HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 33

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51452

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2018-11-15

Jose Martinez vitorlázós történetei 4.

Szakad a hajókötél

Gyerekkoromból jól emlékszem egy bugyuta kis tengerész nótácskára. Valahogy így hangzott:

"The southern wind is rages
The rope is broken
It's does not matter
If the rope is broken
There's another spare...rope...n

(Dühöng a déli szél
Szakad a hajókötél
Nem baj, ha szakad a hajókötél
Van még egy pót-kötél)


Iszogatom a jófajta kubai rumot a kocsmában, néhány pohárkával már ledöntöttem, s közben dúdolgatom az ismert gyermekdalt. Jose jár a fejemben, és az elmúlt nap eseményei.
Az ő kötele is elszakadt, mint a nótabeli hajókötél, nem is akármelyik, hanem a legfontosabb, az, ami az árbócot rögzíti a fedélzethez.
El kell azért mondanom, hogy egy hajón több ilyen kötél van: elől a forstág, oldalt a vantnik, hátul a backstage, s az achterság. Ezek acélsodronyból, vagy a versenyhajókon karbon-szálból készülnek, sok tonnát kibírnak, s nem szoktak csak úgy elszakadni. De, ha mégis, akkor nagy baj van.

Még fenn voltam a háznál, az udvaron reggeliztem. Ella szalonnás tojást sütött, s elibém tette a pálinkás üveget. Ittam két kupicával, mielőtt hozzá láttam volna a tojáshoz. Rémes dolog ez, egy ilyen józan életű absztinens ember számára, mint ami én vagyok. Mindig csak inni. A nyári félév teljes hat hónapjában egyfolytában részeg vagyok. Sok. Egyszerűen sok.
Nyávogott a mobilom, Jose Martinez volt a vonalban.
-No, Johnny fiú - mondta - nekem befellegzett. -Idén már nem vitorlázom többet, elszállt az árbóc merevítésem!

Még a falat is kiesett a számból. Mi van? Miről beszél ez?
Bizonyos értelemben és mértékig üzletileg egymásra épültünk, bár mindketten másképp álltunk hozzá a dologhoz. Ő azt mondta: engem nem érdekel a pénz, én csak a társaság kedvéért csinálom, mert nem szeretek egyedül vitorlázni. Erre én kijelentettem, hogy engem kezdettől fogva mindig csak a pénz érdekelt.
-Jól, hallod. Nincs tovább -hallottam a hangját. - Jó szelet nektek, Mareknek is, meg a Christofernek.

Magamba roskadva ültem egy darabig Szegény, szegény Jose Martinez, s szegény pénztárcám. Ha nem is az egész idény erejéig, de lehet, hogy néhány hétre tényleg le kell állnia, amit az én százalékaim sínylenek meg, mérgelődtem.
A hozzá nem értőknek fogalmuk nincs, milyen elképesztően macerás dolog a sérült drótot kicserélni. Ott kezdődik, hogy el kell hajózni a legközelebbi nagy kikötőbe, ahol van daruzás, és hajlandók elvállalni az árbóc kiemelését, ami Brazíliában nem mindig egyértelmű. Ez praktikusan el Paso da la Alba lesz, innen 143 mérföldre. Kell szerezni egy 0.8 -as sodronykötelet, új saválló szerelvényeket felülre az árbócra, és le, a deckre. Kell továbbá egy hajóács (lakatos) aki képes préselt kötélszívet készíteni. És persze idő, pénz, türelem. Amit Jose eddig összevitorlázott, az most el is megy szépen a javításra, morfondíroztam hűs italomat kortyolgatva.

-Hej, ember!
Ella már másodszor szólt, előszörre nem hallottam, annyira el voltam gondolkodva.
-Hé, hát a fülén ül?
Odafordultam.
-Mit akar?
Közelebb jött, hangosan, kiabálva beszélt, mintha süket lennék.
-Mosok ma a tekenyőben! Dobálja le magáról a koszos, fekete cuccait, ha azt akarja, hogy kimossak magának.
Nem értettem kristálytisztán, mit akar.
-Dobjam le a ruhámat?
-Mert, mit képzel? Majd magán mosom ki!
-De hát...
-Ne hápogjon, lásson hozzá. Fürödjék meg egy füst alatt, ott a forró víz az üstben. Ráfér magára, már szaga van. Ha gondolja, lemosom a sót a hátáról.
Haboztam. Vetkőzzek le előtte? Mit képzel ez a nő?
-Gyerünk - ripakodott rám. -Mit szégyenlősködik? Nincs itt senki rajtam kívül, én meg már láttam fehér embert pucéron!
Súrolókefével mosta a hátamat. A gerendaház előtti lapos, füves részen ültem egy fateknőben, Ella csillagos-csíkos pongyolájában előttem guggolt. Résnyire szétnyílt a pongyola, betekintést engedett azokhoz a hatalmas tejcsárdákhoz, amelyeknek látása mindig megrémiszt és visszadöbbent.

A ház ereszére, ahol élek, vaskampókkal muskátlis cserepek vannak kétoldalt felaggatva.
A fák között lelátok az öbölre. A Colombo sziget párába vesző partjai fel-felbukkannak, majd eltűnnek a szemem elől. Lejjebb, az erdőn, s Ella óriásfenyőin túl látszanak a szőlőskertek szabályos négyszögei, s itt-ott, terméskőből épült présházak. Zamatos, jóféle vörösbort termelnek azon a vidéken, egy-két demizsonnal én is szoktam tartani belőle.
Majdnem szemben, vagy talán attól kissé balra kb. két km-re húzódik lenn a móló, sötétedés után idevilágít hosszú árbócának vöröses jelzőfénye. Még jobban balra Bayamagua, de Bayamagua. innen nem látható, csak a vízről, ha kifut az ember, a hosszú, nádasoktól szegélyezett partvonala a két fehér templomtoronnyal. Jobb-kézre pedig a kiszögelés mögött Telequtetila, a másik picurka halászfalu.

Sajátos szélviszonyok uralkodnak a környéken. Itt messze lenn délen az uruguay-i határhoz közel mérsékelt égövre jellemző az idő, télen néha még a hó is esik. Porto Almeida, ahol Marekkel, Joséval és Cristoferrel bizniszelünk, egy csendes, nyugodt hely, sok turista pont ezért kedveli, ezért jön ide vitorlázni a mi hajóinkra.
Az öbölben kétféle szélhatás érvényesül. Egyrészről a Brazil áramlás, ami gyenge északi, északkeleti szeleket hoz, másrészről a délre fekvő pampai viharzóna be-betörő pusztító, hatalmas viharaival. Szeszélyes, kiszámíthatatlan, a teljes szélcsendtől, az őrjöngő orkánokig minden előfordul. Az öbölben sekély a víz, 8-10 métert sehol nem haladja meg, ezért a hullámok rövidek, alacsonyak, mérgesek, törnek-zúznak
Jose árbóc-merevítő drótkötele egy ilyen "nagyszeles" napon szakadt el.

-Tudtam, hogy gyenge az egyik oldalon, mert ott már meg volt törve a drót - vonogatta a vállát lenn a mólón.
Christofer Adelinde kérdésére, hogy akkor mégis, hogy mert vállalkozni arra, hogy hatalmas, orkánszerű szélben vendégekkel a fedélzetén kifusson, így válaszolt.
-Ugyan, mi baj történhetett volna? Amikor észleltem, hogy elszakadt, lehúztam a vitorlákat és bemotoroztam.
Nem értette, mit nem ért Adelinde?

A motorját szerelte a hajó alatt. Eltörött a vízpumpa fogaskereke, azt akarta kicserélni. Olyan hosszú ideig volt lenn, hogy már attól tartottam, megfulladt. Chistofer kinevetett.
-Hogy fulladna? Búvár volt, nem tudtad?
Feljött, levegőt vett, s lemerült újra.
Később, nyolc-tíz fős társaság érkezett, Josét keresték.
-A víz alatt van - világosítottam, fel őket. -Mit szeretnétek?
-Vitorlázni - felelte az egyik lány. -Kettőre beszéltük meg, most meg már fél négy van.

Végszóra bukkant fel. Nyájasan mosolygott a lányra. Mint egy ázott bagoly, sok dioptriás szemüvegben. Elnézést kért, és felterelte a társaságot a fedélzetre. A szél még mindig viharos erővel fújt. Kíváncsian lestem, mit fog most tenni, hogy akar egy olyan hajóval kimenni a nyílt vízre, melynek egyik oldalon az árbocát csak egy ideiglenes vékony madzag tartja.
Kitalálta mire gondolok. Utasaihoz beszélt, de végül is nekem válaszolt.
-Hölgyeim és uraim, van egy kis műszaki problémánk, de, figyelem, nem kell aggódnotok. Tudjátok, úgy alakult, hogy csak az egyik oldalon tart az árbócmerevítőm, ezért - jobbra mutatott a kezével - ha innen fúj a szél, akkor vitorlával hajókázunk, ha meg eminnen -mutatta a másik irányt - akkor meg motorral.
Behúzta a kikötő kötelet, hátra bicegett a cokpitba.
-Johnny fiú, szólt ki még a mólóra a távolodó hajóból - figyelj csak, rendeltem egy pót-kötelet, majd jön valamikor a veretes pasas. Mondd meg neki, hogy két, legkésőbb három óra múlva itt vagyok, várjon meg! Vagy, ha mégse tudok jönni, akkor telefonálok!

Ha valakinek kétsége lenne: igenis léteznek csodák, tanúsíthatom!
Magasan járt még a nap a horizont felett, a nyári délutánok hosszúak, s Jose hajója ismét harcra kész volt! A legskrupulózusabb vizsgabiztos sem meszelte volna el a műszaki vizsgán, már legalább is az árbóc-merevítés tekintetében.
Hogy történt? Nagyon egyszerű volt.

Bayamaguából hozatatott teherautón összerakható szerelőállványt. A legnagyobb rémületünkre felmászott az ingatag alkotmány tetejére, az árbóc-csúcs magasságába, 29.5 m magasra. Beillesztette a helyére az új drótkötelet, rögzítette egy seklivel, aztán lemászott, s lenn is beillesztette. Amikor elkészült megfeszítette a vastag huzalt a spanerral.
A kötélszívet ő maga sajtolta össze, saját-kezűleg!
-Van néhány szerszámom itt a hajón - vonogatta a vállát néma ámulatunkra feleletképpen - ráérő időmben összebarkácsoltam egy kezdetleges kis présgépet a réz-kapcsok összenyomására. Nem az igazi, le kell majd mázolnom korrózió-gátló festékkel, de a célnak megfelel.
-Most pedig - pislogott - ha nem haragusztok, kimegyek a sorompóhoz és iszom egy doboz citromos sört. -Hozzátette: de, ha haragusztok, akkor is kimegyek.

Fülem mögé dobom a harmadik pohárkával, dúdolgatok. "The southern wind is rages...the rope is broken..." Martinez most indul egy újabb csoporttal, látom himbálózó fényeit. A délelőtti vendégeit ütemezte át estére. Ella, Ella, ma hiába vársz vacsorára, Ellácska drága, nincs erőm felmenni. Itt alszom én is a kikötőben a hajómon Adelinde társaságában. Majd jól elszórakozunk némi vörösbor mellett, nézzük a fedélzetről, hogy rója Jose egyre, elfogyhatatlan köreit.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2018-12-10 08:29:52

válasz black eagle (2018-12-10 08:10:41) üzenetére
Kedves Sas! Annyira jó, ez a név, ne haragudj érte! Köszönöm a hozzáértő elemzést és értékelést. Üdvözlettel: én
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2035
Időpont: 2018-12-10 08:10:41

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ma is jó volt Joseval és a többiekkel. Sokat megtudtam a vitorlázók életéről, és tovább öregbítetted bennem az emberi találékonyságba és rátermettségbe vetett hitet. Ami a legjobban tetszik Joseban, hogy ő nem egy James Bond-féle figura, nem jóképű, nem jókötésű, nem az az "azért vagyok borostás, mert rohadtul jól áll nekem még ez is" típus. Épp ellenkezőleg: pókhas, sokdioptriás szemüveg, igénytelen a saját testi épsége iránt (pedig abból csak egy van). Szóval nagyon hiteles és egyre inkább szerethető ez a Jose.

Üdv: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2018-11-22 08:05:04

válasz oroszlán (2018-11-20 13:56:28) üzenetére
Köszönöm kedves Ica! Örülök, h olvasod! Szeretettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8818
Időpont: 2018-11-20 13:56:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Gratulálok, olvasmányos írásod és felcsillanó humorod mindig lenyügöz kedves laci!
Szeretettel üdvötöllek
Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2018-11-20 09:36:01

válasz hundido (2018-11-20 09:11:24) üzenetére
Szia! Én is imádom az Ötvös Csöpi filmeket! Bujtort ismertem még gyerekkoromból Szemesről. Köszönöm, örülök, h tetszik. Egy kicsit olyan "ismeretterjesztő" is, részben annak szánom. :) Üdvözlettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2260
Időpont: 2018-11-20 09:11:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Helló!
A kis dalocska kicsit más szöveggel az egyik Ötvös Csöpi filmben is benne volt. :)
Kellemes, olvasmányos és megtudtam néhány új dolgot is ebből a részből.
üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2018-11-19 08:53:38

válasz F János (2018-11-19 06:50:35) üzenetére
Kedves János! Köszönöm! A spanner t két n-el írandó. A gép nekem aláhúzta, ezért kijavítottam, - de minek?
Igazad van, kellene mellékelnem egy kis szakszótárt! cokpit = munkatér, itt ülünk, itt van a kormány, Forstág = elülső merevítő, achterstág = hátul, beckstage = oldható hátra merevítő, azért kell, h pl. hátszélben, vagy raumban (háromnegyed szél) jobban ki lehessen enkedni a nagyvitorlát, vantnik = oldalsó merevítő drótkötelek, deck = fedélzet, trepni = fenékdeszka, stb. Majd időnként frissítem! :) Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2018-11-19 08:40:58

válasz Kankalin (2018-11-18 20:05:22) üzenetére
Szia Kankalin! Helyesírás tekintetében igazad van, köszönöm. Ha kételkedek egy-egy szót illetően, a gépemre hagyatkozom, de néha megtréfál.:) Ez a kötőjel-gondolatjel dolog elég gáz, technikailag nem tudom kezelni a klaviatúrán, bár egyszer megmutatták. Nem vagyok kifejezetten valami billentyű-virtuóz...
Műfaját tekintve azt hiszem, h a helyes megjelölés "novella-füzér" lenne, ha egyáltalán létezik ilyesmi. Önálló történetek, amelyeket a főhős személye köt össze. Köszönöm, h olvasod, szeretettel várlak a folytatásnál! -én
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-11-19 06:50:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Mint előttem már írták, sokat tanulunk a vitorlázásról. Vannak benne számomra ismeretlen szakszavak, amelyeket jól gondolod, hogy nem kell megmagyarázni, azokat jegyezze meg az olvasó. A backstage, és az achterság nekem új szavak, azokat megtanulom. A sekli, spaner, ezek más iparban is használatos elnevezések. (Szerintem a spanner-t két n-el kell írni. Ha ezt nem akkor nem egyről beszélünk.) A cokpit azonban nem ártana megmagyarázni, mert azt nem tudom hol van a hajón, és mi a feladata. Persze lehet, hogy a történet szempontjából nem is annyira fontos.
Nagyon olvasmányos rész volt ez is, várom a folytatást.

Üdvözlettel: János
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7442
Időpont: 2018-11-18 20:05:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia "én"! :)

Mire a történet végére érsz, jól ki leszek művelve hajózási ismeretekből és matrózitalokból. :D
Biztos, hogy novella lesz ez a mű? Nagyon olvastatja magát, hosszabb terjedelemben is el tudom képzelni. :)

Jól belemerültem, szétnéztem helyesítrási szempontból is. Néhány szó összetett, azokat javasolom egybeírásra: hozzáláttam, sokdioptriás, hátrabicegett.
A párbeszédek jelölésénél a gondolatjelek utáni szóközzel teljesebb lenne a kép.
Az árbóc a legújabb helyesírás szerint így jó, ezt ebben a részben a régi szerint is alkalmaztad (árbocát). Azt is "ó"-val kellene írni.
Egyébként nagyon tetszik. Ötletes, érdekes, és mint már mondtam, neked testhezálló is, lubickolhatsz a témában, meg mi, az olvasók is. :)

Jöhet a folytatás. :)

Szeretettel: Kankalin
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2018-11-18 08:46:33

válasz T. Pandur Judit (2018-11-17 22:16:37) üzenetére
Szia Judit! Jose egy unikum! Számára a világ legtermészetesebb dolga, hogy felmásszon az árbóc tetejére, vagy kivontasson egy bajba jutott vitorlást a legvadabb szélben. Aztán megy a kocsmába és bevág egy jó doboz alkohol mentes citromos sört! Köszönöm! -én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5490
Időpont: 2018-11-17 22:16:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Kezdem megkedvelni Martinezt, pedig az első résznél még nem volt szimpatikus. Bárcsak tudnám feledni az a véres gumicsizmát! :(
Bár a hajóárboc tetejére felmászni egy ingatag állványon - hát az sem egy életbiztosítás.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2018-11-16 08:11:36

válasz szilkati (2018-11-15 12:21:53) üzenetére
Szia Kati! Efelől nincs kétségem! :) Így aztán meg se próbálom magyarázgatni, mi az a "beggelés", s mi a "spanner! :) Köszönettel: én
Szenior tag
szilkati
Regisztrált:
2018-01-26
Összes értékelés:
2247
Időpont: 2018-11-15 12:21:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Lassan mi, olvasók is képzett vitorlázók leszünk, ami nem baj. A téma megtalálta a stílusát, olvastatja magát a történet. A szereplők is alakulgatnak, egyre többet tudunk meg róluk.

Üdv: Kati

Legutóbb történt

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Költővé lettem-e? című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Tavaszóhajtó című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Beoson az ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Tavaszóhajtó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Oltásos mese című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 18. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 75. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 74. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 73. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Beoson az ősz című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 71. című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szuszimuszit baleset éri című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Tücsök-kórus című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Beoson az ősz címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Szuszimuszit baleset éri című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Szuszimuszit baleset éri címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)