HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53065

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2018-02-15

Mi kommunista ifjak...MK VII/2.

Az olvasóban felmerülhet a kérdés, mi lett a rendszerváltás után azokkal a titkos személyzeti anyagokkal, amelyek a Hivatal több mint ezer dolgozójának bizalmas adatait tartalmazták? Az aktákat Nemesné három hatalmas páncélszekrényben őrizte, melyekhez egyedül neki voltak kulcsai.
A történet nagyon érdekes, jellemző a kor szellemére és viszonyaira, így hát, bízva abban, hogy nem untatjuk vele az olvasót, elmeséljük. Már csak azért is, hogy nevessünk egy jó nagyot rajta, ma már ugyanis, ebben a mai szebb, jobb világban ilyesmi elképzelhetetlen!

De először nézzünk bele egy aktába, lássuk, miket gyűjtögettek rólunk a szocializmus építésének idején!

Vegyük elő most képzeletben Tandem Balu dossziéját, akinek becsületes neve Kelemen Géza. Az ilyen akták természetesen nem képzeletben léteztek, hanem valóságosan, a legvéresebb, legvadabb valóságban, bármikor elő lehetett venni és fel lehetett használni az illető személy ellen a benne lévő információkat. Hátborzongató? Bizony az. De hát sajna így volt, - igaz volt! Mi is elmondhatjuk, mint az Arany János: "nem mese az, gyermek"
Lássuk tehát a medvét. A káderlap tartalmát csak kivonatosan közöljük, tekintettel vagyunk az olvasó álló, illetve ülőképességére, mert a teljes anyag, terjedelme miatt, attól tartunk, regény lenne a regényben.

KELEMEN GÉZA Gúnyneve: Tandem Balu. Született Üllő, Pest megye 1964. Anyja neve Szőlős Mária, foglalkozása tanítónő, hitoktató apja id. Kelemen Géza asztalos, felszabadulás előtt az irredenta Ébredő Magyarok Legényegylete helyi szervezetének helyettes vezetője. Istenhívők, templomba járnak. Pártállás: 45 előtt: Szociáldemokrata Párt. 45 után pártonkívüli. Mozgalmi múlttal nem rendelkezik.
Nagyszülők, összes adat, születési év, ki hol született, község, város, mikor hová költözött. Foglalkozás, vallás, politikai irányultság. (Nem közöljük, 15 gépelt oldal)
Oldalági rokonok. Apai nagybátyja Kelemen Ákos. Született, anyja neve, stb. 56-ban az ellenforradalom oldalára áll, részt vesz a Köztársaság téri Pártház ostromában, a kialakuló tűzharcban lelőtték. Anyai nagybátyja Fellegh János, 46-ban disszidált, kivándorolt az Egyesült Államokba, mosogató-fiú, pincér, mindenes, szabadúszó-vállalkozó. Beállítottsága: leplezetlenül reakciós. Unokanővér: Virág Istvánné sz. Kelemen Zsanett, disszidens, Svájc, Bern Fridrich strasse 18. Kispolgári csökevény.
És így tovább, hosszú tömött sorban, oldalakon keresztül.
Az adatok után a következő jellemzés olvasható:

Kelemen Géza 1987. VIII. 10. óta dolgozik a Hivatalban. Végzettsége: Agrár-közgazdasági Egyetem. Pártonkívüli, a KISZ szervezetbe nem hajlandó belépni. Többszöri unszolásra elvállalja a "sportfelelősi" megbízatást. Feladata, hogy a KISZ KB határozatainak megfelelően megszervezze a hivatali dolgozók tömegsportját. Ebbéli megbízását ürügyként arra használja, hogy kibújjon hivatali munkája, kötelezettségei alól. Szemléletére jellemző, hogy olyan retrográd, kispolgári értékrendet képviselő amerikai filmeket néz a televízióban, mint például az Onedin család, illetve moziban, mint az Elfújta a szél. Megnyilvánulásaiból kitűnik, hogy megkérdőjelezi a szocialista realizmus elért vívmányait. Kritizálja a Népszabadság kultúrpolitikai rovatának állásfoglalását az amerikai szennyirodalommal és az ócska, művészi értéket nem képviselő bestsellerekkel kapcsolatosan. Minden alkalmat megragad, hogy a szolgálati helyét elhagyja. Napi szinten 10-15 alkalommal megy ki az irodából azzal a nyilvánvaló ürüggyel, hogy dolgát kell végezni a mellékhelyiségben. Ha ez így van, akkor felmerül a kérdés: nem végez-e alantas ösztönei folytán önkielégítést e közben? Az ebédszünet engedélyezett fél órás időkeretét önkényesen egy, másfél órára nyújtja meg. Más osztályok dolgozóival találkozik ilyenkor, beszélgetéseik során kritizálják pártunk és kormányunk intézkedéseit, politikáját, megkérdőjelezik a dolgozó nép, a munkásmozgalom, és a nemzetközi internacionalizmus haladó szellemű mozgalmainak létjogosultságát.

Ez után hosszú, több oldalas naplószerű felsorolás: mikor ment ki a WC-re, mikor jött vissza, kikkel, miről beszélgetett.
Részlet: 1987. december 10. szerda 10 óra 12 perc: jelzi, "kimegyek pisilni", majd ez követően ebédig már nem jön vissza! 1988. január 9. II. emelet, folyosó. Csepregi Jánosnak azt mondja: "szar az egész." Május 1. Vállalati üdülő. Római part, Kossuth Lajos sétány, zászlófelvonás, tisztelgés: "kész cirkusz ez a május egy, ami itt folyik, az, tiszta röhej."
Később, délután 16 óra: "csak azt nem tudom, mi a f...nak vannak még mindig itt ennyi ideig az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok?"
1988 augusztusában a Hivatal balatonlellei KISZ vezetőképző táborában, a kínálkozó lehetőséget megragadva összecimborál az osztályellenséggel. Illegális, megengedhetetlen kapcsolatot alakít ki a helyi plébánossal, közös sporteseményt, focimeccset szervez a kommunista fiatalok és a községbeli klerikális reakció között! Arra bujtogatja táborozásban résztvevő becsületes fiatal kommunista társait, hogy vegyenek részt a plébános által bemutatott egyházi szertartáson, amit "misének" neveznek. Megszervezi a részvételt, ezt követően néhány elvetemült társával un. "agapén" jönnek össze, ahol a pappal és a segédjével a rendszert bírálják és összeesküvést terveznek a megdöntésére. Ekkor kijelenti: "ami ma Magyarországon van, az egy rohadt diktatúra"

És, végül álljon itt az összegzés:

Kelemen Géza alkalmatlan magasabb vezetői tisztség ellátására, komolyabb állami vagy pártfeladatok betöltésére. Erősen klerikális, reakciós, rendszerellenes beállítottságú, származása, neveltetése folytán kispolgári értékrendet valló egyéniség, szertelen természet, kiszámíthatatlan, összeférhetetlen alkat. Kisebbrendűségi komplexusai vannak, amelyek beilleszkedésre, konstruktív, haladó együttműködésre képtelen különc természetéből, társadalomtól, mozgalomtól, közösségtől való szándékos elzárkózásából fakadnak. Gátlástalanság, szexuális szabadosság, kicsapongó életmód, a szocialista erkölcs normáinak teljes semmibe vétele. Mániákusan, beteges, infantilis módon vonzódik a motorok és a motorsport iránt. Káderfejlesztésre nem javasolt.

Az anyag elolvasása után már csak egy kérdése marad az embernek: vajon kik gyűjtötték, gyűjtögették ezeket az információkat? A rendszernek minden sarkon, minden szegletben volt egy besúgója? Több-e puszta feltételezésnél, hogy minden ötödik ember valamilyen formában informátor, azaz spicli volt?
"Vigyázat, a falnak is füle van" - hallottuk olyan sokszor a figyelmeztetést azokban az években, és az a gyanunk, nem alaptalanul.

1990 nyarán Nemesné érezte, hogy kezd egyre forróbbá válni talpa alatt a talaj. Mielőtt elment volna szabadságra, melyről tudta, végleges lesz, nem tér vissza soha többé, még egy utolsó feladatot el akart végezni. Az akták, a benne lévő anyagokkal egyetemben súlyos tárgyi bizonyítékokat jelentettek addigi működésére nézve. Egy szép nyári napon utasítást adott a titkárnőjének, hogy délután 6-ra rendeljen tehertaxit a Hivatal elé. Az akciót munkaidő után kívánta lebonyolítani, hogy minél kevesebb szem lássa. Beígért az anyagmozgató fiúknak egy láda sört, meg pluszba a túlóra-pótlékot, és lehordatta velük a teherportára a dossziékat.
-Csak a helyet foglalják - mondta a csodálkozó szemű titkárnőnek. - Ma már nem korszerű a papír alapú nyilvántartás. Minden anyag mikrofilmen van, onnan számítógépre kerül.
A közlés igaz volt, hetek óta fotózta titokban az anyagot.
Felrakatta a platóra a csomó papírt. A kocsi egyenesen a Dunaharaszti-szemétégetőbe vitte az aktákat. Nemesné végigvárta, hogy az utolsó darab elhamvadjon, csak akkor ült be a kocsijába. Megnyugodva hajtott haza. A bizonyíték megsemmisült. A káderlapokról készült mikrofilmet egy kis fém kazettába rejtette és bezárta otthoni íróasztalának fiókjába. Alkalomadtán feltelepíti majd a Commodore 64-re, másolatot készít, s aztán majd meglátja, mire lesz jó?!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2018-06-20 21:59:47

válasz Bödön (2018-06-15 09:03:26) üzenetére

Miért nem mered elmesélni a kádelapodat, bennünket az is érdekelne.
Kata

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10596
Időpont: 2018-06-15 09:03:26

válasz Finta Kata (2018-06-10 23:11:13) üzenetére
Kedves Kata! Örülök mindig, amikor tudsz jönni! Sajnos tényleg így volt. Én láttam egyszer a káderlapomat! Nem mesélem el....Szeretettel köszönöm: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2018-06-10 23:11:13

Nem is gondoltam, hogy Tandem Baluról annyi rosszat összehordtak.
Előfordult másokkal is, nem is kevésszer...
Bizony, így volt ez. Azt ugyan nem tudom meddig, azt sem, hogy pl. ahol én dolgoztam, talán még
korábban, nem hiszem, hogy ott az acélgyárban ilyen lett volna. Én jól, és nagyon sokat dolgoztam,
de nem léptem be (csak egyszer, mikor azt mondták, hogy ha nem, akkor felmondanak) de egyszer se mentem el összejövetelre, azonban aki jól tudott gyorsírni, azt úgyis mindig kivezényelték a nagy,
megyei gyűlésre, akár tetszett, akár nem. De az igaz, hogy embereket figyeltek, mikor mentem estefelé, ha sok volt a dolgunk, akkor fekete-ruhás emberek bizonyos ablakokban figyelt másokat. S tudtam is
róla, sokan elmondták. Nagyon félelmetes, kemény időket kellett átélnem.
Majd jövök ismét, nagyon elfoglalt vagyok mostanában.
Üdv. Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10596
Időpont: 2018-02-20 07:55:52

válasz oroszlán (2018-02-20 00:25:49) üzenetére
Kedves Ica! Mindenképpen hozd el, nagyon kíváncsi vagyok rá! Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2018-02-20 00:25:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Figyelemmel olvastam az úgy nevezett káderlapot!
Mivel már késő van, nem írok többet, pedig tudnék.
Lehet, hogy elhozom ide erről az időről a prózai írásom, ami megjelent könyvembem.
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10596
Időpont: 2018-02-16 08:50:34

válasz F János (2018-02-16 04:52:12) üzenetére
Kedves János! Bizonyos mértékig biztos...:) Úgy, mint a térkameráknak. Be fog következni, vagy már itt is van az orwell-i (rém) látomás. Üdvözlettel: én
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-02-16 04:52:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2018-02-15 16:46:56) üzenetére
Kedves Bödön!

A falnak, már nem csak füle, hanem már szeme is van. Még hozzá teszem, hogy az új autókban a GPS alapfelszereltség lesz, tehát onnan is adatokat szipkáznak le. Természetesen, csak a mi érdekünkben, mert ha baleset ér, csak megnyomsz egy gombot, és már jön is a mentő, és a rendőrség. Ennek örülni kellene, nem?

Üdvözlettel: János
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10596
Időpont: 2018-02-15 16:46:56

válasz F János (2018-02-15 16:16:14) üzenetére
Ja, pontosan így van, János! Jó példa rá, hogy valamikor nem régen mikrosütőket nézegettem az Interneten, aztán pedig csónakokat. Hát, mit ad isten, ezen az oldalon azóta is, az oldalsó hirdetési felületen mikrosütők, és csónakok hirdetései láthatók. De csak nálam! Ha Te pl. habverőt nézegettél mostanában, Neked az jelenik meg. Fogalmam sincs, hogy ez hogyan történik? A "Nagy Testvér" figyel? Üdvözlet, és vigyázz!!! Ne kapcsolj el az M1-ről!
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-02-15 16:16:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Ma is gyüjtenek adatot mindenkiről, csak ma már sokkal fejlettebb módon. Ezért van a sok vásárlókártya, az okostelefon, az okos TV. Ma az internet korában, minden adat keresztülmegy a műholdon. Mit veszünk, mennyit, havonta hányszor. Az M1-en kívül hova kapcsolgatunk meggondolatlanul. Mikor merre járunk a zsebünkben a telefonunkkal. Mennyi fizetést kapunk, abból, hogy tudunk kétszer annyit költeni?

Várom a folytatást, üdvözlettel: János

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) Örök Páros című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Örök Páros című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ősszel című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kivágott ősfa vagyok című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Maroknyi csend című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Elengedés... című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Kivágott ősfa vagyok című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Ősszel címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Helyesírás fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Helyesírás fórumtémához

Klára bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Durcáskodó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gondolatok egy téli téjkép előtt című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Október van című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Október van című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Október van címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) szövegértés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A Nyár Asszonya című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A Nyár Asszonya című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A sejtelmes Köd című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Bluest szakító címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A sejtelmes Köd című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

Saskó Éva bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

Saskó Éva alkotást töltött fel A sejtelmes Köd címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022