HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 2

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2018-04-03

Mi kommunista ifjak...MK VIII/6, 7.

MK VIII/6.

Hát bizony alig volt. Mármint férőhely, amire Csepregi János ácsingózott. A Huszár utcai iroda három nem túl tágas helyiségből állt. A Munkás utca felőli oldalon volt Balu szobája. Mellette a "titkárság" illetve egy ennek kinevezett szoba. Itt ült Eszteriné, elvileg ő volt Kelemen úr, alias Tandem Balu titkárnője, továbbá Villányi Ica, aki reggelente a Rottenbiller utcai bölcsődébe vitte Ibikét, s onnan érkezett sebbel-lobbal, valamint egy új gépírónő, Nárday Abigél.
A Huszár utcai fronton volt még egy apró helyiség két íróasztallal. Ahogy mondani szokták, egy harmadik asztal még cipőkanállal sem fért volna be. Az egyik íróasztal Nemesnének volt fenntartva, bár ő nem sokat tartózkodott a helyén, kötetlen munkaidőben dolgozott, lévén "kooperátor", a másiknál Barna Roland ült. Roland, Nemesnével ellentétben éjjel-nappal benn lébecolt, általában előbb érkezett, és később ment el, mint a többiek. Igazi, hamisítatlan, munka-mániás, könyökvédős beamter szegény Roland tényleg, - hiába, ilyenek mindig voltak és mindig lesznek, ők azok, akik a sárban tapicskolva tolják előre a történelem szekerét.

Villányi Icáról csak egy szó, itt és most. A csúnya, nagy-orrú, vörös fiatalasszony lassan-lassan "kisfőnökké" nőtte ki magát a cégnél, minden szálat kézben tartott, minden ügyet ismert. Balunál is jobban tudta mennyi volt a bevétel, honnan folyt be, milyen címen, hová, kinek kell utalni és más, hasonlóan fontos dolgokat. Ica rendszeretete, precizitása nem ismert határokat, Balu hozzá fordult és tőle kérdezte, nem a titkárnőtől, hol a bélyegző, ez, vagy az a dosszié, s hol talál A/4-es papírt? A lány, vagy mondjunk most már így: fiatalasszony, az Emil-féle utalásokat is kézben tartotta. Ha valaki, akkor ő igazán tisztában volt a cég anyagi helyzetével. A beérkező pénzek 90 %-a átfutó tétel volt: jött és ment. A desztináció, hogy újra csak ezt a csúnya, de sokat mondó idegen szót használjuk, általában egy társadalmi szervezet bankszámlája. Sok ilyen létezett, a pénzek sokfelé mentek különböző címeken.
Ica egyszer megkérdezte a férjétől, hogy kik ezek a szervezetek? Balu csak annyit válaszolt: Emil érdekeltségei, ne foglalkozz velük!
További kérdéseire nem kapott egyértelmű választ. -Mit gondolsz -torkolta le a fiú - hol lennék Emil nélkül? -Megvonta a vállát. -Valószínű az utcán, mint munkanélküli. Semmi közöd hozzá! -csattant fel. -Ne ártsd bele magad!
-De - kezdte volna újra Villányi Ica - én csak annyit szeretnék tudni, szabályos-e ez az utalgatás, nem kerülünk bajba miatta?
Balunak nem volt türelme hülye kérdésekre válaszolgatni.
-Fogd be a szád ostoba p.csa! - förmedt rá. Kiment, bevágta az ajtót, véget vetve a disputának.
Pedig Icának figyelemre méltó ötletei voltak. Ő találta ki, hogy a Nemesné-féle ügyletekből származó fekete bevételeket olyan számlákkal ellentételezzék, amelyekre ez van írva: "szaktanácsadás".
Az ötlet jó volt, fiktív szerződéseket szerkesztettek alátámasztásukra.

A természet és a fizika törvényeit semmibe véve egy harmadik íróasztalt helyeztetett el Tandem Balu a kisebbik szobában.
-Figyúzz - mondta az elégedetten ácsorgó Csepregi Jánosnak - itt lesz a helyed, Csepi. Remélem, megfelel, mást most nem tudok.
-Ideiglenesen jó lesz - vigyorgott Csepregi János. -Úgy se maradok sokáig.
-Hogy, hogy?
-Tudod, említettem, hogy van még valami a tarsolyomban.
-Mi a csoda lenne az, beavatnál?
-Ja, csak nem itt. Figyelj baszki, úgyis ebédidő van. Menjünk át a szemben lévő étterembe! Szemed-szád eláll majd kishaver! Igazi nagy durranás! Be fogsz szarni, ha meghallod!

MK VIII/7.

-Kétféle embertípus él a földön - magyarázta, miközben átmentek túloldalra, a HÁGI SÖRÖZŐ-höz. -Győztesek és vesztesek. Mint például azok a szerencsétlen balf.szok, akik elhagytak. Nem volt elég hitük, hogy kitartsanak. Ráfáztak. -Vidáman felnevetett. Hátba vágta Balut. -Hamarosan látni fogják, mennyire!

A Kőbányai Sörgyár lerakatának, ami háztömbnyi telken fekszik a Rózsák tere, Huszár utca, Munkás utca között, a sarkán volt a HÁGI, a Munkás utca és a Huszár utca kereszteződésében. A keleti stílusban épült, légiesen könnyed és mégis súlyos csipkézett falak egy meglehetősen tágas belső udvart vesznek körbe, ahová a régi időkben a szállítmányok érkeztek. Felszabadulás után, a Rákosi időkben a vállalat állami kézbe került. A Munkás utca felőli oldalon volt a teherporta, széles kapuján szinte szünet nélkül gördültek ki-be a sör szállítmányok: kezdetben még ló vontatta söröskocsik, kövér, szőke, jól megtermett hidegvérű muraközi lovakkal, majd, ahogy fejlődött a technika a lovas-kocsikat fokozatosan a teherautók váltották fel.

Az előtérben, a szemközti falon egy kecskebak feje néz szembe a betérővel. Alatta felirat: BARNA BAK SÖR. Egészen különleges hangulatot áraszt tűhegyes szarvaival, öklelésre készen.
-Látod, baszki - mutatott rá Csepregi János a kecskére. -A többség ilyen. Leszegi a fejét és megy ész nélkül neki a falnak. -Gúnyosan nevezett. - Gyere haver, b.sszunk be egy korsóval, és burkoljunk valamit.

A belső teremben ültek le, mert elől, a boxos részben minden asztal foglalt volt. Barna Bak Sört rendeltek, és Balu javaslatára, aki nagy ismerője volt a helynek, sóletet.
-Sólet a ház specialitása - mondta - itt azt érdemes enni. Na, vezesd csak elő a dolgot! Miről van szó?
János, bőrkabátja zsebéből elővett egy dohányzacskó-szerű tasakot, s titokzatos arccal megoldva a pertlit, tenyerébe öntött félmaréknyi apró magot. Balu orra elé nyomta.
-Tudod mi ez?
-Madáreleség?
-Egy nagy lóf.szt! Nem ismered fel, te nagy mezőgazdász?
-Nem vagyok mezőgazdász. Agrár-közgazdaságtant tanultam.
-Bocs!
Kihozták a sört, belekortyoltak.
-Cirok - mondta Csepregi János. -Sorghum saccharatum. Egészen spéci, holland nemesítésű vetőmag. Vadi-új innováció. Ne kérdezd komám, honnan van. Mondjuk úgy, hogy adósságrendezésből. Volt egy agg f.sz, aki nem tudott fizetni, s ezt adta cserébe. Megvan hozzá az eredeti certifikáció. Tanúsítvány, származási hely, satöbbi. Tudod mit ér ebből egy zsák? -Kivárt, ránézett ép szemével Tandem Balura. Hatásos jelenet volt, meggyőző.
-Mit? Nyögd már ki!
-Millát - mondta könnyedén nevetve Csepregi János. -És, most fogódzkodj meg, tudod, mennyim van ebből? 50 zsák, baszki.
Balu ivott, megtörölte a száját. A pincér hozta a sóletet, letette elébük.
-Nem rossz. -A fiú megvonta a vállát. -Arra bőven sok, hogy az ember eligya. Arra viszont kevés, hogy bevállaljon egy komoly bizniszbe. Mi a terved vele? Eladod?
János vágott a füstölt sonkából, szájába tette. Babot kotort a villájára. Élvezettel csócsálta műfogsorával. -Finom.
Nem mondott többet, hagyta Balut, hadd följön a saját levében.
-Bolond lennék. Idehaza beszart a termeltetés - mondta aztán kéjjel forgatva a szavakat - kiviszem Hollandiába, ott más a helyzet. Mintha cukor lenne, úgy fogják szétkapkodni.

Ettek. A sólet, amit felszolgáltak tényleg egészen finom volt, s a Barna Bak Sör, nem kevésbé. Felpezsgett füstös íze az ember szájpadlásán rendesen.
-Mekkora üzlet ez? -két nyelet közben kérdezte Tandem Balu.
-Óriási! -Csepregi is kortyolt. -Gondold el. Egy magból négy-öt növényke kel ki, mert elágazik, tudod. Mindegyik füzéren tíz-húsz szem terem. Az ember befektet ötven millát, és minimum a tízszeresét nyeri vissza!
-Ne csessz ki velem!
-Dehogynem. Számolj utána. A tízszeres szorzó óvatos becslés. Egy hektáron 25-26 mázsa mag terem.
Balu az utolsó falatnál tartott. Lenyelte, harapott hozzá rozskenyeret. Leöblítette egy korty sörrel. Hátradőlve, nagyot böffentett.
-Be lehet ebbe szállni, baszki, vagy magadnak szánod az egészet?
János komoly képpel tűnődött. Eljátszotta, hogy nem szívesen, és, ha nem Tandem Balu kérné, nemet mondana.
-Hát, hogy is mondjam.... olyan régen vagyunk barátok.... na, jó, nem bánom. Ha ragaszkodsz hozzá, felesben beveszlek!
-Tényleg megtennéd?
-Naná, hogy meg. Jótett helyébe jót várj!
Fölényesen vigyorgott.
-Mire valók a barátok Balu?

Papírt és tollat kértek a pincértől. Csepregi János ragaszkodott hozzá, hogy mindent írásban rögzítsenek.
-Nem azért, mert nem bízunk egymásban - szögezte le. -De halandók vagyunk sajnos, bármi megtörténhet.
A megállapodásban minden részletet rögzítettek. János garanciát vállalt arra nézve, hogy ha a termeltetési akció bármilyen előre nem látható ok miatt meghiúsul, a beszálló tőkét hiánytalanul visszaadja
-Ettől azonban nem kell félned - mondta. -Az én szavam a papírnál többet ér. Az ember nem b.ssza át a legjobb haverját. A haszon rád eső részét már tavasszal megkapod, rögtön azt követően, hogy leszerződtem a hollandokkal, és ők köhögnek!
Kinn az utcán átölelte Balu vállát, úgy mentek át az Irodához.
-Na tesó - vigyorgott rá menet közben - most megfogtad az Isten lábát, mi?!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2018-07-29 20:04:11

Kedves Laci!

Fantasztikus, amit itt írtál, nagyon érdekel, mi lesz belőle...

Ödvözlettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-04-08 16:48:10

válasz hundido (2018-04-08 09:26:17) üzenetére
Szia! Köszönöm, h olvasod, örülök, h tetszik, mert sokat adok a véleményedre! Ha könyv lesz belőle, feltétlenül küldök belőle egyet! Üdvözlettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2018-04-08 09:26:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Sok elfoglaltságom mellett azért olvasgattam a regény többi részét is. Igazán fordulatos, érdekes. Mindig volt benne számomra vmi csavar, vagy olyasmi, ami elgondolkodtatott, meglepett. Szóval olyan, amit mint már többször írtam, amit könyvben, papíron is szívesen elolvasnék. ( én már csak ilyen maradi vagyok, szeretem magaménak tudni a könyveket, lapozgatni...) üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-04-05 08:36:30

válasz oroszlán (2018-04-03 17:41:32) üzenetére
Kedves Ica! Lassan minden kiderül, a szálak így vagy úgy, elvarródnak. Vége felé közeledik a történet. Az első rész a rendszerváltás előtti időszakról szólt, a második a rendszerváltásról. Lesz egy harmadik is, melynek a címe: "Győzelemről énekeljen". Sokkal rövidebb lesz, mint az első kettő. Az epizódok is csak felvillanó, gyors helyzetképek. Pürrhoszi győzelem volt? megtudjuk. (Vagy nem) Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-04-05 08:27:34

válasz F János (2018-04-03 15:34:21) üzenetére
Kedves János! Balu borzasztóan naiv és hiszékeny. Azt hiszi, h az élet csak egy nagy futballmeccs. Csak nem veri át az a srác, akinek ő annyi gól-passzt adott? Én is voltam hasonló helyzetben. Egy barátban feltétel nélkül megbízik az ember. Nem kéne? Utólag már látszik....Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2018-04-03 17:41:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Majd kiderül, biztos vagyok benne!
Üdvözöllek kedves Laci!
Szeretettel voltam: Ica
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-04-03 15:34:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Valószínű nem én vagyok az egyedüli az olvasók közül, aki egy árva petákot nem bízna erre a Csepregire, de a kapzsiság az nagy úr. Ez a Balu elég hiszékenynek tűnik. 10 szem magra szerződést köt.

Csak megjegyzem, a világos sört jobban szeretem, dehát ízlések, és pfonok, mint tudjuk.

Üdvözlettel: János

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022