HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53054

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Don Paco
2022-09-09 23:01:38

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / novella
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2018-12-06

Jose Martinez vitorlázós történetei 7.

"Takarítsd el innen a hajódat!"

Van egy hibám. Ha eldurran az agyam, hajlamos vagyok beszólni bárkinek, legyen az, a római pápa, a walesi herceg, vagy Pápua Új-Guínea csúnya, nagyorrú emberevő fejedelme. Azon a napon, ami egyébként egy szép, napsütéses nyári nap volt, s a gyerekek viharos szembeszéllel küszködve nem tudtak kifutni a kikötőből, azt találtam mondani a helyi vitorlásiskola vezetőjének sir Alex Onodénak, az elmúlt idők egyik ismert, nagy szólóvitorlás versenyzőjének: "hej te, figyelj csak, miért nem tanítjátok már meg a gyerekeket vitorlázni"!

A szólóvitorlás versenyekről azt érdemes tudni, hogy a versenyző egyedül ül a hajójában, és útja során nem vehet igénybe külső segítséget. A legnagyobb, leghíresebb ezek közül a nagy távolságokat felölelő versenyek közül a földkerülő Vendée Globe. Ez a vitorlázás csúcsa. A verseny kiindulópontja és végcélja Les Sables-d' Olonne, amely Franciaország Vendée megyéjében található. Igazi hősök ezek az emberek, egy szál magukban nekivágnak az óceánok és tengerek végtelen vizeinek.
Sire Alex Onode egyike volt az ünnepelt hősöknek. Illetve, eszed tokja! Lehetett volna, de, végül nem tudott elindulni.

Alexet szíven ütötte a dolog, hiszen hát napkeltétől napestig azon ügyködtek a feleségével Sin Maryvel, aki szintén jó-nevű versenyző volt a maga idejében, hogy gazdag tapasztalataikat átplántálják apró nebulóikba, és ezzel, nem mellékesen, ütőképes bevételhez juttassák a családi vállalkozást, melyből télen elutazhatnak Európa valamelyik drága, elegáns síparadicsomába.
Így válaszolt:
-A te rohadék hajód miatt nem tudnak kifutni ember! Útban van! Takarítsd el a hajódat! Most! Ússz be, kösd el, és vidd innen a francba!
Meg kell mondanom, hogy sire Onodénak nem volt igaza. A szél a túlpart felől fújt, pontosan szembe a vitorlásiskola stégjével. A stégtől éppen csak elinduló kis játék-jolléknak erős hullámzásban kellett krajcolgatni, vagyis jobbra-balra váltogatni a csapást. Az egyik legnehezebb manőver ez, ha ugyan nem a legnehezebb.
Miután az én hajóm a móló és a part között lévő öblöcske középen állt a saját bójáján, belátható, hogy egyáltalán nem volt útban, a szélirány miatt jobbról is, balról is mindenképpen kerülni kellett.

Sin Mary éles, sivító hangja még a szelet is lepipálta. Végigviharzott az öblöcskén, a nádszálak beleremegtek. A horgászok szerint, amikor Sin Mary sikoltozni kezd, a halak visszamenekülnek a mélység tinta-kék bugyraiba, és 12 órán keresztül nincs kapás.
Az asszony a stégtől rikoltozott, túl messze volt a tanuló-hajóktól: "jobbra a kormányt little John, húzd a kötelet, ne azt, hanem a másikat, kövér Lucy!"
Az én ízlésem szerint a partról kiabálni rémült, tanácstalan gyerekek felé nem autentikus vitorlás oktatás. Azért áll minden vitorlás iskola rendelkezésére motorcsónak, hogy az oktató beleüljön, odamenjen, és testközelből kommandírozza a tanulókat. Ha önerőből nem boldogulnak, hát vegye őket vontára.
A móló közepén álltam, néztem a semmit, a gyerekek az orrom előtt küszködtek. Nem bírtam megállni, hogy ne segítsek.
-Erre gyere - szóltam oda little Johnnak - széllel szembe nem lehet. Itt fordulj!
Kövér Lucyt is kiterelgettem a nyílt vízre, és még négy hajócskát. Ezek elmentek, jött ellenben a jegypénztár felől rohanva és üvöltözve sire Alex, s ekkor esett meg köztünk a fent említett épületes párbeszéd. Biztos berágott attól, hogy beleavatkozom a szakmai munkába, vélekedtem később, utánagondolva a történteknek, s Jose Martineznek is ez volt a meglátása, amikor szóba került. -Minek szóltál bele, az ő dolguk!
De, kétségívül a pénz nekem is pénz!

-Eszembe sincs - válaszoltam sire Alex felkérésére a lehető legudvariasabb hangon, amit magamra tudtam erőltetni. -A Santos a helyén marad!
Tovább üvöltött.
-Vedd tudomásul, hogy feljelentelek a Parti Őrségnél a vízi közlekedés súlyos veszélyeztetéséért! Sokba fog ez neked kerülni! Köszönd a pofátlan megjegyzésednek!

Fél óra múlva jött a rendőr a rocsóval Bayamaguából, s kikérdezte mindkét felet. Én úgy nyilatkoztam, hogy már 19 éve állok az öbölben azon a helyen, ellentétben a vitorlás-iskolával, amelyik csak most telepedett oda.
-Onode úr, még szinte be se tette a lábát Almeidába, máris azt követeli, hogy vigyük el a kikötő területéről, sőt még a környékről is a hajóinkat, mert a kikötőt, és a környező vízterületeket ő bérli a Részvénytársaságtól - magyaráztam.
-És? -A fiatal rendőr egyik lábáról a másikra állt.
-Ezzel szemben az igazság az, hogy csak a parton lévő jegypénztárt, és az előtte lévő néhány négyzetméternyi füves területet bérli, ahol a hajókat tartják. A vizet nem. Ezt állítja az Rt embere.
-Értem - mondta a hadnagy, de látszott a szemén, hogy egyáltalán nem érti.
Nem is érthette, jogi oldalról nézve túl bonyolult ügy volt. A brazil törvények nem egyszerűek.
-Minden esetre - folytatta összeráncolt homlokkal - arra kérlek téged is, és a többi hajós kollégát, hogy a békesség kedvéért tegyetek eleget a kérésnek. Legyen békesség köztünk itt, ezen a part-szakaszon.
Hozzátette, és az arca aggodalmas kifejezést öltött, ahogy beszélt:
-Onode urat ismerjük, volt már vele dolgunk....
Beugrott a hajójába, barátságosan intett. -By, by! Eloldanád a kötelemet?

Az asszony még aznap ultimátumot adott három hajónak, Jose Hatvanlábasának, Marek Bascájának és a Santosnak:
-Két napot kapnak - közölte ellentmondást nem tűrően. -Holnap után reggel hétkor már nem akarom itt látni ezeket! Tüntessék el a köteleket, a bójákat, sőt a rohadt klocnikat is a fenékről! Minden hóbelevancukat! Világos?!

Másnap délután kupaktanácsot tartottunk lenn a mólón. Ott volt Jose Martinez , aki a rossznyelvek szerint magyar származású, és eredetileg Martin Jóskának hívják, Marek Sielewiczky, és én.
Megjegyzem, gőzöm sincs róla, hol van ez az izé, Magyarország, ha tudja valaki, szóljon. Néhány ráérő horgász szintén odasündörgött a száját tátani. Később, délutáni alvását elvégezve csatlakozott hozzánk Chistofer Adelinde.
Elmeséltem, mi történt előző nap reggel.
Josét nem érdekelte különösebben az ultimátum. Fapofával mondta: "Onodét meg lehet érteni, elvégre sok pénzről van szó."
-Vegyétek figyelembe, hogy ide gazdag befolyásos emberek hozzák a kölkeiket - érvelt. -Én minden esetre arrébb viszem a hajómat, nem fogok veszekedni senkivel.
A lengyel a " pénz" szó hallatán ideges lett.
-Mert nálunk nem erről van szó?
Én is nyilatkoztam. Muszáj volt, Martinez szúrós szemmel egyenesen rám nézett.
-Engem csak a pénz érdekel - vallottam be. -Ha messzebbről kell idetutajoznom a Santossal, akkor megunja a vendég a banánt és elevez más vizekre.
Jose a vállát vonogatta. Annyira jellemző volt rá ez a vállvonogatás. Letojt ő mindent.
-Tegyetek, amit akartok Megmondtam már egyszer nektek, hogy én csak a társaság miatt csinálom, mert nem szeretek egyedül vitorlázni Engem a pénz nem érdekel.
Befutott Adelinde. Karikás volt a szeme, püffedt az arca, jó nagyot alhatott tele hassal.
-A pénz nagyon fontos - szögezte le. -Persze, persze. Nagyjából. Akarom mondani, Johnnynak és Mareknek igaza van. De Onodénak és Josénak is. Őket is meg lehet érteni.

Az egyik horgász így szólt:
-Fűtsetek be nekik. Tetű alakok. Itt húznak el közvetlenül a motorcsónakjukkal móló mellett, hiába kérjük őket, hogy menjenek kicsit arrébb. Valahányszor erre jönnek, felszedik az összes zsinórunkat! Az Úr Jézus Krisztusra sincsenek tekintettel!
A másik tódította:
-Miféle emberek ezek? Kinek képzelik magukat? Ezek még véletlenül se köszönnek senkinek! Az még csak hagyján, hogy a faluban észre se veszik az embert, ki vagyok én hozzájuk képest, szarházi kis senki. Itt ülünk a mólón minden reggel, egyszer csak megjelennek, jönnek, csivitelnek, terelik a gyerekeket, magyarázzák nekik a széljárást, a hullámverést meg minden marhaságot, rajtunk meg átnéznek, akár ha bábuk lennénk vagy ócska rongycsomók idedobva. Mindenre megtanítják őket, csak egyre nem, hogy köszönni kell, ha valahova megérkezik az ember, mert így illik!
A harmadik horgász, egy girhes galamb-ősz öreg alig várta, hogy szóhoz jusson. Egy szuszra, ámbátor elég hosszú lére eresztve elregélte szépen ától cettig, hogy Onodét a színtársulatával már rengeteg helyről füstölték ki, többek között Bayamaguából, Codéséből, Inezből, Porto Rueltóból, és Amisból.
-Mindenhol összeveszik mindenkivel! -foglalta össze sommásan.

Csend lett, pillanatnyi áramszünet. A társaság rám nézett, engem lesett Én voltam a legrégebbi vitorlázó Almeidában. Valamit mondanom kellett. Nem tudtam, mit mondjak, csak magamat tudtam ismételni, azt, amit már korábban elmondtam.
-Engem csak a pénz érdekel...!
És ez volt a végszó, utána szedelőzködtünk, s mentünk a dolgunkra. Ezer ágra sütött a nap, jöttek a kirándulók, fizető vendégeink.
Végtére is, nem mondtam hülyeséget. Ha jól belegondol az ember, tényleg a pénz a legfontosabb dolog a világon, abból élünk, abból vásárolunk, azt gyűjtjük, abban hiszünk, abban reménykedünk, mármint, hogy egyszer majd lesz belőle elég. A körül forog minden. Vagy talán nem így van? Ki meri állítani az ellenkezőjét?!

A szövegben előforduló szakkifejezések:

jolle = uszonyos (svertes) vitorlás hajó, krajcolni = L. előző rész, rocsó = (szleng) rendőrségi motorcsónak, klocni = L. előző rész

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10586
Időpont: 2019-01-18 08:41:06

válasz T. Pandur Judit (2019-01-18 00:13:55) üzenetére
Szia Judit! Lehet, h nem fog kiderülni...:) Éhes disznó pénzzel álmodik! Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2019-01-18 00:13:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

A pénz nem boldogít, ha nincs... - én így használom a mondást. :)
Az ember alapvető szükségleteinek rendben kell lennie ahhoz, hogy más - erkölcsi, szellemi, lelki - dolgokkal is foglalkozzon. Egy éhes embert nem kápráztat el a világ legszebb alkotása sem.
Kíváncsi vagyok, hogy a vitorlás iskola kontra sétavitorlás társaság mire megy egymással.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10586
Időpont: 2019-01-04 08:38:11

válasz black eagle (2019-01-04 08:08:50) üzenetére
Kedves Sas! Szándékosan sarkítottam. Mindig bosszant, amikor valaki álszent módon kijelenteti: a pénz nem boldogít, csak a szeretet, a barátság, meg a lelki dolgok. EZ olyan, mintha az ember szembeállítaná a fizikai létfeltételeket a lelki izékkel. Egyik körte, a másik alma. Éhen kell halni valakinek, h boldog legyen? Nyilván nem. Márpedig, ahhoz, h az ember éljen, megéljen, ahhoz pénz kell, akár tetszik, akár nem! :) "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma" Más szóval: add meg Urunk, h legyen munkánk, dolgozhassunk, pénzt kereshessünk, h kenyeret tudjunk venni. Munkát, kenyeret! Köszönettel: én
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2399
Időpont: 2019-01-04 08:08:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Üdvözletem, Bödön!

Mivel szóba került a pénz, s mert Johnny szerint ez a legfontosabb dolog a világon, nekem James Onedin figurája ugrott be, aki a tengereket járta, és a vitorlázás volt az élete, de bárkinek, aki csak kicsit is ismerte, az anyagiassága és a fukarsága jutott eszébe először. Ebben ő sem ismert tréfát, az üzlet az üzlet, az idő pénz - ilyeneket mondogatott, és nem ismert pardont. Bár Johhnny-fiú egészen más karakter, ebben azért nagyon hasonlítanak.
A pénzzel és némi hatalommal rendelkező mamutverő bunkókat meg mind ismerjük. Ahová beteszik a lábukat, ott vége a szép napoknak. Ezért, tetszik vagy sem, ők változtatják a világ arculatát - mindeddig nem az előnyére. Jó dolog a pénz, de ez a jelenség is a pénznek köszönhető.
Jó rész volt. Jó, hogy a realitás minden szinten szerepet kap a Jose-történetekben.

Üdv: Laca
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10586
Időpont: 2018-12-20 17:05:23

válasz hundido (2018-12-19 10:42:55) üzenetére
Hello! Van egy csomó dolog, ami nélkül nem lehet élni, pl. csak egyet mondok: levegő. Nem lehet élni nélküle, mégsem boldogít. A pénzzel is így vagyunk. Megkérdeztem egyszer régen erről egy háziasszonyt,...gondolom, Te is tudod, mit mondott. Persze vannak széplelkek, akik fennen hangoztatják, hogy csak a lelkiek boldogítanak, a szeretet, a hála, a megbecsülés, a tisztelet, az őszinte barátság, a nemes érzelmek. Hát, ja. Kérdés, léteznek-e ezek? A pénz viszont létezik, s pénzért megvehetjük a felsoroltakat...(kis túlzással) Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2587
Időpont: 2018-12-19 10:42:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Üdv!
Igen az a mondás, hogy a pénz nem boldogít- csak félig igaz(szerintem) sajna fontos szerepe van az életünkben. Ez a rész is tetszett. szia hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10586
Időpont: 2018-12-16 17:38:54

válasz Kankalin (2018-12-16 16:49:05) üzenetére
Szia Kankalin! Köszönöm! Hálás szívvel fogadom az észrevételeidet, tanácsaidat! Sajnos meggyűlik a bajom a szövegszerkesztő programokkal. Amit jónak tartok én, azt nem biztos, h jónak tartja az egyik vagy a másik. Gyakran egymásnak is ellentmondanak. (Napvilágos, kontra saját gép) Tudom, utána kéne néznem, h akkor most mi az ábra, ehelyett én (állandó időhiánnyal küszködve) valamelyiket elfogadom :) Az "autentikus" szóról. Ez a Johnny-fiú egy félművelt bunkó. Azt hiszi (mint sokan mások is, ne kárhoztassuk őket) - hogy, ha idegen szavakat használ, akkor műveltebbnek tűnik. De hát persze nem, ezzel csak azt mutatja be mekkora furkó-ferkó. (Most pl a f-f-ót háromféleképpen is megpróbáltam idevetni, - mindhármat aláhúzta. Erre fel fogtam magam, és a nekem tetszőt hagytam meg) Szeretettel köszönöm: én
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7952
Időpont: 2018-12-16 16:49:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia "én"! :)

Kikötök itt, mielőtt összecsapnak a fejem felett a hullámok. Van néhány csomó lemaradásom, pedig rendesen krajcolgatok. :)
Kíváncsian olvaslak, mert érdekes, ráadásul sok új dolgot tanulok.

Néhány dolgot megjegyzek, hogy ne csak tömjénezzelek. :)
Azt vettem észre több művednél is, hogy az összetett szavakkal nem bánsz elég bátran. Érzed, hogy az elemek összetartoznak, de csak kötőjellel mered ezt jelezni.
Tintakék, partszakasz, galambősz...
Ha ilyen érzésed támad, nézd meg az MTA helyesrási szabályzatát, ott lehet ötleteket találni az ilyen és egyéb dilemmákra. Néha én is segítséget kérek tőle. :)

https://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/index

Van még egy észrevételem. Az "autentikus" szó nekem nem illik a tartalomhoz, persze ez csak az én véleményem.

Most vitorlát bontok itt, aztán némi hajókázás után még visszatérek. :)
Érdeklődve várom a folytatást.

Szeretettel: Kankalin
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10586
Időpont: 2018-12-10 07:50:08

válasz oroszlán (2018-12-09 18:03:39) üzenetére
Kedves Ica! Köszönöm! Bizony nem könnyű az élet, se vala, se nélküle! :) Szeretettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2018-12-09 18:03:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Egy kis izgalom a pénz körül...kinek hogy.
Tetszett ez a rész is.
Szeretettel üdvözöllek,
Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10586
Időpont: 2018-12-09 17:52:01

válasz ermi-enigma (2018-12-09 11:11:10) üzenetére
rajta!!! :)
Alkotó
ermi-enigma
Regisztrált:
2018-12-05
Összes értékelés:
189
Időpont: 2018-12-09 11:11:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * *
Ha van kit gyülölni, akkor az meg is jelenik....
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10586
Időpont: 2018-12-09 09:13:58

válasz ermi-enigma (2018-12-08 16:08:54) üzenetére
Gratulálok hozzá! Az már nem semmi, ha az ember gyűlölni tud. Legalább vannak emberi érzései. :) DE itt azért nem kőkeményen a gazdagokról van szó, akik Almeida kikötőjében küszködnek a mindennapi megélhetésért, azok (kőkeményen) földhözragadt szegény mókusok! :)
Alkotó
ermi-enigma
Regisztrált:
2018-12-05
Összes értékelés:
189
Időpont: 2018-12-08 16:08:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * *
A pénz nem boldogít, de sajnos "ami boldogít, az pénzbe kerül"...ezért gyűlölöm a gazdagokat.
Szenior tag
szilkati
Regisztrált:
2018-01-26
Összes értékelés:
2639
Időpont: 2018-12-08 13:44:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Jó alcím, "in medias res" kezdés, minden adva van a figyelemfelkeltéshez. Az ultimátumhoz való viszonyulás alkalmas a jellemrajz bővítésére. A kevesebb műszó folyamatosabbá teszi a történet követését. Tetszett.
Üdv: Kati
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10586
Időpont: 2018-12-08 08:18:59

válasz F János (2018-12-08 07:35:59) üzenetére
Kedves János! Igazad van, az oktatáshoz másféle képességek kellenek, mint a versenyzéshez! A pénzzel kapcsolatosan pedig. ami itt elhangzik, az nem az én véleményem, hanem Johnnyé! :) Köszönettel: én
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-12-08 07:35:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Mindenki tudja, hogy attól még nem válik oktatóvá valaki, hogy amúgy ő maga jól csinálja azt amit tanítani akar a diákjainak. Meg kell tanulni, hogy befogadható értelmes módon neveljünk. Ezért vannak a tanító, és tanár képzők.

Tudom a pénz nem boldogít, de azért egyszer kipróbálnám milyen! (gondolom nem vagyok egyedül ezzel) Ez a mondás különben olyan mit a: Savanyú a szőlő.

Érdekes rész volt, üdvözlettel: János

Legutóbb történt

Kankalin bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Demófelvétel című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tűz-vész című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) szövegértés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) szövegértés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Durcáskodó című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Az utolsó szó című alkotáshoz

Vox humana bejegyzést írt a(z) valamiről című alkotáshoz

Vox humana bejegyzést írt a(z) holnap című alkotáshoz

Vox humana bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

Vox humana bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Visszhang című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Pillangó című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Eszem címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel szövegértés címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Durcáskodó című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Az utolsó szó című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú mondja című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Műzsa-mars címmel

Pecás alkotást töltött fel Este a kertben címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Égly Mihály : A hegyen / Auf dem Hügel címmel

jerrynostro alkotást töltött fel Ismerd meg magad! címmel

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Értetlenül című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Az erkölcs labirintusában - Mocsok című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Az erkölcs labirintusában - Mocsok című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Az erkölcs labirintusában - Mocsok című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022