HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1939

Írás összesen: 52469

Hangya közösség jótékonyság
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2018-04-24

Mi kommunista Ifjak...MK IX/2.

De kik is voltak azok a "nagycsaládok"?

1848. február 26.-n látott napvilágot Londonban a Kommunista Kiáltvány, Marx és Engels közös műve. Első sora így hangzik:
"Kísértet járja be Európát, a kommunizmus kísértete"
Mit akart Marx és Engels, a XIX. század e két nagy géniusza, amikor a palackból kiszabadította a szellemet?
Ha röviden, csak a lényegét kívánjuk összefoglalni annak a nagy hatású tannak, ami később "marxizmus-leninizmus" néven vált ismertté, azt kell mondanunk, a szerzők egy olyan igazságos, élhető társadalom megteremtését vázolták fel, ahol nincs magántulajdon, nincs kizsákmányolás, az ember szabad, és legjobb képességei korlátok nélkül, szabadon kibontakozhatnak.
A Kommunista Kiáltvány, lázító röpirat, a nemzetközi proletáriátust a burzsoá államrend erőszakos megdöntésére, proletárforradalomra szólítja fel. Utolsó mondata: "Világ proletárjai egyesüljetek!" ma is a nemzetközi munkásmozgalom vérpezsdítő szállóigéje.

A század végén, de még inkább a századfordulón az ipari forradalom előre törésével szerte a világon megerősödtek a munkásmozgalmak. A harcot Európa nagy kapitalista országaiban az illegalitásba kényszerített kommunisták vezetik.
Hazánkban először a Magyarországi Általános Munkáspárt lép csatasorba. 1890 decemberétől Magyarországi Szociáldemokrata Párt néven működik, - hangsúlyozzuk: legálisan!.
A Tengelyhatalmak I. Világháborúban elszenvedett veresége és a Monarchia felbomlása után, azt követően, hogy Oroszországban győz a Dicsőséges Nagy Októberi Szocialista Forradalom (melyet évtizedeken keresztül november 7.-én ünnepeltünk), Magyarországon Kun Béla és társai kikiáltják a Tanácsköztársaságot. A Szovjet-Oroszországból "importált" kommunista, bolsevista-eszme megtévesztő szólamait sok, becsületes munkás ember veszi készpénznek. Költők is tódítják ezerrel, kibicnek semmi nem drága. "Frissek a vérben, nagyok a hitben Csák Máté földjén ti vagytok az Isten, véreim magyar proletárok". Családok, nemzedékek nőnek ki, hittel eltelve abban a meggyőződésben, hogy egy igazságosabb társadalomért harcolnak. A propagandaszólamok hatására meg vannak győződve arról, übtre hajtogatják, hogy "vannak még hibák, elvtársak, de közös akarattal leküzdjük őket", "a cél szentesíti az eszközt", "gyermekeink, unokáink egy jobb világban nőnek majd fel" - és a többi marhaságot.
És, lehet, hogy tényleg így lenne...!
Soha nem fogjuk megtudni.
Van-e ember, aki megfelelhet arra a kérdésre, hogy mi lett volna ha....?

Az Ácsok, a Botkák, a Vassok, a Véghek, a Munkácsiak, a Dombik, a Tormák, a Kőrősvölgyiek, a Belzeviczkiek, a Pallaghok, a Szeleckiek, a Szélesek, a Kúnok, a Lászlófik, a Mártonok, és sorolhatnánk a neveket, mindenki által ismertek voltak. Ha kinyitottál egy újságot, bekapcsoltad a TV-t vagy a rádiót, ilyeneket hallhattál, olvashattál:
Torma Béla a Hazafias Népfront első titkára ezt és ezt mondta. Széles János a Csongrád megyei Pártbizottság elnöke nyilatkozott a Tiszai Vízlépcső építési munkálatairól. Vass Tivadar a Dunai Cementmű vezérigazgatója párt és állami vezetők kíséretében meglátogatta a csehszlovákiai Sahyban felépült szocialista testvérüzemet.
A bennfentesek közül sokan tudni vélték, hogy Torma nagypapa az illegalitásban "összekötője" volt Szamuely Tibornak, Széles Benedek szervező-titkár kísérte ki Kun Bélát a Mátyásföldi Repülőtérre, amikor a Dobos István pilóta vezette gépen Lenin elvtárshoz repült Moszkvába. Vass elvtárs, mármint a dédnagypapa, X. kerületi népbiztosként tevékenykedett a Kommün idején.
Egy Szeleczki ott volt Gödöllőn, amikor a partizánok a kormányzó neve napján rendezett ünnepségen felrobbantották a Horthy szobrot, egy Lászlófi pedig szárnysegédje volt Zalka Máténak, vagyis a híres "Lukács" tábornoknak a spanyol polgárháborúban.
Ács Zoltán fegyverrel a kezében halt meg Miskolc mellett a Bükkben. Ők biztosították volna azt a területet, ahová Szőnyi Márton és hős partizán társai ejtőernyővel kiugrottak a szovjet katonai szállítógépből. A túlerő elleni harcban életét vesztette Szőnyi is, és a többiek is.

Megjegyzendő, hogy Tobak Tibor, a Magyar Királyi Honvéd Légierő keretében harcoló 101. Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály, vagyis a Veszprémi Pumák ász-pilótája (Messersmitt Bf-109 G-6, U-14) máshogy meséli el ezt a történetet.
Az ő verziója szerint Szőnyi Mártont, aki a szovjet fronton a KŐR ÁSZ (I/3. vadász-század) vadászpilótájaként a II. Magyar Repülődandárban CR-42 géppel repült, egy bevetésnél lelőtték. Orosz fogságba esett, ahol megpróbálták megtörni. Szőnyi a dörzsölt pesti vagány mindenképpen ki akart szabadulni a karmaik közül, s így színleg belement abba, hogy mint diverzánst bevessék a vörösök. Eljátszotta, hogy sikeresen "átnevelték". Részt vett partizán-akciókban, majd kérvényezte, hogy odahaza harcolhasson a náci megszállók ellen. Gondolta - így véli Tobak Tibor, a repülő bajtárs - legyen csak egyszer végre otthon, magyar földön, s ott majd jól faképnél hagyja őket, s hazamegy a családjához és a szerelméhez, ahhoz a szép, szőke, angyalföldi lányhoz. A számításba azonban hiba csúszott. A miskolci csendőrség akciócsoportja észrevette a leereszkedő ejtőernyőket és körbevette őket. Sok napos hajsza vette kezdetét. A fiút lelőtték, mielőtt elmondhatta volna az igazságot. Így lett "kommunista mártír", "hős, antifasiszta partizán" Szőnyi Márton, akinek a nevét ma is utca őrzi Budapesten a XIII. kerületben......
Tobak hozzáfűzi a történethez: "Marci nem válhatott az ellenségünké. Mi magyar repülők ezért így (tisztán!) őrizzük meg az emlékét. Tisztítsuk meg a hazaárulás sarától, és csendes emlékezéssel áldozzunk tragikus sorsának."

Ez meg a másik nézőpont, vagy ha úgy tetszik: a másik igazság.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10239
Időpont: 2018-10-15 08:35:19

válasz Finta Kata (2018-10-14 16:27:10) üzenetére
Kedves Kata! Igen, akik átélték ezeket az időket, azok órákon keresztül tudnának mesélni részleteket! Szeretettel köszönöm: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2018-10-14 16:27:10

Kedves Laci!
Ezekre már én is jól emlékezem. Sokan verték a mellüket, még nők is, akik egyszerűbb családban nőttek fel. Egy közeli ismerősöm is így verte a mellét: "Te mit akarsz! Az semmi, csak az én "munkóós" vérem ér valamit...
Én nem szerettem azokat az éveket. Bennünket is kihasználtak, a nagy megyei gyűlésekre mindig
nekünk kellett menni a sok bocs: hülyeségeket gyorsírással leírni...
Jóval később már kezdett kicsit szelídebb lenni. Hű... mennyi anyagom van erről az időről, pl. amikor a gyárba a fiatal lányokat behívták, én úgy mondtam, hogy gyóntatni, olyan hülyeségeket is kérdeztek, hogy jár-e templomba, a pap miket kérdez? stb...
Te jól körülírtad ezt az időt is.

Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10239
Időpont: 2018-04-27 09:40:49

válasz F János (2018-04-26 16:50:39) üzenetére
Kedves János! Költői kérdésre költői válasz: soha! Mert a rossz bennünk van. Az emberben több a rossz, mint a jó, és a jó dolgokat elrontja. Így megy ez a mi világunkban. De állítólag létezik egy másik világ. Titokzatos Birtok. Abban az országban egyetlen törvény van: a szeretet. Ez az Ország azonban nem a mi világunkból való. Állítólag el lehet jutni ebbe az Országba az élő embernek is. Az útnak a neve, ami oda vezet: szeretet? Hogy létezik-e, arról kérdezz meg másokat:) Üdv: én
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-04-26 16:50:39

válasz Bödön (2018-04-25 18:18:47) üzenetére
Kedves Bödön!

Sajnos ezeket megéltem, de fel tudnál valami vel vidítani? Lesz ez valaha jobb? Majdnem 30 évvel ezelőtt azt hittük, mostmár jobb jön, de mikor? Meg élem én azt?

Költői kárdések voltak, valahol mélyen belül tudom a válazst, de nehezemre esik elfogadni.

Bocsánat, üdvözlettel: János
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10239
Időpont: 2018-04-25 18:18:47

válasz F János (2018-04-25 15:52:03) üzenetére
Kedves János! Ez a történelem. Marx mondta, hogy a történelem az osztályharcok története. Ezért ilyen. Valaki kitalálja a repülőgépet. Egy másik azt, hogy lehet róla bombát ledobni. Nukleáris reakció? Hogy fűteni lehessen az energiával? Dehogy. Hirosima. Fenyegetés. Kereszt? Igen. Terjeszteni kell vérrel, vassal. Aki felveszi, és odaadja az aranyát és a csaját az jó indián, nem bántják. Szent Johanna? Eretnek égetés. Sztálin? Rákosi? Mit csinálnak a hatalom mániások a szép dolgokból. Ez a történelem. Büszkék lehetünk rá! Köszönöm: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10239
Időpont: 2018-04-25 18:11:46

válasz oroszlán (2018-04-25 11:18:54) üzenetére
Kedves Ica, igazad van a nagy eszmék kiagyalói csupa szépet és jót gondoltak ki csak hát a hatalomra vágyó, önző, mohó emberek, kisajátították ezeket a szép eszméket. Minden jó rosszra fordul végül, ilyen a világ. Mi lett az eszmékből világmegváltó ideákból? Vér, könny, szenvedés. Szemét és piszok. Ecce homo. Köszönettel: én
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-04-25 15:52:03

Kedves Bödön!

Köszönöm a rögtönzött történelem órát, így most egy sötét folt kivilágosodott számomra is.
A marxizmus-leninizmus-ról az jut eszembe, hogy minden rendben volt az elmélettel, csak kifelejtették belőle az emberi tényezőt. Egy birkanyájban elképzelhető, hogy működött volna. Ha szétnézünk a világban, meg a világtörténelemben, sehol nem találunk olyat, hogy mindenki egyenlő. Ha jól belegondolok, még az állatvilágban sem. Ezért volt rossz példa a birkanyáj, mert mint tudjuk ott is van vezér kos. Az ember pedig gyarló, valamilyen indokkal magának mindig többet akar, mint másoknak.

Várom a folytatást, üdvözlettel: János
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8804
Időpont: 2018-04-25 11:18:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Szerintem Marx és Engels nagy igazságosztó, álmodozó, ha nem emberek laknák a Földet, talán sikerült volna megvalósítani...így utólag...sajnálom.

Remek, részletes írásodat köszönöm.
Szeretettel: Ica

Legutóbb történt

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Csendes éjszaka című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: A költő című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Kristályomhoz, szabadon című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: Az éjszaka című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: A költő címmel a várólistára

Zoltanovic alkotást töltött fel A találkozó címmel a várólistára

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

A. K. Mraz alkotást töltött fel A Fekete Csillag - 1# novella címmel a várólistára

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Hideg van! című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Csendes éjszaka című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Csendes éjszaka című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) hacacáré című alkotáshoz

leslie b shepherd alkotást töltött fel Evidens címmel

sailor bejegyzést írt a(z) hacacáré című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Mert című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Hűség című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel Kecskerímek 1 címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) találkozás magammal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) találkozás magammal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csendes éjszaka című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

aLéb bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

aLéb bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

Tóni alkotást töltött fel Taksonyi Robert: Washington / Washington címmel

Erdős Sándor alkotást töltött fel Az erdei kunyhó címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Kiért is, miért is... címmel

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022