HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 11

Tagok összesen: 1933

Írás összesen: 52316

Hangya közösség jótékonyság
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-12-08 08:29:16

Reklám

Prózai művek / ABC pályázat
Szerző: Blitzer CsabaFeltöltés dátuma: 2007-02-10

Bombabiztos küldetés (Járgány)

Kinyílt az ajtó és a kocsiba újabb munkába sietők gyömöszölték be egymást. Egy idősebb nő könyöke talált be Ed bordái közé, s a fájdalomtól kicsit megrogyott. Nem elég, hogy rákényszeríttették ezt a kényelmetlen öltönyt, de még ezt a tömeget is sikerült kifognia.
"Miért is egyeztem bele, hogy elmegyek helyette? Á, hülye kérdés, hiszen ő a munkaadóm." - gondolta végig, miközben végignézett az elgyötört arcú embereken, akik mind a Ferra Corporation gyárába indultak, hogy megkezdjék aznapi robotmunkájukat. "Jobb, ha nem panaszkodom, örülhetek a szerencsének, hogy ilyen külsővel áldott meg." Előhúzta adatkártyáját zakója belső zsebéből - a mozdulattal visszaadta a könyöklést az idős hölgynek - , majd vigyorogva nézegette: Korben Welling szenátusi képviselő - állt rajta. Ed megdörzsölte a fényképet rajta és még inkább elmosolyodott. A szenátor képmása teljes mértékben megegyezett az övével, akár két tojás. Munkája során rengeteg alkalommal kellett helyettesítenie, kimentenie az unalmas protokolláris összejövetelek alól. Mindez alatt betekintést talált a belső politikai életbe, s felfordult a gyomra attól, amikben szenátor hasonmása részt vett. Persze azért rengeteg előnyt is szerzett külső adottságának köszönhetően, melyek nagy részéről Welling úrnak nem volt tudomása.
A vonat megállt, s ő még néhány utastársával együtt megpróbálta a munkások között átpréselnie magát.


- Ma délben fog tehát megtörténni, a nagygyűlésünk időpontjával egyszerre, pontban délben. - szólalt fel a rögtönzött vezetőségi ülés vezetője. - Sajnálatos dolog, hogy ilyen módszerekhez kell folyamodnunk, de eddig sajnos minden törvényes utat lezártak előttünk... Szükséges áldozatok...
Néma csend követte a bejelentést. Eljött hát az elkerülhetetlen. A majd' egy évtizedes lobbizások, petíciók, tüntetések... mind eredménytelenül záródtak le. 2032. január 28-a szörnyű nap lesz az ország életében, de az utána következő változásoktól sokat remél az a több százezer ember, akikre a nagygyűlésen számítanak.
- Öngyilkos merénylő? - törte meg a csendet a kis társaság részletekbe eddig még be nem avatott tagja.
- Nem. Ennél sokkal eredetibb megoldást találtunk. Az elnyomó kormány egyik tagja lesz maga a merénylő. Csak még nem tud róla... A nukleáris töltetet egy Tonamiba építettük bele, mely épp most indul utolsó útjára a kormányülés titkos épületéhez, valahol a Keleti-hegység egy eldugott völgyében. Már nem kell sokáig várnunk és egy új korszak köszönt majd be!


Ed megérkezett az autószervizhez. Az irodában maga a tulaj fogadta, nyájasan üdvözölve.
- Nos? Elkészült?
- Igen, szenátor úr, jobban szuperál, mint újkorában.
- Akkor pontosan mennyivel is tartozom?
- Ugyan, ne sértsen meg, az égvilágon semmivel sem tartozik. Örülünk, hogy a mi szolgáltatásunkat vette igénybe.
- Ó... rendben. - válaszolta Ed, majd kihúzta magát és a fejét is kicsit feljebb emelte. - Akkor ha már itt vagyok, legyen szíves, tegye hozzá még azt a kis autóba szerelhető filmlejátszót... sajnálom, de nem nagyon értek ezekhez a bizgentyűkhöz... arra a kis szürkére gondolok ott a polc bal szélén.
- Máris adom, uram... természetesen ez is a cég ajándéka. 342 alapból beépített film, minden kategóriából.
- Ha lehet, ne szereljék be, a ma délben kezdődő kormányülés minden bizonnyal dögunalom lesz... legalább lekötöm magam valamivel. - próbálta a Welling szenátor jellegzetes fintorát bevetni, amit már olyan mesterien elsajátított. Aztán fogta a slusszkulcsot és elköszönt a tulajtól.
Odakint már várta megjavított autó. A két éves Tonami az utóbbi években leginkább felkapaszkodó japán cég legújabb gyártmánya volt. A hófehér festék szinte vakította a ragyogó napsütésben. A gombnyomásra működő ajtó hangtalanul nyílt ki, s maga a jármű legalább olyan hangtalanul suhant el szerviz parkolójából. Végigszáguldott vele a kisváros utcáin, s még látta, ahogy a kereszteződésekben pirosra vált a lámpa. Még jobban rátaposott a gázpedálra, pillanatok alatt elhagyva a lakott területet. Az autópályára viszont nem kanyarodott rá, ha már itt van ez a jó kis járgány a segge alatt, akkor legalább kihasználja a helyzetet és megenged magának egy kis kocsikázást. A tengerpartot ölelő sziklákon hangos csattanással szelídültek meg a hullámok. Sirályok köröztek, s vészjósló hangjuktól megremegtek a meredek partoldalba kapaszkodó fák. Ed semmit sem hallott kétségbeesett jajgatásukból, a tűként magasba meredő fák is csupán egy sűrű kerítésnek hatottak számára, mikor a 230 km/h sebességgel elhajtott mellettük. A rádió egyfolytában a fővárosi nagygyűlésről beszélt, s a "csőcselékről", egy "züllesztő, illegálisan alakult" szervezet lázította fel a tisztességes embereket a jólétet biztosító kormányzat ellen... Ed azonnal csatornát váltott, inkább a nosztalgia rádión bármi más ehelyett a förmedvény helyett! Ennek hatására még inkább belelépett a gázpedálba, némely éles kanyarban majd' kisodródott, kevesen múlott, hogy a parti szikláról a tenger hullámai között végezze. Élvezte a sebességet, hajtotta a járgányt, mint hogyha épp a legutolsó útjára vitte volna.


Dolby rendőr rég érezte magát ilyen kellemetlen helyzetben. Egyenruha nélkül sodródott a tömeggel, s félve tekintgetett ki az utca szélén felsorakozott kollégáira, akiket a tömeg "megfékezésére" vezényeltek ki, már ha néhány ezer ember képes lenne egy százötven ezres tömeggel megbirkózni. Próbált a főút közepe felé araszolni, de minden igyekezete ellenére csak a mellékutcákhoz közel tudott előre jutni. Óvatosan tekintgetett kifelé, a mellékutcákat lezáró kollégáit vizslatta, nehogy valamelyik felismerje, bár ekkora tömegben legalább akkora lett volna ennek az esélye, mint megnyerni az ötös lottót. Mégis... ahogy sokadjára kitekintett, egy ismerős arcra bukkant, de nem a kollégái között, hanem kint a mellékutcában. 11.45 múlt, szeretett volna minél közelebb kerülni a szónokokhoz, de nem valószínű, hogy ezt a pár száz métert addig már meg bírja tenni, majd kivetítőn keresztül figyeli az eseményeket. Most már mindegy - gondolta magában, bár talán ez az ismerős alak közelebb juttathatja a hatalmas színpadhoz, ahol a békés tüntetés egyfajta színházi ruhát kap a sok fellépő sztár miatt.
- Szenátor úr! Erre! Segítek közelebb jutni magának. Dolby rendőrtiszt vagyok, a kollégáim majd helyet biztosítanak, hogy közelebb juthasson.
- Dolby rendőrtiszt, miattam ugyan ne törje magát, ha hiszi, ha nem, nem én vagyok Welling szenátor. Sokan mondták már, hogy nagyon hasonlítunk, de abban nem, hogy ő ilyesmiben részt venne. Engem is kirúgatna, ha megtudná, hogy itt vagyok, rossz hírét kelteném... érti, mire gondolok? Valamiben viszont valóban segíthetne. - mutatott Ed a háta mögött álló Tonamira, melynek még járt a motorja. - Hol tudnék leparkolni ezzel a járgánnyal?

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5611
Időpont: 2011-04-03 15:43:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Blitzer Csaba (2011-04-03 15:19:21) üzenetére
Köszi a részletes választ!
Bár amit én olvastam ki belőle, az is nagyon jó!
Valószínűleg a hazai politikai ámokfutás miatt olvastam olyannak... :D


Judit
Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2011-04-03 15:19:21

Folyt.
Valami csattanósra terveztem volna, hogy a végül visszafelé sült el a dolog, saját magukat robbantották fel, több ezer "szimpatizáns", ellenzéki ártatlannal együtt. Úgy terveztem mfogalmazni, hogy az utolsó pillanatig az legyen az olvasó érzése, az autó a hegyekbe tart a megbeszélésre, és a végén lett volna csattanó, hogy megkérdezi a tüntetés helyszínén:"Hol tudnék leparkolni ezzel a járgánnyal?"
Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2011-04-03 15:19:03

válasz T. Pandur Judit (2011-04-03 14:57:35) üzenetére
Nem teljesen így akartam leírni, sajnos megkötött a terjedelmi korlát, bár a végét direkt ilyen "csattanósra", befejezetlenre terveztem. Az igazi szenátor nem szerepel a történetben, csak említés erejéig. A terroristák az autóval akarták becsempészi a titkos kormányülésre a bombát, de arról nem tudtak, hogy az autóért egy hasonmás megy. A hasonmás pedig, mint a legvégén kiderül, nem a kormányülésre viszi az igazinak az autót, hanem tsz egy "kis" kitérőt a tüntetésre, melyet a terroristákkal "szimpatizáló", úgy értem ellenzékiek szerveztek (természetesen a terrorista nagykutyákkal, vezetőkkel együtt). folyt.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5611
Időpont: 2011-04-03 14:57:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Csaba!
Picit én is elgondolkodtam a végén, hogy ez most egy folytatásos történet? Aztán olvastam a hsz.-ben a válaszodban, hogy ezt így fejezted be. Azért tűnik az olvasó számára befejezetlennek, mert annyira részletesen kidolgoztad az elejét. /Könyök a bordában, mit gondolt, mit érzett, mit csinált, stb./ Ezt a részletes kidolgozást várja a végére is.
Aztán elgondolkodtam a fejleményeken, és újra végig olvastam, de nem vagyok benne biztos, hogy jól értettem-e a történetet. A hasonmás a hegyekbe autózik őrült sebességgel a robbanós autóján. Az igazi szenátor meg hasonmásnak kiadva magát a nagygyűlésen kavar? Ha minden kormánytagnak van egy hasonmása, akkor nem fog változni semmi, hiába a merénylet... Ezektől még a nukleáris töltet sem tudja megszabadítani az országot...
Én ezt olvastam ki belőle.
Judit
Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2011-03-15 22:43:15

Köszönöm. Attól még, hogy kitalált személyek vannak benne, meg hogy az esemény néhány évtizeddel később, a jövőben történik, attól még nem modern.
Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2011-02-11 07:39:05

válasz Laura Arkanian (2011-02-10 12:17:23) üzenetére
Bocs a kiábrándításért, de így fejeztem be. :) Nem jó befejezés? Ezt a bizonyos "csattanót" szántam a végére...
Alkotó
Regisztrált:
2011-01-08
Összes értékelés:
193
Időpont: 2011-02-10 12:17:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
hé, hol a vége?? :)
Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2007-04-27 15:51:21

Kösz szépen, bár nem túlzottan lett ez politikai tartalmú, mégis sok "sci-fi-politikai" tartalmú mű van rá hatással, és leginkább filmek - valahogy ezek kötnek le a leginkább, pl. V mint Vérbosszú, Az ember gyermeke, Equilibrium, stb. Én leginkább a sejtelmes, érdekes történeteket szeretem, tele csattanóval, meglepetéssel. Korábban is próbálkoztam már prózával, de leginkább sikertelenül, sokszor az alapötlet jó, csak épp a kidolgozással vannak problémáim, itt sem teljesen úgy alakult, ahogy szerettem volna... sajnos a terjedelmi korlát miatt rövidítettem, nem fejtettem ki mindent eléggé. A történeteim, amik a fejemben keringenek, gyakran kitágítják a "novella-terjedelem" korlátait.
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7470
Időpont: 2007-04-26 13:58:31

Általában nem szeretem a politikai regényeket, elbeszéléseket, de a te írásod érdekes és lebilincselő.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

hundido bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/3. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/3. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/3. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/3. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szerkesztők üzenik fórumtémához

hundido bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/3. című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Az élő költemény címmel a várólistára

Erdős Sándor alkotást töltött fel Életem delén címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Én nem - variáció című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ezüst hold csillagocskákkal című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Én nem - variáció című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Én nem - variáció című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Ezüst hold csillagocskákkal című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Én nem - variáció című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Én nem - variáció című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel Valentin nap 2001 címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ahogy című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ezüst hold csillagocskákkal című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ezüst hold csillagocskákkal című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Heinrich Heine:Auf Flügeln des Gesanges című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ezüst hold csillagocskákkal című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Csillagszilánk című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Eszterenter című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A csúnya lány című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Őszi levelek haláltánca című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Eszterenter című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/3. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel Lóci Maci meséi 10. címmel

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A csúnya lány című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A hóember és a banya című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/2. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/2. című alkotáshoz

hundido alkotást töltött fel Hazugság hálójában 4/3. címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Ki nem mondott félelem című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila alkotást töltött fel Heinrich Heine:Auf Flügeln des Gesanges címmel a várólistára

Madár bejegyzést írt a(z) Ki nem mondott félelem című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Találkozások egy gondolat erejéig című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021