HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 73

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2018-04-24

Mi kommunista Ifjak...MK IX/2.

De kik is voltak azok a "nagycsaládok"?

1848. február 26.-n látott napvilágot Londonban a Kommunista Kiáltvány, Marx és Engels közös műve. Első sora így hangzik:
"Kísértet járja be Európát, a kommunizmus kísértete"
Mit akart Marx és Engels, a XIX. század e két nagy géniusza, amikor a palackból kiszabadította a szellemet?
Ha röviden, csak a lényegét kívánjuk összefoglalni annak a nagy hatású tannak, ami később "marxizmus-leninizmus" néven vált ismertté, azt kell mondanunk, a szerzők egy olyan igazságos, élhető társadalom megteremtését vázolták fel, ahol nincs magántulajdon, nincs kizsákmányolás, az ember szabad, és legjobb képességei korlátok nélkül, szabadon kibontakozhatnak.
A Kommunista Kiáltvány, lázító röpirat, a nemzetközi proletáriátust a burzsoá államrend erőszakos megdöntésére, proletárforradalomra szólítja fel. Utolsó mondata: "Világ proletárjai egyesüljetek!" ma is a nemzetközi munkásmozgalom vérpezsdítő szállóigéje.

A század végén, de még inkább a századfordulón az ipari forradalom előre törésével szerte a világon megerősödtek a munkásmozgalmak. A harcot Európa nagy kapitalista országaiban az illegalitásba kényszerített kommunisták vezetik.
Hazánkban először a Magyarországi Általános Munkáspárt lép csatasorba. 1890 decemberétől Magyarországi Szociáldemokrata Párt néven működik, - hangsúlyozzuk: legálisan!.
A Tengelyhatalmak I. Világháborúban elszenvedett veresége és a Monarchia felbomlása után, azt követően, hogy Oroszországban győz a Dicsőséges Nagy Októberi Szocialista Forradalom (melyet évtizedeken keresztül november 7.-én ünnepeltünk), Magyarországon Kun Béla és társai kikiáltják a Tanácsköztársaságot. A Szovjet-Oroszországból "importált" kommunista, bolsevista-eszme megtévesztő szólamait sok, becsületes munkás ember veszi készpénznek. Költők is tódítják ezerrel, kibicnek semmi nem drága. "Frissek a vérben, nagyok a hitben Csák Máté földjén ti vagytok az Isten, véreim magyar proletárok". Családok, nemzedékek nőnek ki, hittel eltelve abban a meggyőződésben, hogy egy igazságosabb társadalomért harcolnak. A propagandaszólamok hatására meg vannak győződve arról, übtre hajtogatják, hogy "vannak még hibák, elvtársak, de közös akarattal leküzdjük őket", "a cél szentesíti az eszközt", "gyermekeink, unokáink egy jobb világban nőnek majd fel" - és a többi marhaságot.
És, lehet, hogy tényleg így lenne...!
Soha nem fogjuk megtudni.
Van-e ember, aki megfelelhet arra a kérdésre, hogy mi lett volna ha....?

Az Ácsok, a Botkák, a Vassok, a Véghek, a Munkácsiak, a Dombik, a Tormák, a Kőrősvölgyiek, a Belzeviczkiek, a Pallaghok, a Szeleckiek, a Szélesek, a Kúnok, a Lászlófik, a Mártonok, és sorolhatnánk a neveket, mindenki által ismertek voltak. Ha kinyitottál egy újságot, bekapcsoltad a TV-t vagy a rádiót, ilyeneket hallhattál, olvashattál:
Torma Béla a Hazafias Népfront első titkára ezt és ezt mondta. Széles János a Csongrád megyei Pártbizottság elnöke nyilatkozott a Tiszai Vízlépcső építési munkálatairól. Vass Tivadar a Dunai Cementmű vezérigazgatója párt és állami vezetők kíséretében meglátogatta a csehszlovákiai Sahyban felépült szocialista testvérüzemet.
A bennfentesek közül sokan tudni vélték, hogy Torma nagypapa az illegalitásban "összekötője" volt Szamuely Tibornak, Széles Benedek szervező-titkár kísérte ki Kun Bélát a Mátyásföldi Repülőtérre, amikor a Dobos István pilóta vezette gépen Lenin elvtárshoz repült Moszkvába. Vass elvtárs, mármint a dédnagypapa, X. kerületi népbiztosként tevékenykedett a Kommün idején.
Egy Szeleczki ott volt Gödöllőn, amikor a partizánok a kormányzó neve napján rendezett ünnepségen felrobbantották a Horthy szobrot, egy Lászlófi pedig szárnysegédje volt Zalka Máténak, vagyis a híres "Lukács" tábornoknak a spanyol polgárháborúban.
Ács Zoltán fegyverrel a kezében halt meg Miskolc mellett a Bükkben. Ők biztosították volna azt a területet, ahová Szőnyi Márton és hős partizán társai ejtőernyővel kiugrottak a szovjet katonai szállítógépből. A túlerő elleni harcban életét vesztette Szőnyi is, és a többiek is.

Megjegyzendő, hogy Tobak Tibor, a Magyar Királyi Honvéd Légierő keretében harcoló 101. Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály, vagyis a Veszprémi Pumák ász-pilótája (Messersmitt Bf-109 G-6, U-14) máshogy meséli el ezt a történetet.
Az ő verziója szerint Szőnyi Mártont, aki a szovjet fronton a KŐR ÁSZ (I/3. vadász-század) vadászpilótájaként a II. Magyar Repülődandárban CR-42 géppel repült, egy bevetésnél lelőtték. Orosz fogságba esett, ahol megpróbálták megtörni. Szőnyi a dörzsölt pesti vagány mindenképpen ki akart szabadulni a karmaik közül, s így színleg belement abba, hogy mint diverzánst bevessék a vörösök. Eljátszotta, hogy sikeresen "átnevelték". Részt vett partizán-akciókban, majd kérvényezte, hogy odahaza harcolhasson a náci megszállók ellen. Gondolta - így véli Tobak Tibor, a repülő bajtárs - legyen csak egyszer végre otthon, magyar földön, s ott majd jól faképnél hagyja őket, s hazamegy a családjához és a szerelméhez, ahhoz a szép, szőke, angyalföldi lányhoz. A számításba azonban hiba csúszott. A miskolci csendőrség akciócsoportja észrevette a leereszkedő ejtőernyőket és körbevette őket. Sok napos hajsza vette kezdetét. A fiút lelőtték, mielőtt elmondhatta volna az igazságot. Így lett "kommunista mártír", "hős, antifasiszta partizán" Szőnyi Márton, akinek a nevét ma is utca őrzi Budapesten a XIII. kerületben......
Tobak hozzáfűzi a történethez: "Marci nem válhatott az ellenségünké. Mi magyar repülők ezért így (tisztán!) őrizzük meg az emlékét. Tisztítsuk meg a hazaárulás sarától, és csendes emlékezéssel áldozzunk tragikus sorsának."

Ez meg a másik nézőpont, vagy ha úgy tetszik: a másik igazság.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-10-15 08:35:19

válasz Finta Kata (2018-10-14 16:27:10) üzenetére
Kedves Kata! Igen, akik tltk ezeket az idket, azok rkon keresztl tudnnak meslni rszleteket! Szeretettel ksznm: n
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2018-10-14 16:27:10

Kedves Laci!
Ezekre mr n is jl emlkezem. Sokan vertk a mellket, mg nk is, akik egyszerbb csaldban nttek fel. Egy kzeli ismersm is gy verte a mellt: "Te mit akarsz! Az semmi, csak az n "munks" vrem r valamit...
n nem szerettem azokat az veket. Bennnket is kihasznltak, a nagy megyei gylsekre mindig
neknk kellett menni a sok bocs: hlyesgeket gyorsrssal lerni...
Jval ksbb mr kezdett kicsit szeldebb lenni. H... mennyi anyagom van errl az idrl, pl. amikor a gyrba a fiatal lnyokat behvtk, n gy mondtam, hogy gyntatni, olyan hlyesgeket is krdeztek, hogy jr-e templomba, a pap miket krdez? stb...
Te jl krlrtad ezt az idt is.

dvzlettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-04-27 09:40:49

válasz F János (2018-04-26 16:50:39) üzenetére
Kedves Jnos! Klti krdsre klti vlasz: soha! Mert a rossz bennnk van. Az emberben tbb a rossz, mint a j, s a j dolgokat elrontja. gy megy ez a mi vilgunkban. De lltlag ltezik egy msik vilg. Titokzatos Birtok. Abban az orszgban egyetlen trvny van: a szeretet. Ez az Orszg azonban nem a mi vilgunkbl val. lltlag el lehet jutni ebbe az Orszgba az l embernek is. Az tnak a neve, ami oda vezet: szeretet? Hogy ltezik-e, arrl krdezz meg msokat:) dv: n
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-04-26 16:50:39

válasz Bödön (2018-04-25 18:18:47) üzenetére
Kedves Bdn!

Sajnos ezeket megltem, de fel tudnl valami vel vidtani? Lesz ez valaha jobb? Majdnem 30 vvel ezeltt azt hittk, mostmr jobb jn, de mikor? Meg lem n azt?

Klti krdsek voltak, valahol mlyen bell tudom a vlazst, de nehezemre esik elfogadni.

Bocsnat, dvzlettel: Jnos
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-04-25 18:18:47

válasz F János (2018-04-25 15:52:03) üzenetére
Kedves Jnos! Ez a trtnelem. Marx mondta, hogy a trtnelem az osztlyharcok trtnete. Ezrt ilyen. Valaki kitallja a replgpet. Egy msik azt, hogy lehet rla bombt ledobni. Nukleris reakci? Hogy fteni lehessen az energival? Dehogy. Hirosima. Fenyegets. Kereszt? Igen. Terjeszteni kell vrrel, vassal. Aki felveszi, s odaadja az aranyt s a csajt az j indin, nem bntjk. Szent Johanna? Eretnek gets. Sztlin? Rkosi? Mit csinlnak a hatalom mnisok a szp dolgokbl. Ez a trtnelem. Bszkk lehetnk r! Ksznm: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-04-25 18:11:46

válasz oroszlán (2018-04-25 11:18:54) üzenetére
Kedves Ica, igazad van a nagy eszmk kiagyali csupa szpet s jt gondoltak ki csak ht a hatalomra vgy, nz, moh emberek, kisajttottk ezeket a szp eszmket. Minden j rosszra fordul vgl, ilyen a vilg. Mi lett az eszmkbl vilgmegvlt idekbl? Vr, knny, szenveds. Szemt s piszok. Ecce homo. Ksznettel: n
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-04-25 15:52:03

Kedves Bdn!

Ksznm a rgtnztt trtnelem rt, gy most egy stt folt kivilgosodott szmomra is.
A marxizmus-leninizmus-rl az jut eszembe, hogy minden rendben volt az elmlettel, csak kifelejtettk belle az emberi tnyezt. Egy birkanyjban elkpzelhet, hogy mkdtt volna. Ha sztnznk a vilgban, meg a vilgtrtnelemben, sehol nem tallunk olyat, hogy mindenki egyenl. Ha jl belegondolok, mg az llatvilgban sem. Ezrt volt rossz plda a birkanyj, mert mint tudjuk ott is van vezr kos. Az ember pedig gyarl, valamilyen indokkal magnak mindig tbbet akar, mint msoknak.

Vrom a folytatst, dvzlettel: Jnos
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2018-04-25 11:18:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Szerintem Marx s Engels nagy igazsgoszt, lmodoz, ha nem emberek laknk a Fldet, taln sikerlt volna megvalstani...gy utlag...sajnlom.

Remek, rszletes rsodat ksznm.
Szeretettel: Ica

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023