HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1922

Írás összesen: 51402

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / sci-fi
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2018-09-27

Választás

2033. június 6-án délután, hirtelen a szél északira fordult, a komor, sötét felhők esőt ígértek.
Laura fejére húzta a héjkabátja kapucniját, és sietve keresztülvágott egy kis téren, majd befordult az utcába ahol lakott.
Már hetek óta nem járt otthon, ismerősöknél és barátoknál lappangva töltötte munkaidőn kívül az idejét, azt remélve, hogy az idén is megúszhatja, hogy behívják parlamenti képviselőnek.
Befordult a passzív ház kapuján, ahol az otthona volt, gyorsan felszaladt az első emeletre, és hozzányomta a jobb keze három középső ujját a lakásajtó kijelzőjéhez, és amikor a kijelző bekapcsolt, belenézett a kamerába. Az ajtó hangtalanul kitárult, s ő egy ugrással bent termett a nappaliban.
Az ajtó bezárult, Laura végre biztonságban érezte magát.
Egy kis sóhajjal leereszkedett a kanapéra. Szeretettel nézett végig a kis lakáson, amit annyira kedvelt. A nagy gonddal összeválogatott, lekerekített formavilágú bútorokon, a mély és gazdag színű textileken, a puha bársony függönyökön, és párnákon, a csillogó réz és füstüveg dísztárgyakon, amiknek otthonosságát annyira hiányolta a bujkálás ideje alatt.
Most éppen az unokatestvérénél húzta meg magát - akinek nagy málnaültetvénye volt - azzal a mesével, hogy málnaérés idején minden dolgos kéz jól jöhet.
Szégyellte volna elmondani az igazat, hogy a képviselői behívó átvétele elől rejtőzködik.
Az elektronikus postaládájával egyszerű dolga volt, nem nyitotta meg a kormányhivataltól érkező leveleit, mintha nem látta volna őket, de tudta, hogy a levelet végül megpróbálják személyesen kézbesíteni.
A hátitáskájából kiszedte az elhasznált ruháit, kitárta a szekrényét, éppen belefogott a pakolásba, amikor erőteljesen megzörgették az ajtót. Laura megmerevedett, majd lábujjhegyen az ajtóhoz lopózott, belenézett az ajtókémlelő nagy látószögű optikájába. Az ajtó előtt az idős szomszédasszonya állt, egy letakart tányért tartott a kezében és meglepő erővel dörömbölt az ajtón.
Laura látta, hogy a szája is mozog, mondani akar valamit, így bekapcsolta a hangszigetelt ajtón a külső mikrofont:
- Laurácska, nyissa ki, hoztam magának valamit. Láttam ám, amikor sietve hazajött, tudom, hogy bent van. Nyissa már ki, legyen szíves!
Hogy a fene...- mormogta Laura az orra alatt, és kitárta az ajtót.
- Tessék szomszéd néni! - mondta olyan kedvesen, ahogy csak tudta.
Az idős asszony szúrósan nézett rá, és előhúzott a háta mögül egy méretes borítékot, a kormányhivatal logójával, és Laura felé nyújtotta.
- Átvettem magának - nyikorogta öreges fanyarsággal - mostanában soha nincsen itthon, de az állampolgári kötelességét nem hanyagolhatja el.
Azzal Laura kezébe nyomta a súlyos borítékot, és sarkon fordult. Soha nem derült ki, hogy mi volt a kezében tartott letakart tányéron, mert azt magával vitte.
Laura egy nagyot fújt, és hitetlenkedve ingatta a fejét.
Hiába volt minden taktikázása, ez az okvetetlenkedő vénasszony csak elintézte neki, hogy ne kerüljön rá a levélre a "kézbesíthetetlen" megjelölés, és ne menjen vissza a feladónak.
Egyszerre haragudott, de szégyenkezett is a haragja miatt. Becsukta az ajtót, és feltépte a levelet. Jól tudta, hogy mi vár rá.
Négyévenként kicserélődik a parlament, ahol a képviselők mindannyian átlagemberek, nincsen bennük semmi különös. A kiválasztási névjegyzékből véletlenszerűen, számítógéppel választanak ki ezerkétszáz embert, akiket behívnak meghallgatásra.
Akit képviselőnek behívnak, az egy válogatáson esik át, hogy alkalmas-e parlamenti képviselőnek.
Első körben kiejtik a priusszal rendelkezőket, az analfabétákat, a 25 év alattiakat, és a 65 év felettieket, és azokat, akik már voltak parlamenti képviselők más ciklusban.
A fennmaradó csoportnak kérdőíveket kell kitölteniük, amikkel felmérik iskolázottságukat, műveltségüket, pszichikai állapotukat, a társadalom iránti elkötelezettségüket. Meg kell felelniük egzisztenciális és műveltségi kritériumoknak ahhoz, hogy képviselhessék az ország lakosságának érdekeit a törvényhozásban, anélkül, hogy mindenki jogi végzettséggel rendelkezne.
Ez a válogatás eltarthat fél évig is, és a végén - a kritériumoknak megfelelő jelöltekből - újabb sorsolással választják ki a következő ciklus kétszáz képviselőjét.
Akiket kiválasztanak parlamenti képviselőnek, az négy évre kiesik a megszokott életéből.
Nem tud dolgozni a szakmájában, nem érintkezhet a családjával, a képviselőség idejére hermetikusan elzárják a világtól, szállodában kell laknia, ahol fegyveres őrök vigyáznak mindannyiukra, nehogy az üzleti érdekek manipulálni, vagy megvesztegetni tudják őket.
Foglalkozásuk szerint nagyjából besorolják őket szakmai csoportokba, és az életük onnantól beadványok olvasásával telik, amit írhat bárki az ország lakosai közül.
Egy tervezett beruházás kapcsán például beadványt írhat egy szakmérnök, egy édesanya, vagy maga a beruházás tervezője.
A kiválasztott képviselőknek az egyes témákkal kapcsolatban minél szélesebb körben kell tájékozódniuk, hogy meg tudják szavazni azt: kétségtelenül és vitathatatlanul szükséges-e az ország jelenje, és jövője szempontjából a tervezett intézkedés, vagy nem.
Mivel sok munkával, egyeztetéssel járt bármilyen jogszabály megváltoztatása, kevés volt a változás. Az országban kiszámítható volt az élet, és a jövő, nem rángatták pillanatnyi érdekek tömegei a törvényhozást, mint a régi időkben.
Ez a tortúrának is beillő négy év Laurának a legrosszabbkor jött, hiszen pár hónapja a drégelyi vár romjainál tett kiránduláson Laci, a szerelme felségül kérte őt, és éppen az esküvőn és a közös életük megszervezésén dolgoztak. A munkahelyén is feljebb lépett éppen most, vezető tervező lett a környezet barát anyagok felhasználása a konyhában projektben...
"Csak lassan!" " Csak lassan!" - ismételgette magában a lány, és közben azt kívánta bárcsak valahol máshol lehetne. Ha repülőre szállt volna, biztosan nem kapta volna meg a képviselői behívóját.
A szeme könnyben úszott, de ugyanakkor acélos eltökéltséget is érzett, hogy a kiválasztáson rossz válaszokat adjon a feltett kérdésekre, amelyek alapján alkalmatlannak találják őt a képviselőségre.
"Ilyet még a haragosommal sem tennék, hogy kirángassam őt az életéből a közjót szolgálni négy évig" - szorult ökölbe a keze.
Az anyagiak végett nem aggódott, mert tudta, hogy ha mégis kiválasztják képviselőnek, annak ellenére, hogy teljes ellátást kap, a fizetését is folyósítják, mintha dolgozna. Nincsen képviselői illetmény, amit ők maguknak szavaznának meg, azt a díjazást kapják, amit akkor kapnának, ha nem lennének képviselők. Ha a ciklusuk lejár, törvény kötelezi a munkáltatót, hogy visszavegyék őket a munkahelyükre.
Kiment a kényelmes, jól felszerelt konyhájába, készített egy teát, bevitte a nappaliba, papírt, és írószert tett az asztalra, hogy tervet készítsen arra, hogyan ússza meg ebben a ciklusban a parlamenti képviselőséget.
Már éppen majdnem belekortyolt a teába, amikor éles zene szólat meg közvetlenül a füle mellett.
Nyögdécselve megfordult a kigödrösödött matracon a nyikorgó ágyában, hogy kikapcsolja a régi rádiós ébresztőórát. Aztán mégsem nyomta le a gombot, hallgatta a beállított rádióállomást, ami éppen üdvözölte hallgatóit, közölte, hogy ma 2034. április 15. Anasztázia és Tass névnapja van, és befejezték a múlt vasárnapi országgyűlési képviselőválasztáson leadott összes szavazat megszámolását, valamennyi egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény. Az évtizedek óta kormányzó NMP /Nemzeti Mocsár Párt/ újra kétharmados többséggel rendelkezik majd az új országgyűlésben.
Laura felült az ágyban, végignézett a kopott, silány bútorokkal berendezett szobáján, a sötét és nyomorúságos lukon, aminek alig tudta kifizetni a bérleti díját. Az elszürkült, kopár falak, amikből nehéz, dohos szag áradt, visszabámultak rá. A csupasz ablakon benézett a szürke reggel.
Kimászott az ágyából, a jéghideg padlón fél lábon ugrálva kereste az ágy alá becsúszott kínai műanyagpapucsát. Kiszaladt a parányi teakonyhába, ahol gyors arcmosást végezett, majd a foszladozó huzatú kanapén megkereste az előző este ledobált ruháit. Elfintorodott a szaguktól, miközben öltözött. Sietnie kellett, nehogy levonjanak az elkésése miatt a nyomorúságos bérből, amit kötelező közmunkára kirendeltként kapott, egy állami gigaberuházáson dolgozva.
Már csukta befelé a távollétében számtalanszor feltört, ócska furnérajtót, amikor eszébe jutott az, amit ébredése előtt álmodott.
Kár, hogy olyan hamar véget ért az az álom. Laura szerette volna, ha még egy kicsit tovább tart, és egészen biztos volt benne, hogy végül jobb belátásra tért volna, és elvállalja a parlamenti képviselőséget, ha kiválasztják őt a behívottak közül.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2018-10-10 23:13:59

válasz Finta Kata (2018-10-09 12:08:36) üzenetére
Kedves Kata!

A feladat kettős: úgy kell a megadott szavakat beleszőni a történetbe, hogy ne "dudorodjanak" ki belőle. :)
No én nem tudnék egy este alatt megadott szavakkal történetet kitalálni, nekem ehhez hetek kellenek.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2018-10-10 15:26:21

válasz oroszlán (2018-10-08 23:37:28) üzenetére
Kedves Ica!

Remek dolog, hogy sikerült egy szórakoztató /s talán kicsit elgondolkodtató/ történetet fabrikálnom amibe észrevétlenül belesimulnak a megadott panelek.
Még van ilyesmi a tarsolyomban, gyere máskor is. :)


Judit
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2018-10-09 12:08:36

Kedves Judit!
Egy időben tagja voltam egy másik íróklubnak is, ahol mindig rendeztek nyárra egyhetes pihenést is.
Esténként aztán az irodalommal foglalkoztunk, s ott adtak fel nekünk is hasonló feladatot, néhány
szóból vagy mondatból pl. verseket írni.
Írásod érdekes, tetszett, ahogyan feldolgoztad.
Szeretettel olvastam: Kata
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8818
Időpont: 2018-10-08 23:37:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Jól szórakoztam írásodon! Tetszett! Remek sztori!

Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2018-10-06 16:31:58

válasz efmatild (2018-10-05 13:01:24) üzenetére
Kedves Matild!

Én is úgy gondolom, hogy ilyen feltételekkel nem tolakodnának a képviselői pozíciókért. ;)
Valószínűleg nem csak a képviselők élete lenne más, hanem a képviselteké is...
Köszönöm, hogy megírtad: tetszett neked. :)


Judit
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
543
Időpont: 2018-10-05 13:01:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Kissé előre mentünk az időben, 2033, csupán 15 év múlva történt ez az álmodás. Jót szórakoztam rajta, és gondolataim jártak, milyen más lenne a képviselők élete. .) Végül kiderült, hogy álom volt az egész, holott végig izgultam Laurának sikerüljön a terve, ne érje utol a képviselői választási levél.
Gratulálok írásodhoz, nekem nagyon tetszett!

Matild
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2018-09-29 15:36:13

válasz Kőműves Ida (2018-09-28 22:17:11) üzenetére
Kedves Ida!

Most is az írókörben kaptuk a következő hónapi feladatot, hogy az alkotótársaink által leírt /Ki, mikor, hol, mit csinál, kivel, miért, hogyan/ válaszokból egy történetet írjuk. Mi mozaik novellának neveztük el az ebből született alkotásokat.

Nekem most ezekkel, a mások által írt, feltételekkel kellett megírnom a történetemet:

Laura
Málna érés idején
A drégelyi vár romjainál
repülőre száll
haragosommal
anyagiak végett
nyögdécselve

Így született meg ez a történet.
A választási ötlet sem a sajátom, Amerikában a bírósági esküdteket választják ki ezzel a módszerrel.
Arra gondoltam, hogy ezt a módszert át lehetne ültetni a parlamenti választásokra is, bármelyik országban.
Mivel ez - jól tudom - csak egy álom, egy fikció, így csak egy szórakoztató sci-fi lett belőle. :)
Köszönöm, hogy hozzászólást írtál, mert azt látom, hogy már sokan elolvasták, de még senki nem mert /tudott, akart/ hozzászólást írni.

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6849
Időpont: 2018-09-28 22:17:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Ez frenetikus!
El tudnám képzelni, hogy így legyen. Az ötlet jó, bár lehet, hogy még lehetne csiszolgatni azt az álmot. Így senki sem akarna képviselő lenni, ahogyan Laura. Pedig valójában így nem lennének korrumpálhatók a képviselők. De vajon kik lennének azok, akik kiválasztják őket?
Hát ez is egy nagy kérdés.
Jó messzire vittél bennünket. 2033! Meg a Nemzeti Mocsár Párt! Mit mondjak? Remekül szórakoztam. Haláli! Nagy kár, hogy felébredt az a lány. :) :) Köszönöm az élményt.

Ida

Legutóbb történt

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Minden sejtésemben című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

bobojszaki alkotást töltött fel csüngőhasú disznóvágás címmel a várólistára

gleam alkotást töltött fel Szeretet címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin alkotást töltött fel Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Fűnyírás után című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel A Gondolkodó címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 11. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Mondd, miért... című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Fűnyírás után címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 60. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 59. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)