HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 24

Tagok összesen: 1922

Írás összesen: 51407

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2018-03-15

Mi kommunista ifjak...MK VIII/1.

1991-ben az Antall-kormány regnálásának első évében indultak meg Magyarországon nagyobb arányban a törvény által szabályozott privatizációs folyamatok. A szó némi magyarázatra szorul. Mit kell pontosan érteni privatizáció alatt? Nos, természetesen az egykor végbement államosítással ellenkező irányú rendezést, melynek során, amit a kommunisták anno törvénytelenül elvettek, kisajátítottak a magánemberektől, az, törvényesen visszaszármazik. Sőt, ezen túlmenően, minden, ami eddig a "köz"-é volt, szintén elrittyenthető. "Magánosításnak" is lehetne nevezni, de a magánosítás olyan csúnya szó! Szögezzük le, a privatizáció sem szebb sokkal.
E sorok írója kaján képpel maga elé képzeli a "stábot", a nagy fejesek háttér-embereit. Ki lett adva nekik az ukáz, találjanak egy megfelelő szót. Késő este óta együtt ülnek, hajnalodik. Izzadnak, nyögdécselnek. Egymás után dobják el a kínok kínjai közt született kifejezéseket. "Vagyon visszajuttatás". Béna. "Kisajátított ingatlanok visszaadása az eredeti tulajdonosoknak". Nem jó. Túl hosszú és nem fedi a lényeget. Hogy képzelhetné bárki is, hogy majd jön Weiss Manfréd Bécsből a fiaival és ennyi év után visszaveszi a Csepel Műveket? Ezt a lepukkant, ócska, özönvíz előtti gépekkel felszerelt, elavult infrastruktúrával rendelkező, korszerűtlen csődtömeget? Vagy, mások szerint fillérekért az ölébe hull a sokkal nagyobb értékű ingatlan, ami az óta lett belőle.

Így megy a mai modern korban. A háttér-emberek vállán nagy teher nyugszik. Amit kiötlenek ma, abból, kőkeményen propaganda-szólam lesz holnap, TV-ben kukorékolják majd reggeltől estig. A propaganda-szólam nagypolitika. A nagypolitika pedig pénz, hatalom és fegyver. A szó átvitt és eredeti értelmében!
Volt már itt jó néhány jelszó az elmúlt évtizedekben. Folyt, mint víz a csapból éjjel-nappal.
"Vas és acél országa vagyunk". "Aki nem dolgozik, ne is egyék." "Húsz éven belül utolérjük Amerikát". "Világ proletárjai egyesüljetek!". "Dolgozó népünk" "Pártunk és kormányunk." "Nálunk a munka a becsület és a dicsőség dolga", "A mezőgazdaság kollektivizálása". "Infrastruktúra-fejlesztés". "Horizontális és vertikális integráció".

Londonban a Westminster palota cselédszobájában is így erőlködi ki magából a "stáb" a "brexit" szót. Vagy Brüsszelben találják ki? Mindegy. Lényeg az, hogy megvan! Fel lehet tűzni a zászlórúdra, és körbe lehet hordozni. Egy másik válságstáb, máshol, más időben kitalálja a "bevándorló ország" kifejezést.
Az író maga elé képzeli őket is. Kemény. Hogy lehetne jól megfogalmazni, hogy a magyar, vagy a svájci emberek nem akarják? Stilisztikai kérdés a javából. Várjunk csak, mondja valaki, egy alacsony, kopasz emberke. Mondjuk azt: "nem akarunk befogadó ország lenni, ide, hozzánk ne jöjjenek." Egy másik kopasz letorkolja. Ne mán! Rettenetesen rossz az áthallása. Annyira keresztényietlen. Hiszen, Jézus Krisztus így szól ugye a jókhoz, gyertek hozzám atyámfiai a mennyek országába, szeretettel várlak benneteket, mert idegen voltam és befogadtatok, éhes voltam és ennem adtatok.
Néma csönd. Hajnalodik. Az orcák verítékben fürdenek.
Hoppá, mondja egy másik nagyokos. Ez is kopasz, csak sokkal nagyobb darab, mint az előtte szólók. És szőrös a füle. Megvan. Mondjuk például azt: "nem akarunk bevándorló ország lenni". Barom, torkolják le. Mi már nem lehetünk bevándorló ország, mi már egyszer bevándoroltunk ide, úgy ezer évvel ezelőtt. Ahogy például a mai amerikaiak elődei Amerikába.
Pirkad, kukorékol kinn a kakas. Muszáj döntést hozni, várják fent.
Jó, sóhajt a bizottság elnöke. (Bizottság kell, bizottságosdi nélkül semmi nem működik) Döntöttem. Egy szó kell uraim, nem ezer. Egy jól hangzó kifejezés, amit fel lehet tűzni a zászlóra. Legyen az a szó jobb híján mégis: "bevándorló"!
Mindez történetünk idején még a jövő méhében rejtezik. De eljön majd egyszer, nem is olyan sokára.

Írónak, költőnek egy a tolla, nem tiszte, hogy politizáljon, mi sem tesszük, csak a szavakat kitaláló Emberen, magunkon élcelődünk!

Az általánosan elfogadott kifejezés végül: "privatizáció".
Az állami tulajdont szabad prédaként vetették oda, bárki, bármit, bármilyen mértékben kiharaphatott. Csáky szalmája lett. Egy három szoba, plusz félszobás 120 négyzetméteres belterületi tanácsi lakást meg lehetett vásárolni negyvenezerért, vagy ugyanilyen névértékű kárpótlási jegyből. Ma, két évtizeddel később ugyanez a lakás 30-40 millió.
Mennél többet visznek annál jobb, ismételgették a hozzáértő közgazdászok, a privatizációs bevételekből frankón lehet majd finanszírozni az államadósságot, nem beszélve arról, hogy mihelyst elviszik, a fenntartás költségei többé nem a Magyar Állam vállát nyomják.
Ez volt a baj, mármint a szabad prédára vetés, mert ettől kezdve a verseny a kiéhezett, foggal, körömmel jól ellátott vad farkasok és a szelíd, ártatlan, sárgarépát ropogtató házi-nyuszik között zajlott.
Nem mondom helyesen, mert a szerencsétlen házinyulak nem tudták, hogy a nagy, kerek erdőben hol, merre keressék a zsákmányt, a farkasok viszont igen!
Van ezzel kapcsolatosan egy nagyon elmés közmondás, ami így hangzik: "erősebb kutya b.szik"
Hát, mit mondjak, b.szott is, rendesen! S míg ők b.sztak, szegény nyuszik közben ráb.sztak...
Vagy "farkast" kellene most már következetesen emlegetnem, hogy utaljak ama bizonyos "farkastörvényekre", amelyek, az un. "vadkapitalizmust" jellemzik?

Túl voltunk már a taxis-blokádon, és a többi "eredendő, természetes megrázkódtatáson", hogy Hamlet szavait idézzük rá e szomorú történésekre. Budapest utcáit, tereit, a pályaudvarokat ellepték a hajléktalanok, rongyos, rossz szagú seregei. Szemét, kosz mindenütt, turkálók, guberálók, a kukák az utcán felborogatva. Az állami vállalatok megszűntek, üzemek és gyárak, melyek egykor "tenger kincset adtak", bezárták kapuikat. Az ország fele állás nélkül. A TSZ-ek, Állami Gazdaságok nemrég még dús kalásszal sárguló mezőit gaz, dudva, muhar veri fel. Megélhetés nélkül maradt parasztok tömege indul a városok, főleg az ország fővárosa, Budapest felé. Mi lesz ott velük?
Tandem Balu néma döbbenettel szemlélte kocsija ablakából a lepusztult országot, amikor valami függőben maradt ügye miatt Kányszentjakabra igyekezett, régi komájához Knór Lajoshoz. Emil két évvel korábbi jövendölése beteljesedett.
-Ez csak egy rossz álom! - hajtogatja.
Sovány, egykori TSZ tehén legeli az út mellett az árok gyér, poros füvét. Most a paraszté, aki nem bírván etetni kicsapta az árok-partra. Szomorú szőke pillák alól búsan néz a fiúra, aki megáll ott egy fánál, pisilni. -Bú - mondja.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2018-06-27 20:38:30

Kedves Laci!
Sajnos, nem csupán Tandem Balu, hanem az országban te is, én is, nagyon sokan döbbenten szemlélhettük a "lepusztult országot"...
Az is igaz, hogy sok kisebb faluban már alig élnek mások, m int a megöregedett emberek, vagy
akik megvásárolták a szép helyen felesleges üres házat a kertekkel együtt, vagy véglegesen
laknak ott, vagy csak azért, mert nyaralni nagyon kellemes ott. A fiatalok pedig elindultak a
városok felé, s még ott se biztos, hogy munkát találnak. Szomorú...
Nagyon szépen megfogalmaztad azokat a szomorú időket, olvasni élvezet. De mára befejezem.
Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9764
Időpont: 2018-03-20 07:43:51

válasz oroszlán (2018-03-20 00:31:46) üzenetére
Kedves Ica! Értjük egymást! Érted, amit írok, s ezt nagyon köszönöm! Megpróbálok magamhoz is őszinte lenni és így írni le, mi, hogy volt. Sok személyes élményem benne van, amit láttam, tapasztaltam. Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8818
Időpont: 2018-03-20 00:31:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Mindig így volt és így is lesz, mindig az erősebb kutya...azt is lehetne mondani, hogy sánta, hazug.

(többet is írtam, de mire befejeztem, nem voltam a rendszerben azért értjük egymást, a történéseket és ez a lényeg. Amilyen őszintén, reálisan írsz, dicséretes.
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9764
Időpont: 2018-03-16 08:06:17

válasz F János (2018-03-16 05:45:26) üzenetére
Kedves János! Köszönöm! Örülök ennek a megállapításnak. A regény szándékom szerint arról szól, hogy fő szereplői hogyan boldogulnak azokban az években. Emberekről szól elsősorban és nem történelmi eseményekről. DE a az emberek benne éltek a korban, így óhatatlanul az is megjelenik - háttérként. Még egyszer köszönöm! Üdvözlettel: én
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-03-16 05:45:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Érdekes ezeket végig olvasni. Az derül ki ebből, amit eddig is tudtunk, hogy a politika pontosan olyan mint a divat. Időről, időre ismétli önmagát. Először államosítottak, utána privatizáltak, most ismét az államosításnál tartunk. Mindegyiket pénzszerzési célzattal csinálják. Aztán a behajtott pénzt valami hülyeségre elszórják, rosszabb esetben ellopják.
Egy fél emberöltő múlva ebből a regényből, egy jó történelemkönyvet lehet majd szerkeszteni.

Várom a folytatást, üdvözlettel: János

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Mióta felfogom Őt címmel a várólistára

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Kócos karamellás puccino's című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Kócos karamellás puccino's című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 64. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 63. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 62. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 61. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Egy szülő panasza című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Indulnom muszáj című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel A Csalafinta csalitosban címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) A világ ellen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 11. című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 14. címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Tipeg- topog drága mamám című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Az öreg tölgy meséi 4/4. című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szeretet című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Az öreg tölgy meséi 4/3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Az öreg tölgy meséi 4/2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Az öreg tölgy meséi 4/1. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Alkonyi felhő alkotást töltött fel Kócos karamellás puccino's címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 65. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)