HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 27

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51426

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2019-07-31

Spanyolországi úti beszámoló nyolcadik nap délelőtt - Toledo I.

A nyolcadik nap reggelén, mit tagadjam Toledo felé a tájból csak annyit láttam amennyit a férjem felvett videóval, mert bepótolván az éjszakai alvást, én végig aludtam az utat. Pedig biztosan mondott sok érdekeset útközben a jól felkészült idegenvezetőnk, de azt már sose tudom meg, hogy mit. Mivel a videón más sincs, mint olajfa ligetek sokasága az autópálya mellett, valószínűnek tartom, hogy erről beszélhetett. Mire Toledóba értünk, azért nagyjából felébredtem.

Toledót már a bronzkorban is lakták, majd a rómaiak foglalták el i.e. 193-ban. A város a Római Birodalom bukása után néhány vargabetű után a vizigótok fővárosa lett, majd 711-ben elfoglalták a mórok, így vált birodalmuk egyik legészakibb pontjává és csak 1085-ben sikerült VI. Alfonznak elfoglalnia és Kasztília fővárosává tennie. Toledo a Tajo folyó egy kanyarulatában, egy dombtetőre épült.
Mielőtt megnéztük a várost, megálltunk a Tajo folyó túlsó partján, ahonnan a városra gyönyörű kilátás nyílik a Mirador de Toledo nevű kilátópontról. Itt fényképszünetet tartottunk - eddig még ilyen nem volt az utunk során.

Toledo Spanyolország szíve és lelke, régi fővárosa, a római katolikus egyház spanyolországi központja. Ez a monumentális ősi város az UNESCO Világörökség része. A félelmetes középkori falak mögött, a kanyargós sétálóutcák labirintusa, az ország egyik legfontosabb történelmi látnivalója. Régi kőépületek sokasága mutatja innen a múlt örökségét.
A keresztények, a zsidók és a muzulmánok évszázadok óta a "három kultúrájú városban" virágoztak, és templomok, kolostorok, paloták, erődítmények, zsinagógák és mecsetek kavargó sokaságát építették. A kilátóponton kibontakozott Toledo csodálatos és felejthetetlen látképe. Innen láttuk legjobban a város felépítését és érzékelhettük a topográfiáját.

Aztán elgurultunk a busszal egy hídig, amin keresztül át lehetett jutni a folyón a városba. Itt a buszt hátrahagyva indultunk várost nézni. Aggódva néztem az előttünk magasodó dombot, hogy én azt a fájós térdemmel meg tudom-e úgy mászni, hogy utána még menni is tudjak... Kár volt aggódni! Mert nem meredek utcákon, vagy rengeteg lépcsőn keresztül jutottunk fel, hanem mozgólépcsőn a város magasan fekvő részeire! El voltam ragadtatva ettől a fejleménytől és áldottam azt, aki kitalálta ezt a modern dolgot ebben a régi városban.

A Plaza de Zocodover- en, Toledo közlekedési csomópontján, a tér körüli házak rengeteg erkélye, és az abból nyíló utcák házainak erkélye, mind-mind bordó bársony zászlókkal volt feldíszítve, gyönyörű látvány volt.
A Plaza de Zocodover Toledo főtere, az arab időkben itt működött a piac, és a halálos ítéleteket is itt hajtották végre. Ez volt az a hely is, ahol később a bikaviadalok és a város ünnepségei kerültek megrendezésre, az inkvizíció máglyái is itt lángoltak.
Napjainkban a Zocodoveren számos rendezvényt és ünnepséget tartanak, valamint népszerű találkozóhelyként szolgál a turisták számára. Így mi is ide beszéltünk meg találkozót, mert szabadidőt kaptunk evésre, mosdóra és egy kis kötetlen városnézésre.

Toledo nagyon tetszett nekem, mert nem olyan volt, mint az eddig látott spanyol városok, amikben modern házak között volt egy iciri-piciri városmag, ami megőrizte a középkori hangulatát szűk utcákkal és régi épületekkel.
Toledo sokkal inkább megőrizte a régi építészetét, szélesebbek voltak az utcák, és rengeteg régi ház volt az óvárosban. Elképesztő volt, hogy ezek az utcák ezekkel a házakkal már körülbelül ezer éve itt állnak változatlanul. Az ember itt úgy érzi, hogy visszalépett a középkorba, az inkvizíció előtti időkbe, amikor a keresztények, a zsidók és a muzulmánok kölcsönösen tiszteletben és harmóniában éltek.

Toledo egyik érdekessége, hogy majdnem az összes óvárosi utca felett díszes vásznak vannak kifeszítve, védve a városlakókat a tűző napsütéstől. Toledo nyáron igen meleg, nem ritkán 40 fok feletti hőmérsékletet is mérnek. Mi jó szimattal elindultunk pont azon az utcán, ahol később a csoporttal is mentünk.

Egy Starbucksban egész jó szendvicseket is vettünk, elintéztük a mosdót, sőt egy jó fagyit is ettünk.
A boltokban szorgalmasan megnéztük, amit az idegenvezető feladatul adott, a toledói kézművesség nevezetességeit. A késeket, kardokat, és egyéb acélárut, de semmi effélét nem szándékoztunk venni. Megnéztük a toledói ékszerművesség alkotásait is, ami abból áll, hogy egy acéllemezbe belekalapálják a mintát, és abba beleolvasztanak arany szálakat.
Még megnéztük a toledói marcipánból készített süteményeket, amik úgy néztek ki, mint amikor egy marcipán süteménynek akar látszani.
Aztán visszasétáltunk a Plaza de Zocodoverre, és a csoporttal indultunk el ugyanazon az utcán, amin eddig is sétáltunk. Az utca végén megnéztük a XVII. század eleji városházát az Ayuntamiento-t, amit a híres festő, El Greco fia tervezett.

Majd a mellette levő Szent Mária Katedrálist néztük meg. A hatalmas templomot egy mór mecset helyén kezdték építeni 1226-ban, és 266 évi munka után fejezték be. Akkor sem teljesen, mert a nyugati homlokzat csak a XVI. században épült fel. A toledói katedrális évszázadokig épült, így a gótikától a mudéjaron át a barokkig minden stílusirányzat megtalálható rajta. Ez a prímási székesegyház Toledo szimbóluma, a legszebb keresztény templomok egyike. Hatalmas tömbként magasodik, a domb tetején épült Toledo szűk utcái, kis terei fölé a spanyol gótika e remeke, az ország második legnagyobb temploma 120 x 59 méter nagy, tornya pedig 90 méter magas.

Ahhoz, hogy bejussunk a katedrálisba, át kellett mennünk a Puerta de Mollete kapun. A spanyol szó mollete a "muffin", és ezt a nevet azért kapta, mert ezen az ajtón az élelmiszereket osztottak a szegényeknek.
Az öt hajós katedrális belsejében, 88 gazdagon díszített oszlop tartja a boltozatot. A hihetetlenül részletgazdag gótikus stílusú márványszobrokat és faragásokat 750 festett üvegablakon keresztül világítja meg a napfény. Itt is el volt tolva a faltól az óriási agyon díszített oltár, el lehetett mögötte menni, a hátulja is minden elképzelhető dologgal fel volt cicomázva.
A kórus itt is szemben volt az oltárral, az idegenvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a kórus székei lehajtható üléseinek az alját milyen malac faragványok díszítik. Ezek általában szex-el kapcsolatosak voltak: gruppen szex, állatokkal való szex, és hasonlóak. Ezeket állítólag azért faragták, hogy ilyet nem kell csinálni. Szerintem elég fura egy templomot ilyesmivel díszíteni, és mise közben ilyesmit nézegetni.

A sekrestyétől leesett az állunk. A katedrális közösségi tereiben a mennyezetet díszítő korabeli freskók mind le lettek kaparva a középkori pestisjárványok idején. Az volt az elképzelés, hogy a templomba temetett holtak, és a belőlük kiáramló miazmák terjesztik a pestist, amik már átitatták a katedrális freskóit is.
Azonban a sekrestyét csak papok látogatták, itt nem tartották szükségesnek lekaparni a mennyezetről a freskót. A hatalmas freskón Mária maga mellé emeli Szent Ildefonsót, a katedrális egyik építtető püspökét.
Nagyon cuki volt ez a freskó, mert a képen mindenki felfelé repült, így dundi lábak sokasága uralta a képet, amik repkedő ruhákból nyúltak ki, néhány behajlított láb is volt köztük, és a karokat is lehetett látni itt-ott. A fejekből lehetett látni a képen a legkevesebbet, néhány kar és láb közötti résben a fej egy kisebb darabját ábrázolta a festő. Úgy látszik a láb festés jobban ment neki.

Lejjebb a falakat körben, több sorban, gazdag festménygyűjtemény díszíti. Sok El Greco festmény látható itt, többek között a 16 apostolból álló sorozat, és a Krisztust megfosztják ruháitól című alkotása. Goya, van Dyck, Raffaello, Rubens, Tiziano festmények is díszítik a falakat.

Ahogy kijöttünk a katedrálisból, a szűk utcákon kanyarogva a Szent Tamás templom felé sétáltunk, az utcák fölé feszített vásznak között szinte mindenhol felsejlett a katedrális tornya.

A katedrális mellett volt a püspöki palota, ami előtt egy pocsolya volt, tele hínárral. Mint kiderült a hínár nem volt igazi, hanem egy kovácsoltvas művészeti alkotás volt, amit zöldes víz borított. Mondjuk szerintem nem volt szép látvány, de a partján végre megtaláltam az aznapi koldusomat, akinek adhattam egy eurót, azzal a kívánsággal, hogy másnap Madridban egy másik koldusnak is legyen alkalmam adni egy eurót.

A Szent Tamás templom szintén egy mecset helyén épült, a mecset minaretje most a harangtorony. A templomban a hírnevét okozó El Greco Orgaz gróf temetése című festményét jó sokáig és nagyon alaposan megnéztük.

A festmény egy 1323-ban megtörtént eseményt idéz fel: a templom jótevőjét, Orgaz grófot búcsúztató gyászszertartást. A hagyomány szerint a temetésen csodás módon megjelent Szent Ágoston és Szent István helyezte a holttestet a sírba. A csoda valóságos voltát olyan naturalisztikusan megfestett részletek fejezik ki a festményen, mint a gróf aranyozott páncélja, a pap áttetsző karinge és egy sor toledói kortárs képmása.
Miután a holttestet befogadta a sír (ezt egy eredetileg a vászon alatt elhelyezett, de azóta elveszett freskó ábrázolta), egy angyal veszi karjaiba a nagyúr - anyagtalanul, gyermekként megjelenített - lelkét, és lendületes fordulattal emeli fel "a nyitott mennyei glória" felé.
Az égi jelenetet látomásszerűvé teszi a hangsúlyozottan nyújtott formák, az absztrakt alakú felhők és a Krisztusból kiáradó vakító fény. Az isteni látomás befolyását fokozza a valóságos fény is, amely a festmény fölötti ablakból ömlik végig a képen.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2019-08-23 22:41:55

válasz oroszlán (2019-08-11 21:49:03) üzenetére
Kedves Ica!

Szaladgálj csak, ahogy jól esik, az egyik időpontban látottak pont olyan érdekesek lehetnek, mint a másikban látottak. :)

Judit

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2019-08-17 21:15:36

válasz túlparti (2019-08-08 23:39:29) üzenetére
Kedves Túlparti!

A katedrálisban a mesterművek gazdagsága tükrözi Toledó státuszát a katolikus egyház központjaként a 13. és 15. században.
Én még ennyi festményt együtt egyetlen templomban sem láttam, mint ott.

Judit
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8818
Időpont: 2019-08-11 21:49:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Bocs kedves Judit előre szaladtam, de sebaj:)))
Előbb a du. olvastam, most a reggel kezdődik...tudom a kövezkező rész Madrid lesz...nem felejtem...)))

Úgy látom, hogy a Spanyoloknál évtizedekik tart eg-egy nevezetes épület építése...nem ez az egyetlen.
Nagyin szeretem ezeket a k.kori festményeket, el lehete nézegetni...de kevés az idő, gondolom én.
Koldus meg mindenhol...

szeretettel
Ica
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1370
Időpont: 2019-08-08 23:39:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Csoda lehetett az a Szt. Mária katedrális, összes nevezetes festők által készített festményeivel. És az, hogy milyen sokáig építették, szerintem egyáltalán nem zavaró, épültek egymásba harmonizálva a különféle stílusirányzatok. Amúgy a magyar építőipar is csodákra képes, gondoljunk egy útfelújításra, vagy gázvezeték cserére. Bár ott nemigen keverednek a stílusirányzatok, csak a hanyagság, a lazaság, meg a hozzá nem értés.

üdvözlettel: túlparti
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2019-08-08 23:15:22

válasz efmatild (2019-08-04 15:53:49) üzenetére
Kedves Matild!

A toledói mozgólépcsőnek nagyon megörültem! A turista csoportok kedvéért még két mozgólépcsőt is építettek a középkori városkába, ami azért túlzásnak tűnik. De hát mindent a turistákért, hiszen belőlük él a város.
A lábacskás freskón egy mennybemenetel volt alulról ábrázolva, így mindenkinek a ruhájából kikandikáló lába, ahogyan felfelé repül, lett megfestve. Számomra mókás volt! :)

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2019-08-07 12:34:42

válasz hundido (2019-08-03 06:13:44) üzenetére
Kedves Katalin!

Toledó is nagy élmény volt a számomra, rengeteg látnivalóval, amikből csak a legismertebbeket néztük meg.
Azt hiszem a barcelonai Sagrada Família ami 1882-óta épül, és ma is egy építési terület / a világ leglátogatottabb építési területe/ amit már modern technológiával építenek napjainkban, fel fogja venni az építési idejével a versenyt a régi korok katedrálisaival, mire elkészül.
Majd később arról is beszámolok.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2019-08-06 20:56:36

válasz Kőműves Ida (2019-08-02 19:38:53) üzenetére
Kedves Ida!

Jó munkához idő kell - tartja a mondás, és a toledói katedrális építői valóban lenyűgöző munkát végeztek.
Ma már azért gépesítettebben mennek a munkák, mint akkoriban.

Judit
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
543
Időpont: 2019-08-04 15:53:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Nagyon élvezetesen írod le Toledo nevezetességeit! Még nem olvastam olyan városról, ahol mozgólépcsőn lehetett közlekedni. Számomra is meglepő, hogy a Szent Mária Katedrális 266 évig építették. Különleges az a festmény, ahol jobbára csak a lábak és a kezek láthatóak, csak néhol tűnik fel egy-egy arc. Ezzel a festő biztosan valamit ki akart fejezni.
Sok szeretettel olvastalak: Matild
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2258
Időpont: 2019-08-03 06:13:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Ismét szép helyen kártál, csodás dolgokat láttál. Azt már hallottam, hogy egy-egy katedrálist milyen sokáig építettek, sőt olyat is, amit még mindig csinálnak. Érdekes lehetett a festményi is.
üdv hunddio
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6859
Időpont: 2019-08-02 19:38:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Ismét sok érdekességet hallottam tőled. Az azért durva, hogy 266 évig építettek egy katedrálist, bár már hallottam hasonlót. Azt nem tudom, hogy akarja Macron 5 év alatt újjáépíteni a Notre-Damet. Persze, gondolom, semmi köze nincs az építészethez. :)

Ida

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Kócos karamellás puccino's című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

Marcsy alkotást töltött fel Szivárgó lélek címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 70. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 69. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 68. című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Himpér álmok vajíze című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szuszimuszi és a rovarok című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 67. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 66. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Ősztől tavaszig címmel a várólistára

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) apám csendben élt című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel hangulatok címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 16. címmel

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) craartáH! - Hála vers című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)