faragták, hogy könnyen megadja magát a sorsnak. Az élet jó tanítómester, Etelka korán megtanulta, hogy a legfőbb szabály a túlélés. Elvek, eszmék, ideák jönnek, mennek, nem számítanak.
Még alig cseperedett kislányból nagylánnyá, amikor a háború után a kommunisták a Szálasi-perben, mint akárhanyadik vádlottat, elítélték az apját, és 1946. március 12-én felakasztották. Endre László mellett lógott a fater jobb kéz felől.
Azon a napon szent esküvéssel megfogadta, hogy ő okosabb lesz.
Becsület, tisztesség, önzetlenség, hit, és szeretet? Mik ezek Jézusom! Becsület az, ha az ember önmagához, a saját érdekeihez ragaszkodik, ahhoz hű. Tisztesség, ha az ember nem veri át a munkaadóját, legalább is addig a percig nem, amíg a fizetését tőle kapja. Vagy addig, amíg az érdekei mást nem diktálnak. Szeretet pedig, ha segítőkészséget mímelve kihasználsz bárkit, aki az utadba kerül.
Barátság, emberség, tisztelet, bizalom? Ebben a mai világban? Ugyan kérem!

Nem vethetünk semmit Nemesné Falusi Etelka szemére: az emberek, mióta világ a világ, mindig eszerint éltek és gondolkoztak. Tisztelet a kivételnek, de ki a kivétel, könyörgöm, mondja meg már valaki? Mutasson nekem egyet, s én Villon szavaival azt válaszolom: jó Herceg dönts, s én megnyugszom benne!
De halkan hozzáteszem: "bár, ami engem illet..."?

Budapest rommá lőtt utcáin átvergődve eljutott a városparancsnokság egyik körzeti irodájába, és felajánlotta szolgálatait az új hatalomnak. Mivel nem tudták ki ő, és nem üres kézzel érkezett -nevekkel, címekkel, telefonszámokkal - felfogadták. Az általa feljelentett személyek között a füzet első oldalán a saját családja szerepelt, anyja, testvérei, unokatestvérek, nagybácsik, nagynénik, a többi lapon a család barátai, ismerősei. Több tucat személy volt azon a listán!
Karrierjét a kommunista, népidemokratikus rendszerben ettől a perctől lehet eredeztetni.
Piti besúgóként kezdte, innen emelkedett egyre magasabbra a ranglétrán.

1990-ben, amikor Magyarországon befellegzett a szovjet-típusú kommunizmusnak, se perc alatt döntött: átáll az új hatalom oldalára. Legelőször is munkahelyre volt szüksége, nyilvánvaló volt ugyanis, hogy a Hivatalban nem maradhat az új kormány alatt.
Mindegy, mi leszek, gondolta, csak utcaseprő ne legyek.
Hallott róla, hogy Kelemen Gézának irodája van a Huszár utcában. Nem kellett sokat talpalnia, hogy megtudja, az irodavezető az, az Eszteriné, aki az OKH Agrárgazdasági Főosztályon volt egyszerű, beosztott gépírónő.
Ez, az! - mondta magában. Kelemen Gézának szüksége van egy hozzáértő vezetőre, egy olyasvalakire, mint ő, aki nagyságrendekkel jobb Eszterinénél. Neki, mármint Etelkának meg szüksége van ugródeszkára!
Bejelentkezett, találkát kért. Tandem Balu meglepődött, csodálkozott, de végül úgy döntött, fogadja egy beszélgetés erejéig.
-Most már nem félek tőle - magyarázta este vacsora közben Icának - nem árthat nekem. Arra viszont roppant kíváncsi vagyok, mit akarhat? Holnap délelőtt találkozunk az irodában. Nem jössz be?
-Nem tudok sajnos - rázta meg csúnya, göndör-vörös fejét a lány - orvoshoz viszem Ibikét, napok óta erősen köhög, s fáj a kis füle. Pedig biztos nagy hecc lesz.

Csak részben volt igaza Balunak a "nem árthat" benyögéssel. Egy tigris ártalmatlan például, amíg a ketrec vasrúdjai mögött tartod, de nyisd csak ki az ajtót, ereszd be magadhoz, s akkor majd megtudod, tényleg az-e?
Eszteriné megismerte, abban a szent minutumban, amint benyitott, tele is lett rögtön a gatyája. Nemesné viszont úgy tett, mintha nem ismerte volna fel Eszterinét.
A titkárnő hellyel kínálta és beszólt Baluhoz.
-Kelemen úr, egy hölgy keresi.
-Tudok róla, eressze be, kérem.
Eszteriné udvarias mozdulattal beterelte Nemesnét Baluhoz, majd kiment a mosdóba, hogy kiöblítse a bugyiját, és tisztába tegye magát.
A volt személyzetis örvendező mosollyal nyújtotta a kezét az elébe siető Tandem Balunak. Olyan volt az a mosoly, mint amikor az óriáskígyó mosolyog rá a reggeli gyanánt kiszemelt aprómajomra.
Kötelező udvariassági körök lefutása után - hogy, s mint van, jaj de örülök, hogy újra látom, milyen szép időnk van ma - így folytatta Nemesné:
-Ha megengedi Kelemen úr, rátérnék jövetelem okára. Mint tudja a közelmúltban lezajlott változások örvendetes módon új teret nyitottak a magánvállalkozások számára. Tudomásom van arról, hogy a kormány nemsokára elindítja a budapesti közlekedés korszerűsítésének programját, és az országos úthálózat fejlesztését, ami elsősorban autópálya építést jelent. Megfelelő kapcsolatokkal rendelkezem ahhoz, hogy az ön cége, mint beszállító, bekapcsolódjon ezekbe a sok-száz milliárd nagyságrendű projektekbe. Érdekli-e önt a lehetőség?

Balu fejében megszólalt egy vészcsengő, de figyelmen kívül hagyta. - Érdekel.
-Nagyszerű - nyugtázta Nemesné alig észrevehető megkönnyebbült sóhajjal. -Akkor most jól figyeljen. Maga alkalmaz itt engem kooperátorként. Az se baj, ha minimálbérre leszek bejelentve, tudom, hogy megy ez manapság. Én pedig, kapcsolataim révén hozom magának a bizniszt, odahatok, hogy a kiírt tendereket mi nyerjük meg, s minden megkötött traktus után kapok zsebbe tíz százalékot. Rendben van?
A vészcsengő folyamatosan szólt, a fiú ennek ellenére azt mondta: rendben! -Hozzátette azonban: a tíz az, sok.
-Nem sok - szögezte le Nemesné. - Gondolkozzon. A szerződések nem teljes áron köttetnek majd, a papírra húsz, harminc százalékkal kevesebb kerül, mint, ahogy szóban megállapodunk.
-Értem. S a különbözet....
-A különbözet természetesen a maga zsebébe vándorol. Illetve fele részben nyilván a másik félnek a zsebébe, aki együttműködik velünk.
Balu felállt. -Átgondolom.
Nemesné is talpra kepeszkedett. Szokásos hivatalbéli slampossága már a múlté volt. Kirittyentette magát a tárgyalásra, haja, körmei rendben voltak, diszkréten, elegánsan volt öltözve: sötétkék szoknya, fehér blúz, selyemsál a nyakban, fekete retikül, glaszékesztyű.
-Ne sokat várasson Kelemen úr, mert elmegyek máshoz ezzel az ajánlattal. -Nyújtotta a kezét -Na, Isten áldja!
-Magát is - viszonozta ostoba képpel Tandem Balu.

Mikor már Nemesné kívül volt az utcán és látták az üvegen keresztül vaskos alakját elsietni a Rákóczi út irányába, Tandem Balu behívta a szobájába Eszterinét, pezsgőt bontott és így szólt: igyunk arra, hogy megfogtuk az Isten lábát!
-No csak vigyázzon - válaszolta Eszteriné. -Ez a nő egy áspiskígyó.
A fiú tudta, hogy szó szerint így igaz. A csábítás azonban túl nagy volt: tálcán kínált milliárdos ügyletek. Másnap felhívta Nemesnét és közölte, hogy átgondolta az ajánlatot, benne van.

-Részemről a fáklyásmenet - mondta a telefonba. -Holnap akár kezdhet is Etelka drága.
Az már feledésbe merült, hogy hivatali munkaköréből nemrég éppen Nemesné rúgta ki.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2018-05-24 07:31:51

válasz Finta Kata (2018-05-23 12:07:00) üzenetére
Kedves Kata! Jó mondás, tetszik! Szeretettel köszönöm: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2018-05-23 12:07:00

Kedves Laci!
Az már igaz, hogy akkor furcsán hangzott az alábbi:
"Nemesné: Barátság, emberség, tisztelet, bizalom? Ebben a mai világban? Ugyan kérem!"
Persze, az most is igaz, hogy sokat jelent, ki mondja.
Koszos disznóból csak akkor lesz tiszta, ha levágják és tiszta vízben megmosdatják: Eme mondás nem mástól, hanem tőlem származik.
Mondhatom, nagyon várom, mi lesz ebből, tehát tovább olvasom.
Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2018-02-15 07:58:36

válasz oroszlán (2018-02-14 23:43:02) üzenetére
Kedves Ica! Balu mögött, mint erős vár, ott van Roth Emil. De azért Nemesné bekavar majd, ki tudja? Mily szerencse hogy ilyen esetek manapság már nem történnek! :) Vagy mégis?
Szeretettel köszönöm: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2018-02-15 07:54:28

válasz F János (2018-02-14 15:42:48) üzenetére
Kedves János! Igen, a Walesi Bárdok eszébe juthat az embernek! Mint ellenpélda a gerincre! Ötszáz bizony dalolva ment....Nemesné nem egy bárd. Ámokfutása folytatódik. A kor termel ki az ilyen embereket, vagy az ilyen emberek "termelik" a kort? Nem tudom! Marx azt mondja a lét termeli ki a tudatot....Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8804
Időpont: 2018-02-14 23:43:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Köpönyegforgatók mindig is voltak és sajnos mindig is lesznek jellemtelen emberek.
Már előre sajnálom Balut mibe keveri bele, és mi lesz belőle...lehet, hogy semmi, mert ilyen a világ ma is.

Szeretettel gratulálok, üdv. Ica
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-02-14 15:42:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Semmi sem változott azóta. Tartok tőle, hogy az évszám akár 2015, 6, 7 is lehetne, de akkor a szerkesztők nem engednék megjelenni.
A WALESI BÁRDOK jutott eszembe.

Üdvözlettel: János

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Apropók (harmadik rész) címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A "meg" váltóról című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: A költő című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel 8 G címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Emlék címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Kecskerímek 1 című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Krancz Béla alkotást töltött fel kabát mese címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hiányzol című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Csendes éjszaka című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: A költő című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Kristályomhoz, szabadon című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: Az éjszaka című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: A költő címmel a várólistára

Zoltanovic alkotást töltött fel A találkozó címmel a várólistára

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

A. K. Mraz alkotást töltött fel A Fekete Csillag - 1# novella címmel a várólistára

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Hideg van! című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Csendes éjszaka című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022