HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 27

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2018-06-04

Mi kommunista ifjak...HK I/6., II/1,2.

HK I/6.

Alicja kemoterápiás kezelést kapott. Elég jól viselte, bár minden alkalommal hányingere volt, amikor lefolyt az infúzió, szédült, fájt a feje, émelygett a gyomra. Nem panaszkodott, tette a dolgát. Dolgozott az irodában, munka után bevásárolt, elment a gyerekekért az óvodába, elkészítette a vacsorát, elmosogatott, vasalt, betette a ruhát a mosásba. A takarításba szombatonként Emil is besegített, a porszívózás az ő reszortja volt.
Leamputálták a mellét. Haja kihullott, parókát kellett viselnie.
-Hogy áll? - kérdezte a férjétől egy reggel, a fürdőszobában. Megtörölközött, fejére tette, megnézte magát a tükörben.
Emil átölelte, megcsókolta.
-Remekül. Tényleg. Nagyon szép vagy Alicja. Szeretlek.
A gyerekeknek nem mondták el, hogy anya beteg, kicsik voltak még, hogy megértsék. Hittanra jártak, ahol sokat rajzoltak, színeztek, gyurmáztak, amit általában szeretnek a gyerekek. Este, a mesét követően a kislányok ágya mellett együtt imádkozott a család, a csont-kommunista Emil is úgy mondta a Miatyánkot és az Én Istenem, jó Istenemet, mint a huzat. Ha ott volt Székely Hajnalka, ő is velük imádkozott. Így volt illő és üdvös, elvégre ő volt a kislányok keresztmamája. Nem hitt Istenben, de azt gondolta, a gyerekek kedvéért meg kell tenni.
Hajnalka egyre gyakrabban látogatta meg a Roth családot. Alicja műtétje után néhány napig ott is aludt, átvette a háziasszony szerepet.
1994 januárjában áttétet találtak a fiatal nő tüdejében. Újra kezdődtek a kezelések, s egy újabb műtét eshetősége is szóba került.

HK II/1.

Az 1994 évi választások előtt nem akadt ember az országban, aki egy lyukas petákot adott volna a baloldal győzemért. Ha valaki azt mondta volna az utcán egy havernak: figyelj, a Magyar Szocialista Párt nyeri a választásokat és Horn Gyula lesz a miniszterelnök, a szemébe röhög az illető. Horn Gyula? Te beteg vagy. Elgurult a gyógyszered. A pufajkás Horn, aki 1957 telén géppisztollyal hajkurászta a pesti utcákon a forradalmárokat?
Pedig május 8-án megtörtént a csoda. Ez az "elbutított", TV csatornák csöcsén lógó magyar nép, sutba vágva az Antall-i örökséget, a polgári értékeket, a keresztény-demokráciát és minden józan megfontolást, ami egy esetleges visszarendeződés rémét vetítette volna elő, egymást törve, taposva rohant a szavazó-urnák elé, és leadta a voksát a régi kommunistákra. Azokra, akik 45 éven keresztül az oroszok talpnyalói, a magyar emberek sanyargatói voltak. 9.-én este a nyilvánosságra hozott eredmények alapján kiderült: az MSZP lett a választások abszolút győztese. Mandátumainak számát az előző választáshoz képest több mint hatszorosára növelve, a legnagyobb, legerősebb pártként került be a Parlamentbe.

A Magyar Televízió élő egyenes adásban közvetítette az eseményeket. Egy ország ült a televízió-készülékek előtt, lélegzet vissza-fojtva várva az első adatokat. Roth Emil, Alicja és Székely Hajnalka együtt voltak, hármasban ücsörögtek Emilék Vörösvári úti lakásának halvány-zöld plüs-fotelelben, előttük a zsúrasztalon szendvics, pogácsa, sós rudacskák, üdítőital, sör bor. A pezsgő még a hűtőben volt, s csak titkokban reménykedtek, hogy a végén okuk lesz felbontani. Illetve csak Emil és Hajnalka reménykedett ebben, Alicja kijelentette, hogy ő az MDF-re szavazott, nekik kell győzniük, különben itt a világvége.
Emil átkarolta a vállát, odahajolt, arcon csókolta.
-Csak reménykedj - mondta nevetve. -A remény hal meg utoljára. De a végén mi fogunk örülni Hajnalkával.
Így lett. Tíz óra után a rész-adatokból már látszott, Horn Gyulát nem lehet megverni ezen az estén. Az új miniszterelnök fél tizenegy körül sajtótájékoztatót tartott. A népes plénum előtt így jelentette be a választások eredményét: "Győztünk"
Megerősítette, hogy minden magyar miniszterelnöke akar lenni, s kormányzása alatt Magyarországot modern, a liberális értékeket képviselő európai nemzetek nagy családjába kívánja beintegrálni.
Miután a beszéd elhangzott, Emil kiment a pezsgőért, behozta és felbontotta.
-Igyunk az új, modern Magyarországra - mondta ünnepélyes arccal. Szeme sarkában azonban ott ült az a szarkasztikus, kétkedő félmosoly, amit Alicja és Hajnalka jól ismertek.
Koccintottak. -Magyarországra!
-Egy pillanat - mondta Alicja - benézek a kicsikhez, mi van velük.
Nevetve jött vissza.
-Tudjátok, hogy alszanak? Keresztbe-kasul egymáson. Margitka kezében ott van az a zsiráf, amit nemrég kapott Hajnalkától.
-Jó ég -hüledezett a kis keresztmama. -Nem kéne leszedni őket egymásról? Nagyon kényelmetlen lehet így aludni!
-Hagyjátok - mosolygott Roth Emil. -Az a lényeg, hogy alszanak. Na, nem iszunk még egy korty-pezsgőt? Kiérdemeltük!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HK II/2.

Másnap délelőtt sorra hívták Emilt az "ötök", akik most, hogy Kamillának nyoma veszett, Hajnalkával együtt már csak négyen voltak. Először Csepregi János jelentkezett, majd Tandem Balu és Barna Roland. Mások is telefonáltak, kollégák, barátok, serege, egész délelőtt csöngött a készülék. Gratuláltak, lelkendeztek mind és dicsérték Emil nagy eszét.
Hajnalka ott volt még Emiléknél, éjszaka a kanapén aludt a "nagyszobában" ahogy azokban a napokban, amikor Alicját a kórházban ápolták. A kislányok sivalkodása, széles jókedve betöltötte a házat. Kitárták az ablakokat, hadd jöjjön be a szép tavaszi napsütés. A lány ment volna már, mondván mondta, hogy sok dolga van odahaza, mosnia kell, takarítani, meg ilyenek, de addig könyörögtek neki az ikrek, Margitka és Zsuzsika, hogy végül elcsábult és maradt. Alicja és Emil is váltig kapacitálták, maradjon, ebédeljen náluk.
Keresztmama délelőtt levitte a lányokat a játszótérre, Alicja főzött, Emil újságot olvasott, és a híreket leste a televízióban, mi újat mondanak.
Borsó levest ettek délidőben, utána fasírozott volt, tört krumplival, uborkával. Desszert is került az asztalra. Csokiskekszett szolgált fel Alicja asszony. Még előző nap hozta Székely Hajnalka, de az este folyamán nem ették meg. A lány soha nem érkezett üres kézzel: Boci-csokit, vagy más édességet vitt a gyerekeknek, az étkezéshez pedig, bort, pogácsát és ropogtatni valót.

Kávé mellett hosszan beszélgettek ebéd után. Szinte hihetetlen volt a baloldal elsöprő győzelme, erről esett szó, ezt elemezgették.
-Ez van -mondta Alicja szomorkásan. -De bízom benne, hogy a győztes baloldal részéről meglesz a lovagiasság a türelem és az önmérséklet, ami az egész nemzet összefogásához kell.
-A politikában a lovagiasságnak és a türelemnek vajmi kevés szerepe van - szögezte le Emil. -A tét, a hatalom, és ennek minden áron való megtartása. Nincs olyan kormány a világon, vagy politikai erő, amelyik ne rendelne alá mindent a saját érdekeinek.
-Horn Gyula azt mondta, minden magyar miniszterelnöke kíván lenni.
-Maga se gondolta komolyan. Ő legfeljebb a Szabad-Demokratákat veszi be, a látszat kedvéért.
Hajnalka a kávéját kavargatta. Ivott egy kortyot. Visszatette a csészét az asztalra.
-Azt magyarázd meg nekem Emil, hogy történt, hogy mi győztünk? Tudom, ezt akartuk, ezért küzdöttünk. A közvélemény kutatások mégis, az utolsó percig...
Emil felállt, körbe-sétálta a szobát. Odament az ablakhoz, kinézett rajta. -Ezt a csodálatos időt, ami ma van! -Visszament leült újra. Töltött magának egy korty bort, megitta.
-Úgy gondolom három dolog játszott közre. -Felnevetett, az ő sajátos, kisfiús módján, hangtalanul: befelé szívta közben a levegőt. Senki nem tudott úgy nevetni, mint Emil. Annyira kisfiús volt. Alicja és Székely Hajnalka imádták ezt a nevetését.
Így folytatta:
-Igen, három dolog: pénz, pénz, és pénz. Mint, ahogy a háborúhoz is, Montecuccoli szerint. Mert voltaképpen a politika mi is? A politika megszűnte mindennek, ami emberi: a barátságnak, a tiszteletnek, az emberségnek. A politika háború, amit a legaljasabb, legszemetebb eszközökkel vívnak.
Elhallgatott egy pillanatra, nézte a két nőt. Azok visszanéztek rá, lesték minden szavát.
-A pénzt megszereztük. Tudjátok hogyan. Pénzért megvettük a médiákat, a televíziót és a sajtót. Kilóra vettük meg, tudjátok, Nagyon fontos volt, hogy nekünk dolgozzanak, azt mondják, amit mi akarunk.
Nem bírt ülve maradni, felugrott, újra körbe szaladta a szobát. Megállt a lányok mellett, úgy mondta tovább.
-Volt még egy szerencsés mozzanat. Nevezetesen, ami a Kisgazdákkal történt. Mármint, hogy Torgyán kettészakította a frakciót.
Nevetett. -Kapóra jött.
Kamilla nevét nem említette. Szándékos volt vajon? Tekintettel akart lenni Hajnalka érzéseire? Lehet. Tudta, hogy Hajnalka szerette Kamillát. A lány, Kamilla eltűnése óta kerülte a témát.

-Kezünkre játszottak a hibáikkal - folytatta Roth Emil. -Kiléptették az országot a KGST-ből. Szétverték a TSZ-eket. Szakítottak a Varsói Szerződéssel. Az oroszok sírva könyörögtek, hogy oké, rendben megértik, csak a NATO-ba ne lépjünk be. Megígérték, hogy ha nem lépünk be, továbbra is a világpiaci ár egyharmadáért adják az olajat, a gázt és az áramot. Mit válaszoltunk erre? Azt mondtuk, köszönjük, nem, nálunk ez elvi kérdés. Elvi kérdések miatt lett munkanélküli sok százezer ember. Az ország népe koldusbotra jutott, a jövő kilátástalanná vált. Az emberek visszasírják a jó Kádár Jánost, amikor biztonság volt, és a megélhetésük nem forgott veszélyben...

-Mit hoz a jövő Emil? - kérdezte Alicja. -Te, hogy látod? Nem szeretném, ha újra boszorkányüldözés lenne, mint a régi kommunista rendszerben, üldöznék és kirekesztenék a vallásos embereket.
-Ilyesmitől nem kell félned -nyugtatta meg Emil. -Horn Gyula nem fog ekkora támadási felületet engedni maga ellen, és senki Európában. Hanem, amit világosan kell látni, az, hogy mi a különbség, a bal-liberális és a keresztény-nemzeti felfogás között? Mi, baloldali emberek a széles, nemzetközi összefogásban látjuk a jövőt, míg politikai ellenfeleink nemzetben, a nemzeti érdekek előtérbe helyezésében. Nyitottság, vagy elzárkózás, ez ma a világban a legfontosabb kérdés. Én azt gondolom, a világ az internacionalizmus felé halad. Minden jel arra utal, hogy azok az országok az erősebbek, amelyek összeszövetkeznek, és kifelé egységesen tudják képviselni érdekeiket. Európa egy elöregedő félben lévő civilizáció. Ha keményen akarnék fogalmazni, azt mondanám: végóráit éli, mint a Római Birodalom a népvándorlás idején. A történelem kerekét nem lehet visszaforgatni, és ma éppen úgy a világ újrafelosztásáért folyik a harc a nemzetközi küzdőtéren, mint amikor Marx megírta a "Tőkét".
-És nem hiszek ebben - vonta meg a vállát Alicja. -Szerintem erőltetett.
-Egyáltalán nem az - válaszolt megfontolt képet vágva a férje. -Te ismered a Bibliát Aicja. Mit mond Jézus Krisztus? Egy akol kell, s egy pásztor.

Késő délután volt már, amikor Székely Hajnalka elbúcsúzott a házaspártól. A villamoson hazafelé menet tele volt a feje az eltelt két nap szédítő eseményeivel. Megpróbálta rendszerezni a gondolatait, de a kis rakoncátlanok nevetve kisiklottak kezei közül. Végül feladta, és hagyta, hogy Margitka és Zsuzsika vidám arcocskái triumfáljanak.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2588
Időpont: 2018-06-10 06:25:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Remek részek! Tetszett, És hogy mit hoz a jövő? - kérdezi Alicja.Ez mindig aktuális kérdés. A változás mindig izgalmas, és bizonytalan is a kimenetele. üdv hundido
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2018-06-07 17:07:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Lavi!

Talán több mint egy hete, hogy nem voltam a portálon, most aztán én is jól összekevertem, de valahogy a részletek külön-külön is egy egész történet. Élvezettel olvasom.
Kiragadnék pár sort az írásodból ami ma is érvényes.

"-A pénzt megszereztük. Tudjátok hogyan. Pénzért megvettük a médiákat, a televíziót és a sajtót. Kilóra vettük meg, tudjátok, Nagyon fontos volt, hogy nekünk dolgozzanak, azt mondják, amit mi akarunk."

Szeretettel üdvözöllek és gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2018-06-05 07:24:53

válasz F János (2018-06-05 05:56:08) üzenetére
Kedves János! Ez így van! Így működött már az ókori Görögországban, Madách nagyon jól megírta az Athén-i színben. A HK1/5 tényleg kimaradt véletlenül, jó, h észrevetted. Mindjárt felteszem...:) Köszönettel: én
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-06-05 05:56:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Ezek a részek is nagyon olvasmányosak, és érdekesek voltak. Igazad van, a sajtónak minden választás kimenetelében hatalmas szerepe van. A pénz az pedig a legfontosabb.

Csak azt szeretném megkérdezni, hogy hova lett a HK I/5. fejezet, mert itt már a HK I/6-al kezdesz. Lehet, hogy csak a számozás csúszott el? Nem szeretnék kimaradni egy részből sem.

Üdvözlettel: János

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022