HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 11

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2018-06-06

Mi kommunista ifjak...HK II/3.,4.

HK II/3.

A logikai játékok és a kirakós puzzle kora gyermekségétől kedvencei voltak Falusi Etelkának. Később az egyetemen a kombinatorika és a valószínűségszámítás érdekelték, volt affinitása az efféle dolgokhoz. Felnőttként, mint személyzeti vezető nagy hasznát vette. Szeretett kombinálni, értett is hozzá. Megérzései általában jónak bizonyultak. Amikor pédául a Hivatal valamelyik dolgozójáról kiderült, hogy kiterjedt nyugati rokonsággal rendelkezik, ő rögtön tudta, hova tegye az illetőt. Piros filctollal írta rá a káderlap tetejére: "Reakciós!" A legtöbb esetben bebizonyosodott, hogy a megérzése helyes volt.
Most nagy gondban leledzett. Megígérte Bokros Zsuzsának a MASZODE-nál, hogy hamarosan bizonyítékokkal szolgál Roth Emilről és titkos tevékenységéről. Az nem zavarta, hogy Emilnek ugyanezt ígérte: terhelő-információkat saját pártja fő-fő korifeusainak viselt dogairól.
Maga se tudta miért folytatja a kettős játékot. Magának se vallotta volna be soha, hogy az eszméletlenségig, beteges mértékben hatalom-mániás, már csak azért sem, mert nem tudta magáról hogy az. Egyszerűen csak szerette, hogy ő mozgatja a szálakat. Lételeme volt a kémkedés, a besúgás és az áskálódás. Hogy mások sorsa tőle függ.
Vannak ilyen emberek.

Százszor átgondolt magában mindent. Bizonyos emberek túl gyakran fordulnak meg Roth Emilnél, mondta magában. Ezt már a rendszerváltás előtti években észlelte. Csepregi János, Kelemen Géza, Barna Roland, Csoknyainé Szegedi Kamilla egymásnak adták a kilincset az osztályvezető irodájában. Székely Hajnalka is gyanús volt, őt is figyeltette. A lány is benne lehetett a brancsban.
Besúgói mindenről tájékoztatták, csak arról nem tudtak, mi történik odabenn, miről beszélnek, mit terveznek a zárt ajtók mögött.
Vette a bátorságot, és titokban poloskát telepíttetett Emil íróasztala alá, és a telefonjára. Ez még 1988 telén történt. Legnagyobb bosszúságára másnap már nem jött jeladás a szobából, Emil, aki korábban a Hírszerzésnél dolgozott, nyilván észrevette és kiiktatta. Emil profi volt, ellentétben Etelkával, aki összehasonlításban csak egy lelkes amatőr.
Semmi konkrét nem állt tehát rendelkezésére, de, úgy érezte, tisztán-pusztán logikai alapon is össze tudja rakni a dolgokat.
Első fontos momentum, ami megmozgatta a fantáziáját, az volt, hogy Balu cége a semmiből hirtelen elkezdett növekedni. Csodálatos dolog volt megfigyelni. A kisvállalkozások csak küszködtek, ez meg nekilódult. Pénz, sok pénz állhatott mögötte. Tíz, vagy százmilliós nagyságrendű megrendeléseket kaphatott, de kitől?
Na, vajon kitől? Nem kellett sokat töprengeni. Hát persze, hogy Roth Emiltől, kitől, mástól! Nyilván nem közvetlenül, de Emilnek titkos külföldi kapcsolatai voltak, nem véletlenül futkorászott állandóan Bécsbe! Onnan van a pénz, az Emil külföldi kapcsolataiból!

A történet következő része Csepregi János karrierje. Még csodálatosabb, mint a Kelemen Gézáé. Fogja magát ez az ember, és egyszerűen csak megveszi a ZÖLGTESZ-t? Ki adta a tippet? Ki segítette a Bizottságban? Honnan volt pénze? Hogy sikerült bankkölcsönt szerezni?
A válasz megint csak Roth Emil. Valószínűsíthető válasz, de nagyon erős.
A többi már ment, mint a karikacsapás. A puzzle lapocskái kezdtek a helyükre kerülni. Csoknyainé kiköt a Kisgazdáknál? Na, ja. Torgyán lesz az elnök, s Torgyán kettészakítja a frakciót? Hát persze. Csepregi televízió csatornát, újságot vásárol? És ezek a médiaorgánumok éjjel nappal a gejl, régi komcsi szöveget lökik? Ja, ja, ja.
Figyeltette Csepregi Jánost. Tudott róla, hogy egy új titkárt szerződtetett. Informátora jelentette, hogy a titkár úr kapcsolatot tart fenn egy Börcsök nevű emberrel, akiről azt pusmogják, hogy köze van az olajszőkítéshez.
Döntött. Csepregi titkára elvezet majd az olajmaffiához, mondta magában. Elkapom a tökét, és akkor dől az egész, Emilestől, Csepregistől, mint a kártyavár.
Másnap intézkedett. Ráállított egy magándetektívet, hogy éjjel nappal kövesse.
-Azt is tudni akarom, mikor fingik, megértette?! -igazította el az emberét.

HK II/4.

Csepregi titkára a tükörből vette észre, hogy követik. Felettébb gyanús volt a piros Opel Record viselkedése. Figyelni kezdte. Lassított, az is lassított, gyorsított, az is növelte a sebességét. A Köbányai úton haladva már biztos volt benne, hogy utána jön. A Sörgyár előtt nagy gázzal átment a sárgán, a másik kocsi közvetlenül mögötte szintén átnyomakodott. Fékezett, hátha kikerüli és elmegy, de nem ment, ő is fékezett. Elvigyorodott. Lúzer vagy baszki.
Az Opel tapadt rá, nem tágított.
Na, megállj csak! Fogta magát, bekanyarodott a Szlávy utcába. Az ipse követte. Ráhajtott a Harmat utcára és megállt a lakótelepnél az egyik büfé-falatozó előtt. Kiszállt, becsapta a kocsiajtót. Közben a szeme sarkából a másik kocsit nézte. 30 méterrel távolabb az is megállt. Vezetője lehúzta az ablakot és kifelé nézgelődött rajta, mintha csak várna valakit.
A titkár kért az ablaknál egy kávét a kisasszonytól, s míg a kávéra várt, mobiltelefonján felhívott egy számot.
-Piros Opel Record követ - mondta. -Leparkoltam a Harmat utcában a 139. előtt. A paraszt itt áll nem messze tőlem. Barna zakó van rajta, középkorú, kopaszodik. Gyertek ide, kapjátok el, s verjétek ki belőle, mit akar, kinek dolgozik.
Ráérősen rágyújtott egy cigarettára, megvárta, míg a társai egy szürke gépkocsival meg nem érkeznek. A kávézó-pultnak dőlve figyelte, ahogy elkapják. Pisztolyt szorítottak a fejéhez, kényszerítették, hogy üljön át a sajátjukba. Nem tartott tovább öt másodpercnél.
Már javában Börcsöknél tárgyalt az OÁZIS-ban, amikor csengett a telefonja. Egyik embere jelentkezett.
-Figyelj baszki, köpött az illető.
-Igen?
-Ja.
-Ügyesek vagytok.
-Kösz.
Volt egy lélegzetvételnyi csönd, majd újra megszólalt a készülék.
-Tudjuk, ki bízta meg. - Mondjam a nevét?
-Hülye vagy? Telefonon? Eszedbe ne jusson. Majd később.
-Ezzel a féreggel mit csináljunk?
-Bánom is én.
Bosszús volt, mert megzavarták a tárgyalást.
-Likvidáljátok, és tüntessétek el a hullát - szólt aztán vállat vonva.
Börcsökhöz fordult.
-Bocs a közjátékért. Folytasd, hallgatlak...

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-06-15 08:48:54

válasz hundido (2018-06-10 06:33:38) üzenetére
Szia, köszönöm, h végig kitartasz mellette. Nekem nagyon erős visszajelzés, h érdemes! Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-06-15 08:47:02

válasz oroszlán (2018-06-09 09:56:56) üzenetére
Kedves Ica! Köszönöm! Nagyon jól esik, amit írsz! Szeretettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2018-06-10 06:33:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Helló!
Most több részt olvastam egymás után. Valóban sok szereplőt ábrázolsz, mutatsz be. Van akit likvidálnak, van aki kevéset szerepel. Nagyon jól szövöd a történeteket, olvasmányos. Gratulálok ehhez a nagy lélegzetű regényedhez! üdv hundido
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2018-06-09 09:56:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Nagyszerű és remek az írásod, hihetetlanül kézben tudod tartani az eseményeket a humorodról nem is beszélve. Sajnálom, hogy a vége felé közeledik a történet (nem is a fantázia szüleménye, de hiteles korrajz) Örülök, hogy olvashattam a "műhelytitkodat" itt alant.
Szerettem!
Üdvözlettel: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-06-07 08:39:45

válasz F János (2018-06-07 06:28:12) üzenetére
a másik pedig a szleng beleaplikálása olyan módon, h nemcsak a szereplők alkalmazzák (ez nem új) hanem az író-narrátor is, mintha az adott pillanatban "belebújt" volna az egyik szereplőbe, s az ő "hasából" beszélne. Mi az egésznek a mondanivalója? Te már megfogalmaztad egyszer: "szemesnek áll a világ". A ma haszonélvezői a régi mozgalmi emberek és azok pereputtya, holdudvara.
És: halandók vagyunk. Élünk és meghalunk. Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-06-07 08:37:55

válasz F János (2018-06-07 06:28:12) üzenetére
Megpróbáltam a személyeket és az eseményeket egyenlő távolságtartással megmutatni. A kitalált szereplők persze mások e tekintetben, az ő véleményük az "utca emberének" a véleménye. Vázlatot nem írok. Ha van valami jó ötletem, azt, az epizódok közzé lejegyzem. Ti nem látjátok, csak én. Fejemben van az egész, de amikor írom, a konkrét eseménynél előfordul, hogy nem én írom, hanem "Ő" visz. Szerettem volna két új dolgot belevinni. Az egyik a mai emilezős, esemesezős kor kifejezés-módjának pongyolasága és ritmusa,
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-06-07 08:34:13

válasz F János (2018-06-07 06:28:12) üzenetére
hol van egy zsíros falat. Kitaláltam egy szitut: egy "Hivatalt", ahol sok ifjú-kommunista dolgozik. Alapul vettem korábbi személyes tapasztalataimat, ugyanis én is egy "Hivatalban" kezdtem dolgozni, mint itt Tandem Balu. T. B. személyét kicsikét magamról mintáztam, de szó szerint "kicsikét" T. B. nem én vagyok! Ő csak egy figura, aki ebben-abban hasonlít rám. A többi szereplőhöz is meg voltak a mintáim. A történésekhez úgyszintén. Arra kellett csak ügyelnem, hogy a szereplők nevét, a történések helyszíneit, időpontjait megváltoztassam, s ezzel egy új történetet találjak ki. A cselekmény persze az adott történelmi helyzetben csordogált.
A történelmi vonatkozásokat nem lehetett elferdíteni, a valóságos történelmi személyek nevét sem változtathattam meg. Arra viszont figyeltem, hogy ne "politizáljak".
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-06-07 08:33:06

válasz F János (2018-06-07 06:28:12) üzenetére
Kedves János! A létező, látható világ mögött ott van az alvilág. Minden korban így volt, de a mai "modern" korban még inkább. A mindenkori hatalomnak mindig voltak kapcsolatai az alvilággal. I. Erzsébet legkedvesebb embere egy kalóz-kapitány volt, egy bizonyos Drake nevezetű, akit lovaggá is ütött. Köszönöm a kérdésedet, hogy hogyan, milyen módszer szerint írom. Így alkalmam van elmondani, hogy is született, születik a "Mi kommunista ifjak...". Volt egy ötlet. Bosszantott, hogy azt látom, mindenütt csak azok az emberek érvényesülnek, akik valamikor a "mozgalomban" jeleskedtek.
Egymásnak adogatják a lehetőségeket, megosztják egymás között az információkat,

Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-06-07 06:28:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Folytatás:
Én ha elkezdek egy regényt, a fejemben tartom a szereplőket, ezért bármikor színre lépnek, rögtön átlényegülök a kinézetének, jellemének, mozgásának megfelelőre, így írás közben már a szereplő beszél. Ennyi embert én nem tudnék fejben tartani, ezért nem írok ennyi szereplős történeteket. Vázlatot sem készítek előre, mert mikor leülök írni egy újabb fejezetet, még fogalmam sincs, hogy miről fog szólni.
Ezért csodálom az írásodat.

Üdvözlettel: János
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-06-07 06:27:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Bűnözés nélkül nincs kapitalizmus? Kérdezhetné az olvasó. Rá kell jönni, hogy nincs. Mennyivel jobb lett volna a kommunizmus, ahol mindenkinek annyija van amennyi kell az élethez. Tudom, ezt már megbeszéltük, hogy ez még az állatvilágban sem jön össze, mert ott is vannak domináns egyedek, akik mindig többet akarnak.
Mindig meg akartam kérdezni, hogy milyen módszerrel írod ezt az igen hosszú, és sokszereplős könyvet. Vázlatot készítettél mielőtt elkezdted írni? Sorba felírtad a szereplőket, kitalálva a kinézetet, jellemet?
Folytatom:

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022