HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 12

Tagok összesen: 1939

Írás összesen: 52454

Milbio hidratáló testbalzsam
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2018-04-10

Mi kommunista ifjak...MK/VIII/8,9.

MK VIII/8.

Balunak nem volt 25 milliója és a cég számláján sem volt ennyi. Ami volt, alig 12, kellett a munkabérek és közterheik kifizetésére, iroda-bérletre, fűtésre, világításra, egyéb költségekre. Hiába futottak át százmilliók a cégen, Balu nem férhetett hozzá ezekhez a pénzekhez. Nem is tette volna, szar alak volt, de a betyárbecsület élt benne.
Ekkor mondta egy hűvös őszi reggel Barna Roland:
-Itt tipródsz nekem, mint a tojó tyúk. Miért nem veszel fel bankkölcsönt? Van egy haver, a MEZŐBER csapatában focizott anno, de ha jól emlékszem a MÜSZI-nél lett később osztályvezető, hogy is hívják csak! Régi KISZ-es, velünk volt 88-ban Balatonlellén a vezetőképző táborban, akkor még a Hivatalban dolgozott. Most az Általános Befektetési Bankban értékesítési főosztályvezető. Hívd fel, próba tehene.
Kotorászott az íróasztal-fiókban, előhúzta azt a régi, spirálrugós kockás-füzetet, melybe régen, Emil tanácsára a neveket, elérhetőségeket írogatták. Fellapozta. -Itt a neve, lakás-száma, hopszassza. Kreusz Endre. Mekkora esze volt Emilnek, amikor váltig azt hajtogatta nekünk, "kapcsolatokat gyűjtsetek fiúk, többet ér az, minden pénznél".
-A Kreusz? Nem mondod! Ismerem a csávót! -Balu felröhögött. -Együtt jártunk le Kányszentjakabra egy tuti meló miatt! Hogy neked mekkora eszed van tökikém!

Felhívta, találkoztak. 10 %-ot ígért zsebbe, ha megkapja a 25 milliót. 27 és fél millióra kötötték meg a hitelszerződést, 7 éves futamidőre 1.5 %-os kamat mellett. Egy héten belül zsebében volt a pénzt. Nejlonzacskóban vitte el a Bandi részét. Másnap készpénzben átadta Csepregi Jánosnak a beszállót. János hanyagul belegyömöszölte a kabátzsebébe.
-Jól van, baszki. Akkor most figyelj. Holnap elutazom Münchenbe, Aurél bácsihoz. Címemet, telefonszámomat megtalálod Eszterinénél, felírattam vele. Intézek mindent, s közben tartjuk a kapcsolatot.

Tavasz lett, majd nyár. Június közepén Tandem Balu feltárcsáztatta Eszterinével a müncheni telefonszámot. Nem nyugtalankodott, csak kezdett kíváncsi lenni, mi van a termeltetéssel? Géphang közölte: "ezen a számon előfizető nem kapcsolható"
Biztos félreértés. Talán megváltozott a szám. Előfordul ilyesmi még Németországban is. Rákeresett az Interneten Aurél bácsi cégére. Az Internet még új volt, nem sokan ismerték.
Nem volt találat.
Levelet írt. A levél "címzett ismeretlen" megjelöléssel jött vissza.
-Ráfáztál a sompolygásra bunkócskám - közölte szemtelen hangon Villányi Ica a férjével, amikor a postás kézbesítette a visszaküldött, piros filc-tollal átikszelt levelet.
-Én megmondtam előre, hogy ez lesz! Nagyokos! Most akkor szívsz, mint a torkos-borz.


MK VIII/9.

A kötözködés mellé tanácsot is adott Ica.
-Van itt a Péterfyben egy detektíviroda. Miért nem keresed meg őket?
Miért ne? -gondolta Balu másnap. Fogta magát és átment. Csak a sarkot kellett megkerülnie, s ott volt, majdnem a templommal szemben. Legnagyobb meglepetésére egy focista barátját találta ott. A "Balogh és társa" irodában a társ volt Görbe Imre, aki a "Vízi-gótoknál" játszott.
Baloghék kitörő örömmel fogadták Balut.
-Jókor jöttél, bameg. Éppen most fejeztünk be egy nagyobb ügyet. Miről lenne szó? Add elő a lopott holmit.
Előadta. Elmesélte, hogy járt Csepregi Jánossal és a cirokkal. -Majdnem harminc millát buktam - fejezte be bús képpel.
-Jól van. -A tar-fejű gyerek nyugodtan iszogatta a kávéját. Lába fenn az asztalon, mint az amerikai filmekben. -Figyelsz Balogh? -szólt át a másik asztalhoz. -Ez a te szakterületed.
Az iroda egy magánlakásban működött a második emeleten. Két szobában fogadták az ügyfeleket, a harmadik volt a "váróterem".
-Az a baj, hogy felszívódott a csávó - nyűgösködött Balu. -Telefonon nem lehet elérni, a levelek pedig visszajönnek.
-Bízd ide. Megvannak a módszereink.
Megkötötték a szerződést. Kelemen Géza aláírta a megbízó-levelet, mely szerint sikeres behajtás esetén 10 millát fizet az Irodának. Az összeg úgy lett megállapítva, hogy a Csepregi-féle tartozást megfejelték ezzel a tíz millióval. A visszakövetelt összeg így 37.5 millióra rúgott. Balu nem bízott benne igazán, hogy sikerülni fog, ezért alaposan meglepődött, amikor néhány hét múlva felhívta Görbe Imre és közölte vele: "gyere át parasztgyerek, megvan a zseton!"

Szigorú titoktartás terhe mellett elárulta, hogy csinálták.
Hirdetést adtak fel több német, osztrák, holland, dán és magyar újságban a következő szöveggel:
"Leinformálható magánvállalkozás 100 hektár, magas aranykorona értékű földterülettel, és komoly saját erővel beszállna vetőmag termeltetésbe"
Számításuk bevált. A hal bekapta a horgot. Jelentkezett a megadott telefonszámon egy ember. Elmondta, hogy van 25 zsák holland eredetű, első osztályú cirok vetőmagja. Megbeszéltek időpontot és helyet. A Krisztina körúton találkoztak egy presszóban. A fénykép és a leírás ráillett: Csepregi János volt az illető. Tárgyalni kezdek. Tárgyalás közben Görbe kiment, mondván el kell intéznie egy sürgős telefont, majd visszatérve, rákacsintott társára, és igazolta magát, hogy a Balogh és társa detektív iroda munkatársa. Elővette a Baluval kötött szerződést, melynek utolsó pontja így szólt.
"Amennyiben 1992. április 10-ig a holland fél, vagy bármely más gazdasági partner bármilyen okból nem fizet, a teljes befektetett tőke egy összegben visszajár Kelemen Gézának."
Meglobogtatta Csepregi orra előtt. -Ismeri ezt? Maga írta alá?

Cseperegi János állítólag, ahogy Görbe Imre egy pohár bor mellett elmesélte, se köpni, se nyelni nem tudott. Felállt, ott akarta hagyni a két magánnyomozót, de Balogh elébe lépett, s nem engedte távozni.
-Nézze - mondta neki - ha most elmegy, én azonnal felhívom a rendőrséget és bejelentem, hogy a kocsija kesztyűtartójában fél kg marihuánát rejteget!
János arca pipacs-pirosra gyúlt, majd lilára váltott. Attól lehetett tartani, hogy ott helyben megüti a lapos guta.
-De hisz nem is -hebegte. -Ez kamu!
Egyikről a másikra nézett. Kezdett neki leesni.
-Maguk csempészték oda! B.sszameg!
Innentől kezdve gyorsan ment. Elkísérték a bankba. János kivette a zsetont és elismervény ellenében átadta Baloghéknak.

Görbe Imre jóízűen kacarászott. Elég vicces sztori volt valóban. Megitta a borát, asztalra csattntotta a poharat.
-Nehogy azt hidd, hogy mindig ilyen laza. A legtöbb esetben sok-hónapnyi gürcölés fekszik egy-egy ügyben. Beépülünk a cégbe, vagy üzletfeleknek tettetjük magunkat. Felfedezünk valami kurva nagy gebaszt. Nincs olyan cég, bameg, amelyiknél ne lenne gebasz, hidd el nekem! Költségvetési csalás, Áfa-ügyek, adóeltitkolás, fekete munka, minimálbérre jelentik be a dolgozóikat és közben zsebbe fizetnek, számlákat vásárolnak 10 %-ért, meg ilyesmi.
-És, ha minden rendben van? Ha nem találtok semmit?
-Ilyen nem létezik! De, ha mégis, akkor gyártunk bizonyítékot.
Balu tűnődött.
-Nem rossz szakma - mondta. -Beszarás. Nem lőttek még a seggetekbe?
-Hát ja. Nem, de strapás.
-Van sok megrendelésetek?
-Aha. Mostanában főleg politikai pártok keresnek meg, kémkednek egymás ellen. Meg oknyomozó újságírók, akik botrányra vadásznak. Ők szokták mondani: "ha nem találtok semmit fiúk, akkor gyártsatok valamit, megfizetjük" -és, mi gyártunk. Ez a szakmánk. -Nevetett, megvonta a vállát. - Gyomor kell hozzá, és fenék. Na igyunk még egy pohárral parasztgyerek, ne vágj ilyen bamba képet!

Tandem Balu azt hitte, hírét sem hallja többé Csepregi Jánosnak. Tévedett. Alig telt el egy év, a médiák tele voltak a nevével. A semmiből nőtte ki magát az ország egyik leggazdagabb emberévé. Megvette a Közszolgáltató és Energia Ellátó Vállalatot, az Út és Autópálya Építőt, és a Vasúti Járműgyártó és Javító Vállalat-csoportot. Ez a három állami vállalat volt a három legismertebb, legnagyobb mamutvállalat széles e hazában. Több kisebb, nagyobb vegyes tulajdonú, vagy külföldi érdekeltségű cég, egy TV csatorna, továbbá a Gazdászgyerek, és a Népakarat című napilapok is a birtokába kerültek abban az évben, szám szerint 183 vállalat. Neve fogalommá vált, érdekeltségei behálózták az egész országot.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2018-10-15 08:19:37

válasz Finta Kata (2018-10-14 15:47:24) üzenetére
Kedves Kata! Azt mondják erre, nem csalás, csupán kapcsolat. Erről szól az egész. Akinek van valahol "fenn" egy jó kapcsolata, barát, rokon, volt iskolatárs, az olyasmit is el tud intézni, ami másnak lehetetlen. Így működik a világ! :) Köszönettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2018-10-14 15:47:24

Kedves Laci!

Ennyi csalás... Nem mondom, hogy tudták ezeket csinálni...
Érdekesen adtad elénk.

Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2018-04-19 08:04:59

válasz oroszlán (2018-04-12 10:01:59) üzenetére
Kedves Ica! Köszönöm, h végig követed! Lesznek még bonyodalmak! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8804
Időpont: 2018-04-12 10:01:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Ügyes húzással meglett Balu pénze...
Csepregi, mint a kejfeljancsi!
Várom a folytatást.
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2018-04-11 17:18:58

válasz F János (2018-04-11 06:17:46) üzenetére
Kedves János! Köszönöm, h olvasod és a hozzáértő megjegyzéseket! Aki megfelelő kapcsolatokkal rendelkezett, azt nem érhette baj, János mögött és Balu mögött ott áll Roth Emil a szerte ágazó kapcsolataival. A céljuk az, hogy a következő választásokon kormányváltás legyen, újra a baloldal nyerjen. A folytatásból kiderül, sikerül-e a tervük? Üdvözlettel: én
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-04-11 06:17:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Ez ismét egy érdekes rész volt. Még emlékszem a MÜSZI keménykalapos reklámemberére, meg arra is, hogy lebuktak, mert a programot úgy írták meg, hogy időnként leálljon, és csak ők tudják újraindítani, természetesen, komoly ellenszolgáltatásért.
Balu azért ha jól számolok, nem keveset bukott az üzleten, ez a János meg mint a macska ismét talpra esett.

Várom a folytatást, Üdvözlettel: János

Legutóbb történt

Madár bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Talán című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Talán című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Téli szonett című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

dpanka bejegyzést írt a(z) találkozás magammal című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Hazatérés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hóember című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Míra című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Próbaterhelés című alkotáshoz

inyezsevokidli alkotást töltött fel Próbaterhelés címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) elgondolkodtam című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Bujkáló zokni című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hazatérés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hóember című alkotáshoz

aLéb bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Hóember címmel a várólistára

Madár bejegyzést írt a(z) A tél című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Levél nagyapámnak címmel a várólistára

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

Erdős Sándor alkotást töltött fel Hazatérés címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Míra című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022